QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Unele directii de dezvoltare a sistemului de sanatate in republica moldovaUNELE DIRECTII DE DEZVOLTARE A SISTEMULUI DE SANATATE IN REPUBLICA MOLDOVA


Summary

Reasoning of health system strategic development direction

In this work the author describes the following partioularities: actual situation, defining the problems which require a cortain solution, specific and general objectives, necessaru measures in order to achiwe the desired rezult concerning the above mentioned abjectives, the estimated impact as well as stages in the implementation of development strategies of Health sistem in Medical Institutions of Public Health in perspective.


Actualitatea Problemei
Republica Moldova se caracterizeaza prin indici demografici defavorabili pentru economia nationala. Reducerea senmnificativa a natalitatii din ultimul deceniu, mentinerea la nivel sporit a mortalitatii la dulti determina sporul negativ si fenomenul de populare a tarii, semnificativ exprimat in ultimii ani. Speranta de viata la nastere nu depaseste 68 ani (pentru barbati – 64 si pentru femei – 72 ani, anul 2006). Redusa este si speranta de viata sanatoasa, atit la barbati cit si la femei. Conform clasificatiei OMS, tara noastra se plaseaza in grupa „Euro-C” a tarilor din Europa cu mortalitate infantila joasa si mortalitate inalta a populatiei matura.

Sistemele de sanatate moderne sunt destinate mentinerii si fortificarii sanatatii populatiei prin oferirea fiecarui individ a unei protectii financiare sigure in caz de imbolnavire si acordarea serviciilor medicale calitative, indiferent de statutul social al cetatenilor. Acest obiectiv trebuie atins prin utilizarea interventiilor cost eficiente, bazate pe dovezi si in cadrul unui sistem de sanatate receptiv la necesitatile beneficiarilor. Asigurarea drepturilor cetatenilor la ocrotirea sanatatii pe principii de echitate si angajamente solidare din partea statului si a individului sunt caracteristice obligatorii pentru sistemele de sanatate contemporane. Realizarea acestor deziderate este posibila doar prin imbunatatirea substantiala a proceselor de dirijare din sistemul de sanatate si implicarea activa a societatii civile in luarea deciziilor. O problema aparte a sistemului de sanatate, ce necesita o atentie sporita la etapa actuala, este calitatea scazuta a serviciilor medicale. Indicatorii de calitate sunt departe de a corespunde standardelor internationale. In acest, context este extrem de important de a demara noi reforme in sistemul de sanatate, axate pe schimbari structurale care vor conduce la eficienta si calitatea sporita.

OMS defineste sanatatea drept „o stare de bine, completa din punct de vedere fizic, psihic si social si nu doar absente soliv sau infirmitatii”. Aceasta formula releva faptul ca sanatatea populatiei este determinata de o gama larga de factori: economici, sociali, amtilatali, eriditari, caracteristici individuale, inclusiv stilul de viata al fiecarui individ.

Astfel, sanatatea presupune, drept conditii indespensabile, securitatea economica si sociala, relatiile interpersonale si sociale armonioase, un mediu sigur si sanatos de munca si de trai, calitatea adecvata a apei potabile, a aerului si solului, alimentatiei sufucienta si rationala, completate cu un stil de viata sanatos si acces la servicii de sanatate de calitate.

Asigurarea securitatii sociale, economice, ecologice, alimentarea si promovarea unui mod sanatos de viata au conturat o noua viziune privind ocrotirea, fortificarea sanatatii si reducerea descrepantelor in termeni de sanatate dintre diferite categorii de populatie. Aceasta presupune crearea celor mai bune conditii preliminare pentru sanatate prin diminuarea factorilor de risc si realizarea actiunilor de prevenire a bolilor pentru individ si comunitate.

Lansarea Politicii Nationale de Sanatate serveste drept instrument de abordare sistemica a problemelor de sanatate si de integrare a eforturilor intersectoriale de ameliorare a calitatii vietii si sanatatii populatiei pe parcursul intregii vieti, in deosebi in perioadele cu un risc sporit pentru sanatate: inceputul vietii, perioada adolescentei si virsta inaintata. PNS a servit drept baza pentru elaborarea si adoptarea a unor planuri concrete de actiuni si sarcini bine determinate pentru fiecare organ de resort, tinind cont de opinia medicala, a populatiei si a ONG-lor.

In paralel si in consonanta cu Politica Ntionala de Sanatate a fost conceputa „Strategia de dezvoltare a sistemului sanatatii in perioada 2008-2017” – platforma viitoarelor actiuni de consolidare a unui sistem modern de sanatate, care sa asigure accederea echitabila a tuturor cetatenilor tarii la servicii medicale de calitate prin implementarea standardelor internationale in medicina autohtona.

Dupa declararea independentii in august 1991, Republica Moldova s-a confruntat cu o perioada tranzitie turbulenta, determinata de o criza economica si sociala severa. Indicatorii de sanatate in aceasta perioada au scazut radical. Sistemul Sanatatii in astfel de conditii nu era in stare sa presteze serviciide sanatate esentiale si adecvate, consistente si accesibile, iar mentinerea infrastructurii excesive a devenit imposibila. Un sir de programe preventive, cum ar fi Programul National de Imunizari, riscau sa sufere un colaps total la inceputul anilor 1990.

Cresterea frecventei platilor neformale a determinat o buna parte din populatie sa refuze adresarea in institutiile medicale pentru prestarea serviciilor de sanatate.

In aceste conditii, autoritatile au constientizat necesitatea operarii unor reforme esentiale, pentru a permite o dezvoltare durabila a sistemului sanatatii in noile conditii si a asigura accesul populatiei la servicii de sanatate eficace, calitative si cost-eficiente. In 1992 Moldova devine tara-membra a OMS, ceia ce a asigurat accesul la resursele informationale internationale in domeniul sanatatii publice si al managementului serviciilor de sanatate. Prin intermediul OMS si a altor organizatii internationale a inceput colaborarea tehnica in domeniile de interes major pentru politica de sanatate a tarii. Domeniile majore de cooperare sint: fortificarea dirijarii in domeniul sanatatii, sprijinul la elaborarea si monitorizarea politicii de sanatate, reforma in domeniul finantarii serviciilor de sanatate, managementul medicamentelor, sanatatea materna si a copiilor, supravegherea epidemiologica a maladiilor infectioase, tuberculozei, HIV/SIDA, controlul maladiilor cronice non-infectioase, sanatatea in relatiile cu mediul. Expertii OMS au sprijinit autoritatile nationale in elaborarea mai multor programe nationale si acte normative pentru o functionare mai eficienta si receptiva a sistemului sanatatii. Cu sprijinul nemijlocit al OMS si al programului TACIS finantat de Comisia Europeana, in anul 1997 au fost organizate un sir de misiuni ale expertilor internationali cu un dialg detaliat pe marginea perspectivei dezvoltarii durabile a Sistemului Sanatatii din Republica Moldova in noile conditii economice si sociale, care au avut la baza experienta internationala in domeniu si argumentele econimice in managementul bazat pe rezultate. Aceasta etapa s-a finalizat cu elaborarea „Strategii de dezvoltare a sistemului de sanatate pentru perioada 1997-2003”. Documentul a inclus urmatoarele valori:

 • Abordarea prioritara a problemelor de sanatate
 • Echitate si solidaritate
 • Structuri eficiente pentru elaborarea, implementarea si monitorizarea politicilor in domeniul sanatatii cu fortificarea mecanizmelor intersectoriale.
 • Consultarea si implicarea populatiei in deciziile legate de sanatate.

Reforma a fost conturata si mai expresiv dupa initierea colaborarii cu Banca Mondiala. In acordul de finantare a proiectului bancii, negociat in perioada 1999-2000, au fost identificate elementele – cheie:

Restructarea retelei serviciilor de sanatate, redistribuirea supracapacitatilor catre medicina primara cu fortificarea retelei primare si a medicinei de familie.

Elaborarea unui nou pachet de servicii, care ar corespunde resurselor disponibele.

Centralizarea finantarii serviciilor de sanatate pentru perfectionarea mecanizmului de distribuire a resurselor catre nivelele de asistenta medicala.

Pe parcursul de mai multi ani tarile regiunii Europene se starue sa rezolve problema, cum sa organizeze si sa acomodeze sistemul de sanatate pentru a asigura real si durabil imbunatatirea starii de sanatate a populatiei.

Astazi, tot mai cert se exprima parerea, ca importanta primordiala in imbunatatire indicatorilor de calitate a populatiei o constituie perfectarea si fortificarea sistemelor de sanatate. De acea etapa actuala a strategiei biroului European al OMS pentru 2005-2009 este destinata fortificarii sistemelor de sanatate in statele membre, conform particularitatilor individuale.

” Noi sintem siguri, ca fortificarea sistemelor de sanatate vor contribui la salvarea a multor vieti omenesti”

(Marc Dauzon, Directorul biroului regional al OMS, a. 2005)

Conditiile sociale si economice severe conduc la cresterea morbiditatii prin maladii contagioase si noncontagioase, inclusiv HIV/SIDA. In Europa paturilor defavorizate a populatiei le devine tot mai greu sa evite imbolnavirea sau sa trateze sanatatea.Despre aceasta demonstreaza diferenta indicatorilor de speranta la viata in diferite tari si in diferite grupe sociale ale populatiei in aceiasi tara.

Toate tarile Regiunii, chear si cele economic mai favorabile, se ceocnesc astazi de noi probleme a sanatatii publice.

Toti se lovesc de cerintele in crestere a populatiei, sporirea cheltuielilor si situatii critice multilaterale in sistemul sanatatii. Doar cele mai dezvoltate tari ale Europei de vest deplin tin cont de consecintele potentiale in procesul de imbatrinire a populatiei„Fortificarea sistemului de sanatate - aceasta este scopul principal in perioada actuala. Noi chemam Ministerele Sanatatii – practic pe toti cei care sint responsabili de sanatatea populatiei – sa se alature la noi in acest scop”

(Marc Dauzon, Director regional al OMS, a.2005)

OMS sistematizeaza problemele sanatatii in trei scopuri de baza:

Ameliorarea indicatorilor de sanatate a populatiei (atit prin nivel cit si echitate)

Receptivitate la problemele populatiei (respectarea demnitatii, confidialitatii particularitatilor vulnerabile a diferitor paturi sociale);

Respectarea principiului de echitate in repartizarea resurselor cu asigurarea riscului financiar fata de problemele de sanatate


Scopuri intermediare Scopuri nationale Scop universal

(regionale)Schema functionarii Sistemului de Sanatate (OMS a.2000)

OMS, dupa Declaratia despre ocrotirea sanatatii in lume (a.2000) si Raportul de la Kair (a.2004) acorda o deosebita atentie eficacitatii sistemelor de sanatate din tarile Regiuni prin utilizarea schemei de activitate a sistemului.

In dependenta de particularitatile nationale fiecare tara e nacesar sa elaboreze scopuri si pasi intermediari mai concreti, care vor conduce la elaborarea reformelor eficiente prin strategii concrete:

Schema model a OMS de „ Directionare a reformelor, care conduc la rezolvarea scopului sistemului”


Functii  Reforme posibile Scopuri intermediare Scop national

Ameliorarea alimentatiei mamei si noi-nascutilor

 

Sporirea accesului la servicii de maternitate fara risc

 

Redistribuirea geografica stimulente materialee

 

Finantare 

Coordonare

 

Stimulente materiale dupa volumul serviciilor

 


Toate tarile si teritoriile din Europa de Sud au resimtit nevoia urgenta de masuri in sprijinul sanatatii publice.

Conform angajamentelor, pe care ministrii sanatatii din tarile din sud-estul Europei si le-au asumat la Dubrovnic in anul 2001au fost elaborate recomandari concrete asupra a patru aspecte cheie:

 1. Cresterea capacitatii de a identifica si raspunde amenintarilor la adresa sanatatii populatiei la nivel national, districtual (judetian) si local, ceea ce include dezvoltarea unor sisteme eficace pentru monitorizare, formare si derulare a schimbului de informatii, sisteme care sa permita identificarea si analiza corecta a problemelor.
 2. Investitii in sisteme de asistenta medicala care sa asigure atat calitatea serviciilor, cat si accesul la acestea, in special pentru categoriile vulnerabile, precum si in finantarea unor astefel de sisteme
 3. Crearea unor mecanisme pentru transferul de bune practici si cooperarea la nivel regional. O mai buna documentare a activitatilor este de altfel esentiala pentru ca guvernele si societatea civila din intreaga regiune sa poata invata din experientele acumulate de fiecare.
 4. Stimularea unei angajari mai ferme a donatorilor si institutiilor financiare internationale in sprijinirea strategiilor nationale de implementare a acestor recomandari si incurajarea unei mai bune coordonari intre acestia

Concluzii

  • Strategia de implementare in sistemul de sanatate include reforme esentiale, pentru a permite o dezvoltare durabila a sistemului de sanatate in noile conditii si a asigura accesul populatiei la servicii de sanatate.
  • Lansarea Politicii Nationale de Sanatate serveste drept instrument de abordare sistematica a problemilor de sanatate si de integrare a eforturilor intersectoriale de ameliorare a calitatii vetii si sanatatii popualatiei pe parcursul intregii veti..
  • Asigurarea securitatii sociale, economice, ecologice, alimentarea si promovarea unui mod sanatos de viata au conturat o noua viziune privind ocrotirea, fortificarea sanatatii, reducerea discripantilor in termeni de sanatate dintre categorii de populatie.

Bibliografie

Politica Nationala de Sanatate a Republicii Moldova 2007-2021 (aprobata prin Hotarirea Guvernului nr. 886 din 06.08.2007).

Strategia de dezvoltare a Sistemului de Sanatate in perioada a.a. 2008-2017 (aprobata prin Hotarirea Guvernului nr. 1471 din 24.12.2007)

c , a. 2005

Criza Sanatatii. O solutie pentru Europa de Sud-Est. Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate, a.2003. London School of Hygiene. Tropical Medicine Open Society Institute, 2003

P. Ursu.,  Parteneriatul international in fortificarea Sistemului Sanatatii din Republica Moldova. Sanatate publica, Economie si Management in Medicina, nr.6 Chisinau 2007.

C. Etco., Management in sistemul de Sanatate, Chisinau 2006

D. Tintiuc., Sanatate Publica si Management, Chisinau 2007.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }