QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Discutati situatia Europei in jurul anului 1945 si explicati ce solutii au fost propuse pentru a evita un nou razboi si care a fost impactul acestora pentru integrarea economica european
Discutati situatia Europei in jurul anului 1945 si explicati ce solutii au fost propuse pentru a evita un nou razboi si care a fost impactul acestora pentru integrarea economica european


Intelegerea situatiei dramatice a Europei la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial este cheia intelegerii eforturilor de dupa 1945 pentru integrare europeana.
Razboiul a ucis aproximativ 8 milioane de oameni in Europa de Vest, mai mult de 9 milioane in Europa Centrala si de Est, iar Uniunea Sovietica a pierdut in jur de 20 de milioane de oameni.

Razboiul a cauzat, de asemenea, enorme pagube economice. Spre exemplu, razboiul a costat Italia si Germania patru decenii sau mai mult de crestere economica si a scazut produsul national brut al Frantei si Austriei la nivelul celor din secolul XIX.

In 1945, o familie de oriunde din Europa se gasea intr-o natiune care a fost sau fusese: (a) condusa de un dictator fascist brutal, (b) ocupata de o armata straina sau (c) ambele.

Cel de-al Doilea Razboi Mondial nu a fost un eveniment istoric izolat: cel de-al Doilea Razboi Mondial a inceput dupa doar doua decenii de la cataclismul provocat de Primul Razboi Mondial (1914-18), fiind a patra oara in 130 de ani cand Franta si Germania au fost in centrul unor razboaie devenite tot mai inspaimantatoare.

Ca un rezultat direct al acestor esecuri guvernamentale, zeci de milioane de europeni erau morti, iar economia Europei zacea in ruine.

Europa constientiza ca este victima unei doctrine gresite care a condus la esecuri guvernamentale in lant.

Cum poate Europa sa evite un alt razboi?

Solutiile oferite s-au bazat pe pareri ce tineau de cauzele razboiului. S-au afirmat astfel trei scoli de gandire:

A)Prima scoala - Planul Morgenthau, plan inaintat de Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Henry Morgenthau, in 1944, se baza pe condamnarea marelui perdant – Germania si, pentru a se evita alte razboaie europene viitoare, propunea distrugerea industriei Germaniei si convertirea acesteia intr-o „tara eminamente agricola si pastorala, in caracter”.B)Cea de-a doua scoala, Marxism-leninismul a dat vina pe capitalism pentru majoritatea relelor din lume, inclusiv cele doua razboaie mondiale. Aceasta parere a sugerat ca solutia era comunismul.

C)Cea de-a treia a dat vina pe nationalismul distructiv, solutia fiind integrarea cat mai stransa a tuturor natiunilor europene. Dorinta pentru o Europa unita s-a facut auzita si dupa Primul si dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial. Declaratia cea mai faimoasa a acestei scoli a fost discursul lui Winston Churchill din 1946 – „Statele Unite ale Europei”


Solutia integrarii europene a triumfat in cele din urma, dar acest deziderat a fost departe de indeplinire in anii 1940.

Majoritatea tarilor europene sau se luptau cu restabilirea propriilor guverne si economii sau erau sub ocupatie militara directa. Germania si Austria au fost impartite in zone americane, franceze si sovietice.  In Europa de Vest, anii 1945 si 1946 au trecut fara a se inregistra progrese semnificative in dezvoltarea unei arhitecturi postbelice. Capacitatile de guvernare limitate ale guvernelor din Europa de Vest au fost supraincarcate de situatia umanitara jalnica. Lucrurile s-au miscat mai repede in Europa de Est. Uniunea Sovietica incepuse deja implementarea propriei viziuni a unei Europe noi, inca din timpul razboiului. La alegerile parlamentare din 1946, comunistii au castigat 19 % in Italia si 29 % in Franta.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }