QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Aplicatia Atlas - eATLAS - Planificarea trenurilor Operatori Feroviari

eATLASPlanificarea trenurilor Operatori Feroviari

Introducere

Aplicatia eATLAS se adreseaza operatorilor feroviari si le permite planificarea electronica a trenurilor la programul cadru, decadic, zilnic precum si adaptarile programului zilnic precum si transmiterea de mesaje catre CNCFR.


Principalele functiuni ale aplicatiei sunt:


Anularea trenurilor din program

Modificarea trasei trenurilor

Crearea trenurilor suplimentare utilizand trase existente in livret .

Transmiterea de mesaje catre CNCFR

Afisarea graficului realizat de circulatie

Realizarea de rapoarteConectarea la aplicatie se face tastand contul de utilizator si parola .Ecranul Principal

Ecranul principal este punctul de pornire al operatiunilor pe care aplicatia le permite, respectiv :

1 - programarea trenurilor

2 - analiza cereri – analiza cererilor de trase

3 - transmiterea /receptionarea de mesaje catre/de la CNCFR

4 - vizualizarea graficului de circulatie realizat

5 - realizarea de rapoarte
Programare trenuri

Pragramul Cadru


In chenarul din stanga sunt afisate 4 campuri :

data curenta

planul de mers de tren,

tipul de program, care se poate selecta din lista ce se deruleazastatia pentru care se face programarea trenurilor :

Se pot tasta primele litere si imediat se deschide lista de statii din care se selecteaza statia dorita.


In partea de jos a ecranului se gasesc mai multe butoane .
La pornirea aplicatiei nu sunt active decat butoanele :


si


Pentru incarcarea trenurilor operatorul trebuie sa stabileasca care este tipul de program pe care doreste sa il lucreze : cadru, decadal, zilnic sau adaptari, sau in scurt ..si sa selecteze statia de frontiera din lista.Pentru intocmirea programului cadru se selecteaza din campul Tip Program - Cadru, statia pentru care se face programarea si se actioneaza butonul sau tasta F5.


In panoul din dreapta este precizata perioada pentru care se face programarea trenurilor in functie de tipul de program selectat.


Mai jos se va incarca o lista cu trenurile planificate la programul cadru

In ecran sunt afisate trenurile in ordinea numerelor:


In partea de jos este precizat numarul de trenuri selectate.

Dupa ce trenurile din program se incarca pe ecran toate butoanele devin active .
In partea de sus a ecranului campul “Cauta tren” permite tastarea numarului de tren cautat.Campul “Filtreaza” permite selectarea tuturor trenurilor care circula si a trenurilor anulate


Trenurile sunt afisate in ordinea crescatoare a numerelor , in functie de tipul programului selectat :

Programul zilnic ecranul contine coloanele : Nr. Tren, Titlul ( statia de formare si statia de destinatie a trenului ) ziua data (25 in imaginea de mai jos) pentru care se face programarea trenului , Plecare (ora de plecare din statia de formare), Sosire (ora de sosire in statia de destinatie), Rang rangul trenului, Procent fr. procentul de franare, viteza maxima, Stare trasa, Programat la ..La actionarea butonului se afiseaza trasa trenuluiProgramul in scurt, Adaptari 1 si Adaptari 2 ecranul contine coloanele : Nr. Tren, Titlul (statia de formare si statia de destinatie a trenului ) ziua data curenta (24 in imaginea de mai jos), Plecare (ora de plecare din statia de formare), Sosire (ora de sosire in statia de destinatie), Rang rangul trenului, Procent fr. procentul de franare, viteza maxima, Stare trasa, Programat la ..


Programul decada ecranul contine coloanele : Nr. Tren, Titlul (statia de formare si statia de destinatie a trenului) 10-11 coloane corespunzatoare zilelor din decada (21-30 in imaginea de mai jos), Plecare (ora de plecare din statia de formare), Sosire (ora de sosire in statia de destinatie), Rang rangul trenului, Procent fr. procentul de franare, viteza maxima, Stare trasa, Programat la ..
Programul cadru ecranul contine coloanele : Nr. Tren, Titlul (statia de formare si statia de destinatie a trenului) 1-30 coloane corespunzatoare zilelor din luna (21-30 in imaginea de mai jos), Plecare (ora de plecare din statia de formare), Sosire (ora de sosire in statia de destinatie), Rang rangul trenului, Procent fr. procentul de franare, viteza maxima, Stare trasa, Programat la ..Anulare Trenuri


Prima coloana permite selectarea multipla a trenurilor, utilizata pentru a putea face operatia de anulare in acelasi timp pentru mai multe trenuri .

Se bifeaza prima coloana din dreptul fiecarui tren si apoi click dreapta in panoul cu lista trenurilor .

Butonul permite selectarea/deselectarea tuturor trenurilor


Din lista care se deruleaza pe ecran se selecteaza Anulare Trenuri
Pe ecran se va afisa fereastra de confirmare a anularii trenurilor.

Pentru confirmarea operatiei de anulare se actioneaza butonul <<Yes >>.Pe ecran se va afisa fereastra Calendar Anulari din care prin click dreapta in casuta corespunzatoare zilelor de anulare se va trece cifra “0” (zero) ceea ce inseamna ca pentru acea data trenul se propune a fi anulat .

Prin actionarea butonului din fereastra calendar sunt sterse zilele din calendar care au fost marcate cu cifra “0” (zero).


Butonul este activat numai atunci cand cel putin o data din calendar are marcata cifra “0” (zero), in acelasi timp se activeaza si o lista care permite selectarea cauzei anularii.

Calendarul pentru programul cadru permite selectarea rapida a unei saptamani prin actionarea cu click a butoanelor care indica numarul saptamanii din an (14, 15,16,17,18 in imaginea de mai jos ), actionand click dreapta se poate schimba valoarea din 0 in 1 pe intreaga saptamana.


Calendarul pentru programul cadru permite selectarea rapida si a unei zile pentru intreaga luna prin actionarea cu click a butoanelor care indica ziua din saptamana (L, Ma, Mi,J, V, S, D in imaginea de mai jos ), actionand click dreapta se poate schimba valoarea din 0 in 1 pe intreaga saptamana.


Prin actionarea butonului se transmite un mesaj catre CNCFR care cuprinde trenurile si datele din calendar selectate pentru anulare.

Mesajul de anulare actioneaza direct asupra trenurilor avand ca efect anularea lor fara a se cere acordul CNCFR. Pentru verificare se pot vedea detalii de program pentru trenurile selectate.

Se face click dreapta in panoul cu lista trenurilor si se selecteaza

Detalii program sau din partea de jos a ecranului se actioneaza butonul

Pe ecran se va afisa o fereastra cu detaliile programului decadal pentru trenul selectat sub forma unei liste si mai jos calendarul corespunzator.Modifiarea trasei unui tren


Pentru a modifica trasa unui tren se marcheaza trenul (cu o dunga albastra), se face click dreapta in panoul cu lista trenurilor si din lista care se deruleaza pe ecran se selecteaza    Editare program


sau din partea de jos a ecranului se actioneaza butonul


Ca urmare se va deschide fereastra de Modificare program de circulatie.

In panoul de sus sunt vizualizate doua randuri :

reprezinta trenul – anulat

reprezinta trasa trenului – conform livret.

In partea de jos sub forma de calendar sunt prezentate comparativ Programul aprobat de CNCFR si Programul cerut de operatorul feroviar.Pentru a modifica ruta trenului se actioneaza din partea de jos a ferestrei butonul , dar pentru ca aceasta actiune sa aiba efect este obligatoriu ca in panoul de sus sa fie marcat randul 1 care contine trasa trenului.


Dupa ce a fost marcat randul 1 actionand butonul se va deschide fereastra de Editare tren care pe pagina Date generale permite modificarea statiei de formare sau/si de destinatie a trenului si a orelor de circulatie


Pentru a modifica statia de formare a trenului trebuie marcata statia initiala de formare dupa care se actioneaza butonul succesiv pana se ajunge la statia de formare dorita.

Similar se procedeaza si pentru statia de destinatie .

Se pozitioneaza cursorul pe ultima statie din trasa trenului si apoi actionam succesiv butonul pana ajungem la statia de destinatie dorita. Trenul modificat va circula pe distanta Sinaia – Coslariu.

Daca in statia stabilita ca destinatie trenul avea oprire trebuie sa introducem cifra 0 (zero ) minute in coloana Oprire.
Modificarea statiei de formare sau a statiei de destinatie poate fi facuta si daca se face click dreapta pe o statie, pe ecran se deruleaza meniul din figura de mai jos :

Selectand «Sterge statiile anterioare» se sterg toate statiile pana la statia pe care ne-am pozitionat, aceasta statia va fi noua statie de formare a trenului.

Selectand «Sterge statiile urmatoare» se sterg toate statiile pana la statia pe care ne-am pozitionat, aceasta statia va fi noua statie de destinatie a trenului.
Daca se doreste renuntarea la modificarea facuta se poate actiona butonul .


Pentru intoarcere la modificarea deja operata se actioneaza butonul .Fereastra de Editare Tren permite completarea urmatoarelor pagini respectiv Date Tehnice, Activitati, Gabarit Depasit, Marfuri periculoase cu informatiile necesare .


Pagina Numere de tren

In situatia in care trasa trenului nu mai impune schimbarea numarului trenului in parcurs, numarul care nu mai este necesar poate fi sters prin actionarea butonului .Pagina Date tehnice

Aceasta pagina permite introducerea valorilor pentru datele de analiza ale trenului : tonaj, lungime, tonaj franat . , se pot introduce mai multe randuri cu valori diferite ale datelor tehnice .

Dupa adaugarea primului rand cu date tehnice devine activ si butonul care permite stergerea randului adaugat.

Pentru a adauga informatii referitoare la locomotive se actioneaza butonul


Pentru a sterge informatiile referitoare la locomotive se actioneaza butonulDatele tehnice - stabilite in panoul de sus se ataseaza trenului in coloana Date tehnice selectand in randul statiei de formare valorile corespunzatoare, daca se fac modificari ( tonaj, lungime, locomotive . ) si in statii din parcurs, in acele statii din parcurs in care se fac modificarile se introduce randul corespunzator 1.2 . selectand din lista care se deruleaza valoarea corespunzatoare.

Pagina Activitati

Aceasta pagina permite selectarea activitatilor care se efectueaza in statiile din parcursul trenului actionand butonul

Dupa adaugarea primului rand devine activ si butonul si


Pentru a selecta activitatea desfasurata in statie, se actioneaza butonul din coloana Categoria se selecteaza activitatea corespunzatoare.

Intr-o statie se pot desfasura mai multe activitati, acestea se pot adauga actionand de cate ori este necesar butonul si selectand alta activitate din coloana Categoria


Pentru a sterge informatiile referitoare la activitati se actioneaza butonulActivitatile - stabilite in panoul de sus se ataseaza trenului in coloana Activitati selectand in randul statiei valorile corespunzatoare, daca sunt definite mai multe tipuri de activitati in statiile din parcurs in care se desfasoara activitatile se introduce randul corespunzator 1,2 . selectand din lista care se deruleaza valoarea corespunzatoare.

(trebuie sa fie populata lista cu activitatiPagina Gabarit Depasit

Aceasta pagina permite selectarea informatiilor referitoare la trenurile cu gabarit depasit, actionand butonul se va inscrie randul 01 in coloana Descriere.

Dupa adaugarea primului rand devin active si butoanele si

Pentru a introduce informatiile se actioneaza butonul si se introduc numarul si continutul telegramei in coloanele corespunzatoare, din coloana Categoria se selecteaza valoarea corespunzatoare.


(trebuie sa fie populata lista
Informatiile stabilite in panoul de sus se ataseaza trenului in coloana Exceptionale selectand in randul statiei valorile corespunzatoare. Daca sunt definite mai multe tipuri de Gabarite in statiile din parcurs in care au loc modificari se introduce randul corespunzator 1,2 . selectand din lista care se deruleaza valoarea corespunzatoare.

(trebuie sa fie populata lista).Pagina Marfuri Periculoase


Aceasta pagina permite selectarea informatiilor referitoare la trenurile cu Marfuri Periculoase, actionand butonul se va inscrie randul 01 in coloana Descriere.

Dupa adaugarea primului rand devin active si butoanele si

Pentru a introduce informatiile se actioneaza butonul si se introduc datele in coloanele corespunzatoare, din coloana Categoria se selecteaza valoarea corespunzatoare.


(trebuie sa fie populata lista
Informatiile - stabilite in panoul de sus se ataseaza trenului in coloana Periculoase selectand in randul statiei valorile corespunzatoare, daca sunt definite mai multe tipuri de Marfuri Periculoase in statiile din parcurs in care au loc modificari se introduce randul corespunzator 1,2 . selectand din lista care se deruleaza valoarea corespunzatoare.
Operatorul de marfa   a modificat trenul sa circule pe distanta Sinaia – Coslariu.

In panoul de trenuri se mai insereaza un rand nou in care trenul 41041/41041-2 circula pe distanta Sinaia – Coslariu.


Pentru a stabili zilele de circulatie trebuie sa va pozitionati pe randul 2 apoi in Calendarul programului cerut se vor selecta cu click dreapta zilele pentru care trenul va circula pe ruta modificata.Se actioneaza butonul in acest moment se transmite un mesaj catre CNCFR care contine toate informatiile stabilite de operatorul feroviar referitoare la trasa trenului, la compunerea lui precum si activitatile stabilite in fereastra de Editare Tren .

In pagina de Mesaje –selectand Expediate se poate vedea mesajul transmis.In partea de jos e ecranului avem un calendar si informatii generale referitoare la mesajul trimis.


La mesajul de modificare trasa, CNCFR raspunde cu un mesaj de oferta trasa In pagina de Mesaje – selectand Primite .In detaliu, mesajul de oferta de trasa afiseaza un calendar si detaliile trasei oferite.

In partea de jos a ecranului este activat butonul


Ca urmare a actionarii acestui buton se va afisa fereastra Accepta sau refuza oferta.

Operatorul feroviar poate accepta Oferta de trasa transmisa de CNCFR, in acest caz este actionat butonul si se va transmite un mesaj catre CNCFR de acceptare a trasei propuse.Operatorul feroviar primeste mesajul de citire a trasei acceptate si dupa ce CNCFR inscrie trenul in programul cadru, operatorul feroviar va primi si mesajul tren operat in program.Pentru a vizualiza programul trenului, in pagina de trenuri se marcheaza trenul dorit si apoi click dreapta - selectam din lista care se deruleaza meniul Detalii Tren

Se va deschide fereastra de Detalii program in care sunt afisate detaliile trenului care a fost programat sub forma unei liste si a unui calendar.
Actionand butonul in panoul din dreapta se va afisa detaliat trasa trenului din data selectata
Programul Decadal


Pentru intocmirea programului decadal se selecteaza din campul Tip Program Decada, statia pentru care se face decada si se actioneaza butonul sau tasta F5.


In panoul din dreapta este precizata perioada pentru care se face programarea trenurilor in functie de tipul de program selectat.


Mai jos se va incarca o lista cu trenurile planificate la programul cadru (trenuri din livret sau trenuri suplimentare planificate in programul cadru).

In ecran sunt afisate trenurile in ordinea numerelor .


In partea de jos este precizat numarul de trenuri selectate si devin active toate butoanele .
Butoanele permit selectarea/deselectarea tuturor trenurilor

Anulare Trenuri


Prima coloana permite selectarea multipla a trenurilor, utilizata pentru a putea face operatia de anulare in acelasi timp pentru mai multe trenuri.

Se bifeaza prima coloana din dreptul fiecarui tren si apoi click dreapta in panoul cu lista trenurilor.

Din lista care se deruleaza pe ecran se selecteaza Anulare Trenuri
Pe ecran se va afisa fereastra de confirmare a anularii trenurilor.

Pentru confirmarea operatiei de anulare se actioneaza butonul <<Yes >>.Pe ecran se va afisa fereastra Calendar Anulari din care prin click dreapta in casuta corespunzatoare zilelor de anulare se va trece cifra 0 (zero), ceea ce inseamna ca pentru acea data trenul se propune a fi anulat .

Prin actionarea butonului din fereastra calendar sunt sterse zilele din calendar care au fost marcate cu cifra “0” (zero) .


Butonul este activat numai atunci cand cel putin o data din calendar are marcata cifra “0” (zero), in acelasi timp se activeaza si o lista care permite selectarea cauzei anularii.Prin actionarea butonului se transmite un mesaj catre CNCFR care cuprinde trenurile si datele din calendar selectate pentru anulare.

Mesajul de anulare actioneaza direct asupra trenurilor avand ca efect anularea lor fara a se cere acordul CNCFR. Pentru verificare se pot vedea detalii de program pentru trenurile selectate.

Se face click dreapta in panoul cu lista trenurilor si se selecteaza

Detalii program sau din partea de jos a ecranului se actioneaza butonul
Pe ecran se va afisa o fereastra cu detaliile programului decadal pentru trenul selectat sub forma unei liste si mai jos calendarul corespunzator.


Modificarea trasei unui tren


Pentru a modifica trasa unui tren se marcheaza trenul (cu o dunga albastra), se face click dreapta in panoul cu lista trenurilor si din lista care se deruleaza pe ecran se selecteaza Editare program sau din partea de jos a ecranului se actioneaza butonul

Ca urmare se va deschide fereastra de Modificare program de circulatie.

In panoul de sus sunt vizualizate doua randuri :

reprezinta trenul selectat – anulat

reprezinta trasa trenului conform livret.

In partea de jos sub forma de calendar sunt prezentate comparativ Programul aprobat de CNCFR si Programul cerut de operatorul feroviar.

Pentru a modifica ruta trenului se actioneaza din partea de jos a ferestrei butonul dar pentru ca aceasta actiune sa aiba efect trebuie ca in panoul de sus sa fie marcat randul 1 care contine trasa trenului.


Dupa ce a fost marcat randul 1 actionand butonul se va deschide fereastra de Editare tren care pe pagina Date generale permite modificarea statiei de formare sau/si de destinatie a trenului si a orelor de circulatie


Pentru a modifica statia de formare a trenului trebuie marcata statia initiala de formare dupa care se actioneaza butonul succesiv pana se ajunge la statia de formare dorita.

Similar se procedeaza si pentru statia de destinatie.

Se pozitioneaza cursorul pe ultima statie din trasa trenului si apoi actionam succesiv butonul pana ajungem la statia de destinatie dorita. Trenul modificat va circula pe distanta Sinaia – Buftea.

Fereastra de Editare Tren permite completarea urmatoarelor pagini respectiv Date Tehnice, Activitati, Gabarit Depasit, Marfuri periculoase cu informatiile necesare.
Datele tehnice - stabilite in panoul de sus se ataseaza trenului in coloana Date tehnice selectand in randul statiei de formare valorile corespunzatoare, daca pe parcurs se fac modificari in statia din parcurs in care se face modificarea se introduce randul corespunzator selectand din lista care se deruleaza valoarea corespunzatoare.Activitatile stabilite in panoul de sus se ataseaza trenului in coloana Activitati

selectand in randul statiei de formare valorile corespunzatoare, daca pe parcurs se fac modificari, in statia din parcurs in care se face modificarea se introduce randul corespunzator selectand din lista care se deruleaza valoarea corespunzatoare (trebuie sa fie populata lista cu activitati).Pagina Gabarit Depasit - valorile stabilite in panoul de sus se ataseaza trenului in coloana Exceptionale selectand in randul statiei de formare valorile corespunzatoare, daca in parcursul trenului se fac modificari, in statia in care se face modificarea se introduce randul corespunzator (01,02..) selectand din lista care se deruleaza valoarea corespunzatoare (trebuie sa fie populata lista cu activitati).
Pagina Marfuri periculoase - valorile stabilite in panoul de sus se ataseaza trenului in coloana Periculoase selectand in randul statiei de formare valorile corespunzatoare, daca pe parcurs se fac modificari in statia din parcurs in care se face modificarea se introduce randul corespunzator selectand din lista care se deruleaza valoarea corespunzatoare (trebuie sa fie populata lista cu activitati).
Operatorul de marfa a modificat trenul sa circule pe distanta Sinaia – Buftea.

In panoul de trenuri se mai insereaza un rand nou in care trenul 31402 circula pe distanta Sinaia – Buftea.


Pentru a stabili zilele de circulatie trebuie sa va pozitionati pe randul 2 apoi in Calendarul programului cerut se vor selecta cu click dreapta zilele pentru care trenul va circula pe ruta modificata.Se actioneaza butonul in acest moment se transmite un mesaj catre CNCFR care contine toate informatiile stabilite de operatorul feroviar referitoare la trasa trenului, la compunerea lui precum si activitatile stabilite in fereastra de Editare Tren.

In pagina de Mesaje – selectand Expediate se poate vedea mesajul transmis.In partea de jos a ecranului avem un calendar si informatii generale referitoare la mesajul trimis.


La mesajul de modificare trasa CNCFR raspunde cu un mesaj de oferta trasa In pagina de Mesaje – selectand Primite .In detaliu mesajul de oferta de trasa afiseaza un calendar si detaliile trasei oferite.

Programul Zilnic


Pentru intocmirea programului zilnic se selecteaza din campul Tip Program Zilnic, statia pentru care se intocmeste programul si se actioneaza butonul sau tasta F5.

In panoul din dreapta este precizata perioada pentru care se face programarea trenurilor in functie de tipul de program selectat.


Mai jos se va incarca o lista cu trenurile planificate la programul cadru (trenuri din livret sau trenuri suplimentare planificate in programul cadru).

In ecran sunt afisate trenurile in ordinea numerelorIn partea de jos este precizat numarul de trenuri selectate si devin active toate butoanele.Anulare Trenuri


Prima coloana permite selectarea multipla a trenurilor, utilizata pentru a putea face operatia de anulare in acelasi timp pentru mai multe trenuri.

Se bifeaza prima coloana din dreptul fiecarui tren si apoi click dreapta in panoul cu lista trenurilor.

Din lista care se deruleaza pe ecran se selecteaza Anulare Trenuri
Pe ecran se va afisa fereastra de confirmare a anularii trenurilor.

Pentru confirmarea operatiei de anulare se actioneaza butonul <<Yes >>.Pe ecran se va afisa fereastra Calendar Anulari din care prin click dreapta in casuta corespunzatoare zilelor de anulare se va trece cifra “0” (zero) ceea ce inseamna ca pentru acea data trenul se propune a fi anulat.

Prin actionarea butonului din fereastra calendar sunt sterse zilele din calendar care au fost marcate cu cifra “0” (zero).


Butonul este activat numai atunci cand ziua din calendar are marcata cifra “0” (zero), in acelasi timp se activeaza si o lista care permite selectarea cauzei anularii.Prin actionarea butonului se transmite un mesaj catre CNCFR care cuprinde trenurile si datele din calendar selectate pentru anulare.

Aceste mesaje se pot vedea in pagina de mesaje expediateMesajul de anulare actioneaza direct asupra trenurilor avand ca efect anularea lor fara a se cere acordul CNCFR. Pentru verificare se pot vedea detalii de program pentru trenurile selectate.

Se face click dreapta in panoul cu lista trenurilor si se selecteaza

Detalii program sau din partea de jos a ecranului se actioneaza butonul
Pe ecran se va afisa o fereastra cu detaliile programului pentru trenul selectat sub forma unei liste si mai jos calendarul corespunzator.


Modifiarea trasei unui tren


Pentru a modifica trasa unui tren se marcheaza trenul (cu o dunga albastra), se face click dreapta in panoul cu lista trenurilor si din lista care se deruleaza pe ecran se selecteaza Editare program sau din partea de jos a ecranului se actioneaza butonul

Ca urmare se va deschide fereastra de Modificare program de circulatie.

In panoul de sus sunt vizualizate doua randuri :

reprezinta trenul selectat – anulat

reprezinta trasa trenului conform livret.

In partea de jos sub forma de calendar sunt prezentate comparativ Programul aprobat de CNCFR si programul cerut de operatorul feroviar.

Pentru a modifica ruta trenului se actioneaza din partea de jos a ferestrei butonul dar pentru ca aceasta actiune sa aiba efect trebuie ca in panoul de sus sa fie marcat randul 1 care contine trasa trenului.Dupa ce a fost marcat randul 1 actionand butonul se va deschide fereastra de Editare tren care pe pagina Date generale permite modificarea statiei de formare sau/si de destinatie a trenului si a orelor de circulatie
Pentru a modifica statia de formare a trenului trebuie marcata statia initiala de formare dupa care se actioneaza butonul succesiv pana se ajunge la statia de formare dorita.
Similar se procedeaza si pentru statia de destinatie.

Se pozitioneaza cursorul pe ultima statie din trasa trenului si apoi actionam succesiv butonul pana ajungem la statia de destinatie dorita. Trenul modificat va circula pe distanta Sinaia – Buftea.

Fereastra Editare Tren permite completarea urmatoarelor pagini respectiv:

Date Tehnice, Activitati, Gabarit Depasit, Marfuri periculoase cu informatiile necesare.

Operatorul de marfa a modificat trenul sa circule pe distanta Tandarei – Cluj Napoca Est.

In panoul de trenuri se mai insereaza un rand nou, 2 in care trenul 31642 circula pe distanta Tandarei – Cluj Napoca Est.

Pentru data de 25 trebuie sa va pozitionati pe randul 2 apoi in Calendarul programului cerut cu click dreapta se va inscrie valoarea 2.
Se actioneaza butonul in acest moment se transmite un mesaj catre CNCFR care contine toate informatiile stabilite de operatorul feroviar referitoare la trasa trenului, la compunerea lui precum si activitatile stabilite in fereastra de Editare Tren.

In pagina de Mesaje –selectand Expediate se poate vedea mesajul transmis.
In partea de jos a ecranului avem un calendar si informatii generale referitoare la mesajul trimis.

La mesajul de modificare trasa CNCFR raspunde cu un mesaj de oferta trasa care se gaseste in pagina de Mesaje – selectand Primite.


In detaliu mesajul de oferta de trasa afiseaza un calendar si detaliile trasei oferite de catre CNCFR.
In partea de jos a ecranului este activat butonul .Ca urmare a actionarii acestui buton se va afisa fereastra Accepta sau refuza oferta.

Operatorul feroviar poate accepta Oferta de trasa transmisa de CNCFR, in acest caz este actionat butonul si se va transmite un mesaj catre CNCFR de acceptare a trasei propuse.
Pentru a vizualiza programul trenului, in pagina de trenuri se marcheaza trenul dorit si apoi click dreapta si selectam din lista care se deruleaza meniul Detalii Tren.Se va deschide fereastra de Detalii program in care sunt afisate detaliile trenului care a fost programat.
Operatorul feroviar poate refuza Oferta de trasa transmisa de CNCFR, in acest caz este actionat butonul si se va transmite un mesaj catre CNCFR de refuz a trasei propuse ca urmare, trenul pentru care s-a facut negociarea de trasa ramane in program neschimbat (asa cum era inainte de a se incepe negocierea de trasa).

Daca operatorul feroviar doreste alta modificare de trasa se va initia un alt ciclu de negociere de trasa.Programul Adaptari


Pentru intocmirea programului decadal se selecteaza din campul Tip Program Adaptari, statia pentru care se face decada si se actioneaza butonul sau tasta F5.

In panoul din dreapta este precizata perioada pentru care se face programarea trenurilor in functie de tipul de program selectat.


Mai jos se va incarca o lista cu trenurile planificate la programul zilnic ( trenuri din livret sau trenuri suplimentare planificate in programul zilnic ).

In ecran sunt afisate trenurile in ordinea numerelor
In partea de jos este precizat numarul de trenuri selectate si devin active toate butoanele.
Anulare Trenuri


Prima coloana permite selectarea multipla a trenurilor, este utilizata pentru a putea face operatia de anulare in acelasi timp pentru mai multe trenuri.

Se bifeaza prima coloana din dreptul fiecarui tren si apoi click dreapta in panoul cu lista trenurilor.

Din lista care se deruleaza pe ecran se selecteaza Anulare Trenuri
Pe ecran se va afisa fereastra de confirmare a anularii trenurilor.

Pentru confirmarea operatiei de anulare se actioneaza butonul <<Yes >>.Pe ecran se va afisa fereastra Calendar Anulari din care prin click dreapta in casuta corespunzatoare zilelor de anulare se va trece cifra 0 ceea ce inseamna ca pentru acea data trenul se propune a fi anulat.

Prin actionarea butonului din fereastra calendar sunt sterse zilele din calendar care au fost marcate cu cifra “0” (zero).


Butonul este activat numai atunci cand ziua din calendar are marcata cifra “0” (zero), in acelasi timp se activeaza si o lista care permite selectarea cauzei anularii.Prin actionarea butonului se transmite un mesaj catre CNCFR care cuprinde trenurile si datele din calendar selectate pentru anulare.

Aceste mesaje se pot vedea in pagina de mesaje expediate.Mesajul de anulare actioneaza direct asupra trenurilor avand ca efect anularea lor fara a se cere acordul CNCFR. Pentru verificare se pot vedea detalii de program pentru trenurile selectate.

Se face click dreapta in panoul cu lista trenurilor si se selecteaza

Detalii program sau din partea de jos a ecranului se actioneaza butonul
Pe ecran se va afisa o fereastra cu detaliile programului pentru trenul selectat sub forma unei liste si mai jos calendarul corespunzator.

Modifiarea trasei unui tren


Pentru a modifica trasa unui tren se marcheaza trenul (cu o dunga albastra), se face click dreapta in panoul cu lista trenurilor si din lista care se deruleaza pe ecran se selecteaza    Editare program sau din partea de jos a ecranului se actioneaza butonul

Ca urmare se va deschide fereastra de Modificare program de circulatie.

In panoul de sus sunt vizualizate doua randuri:

reprezinta trenul selectat – anulat

reprezinta trasa trenului conform livret.

In partea de jos sub forma de calendar sunt prezentate comparativ Programul aprobat de CNCFR si programul cerut de operatorul feroviar.

Pentru a modifica ruta trenului se actioneaza din partea de jos a ferestrei butonul dar pentru ca aceasta actiune sa aiba efect trebuie ca in panoul de sus sa fie marcat randul 1 care contine trasa trenului.Dupa ce a fost marcat randul 1 actionand butonul se va deschide fereastra de Editare tren care pe pagina Date generale permite modificarea statiei de formare sau/si de destinatie a trenului si a orelor de circulatie

Trenul modificat va circula pe distanta Ploiesti Triaj – Razboieni.

Fereastra de Editare Tren permite completarea urmatoarelor pagini respectiv: Date Tehnice, Activitati, Gabarit Depasit, Marfuri periculoase cu informatiile necesare.

Operatorul de marfa a modificat trenul sa circule pe distanta Ploiesti Triaj – Razboieni

In panoul de trenuri se mai insereaza un rand nou 2 in care trenul 41041 circula pe distanta Ploiesti Triaj – Razboieni

Pentru data de 25 trebuie sa va pozitionati pe randul 2 apoi in Calendarul programului cerut cu click dreapta se va inscrie valoarea 2.
Se actioneaza butonul in acest moment se transmite un mesaj catre CNCFR care contine toate informatiile stabilite de operatorul feroviar referitoare la trasa trenului, la compunerea lui precum si activitatile stabilite in fereastra de Editare Tren .

In pagina de Mesaje – Expediate se poate vedea mesajul transmis.
In partea de jos a ecranului avem un calendar si informatii generale referitoare la mesajul trimis

La mesajul de modificare trasa CNCFR raspunde cu un mesaj de oferta trasa care se gaseste in pagina de Mesaje – Primite .
In detaliu mesajul de oferta de trasa afiseaza un calendar si detaliile trasei oferite de catre CNCFR.
In partea de jos a ecranului este activat butonulCa urmare a actionarii acestui buton se va afisa fereastra Accepta sau refuza oferta.

Operatorul feroviar poate accepta Oferta de trasa transmisa de CNCFR, in acest caz este actionat butonul si se va transmite un mesaj catre CNCFR de acceptare a trasei propuse.
Pentru a vizualiza programul trenului, in pagina de trenuri se marcheaza trenul dorit si apoi click dreapta si selectam din lista care se deruleaza meniul Detalii Tren.
Se va deschide fereastra de Detalii program in care sunt afisate detaliile trenului care a fost programat.Operatorul feroviar poate refuza Oferta de trasa transmisa de CNCFR, in acest caz este actionat butonul si se va transmite un mesaj catre CNCFR de refuz a trasei propuse, ca urmare trenul pentru care s-a facut negocierea de trasa ramane in program neschimbat (asa cum era inainte de a se incepe negocierea de trasa).

Daca operatorul feroviar doreste alta modificare de trasa se va initia un alt ciclu de negociere de trasa.

Programare trenuri - Crearea unui tren suplimentar

Aceasta functie este folosita pentru toate tipurile de program, Cadru, decadic, program zilnic sau adaptari iar modul de lucru este similar.


Se actioneaza butonul selectand din lista „Nou” sau tasta functionala F9, se va deschide fereastra de Programare tren suplimentar :

.


Pe fiecare pagina se gasesc butoane de tipul :


si care permit realizarea functiilor specificate, aceleasi functii mai pot fi execuate si utilizand tastele Functionale F5 si F6


si aceste butoane permit adaugarea de informatii pe cel de al doilea nivel de informatii, aceleasi functii mai pot fi execuate si utilizand combinatia de taste Ctrl + F5 si Ctrl + F6Aceasta fereastra are mai multe pagini, functionalitatea fiecareia este explicata in capitolul 3.1.2


Date generale


Operatorii feroviari pot sa creeze un tren suplimentar folosind ca model trenurile sau trasele din livret care indeplinesc criteriile stabilite in campurile :

Viteza maxima, Procent de Franare si Rang .Se selecteaza Statia de plecare a trenului, tastand primele litere din denumirea statiei, se va deschide o lista care permite selectarea statiei dorite.Numere tren

Pe cea de a doua pagina operatorul feroviar acorda un numar de tren din gama de numere suplimentare pe care o are alocata

Numarul cu care va circula trenul suplimentar este aprobat de catre CNCFR care are dreptul sa modifice numarul trenului suplimentar cerut de catre operatorul feroviar.


Utilizatorul actioneaza butonul sau tasta functionala F5 si in coloana Numar tren poate tasta numarul trenului suplimentar iar in coloana Tiltul se introduce Titlul trenului (este obligatoriu)

Date tehnice


Aceasta pagina permite introducerea datelor tehnice ale trenului vezi capitolul 3.1.2Utilizatorul actioneaza butonul pentru a se insera primul rand in care se introduc datele tehnice ale trenului.

Prin actionarea succesiva a butonului se pot adauga mai multe randuri care sa contina informatiile referitoare la datele tehnice ale trenului.


Dupa adaugarea primului rand cu date tehnice devine activ si butonul care permite stergerea randului adaugat.

Pentru a adauga informatii referitoare la locomotive se actioneaza butonul


Pentru a sterge informatiile referitoare la locomotive se actioneaza butonul


Activitati

Aceasta pagina permite introducerea activitatilor desfasurate in statiile din parcursul trenului vezi capitolul 3.1.2


Gabarit deposit

Aceasta pagina permite introducerea datelor referitoare la Gabarit ale trenului vezi capitolul 3.1.2Marfuri periculoase

Aceasta pagina permite introducerea datelor referitore la Marfurile Periculoase ale trenului vezi capitolul 3.1.2

Pagina Calendar

In functie de programul in care se lucreaza calendarul afisat are activate zilele pentru care se pot face cereri de trenuri suplimentare.

Aceasta pagina permite selectarea zilelor de circulatie ale trenului vezi capitolul 3.1.2


Programul cadru


Calendarul atasat programului cadru permite selectarea oricarei zile din luna pentru care se doreste programarea trenului .


Mentiuni
Dupa stabilirea trasei trenului si a programului cadru (zilele de circulatie) se actioneaza butonul si se va trimite un mesaj de « Cerere trasa » catre CNCFR .

Acest mesaj contine toate informatiile stabilite de operatorul feroviar referitoare la trasa trenului, la compunerea lui precum si activitatile stabilite in fereastra de Editare Tren .

In pagina de Mesaje –selectand Expediate se poate vedea mesajul transmis.
La mesajul « cerere trasa », CNCFR raspunde cu un mesaj de « oferta trasa » care se gaseste in pagina de Mesaje – selectand PrimiteIn detaliu, mesajul de oferta de trasa afiseaza un calendar si detaliile trasei oferite.
In partea de jos a ecranului este activat butonul

Ca urmare a actionarii acestui buton se va afisa fereastra Accepta sau refuza oferta.

Operatorul feroviar poate accepta Oferta de trasa transmisa de CNCFR, in acest caz este actionat butonul si se va transmite un mesaj catre CNCFR de acceptare a trasei suplimentare propuse.

Operatorul feroviar primeste mesajul de citire a trasei acceptate si dupa ce CNCFR inscrie trenul in programul cadru, operatorul feroviar va primi si mesajul tren operat in program.

Pentru a vedea trenul suplimentar in pagina trenuri, trebuie se se actioneze butonul avand selectata una din statiile din parcursul trenului.

Trenul suplimentar se inscrie in lista trenurilor avand in coloana Stare trasa «Oferta INFRA »Pentru a vizualiza programul trenului, in pagina de trenuri se marcheaza trenul dorit si apoi click dreapta si selectam din lista care se deruleaza meniul Detalii Tren, se va deschide fereastra de Detalii program in care sunt afisate detaliile trenului care a fost programat sub forma unei liste si a unui calendar.

Actionand butonul in panoul din dreapta se va afisa trasa trenului
Prelungirea trasei unui tren.


Trasa unui tren se poate prelungi numai adugand alte statii dupa statia de destinatie initiala.

Se tasteaza numarul trenului si Titlul ( Statia de formare – Statia de destinatie)

In functie de datele stabilite in fereastra date generale , statia de plecare aleasa , Viteza maxima , Procentul de franare si Rang, sistemul ofera trenuri model a caror trasa se poate utiliza pentru construirea trasei trenului suplimentar.

Pentru prelungirea trasei trenului in statia (ultima statie din trasa trenului) Brasov Triaj se cauta alte trenuri de model care sa corespunda criteriilor de cautare dar specificand Statia Brasov ca statie de cautare.

Vom primi o lista cu trenuri care indeplinesc conditiile cerute, dintre trenurile oferite se alege trenul corespunzator.

Atentie in statia Brasov ora de plecare a trenului este cea a trenului de model!!

Ora de plecare se poate adapta simplu tastand numarul de minute de stationare.

Automat sunt recalculate si orele de circulatie prin celelalte statii urmatoare statiei Brasov.
In pagina Calendar se stabilesc zilele de circulatie ale trenului.

Trenul cu trasa astfel construita este transmis ca cerere de trasa suplimentara catre CNCFR .


Programul decadal

Programarea unui tren la programul decadal se poate face conform Instructiei de Programare nr. incepand cu . . . . . ..

Trenul suplimentar se poate creea folosind ca model un tren in livret al oparatorului feroviar care indeplineste condiiile stabilite in pagina de Date Generale , respectiv: Viteza Maxima, Procentul de franare si rangul .

Se deschide fereastra de Programare tren suplimentar din pagina Date generale se stabilesc conditiile de circulatie Viteza Maxima, Procentul de franare si rangul trenului care sunt obligatorii

Statia de plecare se alege din lista care se deschide atunci cand se actioneaza sageata. Acest camp este editabil permitand tastarea primelor litere se ajunge mai rapid la statiile care au denumirea potrivita si de aici se poate alege statia dorita.Trebuie sa se dea un numar de tren din pagina Numere de tren se actioneaza butonul si pe randul nou inserat se va trece numarul trenului suplimentar.

Actionand butonul se deschide fereastra de Trenuri model in care se gasesc trenuri ce indeplinesc conditiile stabilite in pagina de Date GeneraleDin fereastra de trenuri model se alege trasa convenabila, se actioneaza butonul in fereastra de trenuri model se vor afisa trenurile care trec sau pleaca din statia selectata si care indeplinesc conditiile specificate in pagina de Date generale respectiv viteza maxima, procentul de franare si rangul trenului.


Din fereastra de trenuri model se alege trasa convenabila, se actioneaza butonul

si ca urmare trasa trenului va fi afisata pe panoul din dreapta.

Acum este activat butonul care odata actionat va prelua trasa trenului de model spre a fi folosita la construirea trasei trenului suplimentar.Folosind Butonul daca ne pozitionam pe prima statie sau pe ultima statie din trasa trenului putem sa alegem oricare dintre statiile din trasa ca statie de formare /destinatie trasa trenului suplimentar va utiliza timpii de mers ai trenului ales ca model.

Se poate stabili ora de plecare din statia de formare prin editare (daca trenul folosit ca model a avut oprire in statia de formare sau de destinatie in coloana Oprire trebuie sa se tasteze 0 in coloana de Oprire), se pot edita deasemenea si minutele de oprire in statii.

Nu pot fi inserate alte statii in interiorul trasei trenului.
Asa cum s-a prezentat mai sus se adauga datele tehnice referitoare la trenul suplimentar


Pe pagina de calendar se stabiliesc zilele in care trenul va circula.Se actioneaza butonul care va trimite propunerea de circulatie a trenului catre CNCFR.

Mesajul expediat poate fi vizualizat selectand Mesaje expediate.CNCFR raspunde cu o oferta de trasa care este afisata in Mesaje primite.

Actionand butonul operatorul feroviar confirma trasa propusa.

Dupa ce CNCFR a primit raspunsul de accept din partea operatorului feroviar care a actionat butonul , trenul este inscris in program, in lista trenurilor programate, trenul apare inscris ca in imaginea de mai jos.
Programul zilnic


Adaptari la programul zilnic

Se selecteaza ziua pentru care se doreste a se face anularea trenului .

(de obicei este chiar ziua curenta).Urmarire cereri trase


In acest modul se pot urmari cererile de modificare a programului de circulatie emise de OTF pentru un anumit tip de program (cadru, decada etc.) Pentru fiecare cerere se pot urmari mesajele urmatoare, provenite din AtlasRU sau AtlasIM, pina la aprobarea trenului in program.


Click pe fiecare cerere din panelul stang si se vor deschide in dreapta intregul set de mesaje aferent acestei cereri.


Grafic


Se selecteaza sectiunea Grafic se selecteaza istoric sau productie si se alege statia din lista si apoi se actioneaza butonulDin fereastra “Planse care cuprind statia . .” trebuie sa fie stabilita mai intai data, ziua pentru care se solicita graficul apoi numarul de ore pentru care dorim sa se deruleze graficul si plansa cere ne intereseaza .Se actioneaza butonul si se obtine graficul realizat in perioada solicitata.
In partea de sus a graficului se deruleaza o lista care cuprinde trenurile din graficul selectat .
Exisita posibiliatea de cautare a unui tren bifand casuta Cauta tren, trasa trenului cautat este ingrosata .
Butonul « Improspatare Umbre »

Cand se actioneaza butonul Improspatare Umbre apar trasele programate ale trenurilor care urmeaza sa circule.
Actionand butonul detalii tren se afiseaza lista cu detaliile de circulatie ale trenului.Actionand butoanele graficul poate fi marit sau micsorat.


Selectand optiunea Productie


Graficul selectat cuprinde numai ultimile 10 zile fata de data curenta.


Rapoarte

Se realizeaza urmatoarele rapoarte :

Tren km programatiSe alege data si tipul raportului din fereastra « Selectie rapoarte »

Avem butoanele « F8 Executa » si « F12 Renunta »

Pe ecran se afiseaza fereastra «Intocmire raport» de intocmire a raportului

Pe ecran se va afisa o noua fereastra cu raportul solicitat.Adaptari – rectificariSe selecteaza raportul dorit .

Se actioneaza butonul « F8-Executa »

Pe ecran se afiseaza fereastra «Intocmire raport Anexa 2» de intocmire a raportului
Concentrator adaptari
Se selecteaza raportul dorit bifaind tipul de raport .

Se actioneaza butonul « F8-Executa »

Pe ecran se afiseaza fereastra « Intocmire raport Anexa 3 » de intocmire a raportuluiAnaliza programului
Se selecteaza raportul dorit bifaind tipul de raport

Se actioneaza butonul « F8-Executa »

Pe ecran se afiseaza fereastra «Intocmire raport Anexa 7» de intocmire a raportului


Indicatori zilniciSe selecteaza raportul dorit bifaind tipul de raport

Se actioneaza butonul « F8-Executa »

Pe ecran se afiseaza fereastra «Intocmire raport indicatori zilnici» de intocmire a raportului
Indicatori cumulati
Se selecteaza raportul dorit bifaind tipul de raport

Se actioneaza butonul « F8-Executa »

Pe ecran se afiseaza fereastra «Intocmire raport indicatori cumulati» de intocmire a raportuluiAnaliza intarzierilorSe selecteaza raportul dorit bifaind tipul de raport

Se actioneaza butonul « F8-Executa »

Pe ecran se afiseaza fereastra «Intocmire raport analiza intarzierilor» de intocmire a raportului
Se selecteaza raportul dorit bifaind tipul de raport

Se actioneaza butonul « F8-Executa »

Pe ecran se afiseaza fereastra «Intocmire raport analiza operativa» de intocmire a raportului

Analiza operativa pe grupuri de trenuriSe selecteaza raportul dorit bifaind tipul de raport

Se actioneaza butonul « F8-Executa »

Pe ecran se afiseaza fereastra «Intocmire raport analiza operativa pe grupuri de trenuri» de intocmire a raportului


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }