QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente pedagogie

Alegerea tintelorALEGEREA TINTELOR


Data fiind natura unui anumit program de comportare verbala, alegerea tintelor merge mana in mana cu felul in care tineti datele. Pe masura ce este stapanita o capacitate, ea este de obicei folosita pentru a transfera la o alta functie lingvistica verbala (operant). De exemplu, solicitarile (cererile) stapanite pot fi apoi transferate la tinte de etichetare (pipait). Comportamentul implicat in intinderea si atingerea unui articol atunci cand solicita poate fi transferat la un raspuns receptiv (atingere, obtinere). Tintele de imitare motorie stapanite pot fi de asemenea transferate la tinte receptive. (Vedeti schimbarile despre predarea fiecarei capacitati in cadrul fiecarui operant verbal pentru mai multe sugestii despre metodele de transfer.)
Alegerea tintelor


Cand alegeti obiective tinta, la fel ca si raspunsuri tinta individuale, trebuie sa retineti urmatoarele:

  1. tintele trebuie sa fie functionale pentru copil.
  2. folositi capacitatile pe care copilul le stapaneste deja pentru a preda capacitati noi.
  3. tintele trebuie sa fie potrivite din punctul de vedere a dezvoltarii pentru copil.
  4. tintele trebuie sa fie alese pe baza prioritatilor pe care familia le are pentru copilul lor.
  5. miscati-va peste operantii verbali mai degraba decat sa alegeti numai urmatoarea capacitate din cadrul fiecarui operant.
  6. aveti grija ca copilul sa aiba capacitatile pre-necesare de care este nevoie pentru capacitatea tinta.

Stabilirea obiectivelor

Prima data cand este completat ABLLS-ul, se recomanda sa fie folosite aprecieri conservative. Daca nu sunteti siguri ca copilul este capabil sa indeplineasca capacitatea in mod fluent (adica repede si usor fara nici un imbold), faceti unele sondaje. Este mai bine sa subestimati capacitatile copilui si sa continuati sa-l invatati "usor" mai degraba decat sa supraestimati si sa frustrati copilul. Aveti grija ca pentru unele capacitati, copilul ar putea produce comportamentul dorit la intamplare dar nu si sub "control instructional". De exemplu, un copil ar putea fi observat ca imita pe copii de pe caseta video preferata dar sa nu poata fi capabil sa va imite atunci cand ii spuneti "Fa asta". Este de asemenea important sa recunoasteti daca comportamentul tinta este sub controlul stimulativ al anumitor intrebari. De exemplu, copilul ar putea sa fie capabil sa vada un tren si sa spuna "Trenul albastru a cazut de pe sine", dar sa nu fie capabil sa raspunda atunci cand este intrebat "Ce este asta?", "Ce culoare are trenul?" sau "Ce s-a intamplat cu trenul?".

O data ce este completat ABLLS-ul, uitati-va la urmatoarele doua obiective din cadrul fiecarei arii de capacitate pentru obiective posibile. Apoi, uitati-va peste operantii verbali pentru a vedea daca copilul are capacitatea stapanita intr-o alta arie si care ar putea sa fie folosita pentru a preda aceasta capacitate noua. De exemplu, daca un copil este capabil sa solicite (ceara) articole, atunci cand este intrebat "Ce vrei?", putem folosi aceasta capacitate pentru a-l invata sa eticheteze (pipaie) articole atunci cand este intrebat "Ce este asta?". Cautati de asemenea orice dezechilibre in profilul ABLLS si concentrativa predarea pe ariile slabe. Daca copilul are capacitati de etichetare (pipaire) foarte puternice dar el are capacitati de solicitare (cerere) mai putine, veti dori sa va concentrati instruirea mai mult asupra capacitatilor mai slabe de solicitare.

Aveti grija ca capacitatea sa fie potrivita din punc de vedere al dezvoltarii. Exista unele capacitati pentru care copii pur si simplu nu sunt pregatiti din punct de vedere al dezvoltarii. Ei s-ar putea sa nu aiba capacitatile pre-necesare. De exemplu, nu ar fi intelept sa incercati sa-l invatati pe un copil care nu este capabil sa imite trei cuvinte sarcina G29 "Foloseste fraze purtatoare atunci cand eticheteaza substantivele cu verbe si adjective". Sa incercati sa-l invatati capacitati chiar daca copilul nu le are pe cele pre-necesare poate fi frustrant atat pentru copil cat si pentru instructori!Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }