QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Scurt istoric al jocului de handbal

SCURT ISTORIC AL JOCULUI DE HANDBAL 


Dupa mai multi  istorici, in anul 1898 s-a consemnat nasterea jocului de handbal, in Danemarca, prin aparitia "haandbold"-ului, joc ce se desfasura pe un teren identic cu cel de la handbalul in sapte de astazi.

Originile jocului se pot regasi si intr-un vechi joc popular numit "hazena", practicat in Cehoslovacia, dar si in "Torball" (mingea la poarta) oferit ca activitate sportiva femeilor din Germania.

In anii 1900, Hasey, un irlandez introducea un joc asemanator cu handbalul in Statele Unite ale Americii, astfel incat, in 1919 a avut loc o competitie la Los Angeles.

In acelasi an, un profesor de la Scoala Germana Normala de Educatie Fizica dinDin Leipzig, Karl Schellenz, propune o adaptare pentru barbati a Torball-ului si creeaza handbalul in unsprezece. Federatia Germana de Atletism si Gimnastica il adopta in 1920 ca sport complementar.

In 1926, la Haye, Congresul Federatiei Internationale de Atletism Amator desemneaza o comisie insarcinata sa stabileasca un regulament international pentru practicarea "jocului cu mana" care va deveni handbalul.

In 1928, handbalul jucat in aer liber de echipe de cate unsprezece jucatori, apare  ca sport demonstrativ la Jocurile Olimpice de la Amsterdam pe parcursul carora se infiinteaza Federatia Internationala de Handbal Amator.

In 1936, F.I.H.A. cuprindea 23 de tari afiliate, iar handbalul intra in programul J.O. de la Berlin unde participa sase tari: Germania, Austria, Elvetia, Ungaria, Romania, Statele Unite ale Americii.

Peste doi ani, Germania organizeaza primul campionat mondial de handbal atat pentru echipe de unsprezece, cat si pentru echipe de sapte jucatori, castigand ambele titluri.

Dupa al doilea razboi mondial handbalul dispare din programul Jocurilor Olimpice.

In iulie,1946, la Copenhaga, opt federatii nationale fondeaza actuala Federatie Internationala de Handbal.

In 1954, handbalul in sapte apare in competitiile oficiale de anvergura - Campionatul Mondial - Suedia. Mai rapid, mai tehnic si mai spectaculos, el va umbri handbalul in unsprezece si il va detrona. Acesta va dispare definitiv din arenele internationale dupa anul 1966.

In1972, la München, face parte din programul Jocurilor Olimpice la masculin, iar la feminin, la Jocurile Olimpice de la Montreal, in 1976.

In 1976, Federatia Internationala de Handbal cuprindea 68 de tari cu peste 3 milioane de jucatori. Dupa 25 de ani consemnam 150 de tari afiliate, 20 in curs de afiliere si peste 19 milioane de practicanti, in 800 000 de echipe.


APARITIA JOCULUI DE HANDBAL IN ROMANIA


In Romania handbalul a patruns prin "filiera germana" in anii 1920 - 1921 imediat dupa lansarea lui oficiala la Berlin in anul 1919 de catre profesorul KARL SCHELENTZ.

Ne referim la handbalul in 11 jucatori pe terenul mare de fotbal care va domina categoric cele doua surori mai mici - handbalul in 7 pe teren mic si Hazena ceha - in toata aceasta perioada interbelica.

Adevarata poveste a handbalului din Romania incepe in anul 1920 cand un mic grup de profesori de educatie fizica din Ardeal, de la Sibiu, Bistrita si Brasov, unii cu studii superioare de specialitate in Germania sunt invitati de rectorul facultatii din Berlin si de fostul lor profesor de atletism KARL SCHELENTZ (parintele handbalului in 11 jucatori) sa asiste la marile serbari sportive traditionale cu ocazia sfarsitului de an scolar, abia reluate dupa razboi.

Cu aceasta ocazie profesorii nostri au asistat si la o serie de meciuri din marea competitie "Cupa Germaniei" - aflata la prima editie - cu o participare extraordinara: 10 echipe masculine, 4 feminine si 4 de juniori.

Intorsi in tara si entuziasmati de virtutile acestui sport, l-au introdus imediat in orele de educatie fizica din scolile in care predau.

In anul urmator 1921 incep deja meciurile interclase in scoli, la Sibiu chiar pe stadionul central, iar din 1922 putem vorbi de primele jocuri inter-orase cu echipe formate din elevi dar si cativa absolventi si chiar profesorii acestora.

Promotorul acestor actiuni si cel pe care putem sa-l numim "parintele" handbalului din Romania a fost profesorul WILHELM BINDER titularul catedrei de educatie fizica de la Liceul BRUKENTAL din Sibiu care l-a introdus ca disciplina obligatorie in scoala imediat dupa ce vazuse la Berlin meciurile din Cupa si demonstratiile studentilor Facultatii de Educatie Fizica.

Tot WILHELM BINDER a organizat si primele meciuri de handbal cu public pe stadionul central din Sibiu intre elevii lui, a fost astfel primul antrenor si primul arbitru din istoria handbalului romanesc. A condus la centru ca unic arbitru toate jocurile din primii ani inclusiv cele de fete de la liceul din localitate.
Presa din Sibiu din acele vremuri atesta toate acestea mai intai prin ziarul de limba germana SIEBEN BURGISCHE DEUTSCHES TAGEBLATT numarul 14442 din 18 iunie 1921 care semnaleaza primul meci cu public - pe stadionul mare - al unor echipe de elevi de la Liceul Brukental iar peste o saptamana si primul meci de handbal feminin intre elevele liceului de fete din localitate.

Suntem indreptatiti, pe baza acestor atestari oficiale sa spunem ca "data nasterii" jocului de handbal in Romania este 18 iunie 1921, locul Stadionul Central din Sibiu, "parinte" profesorul WILHELM BINDER, iar ca participanti elevii liceului Brukental si elevele liceului de fete.

Handbalul (in 11 jucatori) se raspandeste apoi foarte repede in principalele orase din Ardeal, apoi in Banat (Timisoara, Lugoj, Arad 1927 - 1928) si in Regat (Bucuresti, Ploiesti 1930 - 1933), mai apoi si in Moldova (1934 - 1935).

Incepand cu anul 1931, Sibiul preia organizarea unei competitii de amploare "Cupa Transilvaniei", care din 1933 va cuprinde si echipe din Banat (Lugoj si Timisoara) iar din anul 1934 se transforma in campionat national pe trei ligi: Nord - Ardealul; Vest - Banatul; Sud - Bucuresti si Ploiesti. In tot acest timp echipa din Sibiu se afla pe primul loc.

Dupa ce in anul 1933 handbalul intra alaturi de Volei si Baschet in F.R.V.B.H. In 1936 se constituie independent Federatia Romana de Handbal (F.R.H.).

Seria jocurilor internationale este deschisa in 1934 de o echipa a orasului Sibiu care intreprinde un turneu de 11 jocuri in Cehoslovacia si Germania iar in 1935 primim vizita unei echipe din München care sustine 4 jocuri la Sibiu si Bistrita.

In anul 1936 la Berlin, handbalul (masculin in 11 jucatori) este introdus pentru prima oara in programul Jocurilor Olimpice ca sport demonstrativ. Echipa de handbal a Romaniei participa la aceasta editie a J.O. si obtine un onorant loc V, avand in vedere conditiile de constituire si pregatire a echipei nationale aflata la prima ei actiune.

In anul 1938 Federatia Internationala de Handbal Amator (I.H.F.A.) organizeaza prima editie a Campionatelor Mondiale de handbal in 11 jucatori. Echipa Romaniei ocupa tot locul V dar acum din 12 echipe aproape toate cu mai vechi state de pregatire si jocuri internationale.

In ordine cronologica urmeaza Hazena care a patruns la noi imediat dupa handbalul in 11 jucatori, chiar in anul 1924 se semnaleaza in Banat primele jocuri demonstrative ale unor echipe feminine. In acea zona, respectiv la Timisoara, Arad si Lugoj, hazena are o scurta perioada de avant. In 1926 se organizeaza o competitie cu 6 echipe feminine iar formatia Industria Lanii Timisoara efectueaza un turneu international in Iugoslavia.

In aceeasi perioada 1925 - 1927 au loc si in Bucuresti jocuri demonstrative tot ale unor echipe feminine. Dar pana in anul 1939 nu poate fi vorba de un sistem competitional si de o raspandire care sa depaseasca zona Timisoarei si a Bucurestiului.

Handbalul in 7, cel nordic pe teren mic a patruns foarte timid la noi in tara dupa 1930. La inceput se confunda cu Hazena, dar de regula era socotit un mijloc de pregatire in timpul iernii pentru echipele de handbal in 11 jucatori.

Abia in anul 1937 se semnaleaza, la Sibiu, un turneu de sala cu participarea a 8 echipe din Sibiu si Medias, respectiv cele care evoluau in Campionatul de handbal in 11.

In toata aceasta perioada pana in 1939 si inca mult timp dupa acest an nu putem vorbi de un sistem competitional pentru handbal in 7, doar demonstratii si in cateva locuri 2-3 turnee in sezonul de iarna.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }