QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Psihologie judiciara 2 - test








Psihologie judiciara 2 - test


TRUE/FALSE





1) In situatia cand minorul nu spune adevarul organul de urmarire penala poate recurge la persoana care il asista si care ii poate da sfaturile necesare pentru a fi sincer?


ANS: T REF: curs pag. 133


MULTIPLE CHOICE


1) Care sunt consecintele nerespectarii exigentelor psihologice pe terenul dreptului?



rezulta un act de justitie care nu respecta personalitatea umana


rezulta un proces judiciar fara respectarea dreptului la aparare


rezulta un exercitiu steril, tehnicist, lipsit de credibilitate, erodat de ineficienta si cazut in desuetitudine



ANS: 3 REF: curs pag. 15, tratat pag. 29


2) Completati enuntul definitiei psihologiei judiciare din textul lacunar pe care vi-l supunem analizei: “Psihologia judiciara se defineste ca fiind disciplina distincta cu un pronuntat caracter . . (1) si de cultura profesionala a magistratului in statul de drept, avand drept obiect . . (2), in scopul obtinerii . . (3), apte sa fundamenteze . . (4)”.


A. pragmatic, informativ-formativa

B. studierea fiintei umane, persoana implicata in drama judiciara

C. cunostintelor si evidentierii legitatilor psihologice

D. interpretarea corecta a conduitelor umane cu finalitate judiciara sau criminogena



1-A, 2-C, 3-D, 4-C


1-A, 2-B, 3-C, 4-D


1-A, 2-D, 3-B, 4-C


1-D, 2-A, 3-B, 4-C



ANS: 2 REF: curs pag. 16, tratat pag. 29


3) Care este mecanismul psihologic in virtutea caruia autorul se face vinovat de fapta savarsita cu intentie directa?



autorul prevede rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte


autorul prevede rezultatul faptei sale si desi nu-l urmareste accepta posibilitatea producerii lui



ANS: 1 REF: curs pag. 20, tratat pag. 29


4) Care este mecanismul psihologic in virtutea caruia autorul se face vinovat de fapta savarsita din culpa cu neglijenta?



autorul prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l accepta socotind fara temei ca el nu se va produce


autorul nu prevede rezultatul faptei sale, desi trebuia si putea sa-l prevada



ANS: 2 REF: curs pag. 20, tratat pag. 28


5) Completati enutul lacunar pe care vi-l supunem analizei: “Agentul juridic, pentru a-si exprima libertatea contractuala, are garantata exprimarea . . (1) manifestata prin producerea de . . (2) care se bazeaza pe . . (3), in toata amplitudinea sa psihologica”, selectionand termenii pusi la dispozitie:


A. ratiunii independente

B. vointei libere

C. tulburarii afective

D. garantii materiale

E. efecte juridice

F. conceptul psihologic de vointa

G. duelului judiciar



1-B, 2-E, 3-F


1-A, 2-E, 3-F


1-B, 2-D, 3-G


1-D, 2-E, 3-F



ANS: 1 REF: curs pag. 18, tratat pag. 27


6) Selectionati dintre competentele supuse analizei actului infractional (ca perspectiva exploratorie), pe cele specifice psihologului criminalist:


A. sa ridice urmele existente la fata locului si sa le interpreteze

B. sa reproduca prin propria-i imaginatie imprejurarile si actiunile derulate de faptuitor, oferind organelor de urmarire penala “FILMUL CRIMEI IN DINAMICA SA”

C. sa interogheze persoanele cuprinse in cercurile de banuiti identificati la fata locului

D. sa-si imagineze profilul personalitatii faptuitorului, oferind organelor de urmarire penala “AMPRENTA SA PSIHO-COMPORTAMENTALA”

E. sa anticipeze “COMPORATMENTUL URMATOR PRETABIL”, contracarand pentru viitor “MISCARILE” autorului, prin intuirea versiunilor optime cu grad ridicat de credibilitate, in identificarea acestuia



B+D+E


A+B+D


A+D+E



ANS: 1 REF: curs pag. 29-30, tratat pag. 28


7) Dintre caracteristicile modului de operare enumerate, selectionati-le pe cele specifice criminalului de tip dezorganizat:


A. planuieste atacul

B. controleaza conversatia

C. viol agresiv inainte de omorarea victimei

D. atac spontan

E. act sexual dupa omorarea victimei

F. converstie minima

G. victima este aleasa brusc, cu violenta

H. cadavrul este ascuns

I. arma crimei si urmele sunt prezente

J. cadavrul este lasat la locul crimei



A+B+C+G


D+E+F+G+I+J


A+B+E+F+G+I



ANS: 2 REF: curs pag. 38-39, tratat pag. 43


8) Selectati particularitatile psihologice ale majoritatii marilor delincventi (dupa Jean Pinatel) – “NUCLEUL PERSONALITATII CRIMINALE”:


A. egocentrismul

B. labilitatea

C. agresivitatea

D. indiferenta afectiva

E. inadaptarea sociala

F. frustrarea



B+C+E+F


A+B+E+F


A+B+C+D



ANS: 3 REF: curs pag. 53, tratat pag. 51-52


9) Ce intelege Jean Pinatel prin “PRAG DELINCVENTIAL” ca “ECUATIE PERSONALA IN TRECEREA LA ACTUL INFRACTIONAL”?


A. structura dinamica a nucleului personalitatii criminale

B. mediul criminogen faciliteaza structura personalitatii in trecerea la act

C. unii nedelincventi au nevoie de evenimente, de presiuni grave, pentru a le provoca o reactie delincventiala, altii trec la fapt dintr-o incitatie exterioara foarte usoara

D. delincventul format, in opozitie cu nedelincventul, nu asteapta ivirea unei ocazii propice, unei incitatii exterioare, ci provoaca el insusi ocaziile in care apoi opereaza



A+B+C


C+D


B+C



ANS: 2 REF: curs pag. 49-50, tratat pag. 55-56


10) Completati definitia data de O.H. MAWRER, referindu-se la “LEGEA SECVENTEI TEMPORALE”, pentru a explica “PARADOXUL CRIMINAL”, identificat in materia comportamentului recidivist de catre H.J. EYSENCK: “Un anumit act infractional (uman), este determinat nu numai de . . (1), cat si de . . (2) a respectivelor consecinte. Cand o actiune are doua consecinte, una premiala (pozitiva) si alta de sanctiune (negativa), ambele consecinte fiind (teoretic) . . (3) (echitabile), atunci situatia (conflictuala) se rezolva in functie de consecinta probabila . . (4) in cazul unui act infractional, consecinta imediata este premial pozitiva in sensul ca . . (5) morala sau materiala, cata vreme sanctiunea legala, desi provocatoare de suferinte, este . . (6) si comporta un grad de incertitudine”.


A. egale ca pondere

B. indeparatata in timp

C. aparitia in timp

D. forta fizica a infractorului

E. consecintele lui

F. agresivitatea actului criminal

G. cea mai apropiata (ca aparitie in timp)

H. premial pozitiva

I. echitatea raportului juridic

J. da o satisfactie imediata



1-J,  2-C, 3-A, 4-G, 5-I, 6-B


1-D, 2-C, 3-A, 4-G, 5-I, 6-B


1-E, 2-C, 3-A, 4-G, 5-J, 6-B



ANS: 3 REF: curs pag. 61-62, tratat pag. 60-61


11) Ordonati in varianta corecta reprezentarile algoritmului formarii marturiei (schita formarii marturiei – etapele):


A. decodare

B. eveniment judiciar

C. receptie

D. element testimonial

E. memorare

F. redare

G. uitare

H. imaginatie

I. rationament

J. completare



A+B+C+F+G+H+J


B+C+A+E+F+D


A+B+E+D+C+J



ANS: 2 REF: curs pag. 116, tratat pag. 107


12) Alegeti tipologia specifica descrierii urmatoarei categorii de martori: „Se caracterizeaza prin precizie, bun observator, descrie lucrurile dupa insusirile lor exterioare, nu este preocupat de semnificatia scenei la care a participat, perceptia se desfasoara in absenta participarii afectiv-emotionale”:



martorul senzitiv si apatic


martot subiectiv


martor obiectiv


martor interpretativ


martor inventiv



ANS: 3 REF: curs pag. 148-149, tratat pag. 131


13) Carui tip de marturii apartin: „marturiile persoanelor care au perceput in mod nemijlocit, in conditii similare de loc si timp aceleasi fapte si imprejurari de fapt”:



marturii succesive


marturii repetate


marturii similare



ANS: 3 REF: curs pag. 150-151, tratat pag. 132-133


14) Alegeti cele doua cerinte pe care se fundamenteaza convingerea intima a judecatorului vis-á-vis de marturie:


A. integralitatea

B. sinceritatea

C. onestitatea

D. fidelitatea



A+B


A+C


B+D



ANS: 3 REF: curs pag. 166, tratat pag. 144


15) Selectionati variantele care exprima „SITUATIA DE INCERTITUDINE A MARTORULUI”, conform „GRADULUI DE CREDIBILITATE SUBIECTIVA”:


A. atunci cand martorul se contrazice in afirmatii

B. atunci cand martorul este de vadita rea-credinta

C. atunci cand este confruntat cu alternative dintre care nici una nu este dominanta

D. atunci cand repeta afirmatiile facute anterior

E. atunci cand gradul de incertitudine se afla in raport atat cu numarul de solutii, cat si cu forta relativa a reactiilor fata de alternative



A+B


B+D


B+C


C+E



ANS: 4 REF: curs pag. 166, tratat pag. 143


16) Completati textul lacunar care defineste: „convingerea intima ca realitate psihologica”, dupa cum urmeaza: „Intima convingere este starea psihologica a persoanelor raspunzatoare cu aplicarea legilor, bazata pe (1) care sunt impacate cu propria lor (2), care le-a calauzit in (3) prin utilizarea (4) si in stabilirea (5)”.


A. mijloacele legale

B. duelul judiciar

C. stare sufleteasca

D. buna-credinta

E. gandire

F. constiinta morala

G. aflarea adevarului

H. probelor administrate

I. masurilor legale, consecutive starilor de fapt stabilite



1-C, 2-B, 3-G, 4-A, 5-I


1-D, 2-B, 3-G, 4-A, 5-C


1-D, 2-F, 3-G, 4-A, 5-I



ANS: 3 REF: curs pag. 141-143, tratat pag. 122-123


17) Selectionati trasaturile caracteristice comportamentului expresiv al martorilor de rea-credinta (nesinceri):


A. atitudinea franca, deschisa

B. fluenta relatarilor

C. evitarea privirii

D. sudoratie

E. expunere riguroasa

F. disconfort psihic

G. spasm glotic

H. perioade de latenta in raspunsuri

I. modificari de paloare

J. gesturi parazitare

K. privirea directa, neezitanta

L. lividitati de paloare

M. siguranta si precizia expunerii

N. initiativa argumentarilor

O. cerinte reflexe



C+D+E+F+G+H+I+J+L+O


A+B+C+D+E+F+G+H


A+B+E+F+G+H+I+J+L+O



ANS: 1 REF: curs pag. 142-143, tratat pag. 122-123


18) Carei tipologii de martori i se adreseaza urmatoarea descriere: „forta creatoare incorporata in limbajul incarcat cu metafore si simboluri, imaginatie, fantezie, asociatii imprevizibile, incapacitatea deosebirii realului de posibil, experienta redusa, incapacitatea de a intelege anumite fapte, imprejurari sau de a deduce raporturile dintre ele”:



martorul aflat in eroare


martorul de rea-credinta


martorul minor


martorul bolnav psihic



ANS: 3 REF: curs pag. 121-133, tratat pag. 108-117


19) Completati textul lacunar din definitia interogatoriului cu termenii care vi se ofera, dupa cum urmeaza: „Interogatoriul este contactul interpersonal verbal, relativ (1) desfasurat (2) pe care il poarta (3) cu (4) in scopul (5) despre (6) in vederea prelucrarii si lamuririi imprejurarilor in care s-a comis fapte, a identifica faptuitorii si in functie de adevar (7)”:


A. strangerea probelor

B. tensionat emotional

C. pentru stabilirea vinovatiei

D. sistematic si organizat stiintific

E. reprezentantul organului de stat

F. persoana banuita

G. descoperirii adevarului

H. culegerii de date si informatii

I. a stabili apararile

J. a stabili raspunsurile

K. fapta infractionala



1-A, 2-D, 3-B, 4-C, 5-H, 6-K, 7-J


1-B, 2-D, 3-E, 4-F,  5-H, 6-K, 7-J


1-C, 2-D, 3-E, 4-F,  5-H, 6-K, 7-I



ANS: 2 REF: curs pag. 174, tratat pag. 150


20) Care dintre caracteristicile interogatoriului este definita prin aceea ca: „Anchetatorul este motivat de standardele sale profesionale, aflarea adevarului cu privire la faptuitor si fapta, pe cand infractorul este motivat de diminuarea responsabilitatii sale in cauza”:



tensiunea comportamentului expresiv


demersul contradictoriu


intimitatea, stresul si riscul


opozabilitatea intereselor


inegalitatea statului



ANS: 4 REF: curs pag. 175-177, tratat pag. 151-152


21) Care dintre planurile situationale este caracterizat de faptul ca „datele despre comiterea infractiunii, probelor materiale si informationale sunt cunoscute numai de anchetator”:



planul situational ascuns


planul situational necunoscut


planul situational orb


planul situational deschis



ANS: 3 REF: curs pag. 178-180, tratat pag. 153-154


22) In care dintre strategiile de interogare se identifica mai intai „veriga slaba”?



interogatoriul pentru verificarea alibiului


interogatoriul prin tactica complexului de vinovatie


interogarea unui participant despre activitatea celorlalti



ANS: 3 REF: curs pag. 204-212, tratat pag. 171-176




23) Carei categorii de infractori se recomanda a li se administra probele in mod gradual, ca strategie de interogare?



infractori recidivisti


infractori ocazionali


infractori primari



ANS: 3 REF: curs pag. 204-212, tratat pag. 171-176


24) Cum se numeste strategia de interogare in care “procedeul este ofensiv si consta in ascultarea aceluiasi invinuit de catre doi sau mai multi anchetatori care s-au pregatit special pentru aceasta”:



interogatoriul detaliat


interogatoriul incrucisat


intereogatoriul sistematic



ANS: 2 REF: curs pag. 204-212, tratat pag. 171-176


25) In ce situatie infractorul realizeaza “un construct mintal cognitiv-demonstrativ partial acoperit faptic prin care cauta: in timp - sa ramana cat mai aproape de timpul comiterii; in spatiu - cat mai departe de locul comiterii, unde isi face simtita prezenta”:



in situatia cand este dat in urmarire generala


in situatia cand i s-a impus interdictia de a parasi o localitate


in situatia cand isi fabrica un alibi



ANS: 3 REF: curs pag. 204-212, tratat pag. 171-176


26) Carei strategii de interogare ii sunt caracteristice:


· asociatiile de idei

· lapsusurile

· actele simptomatice

· uitarea de cuvinte si nume proprii



interogatoriul detaliat


interogatoriul prin tehnica complexului de vinovatie


interogatoriul incrucisat


interogatoriul psihanalitic


interogatoriul repetat



ANS: 4


27) Care sunt conditiile de respectat in cazul recunoasterilor de persoane din grup (de catre martor)?


A. grupul sa fie format din barbati si femei

B. grupul sa nu fie mai mare de sapte persoane

C. persoanele din grup sa reprezinte semnalmente si vestimentatie asemanatoare si varste apropiate

D. persoanele din grup sa participe voluntar la formarea grupului

E. persoana de recunoscut sa isi aleaga singura locul in cadrul grupului

F. persoana care face recunoasterea, sa fie de acelasi sex cu persoana care trebuie recunoscuta

G. persoana care face recunoasterea, sa il identifice pe cel recunoscut prin “punerea mainii pe acesta”

H. activitatile procedurale de recunoastere (respectiv procesul-verbal), sa fie semnat de martorii asistenti



A+B+C+D


C+E+G+H


A+B+G+H



ANS: 2

REF: numai pentru studentii de la zi – curs (exemplificari);seminarii (analize de caz si prezentari foto)


28) Care dintre tipurile de anchetatori se caracterizeaza prin: “atitudine rigida, grava, cu accent de solemnitate, impunandu-si la modul imperativ vointa de interlocutor”:



anchetatorul cabotin


anchetatorul amabil


anchetatorul tertiar


anchetatorul autoritar


anchetatorul temperat



ANS: 4 REF: curs pag. 228-229, tratat pag. 199-200


29) Care este denumirea realitatii psihologice pe identificarea careia se bazeaza detectia comportamentului simulat, si definita ca fiind: “realitate a constiintei infractorului, filmul netrucat si netrucabil al derularii infractiunii, autoimplementat secventa cu secventa, in memoria infractorului”:



temperament


memorie latenta


matrice infractionala


matrice morala


matrice psihanalitica



ANS: 3 REF: curs pag. 232, tratat pag. 204


30) Fundamentarea stiintifica a utilizarii tehnicii polygraph (detectorul de minciuni) se bazeaza pe doua principale realitati. Selectionati-le din variantele oferite:


A. rationarea excesiva si interorizarea starii de nevinovatie (ca sentiment)

B. minciuna spusa constient, pe langa efortul mintal pe care-l necesita, produce si o anumita stare de tensiune emotionala (teama de a fi descoperit)

C. activitatea psihica este comutata asupra constientizarii pericolului

D. producerea tensiunii emotionale isi are originea in declansarile involuntare ale sistemului neurovegetativ (care nu pot fi supuse autocontrolului), concomitent constientizarii pericolului si trezirea prin aceasta a instinctului de autoconservare



A+B+C


B+D


A+D



ANS: 2

REF: curs pag. 257; analize de spete – exemple;curs de zi – expunere; tratat pag. 221-222


31) Indicati parametrii psiho-fiziologici monitorizati in diagramele polygraph:


A. miscarile musculare

B. secretia de saliva

C. secretia sudoripara

D. temperatura pielii

E. modificari puls – T.A.

F. reactia electrodermica

G. modificarile lumenului pupilar

H. reactia respiratorie



A+E+F+H


A+B+E+H


B+E+G+H


B+E+F+H



ANS: 1 REF: curs pag. 224-226, tratat pag. 223


32) Mentionati care este conditia obligatorie (sub amendamentul invalidarii juridice), in efectuarea examinarilor polygraph:



subiectul sa fi implinit varsta de 16 ani


subiectul sa fi comis infractiuni cu violenta


subiectul sa-si fi declarat consimtamantul scris la examinare



ANS: 3 REF: curs pag. 257-263, tratat pag. 229


33) Care sunt categoriile de persoane exceptate de la testarile polygraph:


A. femeile gravide

B. bolnavii psihic

C. suferinzii cardiaci

D. suferinzii pulmonari

E. persoanele anchetate excesiv

F. minorii

G. alcoolicii cronici

H. persoanele care nu-si exprima acordul (consimtamantul scris)

I. persoanele de varsta inaintata

J. orice alte persoane care din varii motive (ramane la aprecierea expertului psiholog), pot ingreuna acuratetea concluziilor



A+B+C+D+E+F+G+H+I+J


B+C+D+E+H+I+J


A+B+C+G+H+I+J



ANS: 1 REF: curs pag. 262-263; curs de zi – exemplificari; tratat pag. 228


34) Alegeti variantele corecte (dupa practica criminalisticii romane in materie), cu privire la statutul legal si forta probanta a concluziilor expertizelor polygraph:


A. are forta probanta fiind prevazuta de lege

B. nu este interzisa expres de lege

C. are valoarea unor indicii orientativi, utilizati in cadrul urmaririi penale si a primelor cercetari

D. are forta probanta in contextul coroborarii cu alte probe

E. este interzisa de lege



B+C


A+E


C+D



ANS: 1 REF: curs pag. 258-264, tratat pag. 258-263


35) Selectionati conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca intrebarile puse inculpatului in cadrul interogatoriului (anchetei), specific cercetarii judecatoresti:


A. sa nu fie obositoare si lungi

B. sa nu fie adresate repede

C. sa fie clare si precise

D. sa fie formulate la nivelul de intelegere a celui interogat

E. sa fie adresate in limbajul juridic

F. sa nu sugereze raspunsul

G. sa nu-l puna in incurcatura pe invinuit

H. sa-l oblige pe invinuit sa relateze si sa nu determine raspunsuri doar de “DA” si “NU”



C+D+F+G+H


A+B+C+G+H


A+C+D+F



ANS: 1 REF: curs la zi – tratat pag. 269


36) Selectionati componentele emotiv-afective ale personalitatii judecatorului, apte sa provoace disfunctii de evaluare in cauza:


A. gandirea analitica

B. memoria latenta

C. simpatia fata de invinuit

D. intuitia

E. prejudecatile

F. antipatia fata de invinuit



A+C


A+D


C+F



ANS: 3 REF: curs pag. 273, tratat pag. 273


37) Selectionati principalele caracteristici ale memoriei judecatorului:


A. memoria cifrelor

B. memoria latenta

C. memoria de lunga durata

D. memoria vizuala

E. memoria de scurta durata



A+B


C+E


C+D+E



ANS: 2 REF: curs pag. 270, tratat pag. 294


38) Selectionati principalele caracteristici ale gandirii judecatorului:


A. intindere

B. rapiditate

C. claritate

D. profunzime

E. creativitate

F. rigoare

G. reflexie critica



C+D+F+G


A+B+C+D


A+B+F+G



ANS: 1 REF: curs pag. 270, tratat pag. 294


39) Cum se numeste “capacitatea judecatorului de a intui si intelege motivele, starile afective, rolul real sau fictiv, reactiile si atitudinile justitiarilor”:



capacitate senzorio-perceptiva


integritate cognitiva


empatie



ANS: 3 REF: curs pag. 271, tratat pag. 295-296


40) Care institutie de drept intalnita pe terenul judecatii se fundamenteaza pe “forta convingerii intime, existenta unei coloane vertebrale profesionale si de constiinta, simtul etic si juridic al judecatorului”?



rechizitoriul


sentinta


opinia separata


referatul de terminare a urmaririi penale



ANS: 3 REF: curs pag. 275, tratat pag. 298


41) Care sunt componentele algoritmului formarii convingerii intime a judecatorului?


A. trairea psihica de nezdruncinat (parerea ferma)

B. echivalenta starii de fapt cu cea de drept

C. echilibrul mental afectiv sufletesc al judecatorului

D. gandirea reflexiva

E. logica simbolica

F. sentimentul ca nu a gresit



A+B+C+F


A+B+D+E+F


B+C+D+E+F



ANS: 1 REF: curs pag. 274-278, tratat pag. 284


42) Selectionati principalele calitati cerute in profesia de avocat:


A. facultatea de a argumenta si construi

B. capacitatea de memorare

C. imaginatia creatoare

D. gandirea reflexiva

E. spirit de sinteza

F. spirit critic

G. adaptabilitate



A+C+E+F+G


A+C+D+E


B+C+E+F+G



ANS: 1 REF: curs pag. 289, tratat pag. 307


43) Completati definitia argumentarii, selectionand termenii adecvati: “Argumentatia este o actiune intelectuala . . (1), prin care avocatul prezinta probe si dovezi legate prin . . (2), in scopul de a . . (3) si a . . (4) atat juriul, cat si auditoriul de . . (5) punctelor sale de vedere, a tezelor si ideilor sustinute in fapt si drept”:


A. probitatea

B. autenticitatea

C. rationala

D. demonstra

E. rationamente

F. convingere

G. selectivitatea



1-C, 2-E, 3-D, 4-F, 5-A


1-B, 2-E, 3-D, 4-F, 5-A


1-C, 2-G, 3-D, 4-F, 5-A



ANS: 1 REF: curs pag. 296, tratat pag. 311


44) Ce se intelege prin “capacitatea de influentare, de a convinge pe cineva sa faca un lucru, sa adopte o anumita conduita folosind argumente logice si afective”?



atitudine


temperament


persuasiune


argumentare


empatie



ANS: 3 REF: curs pag. 296, tratat pag. 311


45) Enumerati procedeele psihologice pe care se bazeaza pledoaria avocatului apararii:


A. explicatia

B. naratiunea

C. organizarea topica

D. clarificarea

E. comparatia

F. analogia

G. demonstratia

H. alternativa



A+B+C+D+E+F+G+H


A+C+D+E+F+G+H


A+B+D+E+F+G+H





ANS: 1 REF: curs pag. 298, tratat pag. 312-313


46) Definiti eroarea juridica, completand urmatorul text lacunar cu variante de termeni pusi la dispozitie: “Prin eroare judiciara intelegem perceperea, interpretarea, sanctionarea . . (1) cu . . (2) sau . . (3), a datelor . . (4) si . . (5) ridicate in cadrul procesului de . . (6)”:


A. corecta

B. clara

C. gresita

D. buna-credinta

E. rea-credinta

F. faptice

G. juridice

H. intentionate

I. culpabile

J. infaptuire a justitiei



1-A, 2-D, 3-E, 4-F, 5-B, 6-J


1-C, 2-D, 3-E, 4-F, 5-G, 6-J


1-B, 2-C, 3-E, 4-F, 5-G, 6-J



ANS: 2 REF: curs pag. 348, tratat pag. 322


47) Selectionati afirmatiile care explica “PARADOXUL PENITENCIAR”:


A. in detentie pot sa apara efecte de coruptie reciproca a detinutilor, avand loc un proces de socializare inversa

B. inexistenta spatiului personal si absenta unui refugiu

C. condamnatul se simte eliminat de societate, astfel incat isi dezvolta o tehnica de reactie fata de controlul formal

D. tratamentul diferentiat in mediul privativ, nu este o discriminare



A+C


A+B


B+C


C+D



ANS: 1 REF: curs pag. 385, tratat pag. 347


48) Carui tip de infractor (detinut) ii corespunde urmatoarea descriere: “Acesta are un comportament repetitiv obisnuit, care face sa apese o amenintare grava asupra securitatii semenilor sai prin agresivitate persistenta si indiferenta absoluta in privinta consecintelor”?



infractor dificil


infractor primejdios


infractor inveterat



ANS: 2 REF: curs pag. 388, tratat pag. 349-350


49) Selectionati tulburarile implicate in “IMATURIZAREA CARACTERIALA”, specifica detinutilor recidivisti:


A. debilitate mintala

B. instabilitate afectiva

C. abandonul scolar

D. autocontrol ineficient

E. impulsivitate, agresivitate

F. conformism

G. subestimarea greselilor

H. respingerea normelor



B+D+E+G+H


A+B+D+E+G


B+C+E+G+H



ANS: 1 REF: curs pag. 386, tratat pag. 348


50) Selectionati caracteristicile psihologice ale infractorului recidivist:


A. tendinta de a actiona in banda

B. comunicarea in jargon

C. inadaptarea sociala

D. labilitatea emotionala

E. vanitos si egocentric

F. ostil dezvoltarii (reactiv)

G. stimulat de aprobare



A+C+E+F+G


A+B+E+F+G


B+C+E+F+G



ANS: 1 REF: curs pag. 390, tratat pag. 351


51) Care dintre fenomenele psiho-sociologice mentionate mai jos corespund urmatoarei descrieri: “Acest lucru determina o gama complexa de framantari psihice si psiho-sociale, incepand cu criza de detentie manifestata de la inchiderea in carapacea tacerii, pana la comportamente agresive si autoagresive”?



agresivitatea si violenta


panica


socul depunerii (incarcerarii)


stresul


suicidul



ANS: 4 REF: curs pag. 391-398, tratat pag. 353-360


52) Carei forme de comporatment penitenciar i se poate atribui urmatoarea caracterizare: “Interiorizarea, izolarea detinutului primar de comunitatea celorlalti detinuti si de viata din penitenciar, construindu-si o lume imaginara, unde incearca sa se refugieze”?



comportament agresiv


comportament defensiv


comportament de consimtire


comportament de integrare



ANS: 2 REF: curs pag. 391-398, tratat pag. 353-360


53) Identificati efectele sentimentului de simpatie (compasiune) resimtite de martori:


A. estompeaza imprejurarile acuzatoare

B. deformeaza momentul receptiei

C. contribuie la fenomenul iluziei

D. evidentiaza circumstantele atenuante



A+D


A+B


B+C



ANS: 1 REF: curs pag. 113


54) Care sunt efectele faptului ca martorul ar putea fi implicat (amestecat) in vreun fel in fapta penala?


A. martorul pastreaza tacerea

B. martorul apeleaza la relatiile sale

C. martorul prezinta fals realitatea

D. martorul indreapta banuielile spre persoane nevinovate



A+C+D


A+B+C


B+C+D



ANS: 1 REF: curs pag. 114


55) Ce este mitomania vis-á-vis de minciuna?



obiceiul de a se justifica in situatii de inculpare


tendinta de a rationaliza datele faptelor


tendinta patologica de a denatura lucrurile



ANS: 3 REF: curs pag. 118


56) Identificati trasaturile dominante ale minorului recidivist:


A. autoculpabilizarea

B. spiritul practic

C. constiinta juridica

D. precocitate

E. perfidie (viclenie)

F. duplicitate (simulare)



B+D+E+F


A+B


A+C



ANS: 1 REF: curs pag. 120


57) Ce face anchetatorul cand are indoieli asupra starii psihice a minorului?



solicita internarea urgenta a acestuia


studiaza fisa medicala a acestuia


ordona o expertiza medicala



ANS: 3 REF: curs pag. 133


58) Pentru ce este utilizata tactica „ascultarii repetate” a martorilor?


A. pentru ca martorii sa retina mai bine datele

B. pentru ca martorii sa se familiarizeze cu audierile

C. pentru completarea si precizarea depozitiilor initiale

D. inlaturarea unor contradictii



C+D


A+D


B+D



ANS: 1 REF: curs pag. 155-165


59) Ce presupune „persistenta in eroare”?



martorul deformeaza voit realitatea


martorul opteaza pentru una din alternativele posibile


martorul este supus fenomenului de iluzie



ANS: 2 REF: curs pag. 165


60) Ce fel de intrebari se pun martorului de rea-credinta pentru a-i demonstra falsitatea relatarilor sale?



intrebari referitoare la raporturile sale cu pricina si partile


intrebari referitoare la antecedentele sale


intrebari imprevizibile cu privire la imprejurari de detaliu



ANS: 3 REF: curs pag. 164


61) Apreciati sub aspectul corectitudinii urmatorul enunt privind revenirea martorului asupra primei sale depozitii „retractarea se poate produce spontan sub influenta unor forte launtrice, afective sau forte straine (externe), dar intotdeauna este rezultatul unor temeiuri serioase”:



total corect


partial corect


incorect



ANS: 1 REF: curs pag. 159


62) De ce se recomanda ca in cabinetul de interogare sa nu intre si alte persoane in afara de anchetator?



pentru ca in caz de atac, anchetatorul sa se apere mai bine


pentru ca anchetatorul sa nu fie sustras de la tema anchetei


pentru ca invinuitul sa-si invinga teama si rusinea intr-o relatie interpersonala de incredere



ANS: 3 REF: curs pag. 177-178


63) Atitudinea caracterizata prin „umeri cazuti, trunchiul inlcinat in fata, capul plecat, mainile intinse de-a lungul corpului” denota:


A. stare de agitatie

B. stare de atac

C. stare de oboseala

D. stare depresiva

E. stare optimista

F. atitudine defensiva



C+D+F


A+B+C


A+B+D



ANS: 1 REF: curs pag. 184


64) Care categorie de gesturi permit a se interpreta „dinamica personalitatii”?



gesturile retorice


gesturile reactive


gesturile instrumentale



ANS: 3 REF: curs pag. 183


65) Ce componenta somato-morfo-expresiva „reprezinta ansamblul modificarilor expresive la care participa partile mobile ale fetei: ochii, sprancenele, fruntea, gura, maxilarele, obrajii”?



gesturile


mersul


atitudinea


mimica



ANS: 4 REF: curs pag. 182


66) Ce metoda specifica investigatiei personalitatii se defineste prin „concentrarea tuturor mecanismelor senzoriale prin care omul ia act de structura unui obiect sau de particularitatile desfasurarii unui fenomen”?



metoda testelor proiective


metoda statistica


metoda observatiei



ANS: 3 REF: curs pag. 181


67) Ce semnifica faptul ca in interogatoriu directia privirii – celui anchetat -este in jos, in lateral sau este oscilanta?


A. respect

B. sfidare

C. umilinta (rusine)

D. vinovatie

E. agresivitate



C+D


A+B


A+D



ANS: 1 REF: curs pag. 184


68) Ce trasatura comportamentala se defineste prin „caracterul brusc al raspunsurilor si descarcarile sacadate ale reactiilor”?



egoismul


insensibilitate afectiva


impulsivitatea



ANS: 3 REF: curs pag. 190


69) Identificati cele patru tipuri temperamentale:


A. blasfemicul

B. colericul

C. androginul

D. sanguinicul

E. metastaticul

F. flegmaticul

G. melancolicul



A+B+C


A+B+D


B+D+F+G



ANS: 3 REF: curs pag. 191


70) Care tip de temperament este caracterizat astfel: „linistit, calm, imperturbabil, lent in miscari, nu are reactii emotionale vii si rapide, deseori indiferent si greu impresionabil”:



sanguin


flegmatic


melancolic


coleric



ANS: 2 REF: curs pag. 191


71) Carui comporatment specific investigatiilor judiciare ii este caracteristic urmatorul tablou simptomatic: „negari stereotipe, evitarea privirii, latente in raspunsuri, spasm glotic, sudoratie, tremorul vocii si tremurul mainilor”:


A. comportamentul anchetatorului patern

B. comportamentul persoanei sincere

C. comportamentul autorului faptei (faptuitorului)

D. comportamentul martorului mincinos

E. comportamentul victimei mincinoase

F. comportamentul martorului sincer



A+B+C


C+D+E




C+D



ANS: 2 REF: curs pag. 195


72) Apreciati din punct de vedere al corectitudinii urmatorul enunt: „Labilul emotional (chiar fara a fi vinovat) va reactiona si-si va argumenta spusele impovarat de disconfortul inhibant al temerii naturale, pe care o resimte fata de implicatiile conjuncturale referitoare la invinuire”:



corect


partial corect


incorect



ANS: 1 REF: curs pag. 194


73) Identificati numele cercetatorilor romani care efectueaza experimente in materia psihologiei marturiei si martorului:


A. prof. Nicolae Minovici – exp. vizand sinuciderea martorilor

B. prof. Tiberiu Bogdan – exp. din Halele Obor

C. prof. Nicolae Mitrofan – exp. martorilor de rea-credinta

D. prof. Alexandru Rosca – exp. fidelitatii martorilor - Cluj



A+B


B+D


C+D



ANS: 2 REF: curs pag. 77-78


74) Care trasatura de personalitate este caracterizata prin „decalajul persistent intre procesele cognitive si afective in favoarea acestora din urma”:



frustrarea


imaturitatea intelectuala


imaturitatea afectiva


hipersensibilitatea



ANS: 3 REF: curs pag. 52


75) Care trasatura de personalitate este caracterizata prin „stare emotionala resimtita in plan afectiv-cognitiv ca o stare dezorganizatoare de criza fata de o complexitate de privatiuni, obstacole”:



complexul de inferioritate


imaturitatea afectiva


frustrarea


angoasa



ANS: 3 REF: curs pag. 53


76) Care este tendinta omuciderilor criminalilor in serie in raport cu factorul timp:



se diminueaza


ramane constanta


tendinta crescatoare



ANS: 3 REF: curs pag. 44


77) Ce trasaturi de personalitate determina la criminalul in serie „atat calmul cat si sangele rece” cu care sunt comise actele violente:


A. hiperexcitabilitatea

B. impulsivitatea

C. indiferenta afectiva

D. egocentrismul



A+B


B+C


C+D



ANS: 3 REF: curs pag. 55


78) Cum se numeste forma vinovatiei faptuitorului daca acesta „prevede rezultatul socialmente periculos si urmareste producerea acestuia prin utilizarea resurselor sale fizice si psihice”:



culpa din neglijenta


intentie indirecta


praeterintentie


intentie directa



ANS: 4 REF: curs pag. 20


79) Cum se numeste forma vinovatiei faptuitorului daca acesta „prevede rezultatul socialmente periculos si desi nu-l urmareste accepta posibilitatea producerii acestuia”:



intentie indirecta


culpa cu superficialitate


praeterintentie


intentie directa



ANS: 1 REF: curs pag. 20


80) Cum se numeste forma vinovatiei faptuitorului daca acesta „prevede rezultatul socialmente periculos, dar crede fara just temei ca acesta nu se va produce”:



praeterintentie


culpa din neglijenta


culpa cu superficialitate


intentie directa



ANS: 3 REF: curs pag. 20


81) Cum se numeste forma de vinovatie a faptuitorului daca acesta „nu prevede rezultatul socialmente periculos, desi putea si trebuia sa-l prevada”:



intentie directa


praeterintentie


culpa din neglijenta


culpa cu superficialitate



ANS: 3 REF: curs pag. 20


82) Vinovatia din punct de vedere psihologic este rezultatul interactiunii:



afectivitatii si instinctelor


constiintei cu vointa


vointa si agresivitatea



ANS: 2 REF: curs pag. 20


83) Cum definim situatia in care „vointa liber exprimata” nu este conforma cu „vointa interna”:



vointa consensuala


vointa alterata (viciata)


vointa liber asumata



ANS: 2 REF: curs pag. 19


84) In ce consta „proba testimoniala ca factor de eroare”:


A. audierea obositoare a martorilor

B. tacerea martorilor din teama, interes sau indiferenta

C. testarea comportamentului simulat al martorilor

D. denaturarea adevarului din frica, interes sau rea-credinta



A+B


B+C


B+D



ANS: 3 REF: curs pag. 365


85) In ce consta „competenta ca factor de eroare”:


A. admiterea unor probe fara suficienta fundamentare stiintifica

B. aprecierea concluziilor in coroborare cu alte mijloace relevante de proba

C. ignorarea experientei si rezultatelor practicii in spete similare



A+B


A+C


B+C



ANS: 2


86) In ce constau „exigentele moral-juridice si etice ca surse de eroare”:


A. influentarea morala sau materiala a magistratului

B. formarea convingerii intime a magistratului sub imperiul relei-credinte

C. formarea intimei convingeri a magistratului la luminile propriei constiinte in spiritul legii si bunei-credinte



A+B


A+C


B+C



ANS: 1 REF: curs pag. 365-366


87) Care este perceptia detinutului despre timp?


A. pozitie activa, competitiva, reconstructiva

B. pozitie coercitiva, apasatoare, artificiala

C. pozitie revendicativa, proiectata in trecut

D. viitorul incert si nesigur



A+B


B+C


B+D



ANS: 3 REF: curs pag. 383


88) Care sunt factorii favorizanti „principiului deschiderii mediului privativ”:


A. cresterea infractiunilor comise de minori si tineri

B. nereusita detentiei de a scade criminalitatea

C. aspectul dezumanizant al intemnitarii

D. etichetarea sociala a detinutilor



A+B


B+C


C+D



ANS: 2 REF: curs pag. 384


89) Identificati tulburarile specifice „imaturizarii caracteriale”:


A. rationalizarea excesiva

B. instabilitatea afectiva

C. violenta comportamentala

D. autocontrol insuficient

E. impulsivitate – agresivitate

F. inhibitie cognitiva

G. subestimarea greselilor

H. respingerea normelor



B+D+E+G+H


A+B


B+C



ANS: 1 REF: curs pag. 386


90) Care este atmosfera „climatul” specific in grupul detinutilor cu temperament „flegmatic”:



liniste meditativa


climat rece – indiferent


activism controlat


tensiune cu raptusuri agresive



ANS: 2 REF: curs pag. 388


91) Care este atmosfera „climatul” specific grupului detinutilor cu temperament „coleric”:



climat rece – indiferent


activism controlat


tensiune cu raptusuri agresive


liniste meditativa



ANS: 3 REF: curs pag. 388


92) Care este atmosfera „climatul” specific grupului detinutilor cu temperament „sanguin”:



liniste meditativa


activism controlat


climat rece – indiferent


tensiune cu raptusuri afective



ANS: 2 REF: curs pag. 388


93) Care este atmosfera „climatul” specific grupului detinutilor cu temperament „melancolic”:



activism controlat


liniste meditativa


climat rece – indiferent


tensiune cu raptusuri afective



ANS: 2 REF: pag. 388


94) Din ce motive detinutul se proiecteaza ca neimpacat, revendicativ, ostil si victimizat vis-á-vis de pedeapsa:



pedeapsa este prea mica


pedeapsa este prea mare


pedeapsa este nedreapta



ANS: 3 REF: curs pag. 388


95) Care este reactia resimtita de detinut fata de „aparitia neasteptata a unui obstacol real sau imaginar care inverseaza fluxul normal al actiunii, creand o dificultate majora, dezorganizand individul si aducandu-l intr-o situatie de criza”:



stare de agresivitate


stare de defensiva


stare de frustrare



ANS: 3 REF: curs pag. 396


96) Din perspectiva „teritorialitatii” apreciati care este „zona intima”:



pana la 45 cm


pana la 1,5 m


pana la 2 m



ANS: 1 REF: curs pag. 398


97) Din perspectiva „teritorialitatii” apreciati care este „zona personala”:



intre 45 – 120 cm


intre 2 – 2,5 m


intre 2,5 – 3,5 m



ANS: 1 REF: curs pag. 398


98) Din perspectiva „teritorialitatii” apreciati care este „zona sociala”:



intre 1,2 – 3,6 m


intre 2 – 2,5 m


intre 1,5 – 4 m



ANS: 1 REF: curs pag. 398


99) Alegeti variantele corecte (dupa practica criminalisticii romane in materie), cu privire la statutul legal si forta probanta a concluziilor expertizelor polygraph:


A. are forta probanta fiind prevazuta de lege

B. nu este interzisa expres de lege

C. are valoarea unor indicii orientativi, utilizati in cadrul urmaririi penale si a primelor cercetari

D. are forta probanta in contextul coroborarii cu alte probe

E. este interzisa de lege



B+C


A+E


C+D



ANS: 1 REF: curs pag. 258-264, tratat pag. 258-263


loading...



Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }