QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Principii, directii si metode utilizate in programele de combatere a saraciei comunitare
Principii, directii si metode utilizate in programele de combatere a saraciei comunitare.


Diversele cauze si surse ale saraciei fac imposibila desemnarea unui program standard de eradicare a saraciei la nivel comunitar. Totusi sunt cateva principii generale dupa care se ghideaza actorii sociali implicati sau dupa care se formuleaza politicile sociale in domeniu. Aceste principii au fost teoretizate si explicate de Catalin Zamfirfiind folosite drept ghid in realizarea unor proiecte de dezvoltare comunitara:
a) Utilizarea potentialului autoritatilor locale

b) Cresterea increderii populatiei in autoritatile locale si dezvoltarea capacitatii acestora de a se adresa lor in vederea rezolvarii problemelor cu care se confrunta.

Populatia prezinta un deficit de capacitate  in cererea ajutorului actorilor sociali in vederea solutionarii problemelor importante, deficit accentuat de lipsa de incredere in acestia. Solutia consta in dezvoltarea capacitatii comunitatii de a participa in mod activ la luarea deciziilor si cresterea responsabilitatii si transparentei autoritatilor locale pentru imbunatatirea imaginii acestora .

c) Cresterea sensibilitatii autoritatilor locale fata de problemele comunitatii si in special fata de segmentul sarac al populatiei

        Pentru a stimula capacitatea autoritatilor locale de a face fata populatiei sarace trebuie dezvoltata capacitatea administrativului de a initia programe de dezvoltate comunitara, lansarea la nivel national a unor programe care sa rezolve probleme esentiale cum ar fi actele si o capacitate mai mare de colaborare intre institutiile publice privind abordarea saraciei.

d) Incurajare si suport in vederea solutionarii problemelor

       Pentru schimbarea atitudinii pasive de care sunt caracterizate majoritatea comunitatilor sarace trebuie urmarite incurajarea abordarii participative, parteneriatul local, promovarea contributiilor partiale si initierea de proiecte.

e) Diferentierea si promovarea agentilor pentru dezvoltarea individuala si comunitara: agenti care dezvolta oportunitati contra agenti care dezvolta capacitati

f) Acordarea unei atentii speciale protectiei/securitatii populatiei sarace/marginalizate

Acest principiu se poate realiza prin dezvoltarea rolului si a competentei politiei, sensibilizarea sistemului legislativ si dezvoltarea capacitatii autoritatilor locale.

g) Copiii si tinerii ca grupuri tinta prioritare in politica de combatere a saraciei

       Copiii  sunt categoria cu cel mai ridicat risc de saracie in Romania. Pentru a evita afectarea evolutiei ulterioare a acestora este nevoie de reglementari care sa previna saracia si perpetuarea marginalizarii.h) Acordarea de sprijin comunitatilor de romi sarace/marginalizate

       Stimularea proiectelor de dezvoltare comunitara pentru diferite etnii are un rol foarte important in prevenirea marginalizarii acestora. In continuare Romania se confrunta cu problemele specifice romilor legate in principal de lipsa actelor, abandonul scolar, munca la negru, dar prin incurajarea proiectelor se poate diminua discriminarea acestei etnii[2].

In Romania folosirea programelor si proiectelor de dezvoltare comunitara (asa-numita dezvoltare prin proiecte) ca mijloace de imbunatatire a standardului de viata a inceput tarziu comparativ cu celelalte state europene. S-a observat ca implementarea acestora a dus la scaderea saraciei in anumite zone, dar pentru ca aceasta scadere sa fie vizibila este nevoie si de un interes din partea comunitatilor.

Principalele proiecte in derulare in tara noastra constituie o colaborare intre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei sau Banca Mondiala, Banca de Dezvoltare si Guvern. Printre acestea se numara proiectele PHARE, RICOP, SAPARD si FRDS care au ca scop principal intarirea capacitatii comunitatilor de a se organiza si ajuta prin eforturi proprii.

Sandu, Dumitru, op.cit., p.238

Tesliuc, C., Pop, L., Tesliuc, E, op.cit., p.190
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }