QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Bilantul de tractiune si de putereBilantul de tractiune si de putere1 Bilantul de tractiune , bilantul fortei excedentare si caracteristica de tractiune


Pe timpul miscarii rectilinii a autoturismului , bilantul de tractiune al autovehicululuii reprezinta echilibrul tuturor fortelor care actioneaza asupra acestuia la miscarea rectilinie pe un drum oarecare , avand functionarea la parametrii corespunzatori ai motorului  .

Pentru studiul performantelor autovehiculului la deplasarea pe un anumit drum, caracterizat de o inclinare longitudinala a si un coeficient al rezistentei la rulare f, caracteristica se completeaza si cu bilantul de tractiune dat de relatia:Fr = Rr + Rp + Rc + Rd , care reprezinta echilibrul dinamic dintre forta motoare la roata si suma fortelor rezistente.

FR = RP +Ra + Rr +Rd unde

Rr  - forta de rezistenta la rulare Rr = Gaxfxcos

Rp -  forta de rezistenta la urcarea pantei Rp = Gaxsin

Rd  - forta de rezistenta la demarare Rd =

Ra  - forta de rezistenta a aerului

Pentru a rezolva probleme legate de dinamicitatea autovehiculului se propune reprezentarea bilantului de tractiune astfel:

Fex Fr Ra=Rr Rp Rd

Fex Fr -kAv2 = f Ga cosa + Ga sin a + m a sdv/dt

Fex - forta excedentara la roata folosita pentru invingerea rezistentei drumului si la accelerarea autovehiculului.

Coeficientul de rezistenta la rulare f in domeniul vitezelor obisnuite ramane aproximativ constant si de aceea rezistenta la rulare este reprezentata printr-o dreapta orizontala paralela cu axa absciselor

In continuare trebuie determinata caracteristica de tractiune a automobilului care  reprezinta curba de variatie a fortei la roata . functie de viteza pentru fiecare treapta a cutiei de viteza .

FR =


Construirea caracteristicii de tractiune se face pe baza caracteristicii exterioare a motorului privind de al curba puterii efective sau de la curba momentului motor efectiv cu relatia :

Ft = 3600xPe

V = 0,377xrr    sau :

FR =

Vk =

Vk - viteza de deplasare in treapta k

itk = icvk i0

icvk -raportul  de transmitere al transmisiei cand este cuplata treapta k a c.v.

Caracteristica de tractiune reprezinta curba de variatie a fortei la roata , functie de viteza pentru fiecare treapta a cutiei de viteza utilizata :

PR = Pe x -    puterea la roata2 Bilantul de putere  bilantul puterii excedentare si caracteristica de puterilor


Rezolvarea unor probleme legate de tractiunea automobilului este posibil si prin studiul bilantului dintre puterea dezvoltata  la rotile motoare si puterile consumate pentru invingerea rezistentelor la interioare .

Caracteristica puterilor este reprezentarea grafica a bilantului de putere functie de viteza automobilului pentru toate treptele cutiei de viteze.

Bilantul de putere al automobilului reprezinta echilibrul dinamic dintre puterea la roata PR si suma puterilor necesare invingerii rezistentelor la inaintare, respectiv rezistenta la rulare ( Pr ), rezistenta la urcarea pantei ( Pp ), rezistenta aerului ( Pa ) si rezistenta la demaraj ( Pd ), dat de relatia:

 

PR = unde :

P este puterea motorului ( din caracteristica externa )

ht este randamentul transmisiei ( adoptat anterior ).

Din trasarea grafica a bilantului de putere se obtine variatia puterii excedentare precum si a celorlalte puteri pierdute . Aceasta diagrama se traseaza punand  in abscisa viteza autoturismului data de relatia :

V =

Deoarece studiul performantelor automobilului se face de obicei functie de deplasarea cu viteze constante, pe o cale orizontala in stare buna, se noteaza cu Pro puterea consumata pentru invingerea rezistentei la rulare pe calea orizontala buna considerata cu un coeficient al rezistentei la rulare fo = ct. pentru viteze uzuale. Deci Pro = GaxfoxV.

Bilantul puterilor este de forma: P = PR - ( Pro + Pa ) Pex unde Pex este o putere numita excedentara fata de deplasarea cu viteza constanta pe o cale data ( sau disponibila ). Aceasta putere este utilizata de automobil in urmatoarele scopuri: sporirea vitezei maxime, invingerea rezistentelor maxime ale caii de rulare, sporirea vitezei si invingerea rezistentelor caii.

Puterea utilizata la deplasarea cu viteza constanta pe o cale orizontala este numita Prez si se manifesta in orice conditii ( pentru invingerea rezistentei aerului si a rezistentei la rulare apare un consum permanent de putere).

Studiul performantelor dinamice cu ajutorul caracteristicii puterilor se face functie de modul de utilizare a puterilor disponibile ( sau excedentare ).

Pentru reprezentarea grafica s-a folosit expresia bilantului de puteri dat de relatia :

 data sub forma

Pex = Pd + Pc DPr = PR - Prez unde

Prez = Pa + Pro si DPr = Pro - Pr = Ga ( fo - Fcoa )

f este coeficientul rezistentei la rulare pe o alta cale diferita de cea orizontala considerata ( de obicei, pentru autoturisme: fo

Caracteristica puterilor este reprezentarea grafica a bilantului de putere functie de viteza automobilului automobilului pentru toate treptele cutie de viteze.

Diferentele pe ordonata dintre curbele PRi; i = 1/5 si Perz reprezinta puterea excedentara Pex a automobilului functie de treapta de viteza si viteza de deplasare

Pex Pd+ Py L PR - Prez

Prez = Pa+ Pr0

L PR = Pr0  - Pa = Ga( f0 - fcosa); f0 =0.022Pentru rezolvarea problemelor de dinamicitate a automobilului se propune reprezentarea bilantului de tractiune dat de relatia :

FR -Ra = Rr + Rp + Rd

Partea din stanga a acestei relatii reprezinta forta disponibila sau excedentara Fex care poate fi folosita la invingerea rezistentelor drumului si la accelerare .Caracteristica de tractiune reprezinta curbele de variatie ale fortei la roata in functie de viteza de deplasare a automobilului .

FRK =N[rot/min]


n


P[kw]


VI[m/s]


FRI[N]


RaI[N]


FRI-RaI


VII[m/s]


FRII[N]


RaII[N]


FRII-RaII


VIII[m/s]
FRIII[N]


RaIII[N]


FRIII-RaIII


VIV[m/s]


FRIV[N]


RaIV[N]


FRIV-RaIV


N[rot/min]


P[kw]


VI[m/s]


PRI[kw]


VII[m/s]


PRII[kw]


VIII[m/s]


PRIII[kw]


PaIII[kw]


Pd{kW]


VIV{m/s]


PRIV{Kw]


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }