QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Psihologie medicala, psihologia medicinei, psihologie clinica – o falsa dilemaPsihologie medicala, psihologia medicinei, psihologie clinica – o falsa dilema


In ceea ce priveste alegerea intre sintagmele „psihologie medicala” si „psihologie clinica” credem ca fara a fi similare, cele doua formulari acopera un camp asemanator de preocupari, psihologia clinica putand fi considerata un subdomeniu al psihologiei medicale. Cu siguranta ca termenul clinic nu se refera la asistarea bolnavului imobilizat la pat (cf.gr.klinikos=„de pat”), ci la observatia directa, imediata si nemijlocita pe care studiul de caz individual o presupune atat in medicina cat si in psihologie.

Dictionarul LAROUSSE defineste psihologia clinica drept „metoda specifica de intelegere a conduitelor umane care urmareste sa determine simultan ceea ce este tipic si ceea ce este individual la un subiect considerat ca o fiinta care traieste o situatie definita.” (Sillamy N, 1995).

Domeniile din care psihologia medicala isi extrage datele

ancheta sociala

tehnici experimentale

observare comportamentala

convorbirea de la om la om

date de biotipologie

date psihanalitice.


Pe de alta parte Fedida P (1968) arata ca termenul de clinic in psihologie are un statut problematic atat in interiorul medicinii cat si in interiorul psihologiei insasi.

Huber Winfrid (1993) prefera termenul de psihologie clinica si arata ca aceasta are patru domenii de interventie: dezvoltarea si promovarea sanatatii, preventia, functia terapeutica si functia de reabilitare.Nivelul de interventie – exemple (dupa Perrez M si Baumann U, 1991)

Scop

Functionare psihica

Configurarea functiilor

Sisteme interpersonale

Promovarea sanatatii

Antrenament in rezolvarea problemelor

Experienta personala

Training in comunicarea din intreprindere

Preventie

Antrenarea memoriei la personale varstnice

Training in controlul stresului

Educatie parentala

Terapie

Tratamentul tulburarilor de somn

Terapie comportamentala cognitiva pentru depresivi

Terapia familiei cu un copil anorexic

Reabilitare

Recuperarea memoriei dupa un traumatism cranianProgram terapeutic pentru alcoolism cronic

Terapia familiala pentru a preveni recaderile pacientilor schizofreni


Psihologia clinica este vazuta ca actionista si evident, legata de caz fara ca in unele situatii sa poata fi vorba de vreo legatura cu medicina.

Consideram ca despartirea artificiala psihologie clinica – psihologie medicala nu poate fi facuta, psihologia medicala avand drept instrument de lucru metoda clinica. De asemenea, despartirea psihologiei medicale de psihologia medicinii ni se pare un demers inutil care ar crea artificial un domeniu care nu ar avea unelte specifice. Psihologia medicala se refera la atitudinea fata de bolnav si boala, fata de sistemele de ingrijire a sanatatii, atat ale individului bolnav cat si ale celui sanatos, acest lucru incluzand logic si atitudinea medicului si celor ce lucreaza in domeniul medical fata de propria profesiune.


zonele de interventie ale psihologiei clinice - dupa Mayer si colab. (1991)

psihologia transportului

psihologia muncii si organizatiilor

preventia

handicapul mintal

psihologia judiciara

depistarea precoce

case de copii si adolescenti

spitale generale

gerontologie psihiatrica

foniatrie

centre de consultatie si psihologie scolara

clinici psihosomatice si clinici de reabilitare

clinici si cabinete de consultatii psihiatrice

cabinete private de psihoterapie si reinsertie


Nu vom putea fi niciodata in acord cu cei ce vorbesc despre o medicina psihologica, pentru ca, asa cum am aratat anterior, obiectul medicinii este individul uman care nu poate fi dezatribuit niciodata de dimensiunea sa psihologica in nici una din ipostazele sale.


ARGUMENTE IN FAVOAREA FOLOSIRII TERMENULUI DE „PSIHOLOGIE MEDICALA” - Ionescu G

prezinta un domeniu mai vast decat psihologia clinica prin cuprinderea problematicii psihologice adiacente bolnavului,

fara a renunta la caracterul aplicativ psihologia medicala prezinta mari posibilitati de esentializare si teoretizare a datelor, faptelor si observatiilor izvorate din analiza clinica,

pastrand ca aspect fundamental elanul relational interpersonal depaseste aria observatiei imediate directe si individuale,

pastreaza relatii mai ample cu alte ramuri ale psihologiei afirmandu-se ca un domeniu aplicativ al psihologiei spre deosebire de psihologia clinica care este ferm axata asupra pacientului.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }