QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Care sunt principalele surese de venit ale bugetului UE? Contributia la buget pe Stat Membru este egala ? Dar contributia neta ? Ilustrati cu cifre si cu exemple.
Care sunt principalele surese de venit ale bugetului UE? Contributia la buget pe Stat Membru este egala ? Dar contributia neta ? Ilustrati cu cifre si cu exemple.


Uniunea Europeana are „resurse proprii” pentru a-si finanta cheltuielile. Din punct de vedere legal, aceste resurse apartin Uniunii. Statele membre le colecteaza in numele UE si le transfera in bugetul acesteia. Veniturile totale ale UE prevazute pentru anul 2007 ajung pana la aproximativ 115,5 miliarde de EUR.
Veniturile UE provin din: 1. taxe vamale; 2. . Resurse proprii traditionale (RPT)- prelevarile variabile aplicate importurilor de produse agricole dinspre non-membri. Ele contribuie cu aproximativ 15 % la veniturile totale. 3. TVA, Resursele bazate pe TVA reprezinta 15 % din veniturile totale.      4. un procent din suma PNB-ului statelor membre (ulterior transformat in Venit National Brut- GNI) calculat la pretul pietei a devenit cea mai mare sursa de venituri, contribuind in prezent cu 69 % din veniturile totale.

5. Bugetul primeste si alte venituri, precum: impozitele pe salarii platite de catre personalul UE, contributii din partea tarilor din afara UE pentru anumite programe ale UE  amenzi platite de catre companiile care incalca conditiile de concurenta sau alte legi. Aceste resurse diverse constituie aproximativ 1 % din buget. Cu privire la partea de contributie, finantarile UE se ridica la practic 1% din PNB-ul fiecarui membru.

Rata precisa a contributiei variaza de la an la an in fiecare Stat Membru datorita complexitatilor sistemului. Cea mai mare cifra in 1999 a fost de 0,99%(pentru Grecia si Irlanda).Iar cea mai mica cifra a fost cea a Marii Britanii de 0,61 % datorita rabatului.

Statele membre contribuie la buget aproximativ proportional cu bogatia lor, deci contributia la buget pe Stat Membru nu este egala, deoarece Statele Membre nu au obligatii egale, acestea difera foarte mult de la un stat la altul.

Regatul Unit, Germania, Austria si Suedia beneficiaza totuside unele ajustari la calcularea contributiilor.

Cu privire la contributia neta putem spune ca sapte din statele UE15 sunt contribuabile nete (ele platesc mai mult la buget decat primesc de la acesta), cu Germania fiind pe departe cea mai mare. Intr-adevar, in 1999, contributia neta a Germaniei a fost mai mare decat cea a celorlate state contribuabile luate impreuna. Alte contribuabile nete sunt Marea Britanie, Olanda, Suedia, Austria, Italia (in 1999, dar nu in 2000) si Finlanda.

Recipientii neti, cei cu contributii nete negative, sunt condusi de Spania, Grecia, Portugalia Belgia, Luxemburg, Franta si Danemarca.

Transferurile nete sunt mult mai mici decat totalul bugetului:

Franta a platit 12,5 miliarde de euro catre buget si a primit 13,1 miliarde de euro din acesta in 1999, deci ne putem gandi ca guvernul francez cheltuie 12,5 miliarde de euro pe programe UE de care benficiaza propriii cetateni, Bruxelles trimitand in plus doar 0,6 miliarde de euro catre Paris. Chiar pentru cel mai mare contribuabil, Germania, majoritatea platilor sale pot fi considerate a fi cheltuite pe germani. Din cele 18,9 miliarde de euro pe care guvernul german le-a dat Bruxelles-ului, 10 miliarde de euro au fost cheltuite pe germani.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }