QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Psihologia medicala in romaniaPsihologia medicala in Romania


Desi „este usor de vazut ca medicina care ignora psihologia este o medicina biologica si nu antropologica, depersonalizata, rupta atat de dinamica vietii personale, cat si de dinamica vietii sociale” (Atanasiu A, 1998) cecitatea scolii de medicina romanesti postbelice sub presiunea factorului politic si ideologic a fost absoluta. Psihologia medicala romaneasca a impartasit din pacate soarta psihologiei universitare in timpul dictaturii comuniste un stil excesiv de biologizant insotind atat stilul diagnostic cat si pe cel terapeutic in practica medicala, inclusiv in practica psihiatriei.
Un omagiu deosebit pentru o viziune remarcabila in ceea ce priveste fenomenul bolii si abordarea pacientului trebuie adus unor dascali deosebiti ai scolii de medicina de la Bucuresti: Aurel Popescu-Podeanu si Marin Voiculescu care in lucrarile lor nu au uitat niciodata ca pacientul in afara de corp are si suflet.

Dupa 1990 psihologia medicala devine obiect de studiu in toate universitatile de medicina si in majoritatea facultatilor de psihologie din tara. Din pacate confuzia cu psihopatologia persista uneori ca si ideea ca un specialist fara formare medicala ar putea sa fie purtator de mesaj si formator de materie.In tara noastra psihologia medicala este ilustrata de lucrarile si activitatea unor personalitati ca: Eduard Pamfil, Nicolae Margineanu, Ion Biberi, Victor Sahleanu, Mircea Lazarescu, Andrei Atanasiu, Ioan Bradu Iamandescu, Constantin Daniel, George Ionescu, Constantin Enachescu, Virgil Enatescu, Adrian Restian, Tadeusz Pirozynski, Gavril Cornutiu.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }