QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

U.E. este un model optim de dezvoltare sau nu ? Argumentati.
U.E. este un model optim de dezvoltare sau nu ? Argumentati.


Acest model poate fi considerat optim, intrucat solutiile propuse in urma cu 50 de ani s-au dovedit viabile si au condus la aparitia unei structuri democratice sub aspect politic si eficiente sub aspect economic, intre statele membre. Principiile pe care se intemeiaza aceasta constructie sunt principiile democratiei, subsidiaritatii, solidaritatii de fapt, principii care ii confera o cat mai mare legitimitate.

Umanismul, sistemul democratic si drepturile omului, toleranta si dialogul, dezvoltarea echilibrata si coeziunea sociala reprezinta cele mai importante valori comune ale europenilor. Acestea sunt premisele modelului de dezvoltare pe care Uniunea Europeana il propune umanitatii, un model complex si complicat, dar democratic si durabil.

Raspunsul depinde insa foarte mult de perspectiva din care analizam modelul european. Daca ne raportam la dimensiunea umana si democratica, da, el este un model optim, deoarece individul reprezinta valoarea suprema, cu drepturile si libertatile sale, iar protectia sociala este mult mai dezvoltata in raport cu alte sisteme (american sau asiatic). De asemenea, pe plan international, UE actioneaza prin diplomatie, forta sa culturala, umana si istorica.

Daca ne raportam la dimensiunea economica, modelul european si-a dovedit viabilitatea prin succesele pietei interne si uniunii economice si monetare.  

Daca ne raportam la dimensiunea culturala, evident modelul european este optim, deoarece acorda o importanta semnificativa acestui domeniu.

Din punct de vedere politic, UE, nefiind o federatie, marcheaza un triumf al democratiei prin modul in care este ales Parlamentul european, prin instituirea unei cetatenii europene, prin dezvoltarea vectorilor democratici in general. Sub aspect social, promovarea drepturilor sociale si un model de justitie sociala pot fi considerate alte argumente in acest sens. 
loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat