QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

2010 - Anul european pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale

2010 - Anul european pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale


Provocari si strategia nationala pentru combaterea saraciei

2010 - Anul european pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale reprezinta un instrument important care va contribui la reiterarea in constiinta publica a importantei actiunilor privind lupta impotriva saraciei. Initiativele si actiunile europene si nationale care vor marca Anul 2010 pot contribui la cresterea gradului de implicare a tuturor actorilor din sistem, inclusiv a cetatenilor, ceea ce va conduce la gasirea de noi solutii pentru initierea si dezvoltarea de masuri concrete pentru combaterea saraciei.
Saracia in Romania: caracteristici si evolutii

In perioada 2000-2007, evolutia ratei saraciei relative in Romania a fost una sinusoidala, cu o tendinta ascendenta in intervalul 2003-2006, atingand un maxim pentru intreg intervalul considerat in 2006 (18,6%). In anul 2007 aproximativ 18,5% dintre cetatenii Romaniei sunt saraci (18,3% in randul barbatilor, respectiv 18,8% in randul femeilor). Din punctul de vedere al mediului de rezidenta, mediul rural se confrunta in continuare cu o incidenta mai mare a saraciei si saraciei severe, rata saraciei din mediul rural inregistrand in anul 2006 valoarea de 29,6% fata de 9,6% in mediul urban .

Se poate constata din analiza comparativa 2007 cu anul 2006 ca rata saraciei in mediul rural a crescut de la 29,6% la 29,9% in anul 2007.

Utilizand indicatorul de masurare a saraciei relative, au fost identificate urmatoarele grupuri ca fiind expuse unui risc de saracie ridicat in anul 2007:

 copiii (intre 0-15 ani) cu 24,7%;

 populatia din zonele rurale (29,9%);

lucratorii pe cont propriu (inclusiv agricultorii) cu 39,9% si somerii, cu 37,9%;

gospodariile cu doi adulti si 3 sau mai multi copii (40%).

In scopul analizei fenomenului saraciei, Romania a dezvoltat o metodologie proprie care ia in considerare consumul, astfel adaptandu-se specificului national. In acest sens se calculeaza 2 indicatori, si anume rata saraciei absolute si rata saraciei extreme. Ca urmare a politicilor economico-sociale din perioada 2000-2007, favorabile cresterii economice si a nivelului de trai al populatiei, s-a determinat o reducere substantiala a saraciei absolute, de la 35,9% in anul 2000 la 9,8% in 2007, in ultimul an inregistrandu-se cel mai scazut nivel dupa anul 1995 (primul an in care exista date de ancheta comparabile). In acelasi timp, indicatorul saraciei relative arata o crestere a inegalitatii intre anul 2000 si 2006 si o reducere nesemnificativa (de 0,1%) in 2007 fata de 2006.

Prin calculul acestor indicatori, pentru anul 2007 s-a constatat ca unul dintre grupurile de minoritati cel mai afectat de fenomenul saraciei este cel de etnie roma, inregistrand o rata a saraciei absolute de aproape cinci ori mai mare fata de valoarea inregistrata la nivel national. In ceea ce priveste saracia extrema, 17,8% din romi erau saraci Se constata totusi o reducere substantiala a proportiei saracilor in randul romilor: daca in anul 2003 circa 76,8% dintre romi erau saraci, aceasta pondere a scazut la 48,5% in anul 2007.


Structura administrativa existenta

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a fost desemnat Organism National de Implementare care va avea ca responsabilitate organizarea implementarii activitatilor asumate de Romania, din punct de vedere tehnic si al managementului financiar. Alegerea MMFPS ca organism responsabil a tinut cont de experienta pe care o are in ceea ce priveste elaborarea politicilor de incluziune sociala si dezvoltarea masurilor adresate prevenirii saraciei si combaterii excluziunii sociale, prin directiile de specialitate din structura proprie. De asemenea, structura organizatorica a ministerului va permite gestionarea eficienta, din punct de vedere financiar, a implementarii actiunilor Anului European.

Mecanismul national privind promovarea incluziunii sociale, dezvoltat de Romania, prin constituirea Comisiei Nationale pentru promovarea Incluziunii Sociale, precum si a comisiilor teritoriale vine sa confere garantia ca activitatile asumate vor avea o sustinere importanta din partea autoritatilor.Activitatile anului european 2010

Planul de activitati elaborat de Romania pentru implementarea Anului European vine sa raspunda obiectivelor generale prezentate de catre Comisia Europeana in Documentul cadru strategic de implementare a anului. In conformitate cu acest document de referinta, actiunile pe care Organismele Nationale de Implementare le au in vedere se refera la:

organizarea de evenimente si reuniuni care dezbat problemele legate de saracie si excluziune sociala;

organizarea de campanii de informare si educare pentru constientizarea cetatenilor asupra drepturilor pe care le au dar si asupra fenomenului;

elaborarea de studii si cercetari care sa conduca la formularea de concluzii cu privire la teme legate de saracie si excluziune sociala.

Activitatile pe care Romania si le-a propus in cadrul Programului National de Implementare vor contribui la o mai buna cunoastere a drepturilor pe care le au cetatenii Romaniei cu privire prestatiile sociale ce le sunt acordate. Prin realizarea materialelor audio, cu mesaje clare si usor de retinut, ce vor fi transmise prin canale de comunicatii cu un grad de audienta sporit in zone defavorizate, se vor crea premisele facilitarii accesului cetatenilor la sistemul de asistenta sociala.Dezbaterile si evenimentele organizate vor incerca sa aduca la un loc un spectru cat mai larg de persoane si profesionisti din domeniu, care sa contribuie prin dezbaterile organizate si discursurile prezentate la responsabilizarea tuturor cu privire la lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale. Modul de organizare al reuniunilor va incerca sa promoveze participarea tuturor la procesul de luare al deciziilor. Se doreste ca reuniunile sa treaca dincolo de caracterul declarativ, si sa conduca la obtinerea unor rezultate concrete care sa contribuie la adoptarea de masuri reale si eficiente pentru cresterea calitatii vietii persoanelor defavorizate. Aceste reuniuni, chiar daca sunt la inceputul si sfarsitul activitatilor anului 2010, se adreseaza si clasei politice din Romania, mediului de afaceri, profesionistilor, autoritatilor si intentia este ca in decembrie 2010 sa poata fi lansata o Declaratie Finala privind promovarea incluziunii sociale in Romania.

In cadrul Anului pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale nu sunt uitate evenimentele importante celebrate la nivel european si international. Astfel, 1 iunie 2010 - Ziua Internationala a copilului este marcata prin organizarea unui eveniment important, si anume premierea castigatorilor concursului Olimpiada copiilor.

Activitatile propuse a fi realizate in cadrul programului se adreseaza unor grupuri bine definite: opinia publica in general, persoane expuse riscului saraciei, societatea civila, autoritatile publice, centrale si locale, media, scolile.

Impactul acestor activitati asupra grupurilor tinta va fi major, avand in vedere ca principalele mesaje care se doresc transmise se refera la cresterea gradului de constientizare si informare a cetatenilor cu privire la drepturile lor si la modalitatile prin care se pot implica in procesul de luare a deciziilor, precum si recunoasterea lor ca membri activi ai societatii[2].


5. Campania de informare privind Anul European 2010

Campania de informare se va derula pe toata perioada anului, iar principalele activitati propuse sunt: crearea si diseminarea de materiale informationale (brosuri, postere, pliante, bannere), editarea de materiale audio-vizuale, conferinte de presa, comunicate de presa etc.

Totodata, se va crea o identitate vizuala a Anului pentru Romania integrata in conceptul vizual adoptat de Comisia Europeana. Aceasta imagine va fi utilizata in toate materialele promotionale (scrise sau vizuale) elaborate, precum si in toate evenimentele ce vor avea loc pe perioada de derulare a anului. Pentru facilitarea transmiterii mesajelor evenimentelor ce vor fi realizate, pe toata perioada de implementare a Anului se vor elabora comunicate de presa si vor fi organizate conferinte de presa pentru promovarea unor actiuni reprezentative la nivel national sau local.

Site-ul oficial al Anului in Romania va asigura transparenta actiunilor, va cuprinde informatii generale despre obiectivele si activitatile desfasurate in cadrul Anului European, promovate atat la nivel national, cat si la nivel european.
Livitchi O, op.cit., p. 112

Visan, Mihai, Note de curs, Universitatea "Eftimie Murgu", Resita, 2009Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }