QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente psihologie

Cercetarea psihologica cu un singur subiect
Motivatie teoretica - behavioristii sunt preocupati mai mult de comportamentul
Individului decat cel al grupului. Ei considera ca , daca ajungem sa intelegem comportamentul unui individ, vom ajunge sa intelegem sip e cel al grupului.

3. Motivatie pragmatica ( educationala sau clinica ) atunci cand dorim sa intervenim asupra problemei individului.

Nu se poate afirma niciodata ca acelasi tip de problema se manifesta la fel la toti indivizii. Doi pacienti cu acelasi diagnostic se pot manifesta diferit. De aceea trebuie sa fim foarte prudenti cand generalizam rezultatele unui experiment cu un singur subiect.


Dupa Kantovizt, B, 1994, se cunosc 2 tipuri de design de cercetare cu un singur subiect:
a). Studiul de caz
b) Designul experimental cu un singur subiect


Studiul de cazStudiile de caz nu sunt metode experimentale. Scopul lor este de a intelege comportamentul subiectului, nu de a-l schimba. Se cunosc 2 tipuri de studii de caz:
Studiile de caz naturale
Studiile de caz asupra unui cadru unic

Studiile de caz naturale

Ele descriu, analizeaza, interpreteaza si evalueaza o serie de evenimente. Manipularea experimentala este foarte scazuta, chiar lipsind de cele mai multe ori. Interpretarea rezultatelor se bazeaza pe un fundament teroretic - daca datele obtinute sunt sau nu in concordanta cu anumite teorii. Ex: Jean Piaget si-a bazat teoria asupra dezvoltarii inteligentei pe studii de caz naturale realizate pe propriii sai copii.Studiul de caz asupra unui cadru unic


Este o metoda mai sp[ecifica decat studiul de caz natural. Scopul ei este de a intelege comportamentul.
De foarte multe ori exista un eveniment critic ajor, situate in afara controlului experimentatorului. Efectul lui este adesea ireversibil. Acest eveniment critic poate fi considerat o manipulare experimentala. Informatiile anterioare evenimentului sunt mai putine si mai nesemnmificative comparative cu cele ulterioare.X = eveniment major O= observatii ulterioare

Ex dupa Kantovitz


Cazul Phineas Cage, supraveghetor la caile fereate in secolul trecut. El a avut un accident de munca, o vergea metalica i-a trecut prin cap. Pacientul a supravietuit, vergeaua separandu-I sistemul limbic ( controlul emotional ) de cei 2 lobi frontali ( sistemul de control ). A putut fi studiat comportamentul pacientului: emotiile lui se manifestau haotic, dezordonat. Irrational. Si prezenta ambivalenta emotionala.
Daca in studiile de caz naturale sunt urmariti subiecti la fel cu ceilalti si se poate face o generalizare de la individual studiat la populatie, in studiul; asupra unnui cadru unic , pacientii sunt diferiti de restul populatiei. Aceste studi se uitilizeaza de regula pentru a studia oameni care au avut accidente , care sufera de tulburari genetice , etc. Ele sunt foarte valide pentru relatiile de tip cauza-efect. Ex: in cazul prezentata ulterior se pot face inferente cu privire la functiile diferritelor parti ale creierului.


Designul experimental cu un singur subiect


Acesta este un design experimental deoarece poate fi controlata variabila independenta. Concluziile care rezulta sunt de tip cauza-efect.
Principalul dezavantaj al acestui tip de desigh experimental este faptul ca exista posibilitatea interferentei unor variabile externe. Pentru eliminarea acestui risc se indica utilizarea replicarii intrasubiective - acelasi subiect reface sarcina mai mult decat o data. Se obtine astfel o crestere a semnificativitatii rezultatelor.
Generalizarea de la un subiect la populatie se face gradat , dupa efectuarea mai multor experimente:
Ex: studiile de caz pe animale ale cerectatorilor behavioristi , care ulterior au incercat sa generalieze la oameni.
Sa parcurgem acum cele 4 tipuri de design experimental cu un singur subiect.

Designul prin inversare

Are 4 etape:


A B A B

O1 O2 O3 04 X X

A = nivel de baza - se fac observatii care stabilesc nivelul inintial. Se obs. comportamentul tinta inainte de orice manipulare experimentala. Scopul este de a avea un element de comparativ. Ex: Knight si Mckenzie au realizat un experiment de acest tip avand subiect un copil care isi sugea degetul. Pentru a stabili un nivel de baza au observat copilul timp de cateva zile, notand timpul mediu in care copilul isi sugea degetul.
B= manipularea experimentala - preluand acelasi exemplu dat mai sus, vom continua sa precizam cum anume a decurs expeimentul. Ei au utilizat un raspuns contingent - au urmarit copilul seara cand mama ii citea povesti. De cate ori incepea sa-si suga degetul, mama se oprea din citit. Ea nu relua lectura decat in momentul in care copilul scotea degetul din gura. Aceasta etapa a durat 7 zile.
A= nivel de baza - copilul a fost observat pe perioada manipularii experimentale. Scopul este de a vedea daca manipularea experimentala este cauza schimbarii comportamentale sin u alta cauza ( maturizarea catre un grad superior de cognitie ). Aceasta etapa a durat 7 zile. S-a constatat o crstere a frecventei comportamentului negative.
B= manipularea experimentala - se introduce din nou pentru a verifica daca a avut efectul dorit si daca subiectul va efectua din nou manifestari comportamentale positive.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }