QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Avarii la nava

Avarii la nava

Avariile la nava sunt reprezentate de totalitatea daunelor ce s-au produs la corpul navei, instalatiilor sale ( masina si punte ).

Accidentele de navigatie distructive ce pot produce avarii la nava sunt: abordajul, esuarea, incendiul la bord, explozie la bord, gaura de apa, atingerea fundului, avarii la masina, avarii la instalatii.

a) Abordajul poate sa se produca atat pe timp frumos, cat si pe mare montata sau vizibilitate redusa. Cauzele abordajului trebuie cautate in nefunctionarea normala a unei instalatii ( cum ar fi instalatia de guvernare ), intr-o supraveghere insuficienta a orizontului sau in nerespectarea Regulamentului international de prevenire a abordajelor pe mare.in urma unui abordaj, navei i se poate produce o basea sau o gaura de apa cu efect imediat asupra stabilitatii sau flotabilitatii. impotriva acestora, echipajul trebuie sa actioneze competent, cu maxima calmitate pentru inlaturarea efectelor. Acest lucru va fi posibil numai daca s-au facut exercitii de antrenament pentru vitalitatea navei si daca la bord exista un instrumentar complet.

Exercitiile de antrenament trebuie facute in mod corect, prin scoaterea materialelor din locul unde sunt depozitate, ori de cate ori se iveste ocazia. Comandantul este obligat sa execute asemenea antrenamente prin ofiterul secund al navei, conform Regulamentului serviciului la bordul navelor maritime civile.

b) Esuarea navei reprezinta un accident de navigatie greu, pagubitor atat pentru nava, cat si pentru marfa. Prin esuare, nava isi pierde calitatile nautice si, ca atare, flotabilitatea. Urmarile unei esuari pot fi, adesea, fatale soldandu-se cu pierderea totala sau partiala a navei si a incarcaturii. Esuarea se poate petrece ca urmare a unui act voit pentru impiedicarea scufundarii navei abordate, ca urmare a fortei majore, sau a greselilor de navigatie. In primul caz, daca timpul permite si sunt conditii prielnice, nava va fi esuata fara pagube suplimentare. In celelalte cazuri, avariile sunt greu de suportat de catre subiecti (armatori, proprietarii marfurilor etc). In vederea preintampinarii acestei situatii, nava trebuie supusa, inaintea plecarii dintr-un port, unui control amanuntit si competent, in vederea prevenirii aparitiei pe timpul voiajului a cauzelor ce pot conduce la esuare.

c) Incendiul la bord este un accident de navigatie greu de suportat de
catre nava si echipaj. Acesta produce pagube materiale mari, putand
conduce chiar la pierderea totala a navei. Incendiul poate fi provocat de un
scurtcircuit produs la instalatia electrica a bordului, de nerespectarea
normelor de paza contra incendiilor, privitor la utilizarea combustibililor si
a mijloacelor de iluminat cu combustibil lichid sau gazos, de nerespectarea
instructiunilor de restrictie privitor la utilizarea unor aparate de incalzit, cat
si a fumatului. Date fiind cauzele de mai sus, masurile ce se impun sunt cele
ce decurg din norme si instructiuni.

Comandantul trebuie sa-si exercite atributiunile de control al modului cum se respecta instructiunile si normele de paza si prevenire a incendiilor, in conformitate cu Regulamentul serviciului la bordul navelor maritime civile.

O cauza indirecta a incendiului poate fi constituita si de marfurile incarcate la bord in conditii necorespunzatoare, in ceea ce priveste amplasamentul in magaziile navei.

Avariile ce se produc navei pot conduce, de asemenea, la pierderea totala sau partiala a acesteia. impotriva incendiului se actioneaza cu mijloace potrivite naturii sale, de care nava dispune, prin dotare, in conformitate cu Conventia internationala pentru ocrotirea vietii pe mare si Normele Registrului naval roman.

Echipajul trebuie sa fie organizat pe roluri, specific fiecarui tip de nava, pe posturi stabilite in punctele vulnerabile si pentru materialul din dotare.

d) Explozia la bord este un accident ce poate avea urmari grave
pentru nava si incarcatura, cat si pentru echipaj sau pasageri. Acest accident
poate fi produs ca urmare a fortei majore, a unui defect ascuns al unei
instalatii, cat si a modului defectuos in care sunt amplasate la bord unele
materiale sau marfuri. In toate aceste cazuri, emanatia de gaze pusa in
contact cu flacara sau scanteie produce explozie, cu efectele sale distructive
atat in ceea ce priveste nava, cat si marfa sau echipajul. in cele mai multe
cazuri, explozia este urmata si de incendiu. Datorita acestor motive, este
necesar a se respecta de catre echipajul navei si de catre persoanele straine
ce vin in contact cu nava sau presteaza diverse servicii in legatura directa cu marfurile sau materialele in speta, toate prevederile si instructiunile referitoare la pastrarea, manipularea, depozitarea si transportul lor.

e) Gaura de apa este cauzata de unul din accidentele de navigatie
prezentate mai inainte. Cu toate acestea, ea este considerata un accident
petrecut in timpul navigatiei, deoarece poate avea drept cauza, in afara de
cele de mai sus, si altele, cum ar fi: furtuna, dezamararea marfurilor in
hambar, o manipulare improprie a unui colet greu, cedarea puntii sub
greutatea unui colet etc. Acest accident, ca si celelalte, este aducator de
pagube materiale urmate de pagube pecuniare.in urma unei gauri de apa, nava, pentru a nu se scufunda, poate fi condusa spre uscat sau se procedeaza la aruncarea peste bord a marfurilor sau a materialelor de la bord. Comandantul navei este obligat sa se ingrijeasca de organizarea studierii cazurilor de gaura de apa , in conformitate cu Regulamentul serviciului la bord navelor maritime civile.

Este necesar ca, pe timpul exploatarii navei, sa se faca exercitii de antrenament privitor la vitalitatea navei si combaterea efectelor gaurii de apa.

f) Atingerea fundului este un accident care poate avea urmari grave
asupra navei. Apendicii navei pot fi avariati prin deformare sau rupere. Cei
mai vulnerabili apendici sunt: pana carmei, elicele, chilele de ruliu.
Avarierea acestora poate duce la accidente grave, dintre care abordaje,
puneri pe uscat, dezamararea marfurilor pe timp de furtuna etc. Din aceasta
cauza, o sarcina importanta revine comandantului navei si celor ce asigura
supravegherea navigatiei pe timpul cartului, de a veghea la siguranta navei.

Atingerea fundului poate fi cauzata de nestudierea indeajuns a conditiilor hidrometeorologice a zonei prin care se naviga, cat si a necunoasterii curentilor de maree, care pot produce deriva navei.

g) Avaria la masina constituie, alaturi de celelalte, o avarie care
poate produce efecte din cele mai neasteptate si grave pentru marfa. O nava
surprinsa de furtuna, a carei masina principala are o avarie, poate fi derivata
spre uscat, si din cauza ruliului si tangajului se pot dezarima marfurile sau
alte materiale de la bord si, in final, o astfel de nava devine un pericol de
navigatie pentru celelalte nave. Se. cunosc cazuri cand o nava in starea de
mai sus s-a scufundat prin dezarimarea marfurilor. In asemenea situatii, fata
de conditiile existente si de starea timpului, comandantul are obligatia de a
hotari,ajutat de
Consiliul de bord, in conformitate cu articolul 32 din
Regulamentul serviciului la bordul navelor maritime civile, cererea de
ajutor din exterior prin ordonarea lansarii semnalelor de primejdie, prin
telefonie sau radiotelegrafie. Ajutorul din exterior poate fi solicitat ca
asistenta, remorcaj sau chiar salvare.

h) Avarii la instalatii constituie avarii care se pot reflecta in imposibilitatea utilizarii masinii principale sau de guvernare. In aceste cazuri, nava poate fi pusa in aceleasi situatii ca la punctul g.

in toate cazurile de mai sus, comandantul trebuie sa ia legatura cu armatorul si sa-1 informeze asupra situatiei, cat si a masurilor ce le-a luat. Deoarece toate aceste cazuri pe care le-am analizat mai sus nu pot astepta solutii controversate, comandantul navei este dator a actiona cu celeritatea cuvenita in calitatea sa de agent de necesitate al armatorului. Loialitatea fata de armator trebuie sa-1 impulsioneze in alegerea acelor masuri in care isi gaseste rezolvarea situatiei de fapt.

Principiul calauzitor, in acest caz, este limitarea extinderii pagubei sau cresterea ei in limitele minime posibile. in acest fel isi poate manifesta un comandant corectitudinea si poate justifica increderea ce i-o acorda armatorul prin punerea in grija sa a navei, cat si a vietii echipajului.

Orice masura luata la bord trebuie sa fie caracterizata de competenta, curaj si de dorinta comandantului si echipajului de a-si indeplini in bune conditii sarcinile de serviciu ce le revin.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }