QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Aplicatia Atlas - eATLAS - Planificarea trenurilor Operatori Feroviari
eATLAS
Planificarea  trenurilor  Operatori Feroviari

1.               Introducere

Aplicatia eATLAS  se adreseaza operatorilor feroviari si le permite planificarea electronica a trenurilor la programul cadru, decadic, zilnic precum si adaptarile programului zilnic  precum si transmiterea de mesaje catre CNCFR.

Principalele functiuni ale aplicatiei sunt:

Anularea trenurilor din program

Modificarea trasei trenurilor

Crearea trenurilor suplimentare utilizand trase existente in livret .

Transmiterea de mesaje catre CNCFR

Afisarea graficului realizat de circulatie

Realizarea de rapoarte

 Conectarea la aplicatie se face   tastand contul de utilizator si parola .    

2.               Ecranul Principal

Ecranul principal este punctul de pornire al operatiunilor pe care aplicatia le permite, respectiv :

 1 -  programarea trenurilor

 2 -  analiza cereri – analiza cererilor de trase

 3 -  transmiterea /receptionarea de  mesaje catre/de la CNCFR

 4 -  vizualizarea graficului de circulatie realizat

 5 -  realizarea de rapoarte

                         

3.              Programare  trenuri  

3.1  Pragramul Cadru

In chenarul din stanga sunt afisate 4 campuri :

 data curenta

 planul de mers de tren,

 tipul de program, care se poate selecta din lista ce se deruleaza

 

statia pentru care se face programarea trenurilor :

Se pot tasta primele litere si imediat se deschide lista de statii din care se selecteaza statia dorita.

In partea de jos a ecranului se gasesc mai multe butoane .

 

La pornirea aplicatiei nu sunt active decat butoanele :

   si 

Pentru incarcarea trenurilor operatorul trebuie sa stabileasca care este tipul  de  program pe care doreste sa il lucreze : cadru, decadal, zilnic sau adaptari, sau in scurt ..si sa selecteze statia de frontiera din lista.

 

             

Pentru intocmirea programului cadru se selecteaza din campul Tip Program  - Cadru, statia pentru care se face programarea  si se actioneaza butonul  sau tasta F5.

In panoul din dreapta este precizata perioada pentru care se face programarea trenurilor  in functie de tipul de program selectat.

Mai jos se va incarca o lista cu trenurile planificate la programul cadru

In ecran sunt afisate trenurile in ordinea numerelor:

In partea de jos este precizat numarul de trenuri selectate.

 Dupa ce trenurile din program se incarca pe ecran toate butoanele devin active .

In partea de sus a ecranului  campul  “Cauta tren” permite tastarea  numarului de tren cautat.

Campul “Filtreaza” permite selectarea tuturor trenurilor care circula si  a trenurilor anulate

Trenurile sunt afisate in ordinea crescatoare a numerelor , in functie de tipul  programului selectat :

Programul zilnic ecranul contine coloanele : Nr. Tren, Titlul ( statia de formare si statia de destinatie a trenului ) ziua data (25 in imaginea de mai jos) pentru care se face programarea trenului  , Plecare (ora de plecare  din statia de formare), Sosire (ora de sosire in statia de destinatie), Rang rangul trenului, Procent fr. procentul de franare, viteza maxima, Stare trasa, Programat la ..

La actionarea butonului   se afiseaza  trasa trenului

Programul in scurt, Adaptari 1 si Adaptari 2 ecranul contine coloanele : Nr. Tren, Titlul (statia de formare si statia de destinatie a trenului ) ziua data curenta (24 in imaginea de mai jos), Plecare (ora de plecare  din statia de formare), Sosire (ora de sosire in statia de destinatie), Rang rangul trenului, Procent fr. procentul de franare, viteza maxima, Stare trasa, Programat la ..

Programul decada  ecranul contine coloanele : Nr. Tren, Titlul (statia de formare si statia de destinatie a trenului) 10-11 coloane corespunzatoare zilelor din decada (21-30 in imaginea de mai jos), Plecare (ora de plecare  din statia de formare), Sosire (ora de sosire in statia de destinatie), Rang rangul trenului, Procent fr. procentul de franare, viteza maxima, Stare trasa, Programat la ..

Programul cadru  ecranul contine coloanele : Nr. Tren, Titlul (statia de formare si statia de destinatie a trenului) 1-30 coloane corespunzatoare zilelor din luna (21-30 in imaginea de mai jos), Plecare (ora de plecare  din statia de formare), Sosire (ora de sosire in statia de destinatie), Rang rangul trenului, Procent fr. procentul de franare, viteza maxima, Stare trasa, Programat la ..

3.1.1       Anulare Trenuri

Prima coloana permite selectarea multipla a trenurilor, utilizata pentru a putea face operatia de anulare in acelasi timp pentru mai multe trenuri .

Se bifeaza prima coloana din dreptul fiecarui tren si apoi click dreapta in panoul cu lista trenurilor .

Butonul    permite selectarea/deselectarea tuturor  trenurilor

Din lista care se deruleaza pe ecran se selecteaza  Anulare Trenuri

Pe ecran se va afisa fereastra de confirmare a anularii trenurilor.

Pentru confirmarea operatiei de anulare se actioneaza butonul <<Yes >>.

Pe ecran se va afisa fereastra Calendar Anulari din care prin click dreapta in casuta corespunzatoare zilelor de anulare se va trece cifra “0” (zero) ceea ce  inseamna ca pentru acea data trenul se propune a fi anulat .

Prin actionarea butonului  din fereastra calendar sunt sterse zilele din calendar care au fost marcate cu  cifra “0” (zero).

Butonul  este activat  numai atunci cand cel putin o data din calendar are marcata cifra “0” (zero), in acelasi timp se activeaza si o lista care permite selectarea cauzei anularii.

Calendarul pentru programul cadru permite selectarea rapida a unei saptamani prin actionarea cu click a butoanelor care indica numarul saptamanii din an (14, 15,16,17,18  in imaginea de mai jos ), actionand click dreapta se poate schimba valoarea din 0 in 1 pe intreaga saptamana.

Calendarul pentru programul cadru permite selectarea rapida si a unei zile pentru intreaga luna prin actionarea cu click a butoanelor care indica ziua din saptamana (L, Ma, Mi,J, V, S, D  in imaginea de mai jos ), actionand click dreapta se poate schimba valoarea din 0 in 1 pe intreaga saptamana.

Prin actionarea butonului    se transmite un mesaj catre CNCFR care cuprinde trenurile si datele din calendar selectate pentru anulare.

Mesajul de anulare actioneaza direct asupra trenurilor avand ca efect anularea lor fara a se cere acordul CNCFR. Pentru verificare se pot vedea detalii de program pentru trenurile selectate.

Se face click dreapta in panoul cu lista trenurilor si se selecteaza

 Detalii program sau din partea de jos a ecranului se actioneaza butonul

Pe ecran se va afisa o fereastra cu detaliile programului decadal pentru trenul selectat sub forma unei liste si mai jos calendarul  corespunzator.

3.1.2       Modifiarea trasei unui  tren

Pentru a modifica trasa unui tren se marcheaza trenul (cu o dunga albastra), se face click dreapta in panoul cu lista trenurilor si din lista care se deruleaza pe ecran se selecteaza    Editare  program

               

sau din partea de jos a ecranului se actioneaza butonul

Ca urmare se va deschide fereastra de Modificare program de circulatie.

In panoul  de sus sunt vizualizate doua randuri :

0 reprezinta trenul – anulat

1 reprezinta trasa trenului – conform livret.

In partea de jos sub forma de calendar sunt prezentate comparativ Programul aprobat de CNCFR si Programul cerut de operatorul feroviar.

Pentru a modifica ruta trenului se actioneaza din partea de jos a ferestrei butonul , dar pentru ca aceasta actiune sa aiba efect este obligatoriu ca in panoul de sus sa fie marcat randul 1 care contine trasa trenului.

Dupa ce a fost marcat randul  1 actionand butonul  se va deschide fereastra de Editare tren care pe  pagina  Date generale permite modificarea statiei de formare sau/si de destinatie a trenului si a  orelor de circulatie

.

Pentru a modifica statia de formare a trenului trebuie marcata statia initiala de formare dupa care se actioneaza  butonul      succesiv pana se ajunge la statia de formare dorita.

Similar se procedeaza si pentru statia de destinatie .

Se pozitioneaza cursorul  pe ultima statie din trasa trenului si apoi actionam succesiv butonul   pana ajungem la statia de destinatie dorita. Trenul modificat va circula pe distanta Sinaia – Coslariu.

Daca in  statia stabilita ca destinatie trenul avea oprire trebuie sa introducem cifra 0 (zero ) minute  in coloana Oprire.

Modificarea statiei de formare sau a statiei de destinatie poate fi facuta si daca se face click dreapta pe o statie, pe ecran se deruleaza meniul din figura de mai jos :

Selectand  «Sterge statiile anterioare» se sterg toate statiile pana la statia pe care ne-am pozitionat, aceasta statia va fi noua statie de formare a trenului.

Selectand  «Sterge statiile urmatoare» se sterg toate statiile pana la statia pe care ne-am pozitionat, aceasta statia va fi noua statie de destinatie  a trenului.

Daca se doreste renuntarea la modificarea facuta se poate actiona butonul .

Pentru intoarcere la modificarea deja operata  se actioneaza butonul .

Fereastra de Editare Tren   permite  completarea urmatoarelor  pagini respectiv Date Tehnice, Activitati, Gabarit Depasit, Marfuri periculoase cu informatiile necesare .

Pagina Numere de tren

In situatia in care trasa trenului nu mai impune schimbarea numarului trenului in parcurs, numarul care nu mai este necesar poate fi sters prin actionarea butonului  .

Pagina Date tehnice

Aceasta pagina permite introducerea valorilor pentru datele de analiza  ale trenului : tonaj, lungime, tonaj franat…, se pot introduce mai multe randuri cu valori diferite ale datelor tehnice .

Dupa adaugarea primului rand cu date tehnice devine activ si butonul    care permite stergerea randului adaugat.

Pentru a adauga informatii referitoare la  locomotive se actioneaza butonul       

Pentru a sterge informatiile  referitoare la  locomotive se actioneaza butonul      

Datele tehnice - stabilite in panoul  de sus se ataseaza trenului in coloana Date tehnice selectand  in randul statiei de formare valorile corespunzatoare, daca se fac modificari ( tonaj, lungime, locomotive…) si in statii din  parcurs, in acele statii  din parcurs in care se fac modificarile se introduce randul corespunzator 1.2… selectand din lista care se deruleaza valoarea corespunzatoare.


Pagina Activitati  

Aceasta pagina permite selectarea activitatilor care se efectueaza in statiile din parcursul trenului actionand butonul  

Dupa adaugarea primului rand devine activ si butonul   si

Pentru a selecta activitatea desfasurata in statie, se actioneaza butonul      ,din coloana Categoria se selecteaza activitatea corespunzatoare.

Intr-o statie se pot desfasura mai multe activitati, acestea se pot adauga actionand de cate ori este necesar butonul  si selectand alta activitate din coloana Categoria.

Pentru a sterge informatiile  referitoare la  activitati se actioneaza butonul       

 

Activitatile  - stabilite in panoul  de sus se ataseaza trenului in coloana Activitati selectand  in randul statiei valorile corespunzatoare, daca sunt definite mai multe tipuri de activitati  in statiile din  parcurs in care se desfasoara activitatile se introduce randul corespunzator 1,2… selectand din lista care se deruleaza valoarea corespunzatoare.

(trebuie sa fie populata lista cu activitati).

Pagina Gabarit Depasit

Aceasta pagina permite selectarea informatiilor referitoare la trenurile cu gabarit depasit, actionand butonul  se va inscrie randul  01 in coloana Descriere.

Dupa adaugarea primului rand devin active si butoanele  si  

Pentru a introduce informatiile  se actioneaza butonul       si se introduc numarul si continutul telegramei in coloanele corespunzatoare, din coloana Categoria se selecteaza valoarea corespunzatoare.

(trebuie sa fie populata lista).

Informatiile stabilite in panoul  de sus se ataseaza trenului in coloana Exceptionale selectand  in randul statiei valorile corespunzatoare. Daca sunt definite mai multe tipuri de Gabarite in statiile din  parcurs in care au loc  modificari se introduce randul corespunzator 1,2… selectand din lista care se deruleaza valoarea corespunzatoare.

 (trebuie sa fie populata lista).

Pagina Marfuri Periculoase

Aceasta pagina permite selectarea informatiilor referitoare la trenurile cu Marfuri Periculoase, actionand butonul  se va inscrie randul  01 in coloana Descriere.

Dupa adaugarea primului rand devin active si butoanele  si       

Pentru a introduce informatiile  se actioneaza butonul       si se introduc datele  in coloanele corespunzatoare, din coloana Categoria se selecteaza valoarea corespunzatoare.

(trebuie sa fie populata lista).

Informatiile - stabilite in panoul  de sus se ataseaza trenului in coloana Periculoase selectand  in randul statiei valorile corespunzatoare, daca sunt definite mai multe tipuri de Marfuri Periculoase  in statiile din  parcurs in care au loc  modificari se introduce randul corespunzator 1,2… selectand din lista care se deruleaza valoarea corespunzatoare.
Operatorul de marfa   a modificat  trenul sa circule pe distanta Sinaia – Coslariu.

In panoul de trenuri se mai insereaza un rand nou in care trenul 41041/41041-2 circula pe distanta Sinaia – Coslariu.

Pentru a stabili zilele de circulatie trebuie sa va pozitionati pe randul 2 apoi in Calendarul programului cerut se vor selecta cu click  dreapta  zilele pentru care trenul va circula pe ruta modificata.

Se actioneaza butonul  in acest moment se transmite un mesaj catre CNCFR care contine toate informatiile stabilite de operatorul feroviar referitoare la trasa trenului, la compunerea lui precum si activitatile stabilite in fereastra de Editare Tren .

In pagina de Mesaje –selectand  Expediate se poate vedea mesajul transmis.

In partea de jos e ecranului avem un calendar si informatii generale referitoare la mesajul trimis.

La mesajul de modificare trasa, CNCFR raspunde cu un mesaj de oferta trasa In pagina de Mesaje – selectand Primite .

In detaliu, mesajul de oferta de trasa afiseaza un calendar si detaliile trasei oferite.

In partea de jos a ecranului este activat butonul .

Ca urmare a actionarii acestui buton se va afisa fereastra Accepta sau refuza oferta.

Operatorul feroviar poate accepta Oferta de trasa transmisa de CNCFR, in acest caz este actionat butonul  si se va transmite un mesaj catre CNCFR de acceptare a trasei propuse.

Operatorul feroviar primeste mesajul de citire a trasei acceptate si dupa ce CNCFR  inscrie trenul in programul cadru, operatorul feroviar va primi si mesajul tren operat in program.

Pentru a vizualiza programul trenului, in pagina de trenuri se marcheaza trenul dorit si apoi click dreapta - selectam din lista care se deruleaza meniul Detalii Tren

Se va  deschide fereastra de Detalii program in care sunt afisate detaliile trenului care a fost programat sub forma unei liste si a unui calendar.

Actionand   butonul  in panoul din dreapta se va afisa detaliat trasa trenului din data selectata.

3.2 Programul Decadal

Pentru intocmirea programului decadal se selecteaza din campul Tip Program Decada, statia pentru care se face decada si se actioneaza butonul  sau tasta F5.

In panoul din dreapta este precizata perioada pentru care se face programarea trenurilor  in functie de tipul de program selectat.

Mai jos se va incarca o lista cu trenurile planificate la programul cadru (trenuri din livret sau trenuri suplimentare planificate in programul cadru).

In ecran sunt afisate trenurile in ordinea numerelor .

In partea de jos este precizat numarul de trenuri selectate si devin active toate butoanele .

Butoanele  permit selectarea/deselectarea tuturor  trenurilor

3.2.1       Anulare Trenuri

Prima coloana permite selectarea multipla a trenurilor, utilizata pentru a putea face operatia de anulare in acelasi timp pentru mai multe trenuri.

Se bifeaza prima coloana din dreptul fiecarui tren si apoi click dreapta in panoul cu lista trenurilor.

Din lista care se deruleaza pe ecran se selecteaza  Anulare Trenuri

Pe ecran se va afisa fereastra de confirmare a anularii trenurilor.

Pentru confirmarea operatiei de anulare se actioneaza butonul <<Yes >>.

Pe ecran se va afisa fereastra Calendar Anulari din care prin click dreapta in casuta corespunzatoare zilelor de anulare se va trece cifra 0 (zero),  ceea ce  inseamna ca pentru acea data trenul se propune a fi anulat .

Prin actionarea butonului  din fereastra calendar sunt sterse zilele din calendar care au fost marcate cu  cifra  “0” (zero) .

Butonul  este activat   numai atunci cand cel putin o data din calendar are marcata cifra “0” (zero), in acelasi timp se activeaza si o lista care permite selectarea cauzei anularii.

Prin actionarea butonului    se transmite un mesaj catre CNCFR care cuprinde trenurile si datele din calendar selectate pentru anulare.

Mesajul de anulare actioneaza direct asupra trenurilor avand ca efect anularea lor fara a se cere acordul CNCFR. Pentru verificare se pot vedea detalii de program pentru trenurile selectate.

Se face click dreapta in panoul cu lista trenurilor si se selecteaza

 Detalii program  sau din partea de jos a ecranului se actioneaza butonul

Pe ecran se va afisa o fereastra cu detaliile programului decadal pentru trenul selectat sub forma unei liste si mai jos calendarul  corespunzator.

3.2.2       Modificarea trasei unui tren

Pentru a modifica trasa unui tren se marcheaza trenul (cu o dunga albastra), se face click dreapta in panoul cu lista trenurilor si din lista care se deruleaza pe ecran se selecteaza  Editare  program sau din partea de jos a ecranului se actioneaza butonul .

Ca urmare se va deschide fereastra de Modificare program de circulatie.

In panoul  de sus sunt vizualizate doua randuri :

0 reprezinta trenul selectat – anulat

1 reprezinta trasa trenului conform livret.

In partea de jos sub forma de calendar sunt prezentate comparativ Programul aprobat de CNCFR si Programul cerut de operatorul feroviar.

Pentru a modifica ruta trenului se actioneaza din partea de jos a ferestrei butonul  dar pentru ca aceasta actiune sa aiba efect trebuie ca in panoul de sus sa fie marcat randul 1 care contine trasa trenului.

Dupa ce a fost marcat randul  1 actionand butonul  se va deschide fereastra de Editare tren care pe  pagina  Date generale permite modificarea statiei de formare sau/si de destinatie a trenului si a  orelor de circulatie

.

Pentru a modifica statia de formare a trenului trebuie marcata statia initiala de formare dupa care se actioneaza  butonul      succesiv pana se ajunge la statia de formare dorita.

Similar se procedeaza si pentru statia de destinatie.

Se pozitioneaza cursorul  pe ultima statie din trasa trenului si apoi actionam succesiv butonul   pana ajungem la statia de destinatie dorita. Trenul modificat va circula pe distanta Sinaia – Buftea.

Fereastra de  Editare Tren   permite  completarea  urmatoarelor  pagini respectiv Date Tehnice, Activitati, Gabarit Depasit, Marfuri periculoase cu informatiile necesare.

Datele tehnice - stabilite in panoul  de sus se ataseaza trenului in coloana Date tehnice selectand  in randul statiei de formare valorile corespunzatoare, daca pe parcurs se fac modificari in statia din parcurs in care se face modificarea se introduce randul corespunzator selectand din lista care se deruleaza valoarea corespunzatoare.  

 Activitatile  stabilite in panoul  de sus se ataseaza trenului in coloana Activitati

selectand  in randul statiei de formare valorile corespunzatoare, daca pe parcurs se fac modificari, in statia din parcurs in care se face modificarea se introduce randul corespunzator selectand din lista care se deruleaza valoarea corespunzatoare (trebuie sa fie populata lista cu activitati).

Pagina Gabarit Depasit - valorile   stabilite in panoul  de sus se ataseaza trenului in coloana Exceptionale selectand in randul statiei de formare valorile corespunzatoare, daca in parcursul trenului se fac modificari, in statia in care se face modificarea se introduce randul corespunzator (01,02..) selectand din lista care se deruleaza valoarea corespunzatoare  (trebuie sa fie populata lista cu activitati).

Pagina  Marfuri periculoase - valorile  stabilite in panoul  de sus se ataseaza trenului in coloana Periculoase selectand in randul statiei de formare valorile corespunzatoare, daca pe parcurs se fac modificari in statia din parcurs in care se face modificarea se  introduce randul corespunzator selectand din lista care se deruleaza valoarea corespunzatoare (trebuie sa fie populata lista cu activitati).

Operatorul de marfa a modificat trenul sa circule pe distanta Sinaia – Buftea.

In panoul de trenuri se mai insereaza un rand nou in care trenul 31402 circula pe distanta Sinaia – Buftea.

Pentru a stabili zilele de circulatie trebuie sa va pozitionati pe randul 2 apoi in Calendarul programului cerut se vor selecta cu click  dreapta  zilele pentru care trenul va circula pe ruta modificata.

Se actioneaza butonul  in acest moment se transmite un mesaj catre CNCFR care contine toate informatiile stabilite de operatorul feroviar referitoare la trasa trenului, la compunerea lui precum si activitatile stabilite in fereastra de Editare Tren.

In pagina de Mesaje – selectand Expediate se poate vedea mesajul transmis.

In partea de jos a ecranului avem un calendar si informatii generale referitoare la mesajul trimis.

La mesajul de modificare trasa CNCFR raspunde cu un mesaj de oferta trasa In pagina de Mesaje – selectand Primite .

In detaliu mesajul de oferta de trasa afiseaza un calendar si detaliile trasei oferite.

3.3 Programul Zilnic

Pentru intocmirea programului zilnic se selecteaza din campul Tip Program Zilnic, statia pentru care se intocmeste programul si se actioneaza butonul  sau tasta F5.

In panoul din dreapta este precizata perioada pentru care se face programarea trenurilor  in functie de tipul de program selectat.

Mai jos se va incarca o lista cu trenurile planificate la programul cadru (trenuri din livret sau trenuri suplimentare planificate in programul cadru).

In ecran sunt afisate trenurile in ordinea numerelor

In partea de jos este precizat numarul de trenuri selectate si devin active toate butoanele.

3.3.1       Anulare Trenuri

Prima coloana permite selectarea multipla a trenurilor, utilizata pentru a putea face operatia de anulare in acelasi timp pentru mai multe trenuri.

Se bifeaza prima coloana din dreptul fiecarui tren si apoi click dreapta in panoul cu lista trenurilor.

Din lista care se deruleaza pe ecran se selecteaza   Anulare Trenuri

Pe ecran se va afisa fereastra de confirmare a anularii trenurilor.

Pentru confirmarea operatiei de anulare se actioneaza butonul <<Yes >>.

Pe ecran se va afisa fereastra Calendar Anulari din care prin click dreapta in casuta corespunzatoare zilelor de anulare se va trece cifra “0” (zero) ceea ce inseamna ca pentru acea data trenul se propune a fi anulat.

Prin actionarea butonului  din fereastra calendar sunt sterse zilele din calendar care au fost marcate cu cifra “0” (zero).

Butonul  este activat  numai atunci cand ziua  din calendar are marcata cifra “0” (zero), in acelasi timp se activeaza si o lista care permite selectarea cauzei anularii.

Prin actionarea butonului    se transmite un mesaj catre CNCFR care cuprinde trenurile si datele din calendar selectate pentru anulare.

Aceste mesaje se pot vedea in pagina de mesaje expediate

:

Mesajul de anulare actioneaza direct asupra trenurilor avand ca efect anularea lor fara a se cere acordul CNCFR. Pentru verificare se pot vedea detalii de program pentru trenurile selectate.

Se face click dreapta in panoul cu lista trenurilor si se selecteaza

 Detalii program  sau din partea de jos a ecranului se actioneaza butonul

Pe ecran se va afisa o fereastra cu detaliile programului pentru trenul selectat  sub forma unei liste si mai jos calendarul corespunzator.

3.3.2       Modifiarea trasei unui tren

Pentru a modifica trasa unui tren se marcheaza trenul (cu o dunga albastra), se face click dreapta in panoul cu lista trenurilor si din lista care se deruleaza pe ecran se selecteaza  Editare program sau din partea de jos a ecranului se actioneaza butonul

Ca urmare se va deschide fereastra de Modificare program de circulatie.

In panoul de sus sunt vizualizate doua randuri :

0 reprezinta trenul selectat – anulat

1 reprezinta trasa trenului conform livret.

In partea de jos sub forma de calendar sunt prezentate comparativ Programul aprobat de CNCFR si programul cerut de operatorul feroviar.

Pentru a modifica ruta trenului se actioneaza din partea de jos a ferestrei butonul  dar pentru ca aceasta actiune sa aiba efect trebuie ca in panoul de sus sa fie marcat randul 1 care contine trasa trenului.

Dupa ce a fost marcat randul 1 actionand butonul  se va deschide fereastra de Editare tren care pe pagina Date generale permite modificarea statiei de formare sau/si de destinatie a trenului si a orelor de circulatie

Pentru a modifica statia de formare a trenului trebuie marcata statia initiala de formare dupa care se actioneaza  butonul   succesiv pana se ajunge la statia de formare dorita.

Similar se procedeaza si pentru statia de destinatie.

Se pozitioneaza cursorul  pe ultima statie din trasa trenului si apoi actionam succesiv butonul   pana ajungem la statia de destinatie dorita. Trenul modificat va circula pe distanta Sinaia – Buftea.

Fereastra Editare Tren permite completarea urmatoarelor pagini respectiv:

 Date Tehnice, Activitati, Gabarit Depasit, Marfuri periculoase cu informatiile necesare.

Operatorul de marfa a modificat trenul sa circule pe distanta Tandarei – Cluj Napoca Est.

In panoul de trenuri se mai insereaza un rand nou, 2 in care trenul 31642 circula pe distanta Tandarei – Cluj Napoca Est.

Pentru data de 25 trebuie sa va pozitionati pe randul 2 apoi in Calendarul  programului cerut cu click dreapta se va inscrie valoarea 2.

Se actioneaza butonul  in acest moment se transmite un mesaj catre CNCFR care contine toate informatiile stabilite de operatorul feroviar referitoare la trasa trenului, la compunerea lui precum si activitatile stabilite in fereastra de Editare Tren.

In pagina de Mesaje –selectand  Expediate se poate vedea mesajul transmis.

In partea de jos a ecranului avem un calendar si informatii generale referitoare la mesajul trimis.

La mesajul de modificare trasa CNCFR raspunde cu un mesaj de oferta trasa care se gaseste in pagina de Mesaje – selectand Primite.In detaliu mesajul de oferta de trasa afiseaza un calendar si detaliile trasei oferite de catre CNCFR.

In partea de jos a ecranului este activat butonul  .

Ca urmare a actionarii acestui buton se va afisa fereastra Accepta sau refuza oferta.

Operatorul feroviar poate accepta Oferta de trasa transmisa de CNCFR, in acest caz este actionat butonul  si se va transmite un mesaj catre CNCFR de acceptare a trasei propuse.

Pentru a vizualiza programul trenului, in pagina de trenuri se marcheaza trenul dorit si apoi click dreapta si selectam din lista care se deruleaza meniul Detalii Tren.

Se va deschide fereastra de Detalii program in care sunt afisate detaliile trenului care a fost programat.

Operatorul feroviar poate refuza Oferta de trasa transmisa de CNCFR, in acest caz este actionat butonul  si se va transmite un mesaj catre CNCFR de refuz a trasei propuse  ca urmare, trenul pentru care s-a facut negociarea de trasa ramane in program neschimbat (asa cum era inainte de a se incepe negocierea de trasa).

Daca operatorul feroviar doreste alta modificare de trasa se va initia un alt ciclu de negociere de trasa.

3.4 Programul Adaptari

Pentru intocmirea programului decadal se selecteaza din campul Tip Program Adaptari, statia pentru care se face decada si se actioneaza butonul  sau tasta F5.

In panoul din dreapta este precizata perioada pentru care se face programarea trenurilor in functie de tipul de program selectat.

Mai jos se va incarca o lista cu trenurile planificate la programul zilnic ( trenuri din livret sau trenuri suplimentare planificate in programul zilnic ).

In ecran sunt afisate trenurile in ordinea numerelor

In partea de jos este precizat numarul de trenuri selectate si devin active toate butoanele.

3.4.1       Anulare Trenuri

Prima coloana permite selectarea multipla a trenurilor, este utilizata pentru a putea face operatia de anulare in acelasi timp pentru mai multe trenuri.

Se bifeaza prima coloana din dreptul fiecarui tren si apoi click dreapta in panoul cu lista trenurilor.

Din lista care se deruleaza pe ecran se selecteaza Anulare Trenuri

Pe ecran se va afisa fereastra de confirmare a anularii trenurilor.

Pentru confirmarea operatiei de anulare se actioneaza butonul <<Yes >>.

Pe ecran se va afisa fereastra Calendar Anulari din care prin click dreapta in casuta corespunzatoare zilelor de anulare se va trece cifra 0 ceea ce inseamna ca pentru acea data trenul se propune a fi anulat.

Prin actionarea butonului  din fereastra calendar sunt sterse zilele din calendar care au fost marcate cu  cifra “0” (zero).

Butonul  este activat numai atunci cand ziua  din calendar are marcata cifra “0” (zero), in acelasi timp se activeaza si o lista care permite selectarea cauzei anularii.

`

Prin actionarea butonului    se transmite un mesaj catre CNCFR care cuprinde trenurile si datele din calendar selectate pentru anulare.

Aceste mesaje se pot vedea in pagina de mesaje expediate.

:

Mesajul de anulare actioneaza direct asupra trenurilor avand ca efect anularea lor fara a se cere acordul CNCFR. Pentru verificare se pot vedea detalii de program pentru trenurile selectate.

Se face click dreapta in panoul cu lista trenurilor si se selecteaza

 Detalii program sau din partea de jos a ecranului se actioneaza butonul .

Pe ecran se va afisa o fereastra cu detaliile programului pentru trenul selectat sub forma unei liste si mai jos calendarul  corespunzator.


3.4.2       Modifiarea trasei unui tren

Pentru a modifica trasa unui tren se marcheaza trenul (cu o dunga albastra), se face click dreapta in panoul cu lista trenurilor si din lista care se deruleaza pe ecran se selecteaza    Editare  program sau din partea de jos a ecranului se actioneaza butonul

Ca urmare se va deschide fereastra de Modificare program de circulatie.

In panoul  de sus sunt vizualizate doua randuri:

0 reprezinta trenul selectat – anulat

1 reprezinta trasa trenului conform livret.

In partea de jos sub forma de calendar sunt prezentate comparativ Programul aprobat de CNCFR si programul cerut de operatorul feroviar.

Pentru a modifica ruta trenului se actioneaza din partea de jos a ferestrei butonul  dar pentru ca aceasta actiune sa aiba efect trebuie ca in panoul de sus sa fie marcat randul 1 care contine trasa trenului.

Dupa ce a fost marcat randul 1 actionand butonul  se va deschide fereastra de Editare tren care pe pagina  Date generale permite modificarea statiei de formare sau/si de destinatie a trenului si a orelor de circulatie

Trenul modificat va circula pe distanta Ploiesti Triaj – Razboieni.

Fereastra de Editare Tren permite completarea urmatoarelor  pagini respectiv: Date Tehnice, Activitati, Gabarit Depasit, Marfuri periculoase cu informatiile necesare.

Operatorul de marfa a modificat trenul sa circule pe distanta Ploiesti Triaj – Razboieni

In panoul de trenuri se mai insereaza un rand nou 2 in care trenul 41041 circula pe distanta Ploiesti Triaj – Razboieni

Pentru data de 25 trebuie sa va pozitionati pe randul 2 apoi in Calendarul  programului cerut cu click  dreapta  se va inscrie valoarea 2.

Se actioneaza butonul  in acest moment se transmite un mesaj catre CNCFR care contine toate informatiile stabilite de operatorul feroviar referitoare la trasa trenului, la compunerea lui precum si activitatile stabilite in fereastra de Editare Tren .

In pagina de Mesaje – Expediate se poate vedea mesajul transmis.

In partea de jos a ecranului avem un calendar si informatii generale referitoare la mesajul trimis

La mesajul de modificare trasa CNCFR raspunde cu un mesaj de oferta trasa care se gaseste in pagina de Mesaje – Primite  .

In detaliu mesajul de oferta de trasa afiseaza un calendar si detaliile trasei oferite de catre CNCFR.

In partea de jos a ecranului este activat butonul  .

Ca urmare a actionarii acestui buton se va afisa fereastra Accepta sau refuza oferta.

Operatorul feroviar poate accepta Oferta de trasa transmisa de CNCFR, in acest caz este actionat butonul  si se va transmite un mesaj catre CNCFR de acceptare a trasei propuse.

Pentru a vizualiza programul trenului, in pagina de trenuri se marcheaza trenul dorit si apoi click dreapta si selectam din lista care se deruleaza meniul Detalii Tren.

 

Se va deschide fereastra de Detalii program in care sunt afisate detaliile trenului care a fost programat.

Operatorul feroviar poate refuza Oferta de trasa transmisa de CNCFR, in acest caz este actionat butonul  si se va transmite un mesaj catre CNCFR de refuz a trasei propuse, ca urmare trenul pentru care s-a facut negocierea de trasa ramane in program neschimbat (asa cum era inainte de a se incepe negocierea de trasa).

Daca operatorul feroviar doreste alta modificare de trasa se va initia un alt ciclu de negociere de trasa.

4.               Programare  trenuri  -  Crearea unui tren suplimentar

Aceasta functie este folosita pentru toate tipurile de program, Cadru, decadic, program zilnic sau adaptari   iar  modul de lucru este similar.

Se actioneaza butonul  selectand din lista „Nou”     sau tasta functionala F9, se va deschide fereastra de Programare tren suplimentar :

.

Pe fiecare pagina se gasesc butoane de tipul :

1               si        care permit realizarea functiilor specificate, aceleasi functii mai pot fi execuate si utilizand tastele Functionale F5 si F6

2                       si      aceste butoane permit adaugarea de informatii pe cel de al doilea nivel  de informatii, aceleasi functii mai pot fi execuate si utilizand combinatia de taste Ctrl + F5 si Ctrl + F6

Aceasta fereastra are mai multe pagini, functionalitatea fiecareia este explicata in capitolul 3.1.2


4.1   Date generale  

Operatorii feroviari pot sa creeze un tren suplimentar folosind ca model trenurile sau trasele din livret care indeplinesc criteriile stabilite in campurile :

Viteza maxima, Procent de Franare si Rang .

Se selecteaza Statia de plecare a trenului, tastand primele litere din denumirea statiei, se va deschide o lista care permite selectarea statiei dorite.

       

4.2   Numere tren

Pe cea de a doua pagina operatorul feroviar acorda un numar de tren din gama de numere suplimentare pe care o are alocata.

Numarul cu care va circula trenul suplimentar este aprobat de catre CNCFR care are dreptul sa modifice numarul trenului suplimentar cerut de catre operatorul feroviar.

Utilizatorul actioneaza butonul  sau tasta functionala F5 si in coloana Numar tren poate tasta numarul trenului suplimentar iar in coloana Tiltul se introduce Titlul trenului (este obligatoriu)

4.3  Date tehnice

Aceasta pagina permite introducerea datelor tehnice ale trenului vezi capitolul 3.1.2

Utilizatorul actioneaza butonul  pentru a se insera primul rand in care se introduc datele tehnice ale trenului.

Prin actionarea succesiva a butonului se pot adauga mai multe randuri care sa contina informatiile referitoare la datele tehnice ale trenului.

Dupa adaugarea primului rand cu date tehnice devine activ si butonul   care permite stergerea randului adaugat.

Pentru a adauga informatii referitoare la locomotive se actioneaza butonul       

Pentru a sterge informatiile  referitoare la  locomotive se actioneaza butonul       

4.4Activitati

Aceasta pagina permite introducerea activitatilor desfasurate in statiile din parcursul trenului   vezi capitolul 3.1.2

4.5  Gabarit deposit

Aceasta pagina permite introducerea datelor referitoare la Gabarit  ale trenului vezi capitolul 3.1.2

4.6  Marfuri periculoase

Aceasta pagina permite introducerea datelor referitore la Marfurile Periculoase  ale trenului vezi capitolul 3.1.2

4.7   Pagina Calendar

In functie de programul in care se lucreaza calendarul afisat are activate zilele pentru care se pot face cereri de trenuri suplimentare.

Aceasta pagina permite selectarea zilelor de circulatie ale trenului vezi capitolul 3.1.2

4.7.1       Programul cadru

Calendarul atasat programului cadru permite selectarea oricarei zile din luna pentru care se doreste programarea trenului .

4.7.2       Mentiuni

Dupa stabilirea trasei trenului si a programului  cadru (zilele de circulatie) se actioneaza butonul  si se va trimite un mesaj de « Cerere trasa » catre CNCFR .

Acest  mesaj contine toate informatiile stabilite de operatorul feroviar referitoare la trasa trenului, la compunerea lui precum si activitatile stabilite in fereastra de Editare Tren .

In pagina de Mesaje –selectand  Expediate se poate vedea mesajul transmis.

La mesajul « cerere trasa », CNCFR raspunde cu un mesaj de « oferta trasa » care se gaseste in pagina de Mesaje – selectand Primite 

In detaliu, mesajul de oferta de trasa afiseaza un calendar si detaliile trasei oferite.

In partea de jos a ecranului este activat butonul .

Ca urmare a actionarii acestui buton se va afisa fereastra Accepta sau refuza oferta.

Operatorul feroviar poate accepta Oferta de trasa transmisa de CNCFR, in acest caz este actionat butonul  si se va transmite un mesaj catre CNCFR de acceptare a trasei suplimentare propuse.

Operatorul feroviar primeste mesajul de citire a trasei acceptate si dupa ce CNCFR  inscrie trenul in programul cadru, operatorul feroviar va primi si mesajul tren operat in program.

Pentru a vedea trenul suplimentar in pagina trenuri, trebuie se se actioneze butonul  avand selectata una din statiile din parcursul trenului.

Trenul suplimentar se inscrie in lista trenurilor avand in coloana Stare trasa «Oferta INFRA »

Pentru a vizualiza programul trenului, in pagina de trenuri se marcheaza trenul dorit si apoi click dreapta si selectam din lista care se deruleaza meniul Detalii Tren, se va  deschide fereastra de Detalii program in care sunt afisate detaliile trenului care a fost programat sub forma unei liste si a unui calendar.

Actionand butonul  in panoul din dreapta se va afisa trasa trenului.

4.7.3       Prelungirea trasei unui tren.

Trasa unui tren se poate prelungi numai adugand alte statii dupa statia de destinatie initiala.

Se tasteaza numarul trenului si Titlul ( Statia de formare – Statia de destinatie)

In functie de datele stabilite in fereastra date generale , statia de plecare aleasa , Viteza maxima , Procentul de franare si Rang, sistemul ofera trenuri model a caror trasa se poate utiliza pentru construirea trasei trenului suplimentar.Pentru prelungirea trasei trenului in statia (ultima statie din trasa trenului)  Brasov Triaj se cauta alte trenuri de model care sa corespunda criteriilor de cautare dar specificand Statia Brasov ca statie de cautare.

Vom primi o lista cu trenuri care indeplinesc conditiile cerute, dintre trenurile oferite se alege trenul corespunzator.

Atentie in statia Brasov ora de plecare a trenului este cea a trenului de model!!

Ora de plecare se poate adapta simplu tastand numarul de minute de stationare.

Automat sunt recalculate si orele de circulatie prin celelalte statii urmatoare statiei Brasov.

In pagina Calendar se stabilesc zilele de circulatie ale trenului.

Trenul cu trasa astfel construita este transmis ca cerere de trasa suplimentara catre CNCFR .

4.7.4       Programul decadal

Programarea unui tren la programul decadal se poate face conform Instructiei de Programare nr. incepand cu ……………..

Trenul  suplimentar se poate creea folosind ca model un tren in livret al oparatorului feroviar care indeplineste condiiile stabilite in pagina de Date Generale , respectiv: Viteza Maxima, Procentul de franare si rangul .

Se deschide fereastra de Programare tren suplimentar din pagina Date generale se stabilesc conditiile de circulatie Viteza Maxima, Procentul de franare si rangul trenului care sunt obligatorii

Statia de plecare se alege din lista care se deschide atunci cand se actioneaza sageata. Acest camp este editabil permitand tastarea primelor litere se ajunge mai rapid la statiile care au denumirea potrivita si de aici se poate alege statia dorita.

Trebuie sa se dea un numar de tren din pagina Numere de tren se actioneaza butonul  si pe randul nou inserat se va trece numarul trenului suplimentar.

Actionand butonul   se deschide fereastra de Trenuri model  in care se gasesc trenuri ce indeplinesc conditiile stabilite in pagina de Date Generale

Din fereastra de trenuri model se alege trasa convenabila, se actioneaza butonul  in fereastra de trenuri model se vor afisa trenurile care trec sau pleaca din statia selectata si care indeplinesc conditiile specificate in pagina de Date generale respectiv viteza maxima, procentul de franare si rangul trenului.

Din fereastra de trenuri model se alege trasa convenabila, se actioneaza butonul

 si ca urmare trasa trenului va fi afisata pe panoul din dreapta.

Acum este activat butonul  care odata actionat va prelua trasa trenului de model spre a fi folosita la construirea trasei trenului suplimentar.

Folosind Butonul  daca ne pozitionam pe prima statie sau pe ultima statie din trasa trenului putem sa alegem oricare dintre statiile din trasa ca statie de formare /destinatie trasa trenului suplimentar va utiliza timpii de mers ai  trenului ales  ca model.

Se poate stabili ora de plecare din statia de formare prin editare (daca trenul folosit ca model a avut oprire in statia  de formare sau de destinatie in coloana Oprire trebuie sa se tasteze 0 in coloana de Oprire), se pot edita deasemenea si minutele de oprire in statii.

Nu pot fi inserate alte statii in interiorul trasei trenului.

Asa cum s-a prezentat mai sus se adauga datele tehnice referitoare la trenul suplimentar.

Pe pagina de calendar se stabiliesc zilele in care trenul va circula.

Se actioneaza butonul  care va trimite propunerea de circulatie a trenului catre CNCFR.

Mesajul expediat poate fi vizualizat selectand Mesaje expediate.

CNCFR raspunde cu o oferta de trasa care este afisata in Mesaje primite.

Actionand  butonul  operatorul feroviar confirma trasa propusa.

Dupa ce CNCFR a primit raspunsul de accept din partea operatorului feroviar care a actionat butonul , trenul este inscris in program, in lista trenurilor programate, trenul apare inscris ca in imaginea de mai jos.


4.7.5       Programul zilnic

4.7.6       Adaptari la programul zilnic

Se selecteaza ziua pentru care se doreste a se face anularea trenului .

(de obicei este chiar ziua curenta).

 

5.               Urmarire cereri trase

In acest modul se pot urmari cererile de modificare a programului de circulatie emise de OTF pentru un anumit tip de program (cadru, decada etc.) Pentru fiecare cerere se pot urmari mesajele urmatoare, provenite din AtlasRU sau AtlasIM, pina la aprobarea trenului in program.

Click pe fiecare cerere din panelul stang si se vor deschide in dreapta intregul set de mesaje aferent acestei cereri.

6.               Grafic

Se selecteaza sectiunea Grafic  se selecteaza istoric sau productie si se alege statia din lista si apoi se actioneaza butonul  

Din fereastra  “Planse care cuprind  statia….” trebuie sa fie stabilita mai intai data, ziua  pentru care se solicita graficul  apoi numarul de ore pentru care dorim sa se deruleze graficul si plansa cere ne intereseaza .

Se actioneaza butonul  si se obtine graficul realizat in perioada solicitata.

In partea de sus a graficului se deruleaza o lista care cuprinde  trenurile din graficul selectat .

Exisita posibiliatea de cautare a unui tren bifand casuta Cauta tren, trasa  trenului cautat este ingrosata .

Butonul « Improspatare Umbre »

Cand se actioneaza butonul Improspatare Umbre apar trasele programate ale trenurilor care urmeaza sa circule.

Actionand butonul detalii tren se afiseaza lista cu detaliile de circulatie ale trenului.

Actionand butoanele   graficul poate fi marit sau micsorat.

Selectand optiunea Productie

Graficul selectat cuprinde numai ultimile 10 zile fata de data curenta.

 

7.               Rapoarte

Se realizeaza urmatoarele rapoarte :

Tren km programati

Se alege data si tipul raportului din fereastra « Selectie rapoarte »

Avem butoanele « F8 Executa » si « F12 Renunta »

Pe ecran se afiseaza  fereastra «Intocmire raport» de intocmire a raportului

Pe ecran se va afisa o noua fereastra cu raportul solicitat.

Adaptari – rectificari

Se selecteaza raportul dorit .

Se actioneaza butonul « F8-Executa »

Pe ecran se afiseaza  fereastra «Intocmire raport Anexa 2» de intocmire a raportului

Concentrator adaptari

Se selecteaza raportul dorit bifaind tipul de raport .

Se actioneaza butonul « F8-Executa »

Pe ecran se afiseaza  fereastra « Intocmire raport Anexa 3 »  de intocmire a raportului

Analiza programului

Se selecteaza raportul dorit bifaind tipul de raport

Se actioneaza butonul « F8-Executa »

Pe ecran se afiseaza  fereastra «Intocmire raport Anexa 7»  de intocmire a raportului

Indicatori zilnici

Se selecteaza raportul dorit bifaind tipul de raport

Se actioneaza butonul « F8-Executa »

Pe ecran se afiseaza  fereastra «Intocmire raport indicatori zilnici»  de intocmire a raportului

Indicatori cumulati

Se selecteaza raportul dorit bifaind tipul de raport

Se actioneaza butonul « F8-Executa »

Pe ecran se afiseaza  fereastra «Intocmire raport indicatori cumulati»  de intocmire a raportului

Analiza intarzierilor

Se selecteaza raportul dorit bifaind tipul de raport

Se actioneaza butonul « F8-Executa »

Pe ecran se afiseaza  fereastra «Intocmire raport analiza intarzierilor»  de intocmire a raportului

Se selecteaza raportul dorit bifaind tipul de raport

Se actioneaza butonul « F8-Executa »

Pe ecran se afiseaza  fereastra «Intocmire raport analiza operativa»  de intocmire a raportului

Analiza operativa pe grupuri de trenuri

Se selecteaza raportul dorit bifaind tipul de raport

Se actioneaza butonul « F8-Executa »

Pe ecran se afiseaza  fereastra «Intocmire raport analiza operativa pe grupuri de trenuri»  de intocmire a raportului


loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat