QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Tumori MALIGNE gastriceTumori MALIGNE gastrice


Manifestari clinice ale carcinoamelor gastrice

De obicei sunt afectiuni cu o evolutie insiduoasa, uneori asimptomatice pana in stadiul final.
Pot apare urmatoarele simptome:

scadere ponderala, durere abdominala, anorexie, varsaturi, modificari ale tranzitului intestinal

mai rar – disfagie, simptome datorate anemiei, hemoragia

!Cum toate aceste simptome sunt nespecifice, detectarea timpurie a cancerului gastric depinde de programele de screening, in special cu ajutorul endoscopiei.

Prognosticul pentru cancerul gastric depinde in principal de gradul extinderii locale, precum si de metastazele la nivelul limfoganglionilor regionali si de metastazele la distanta

Rata de supravietuire la 5 ani dupa tratamentul chirurgical in cazul cancerului gastric timpuriu este de 90%-95%, cu doar o usoara scadere daca sunt prezente metastaze la nivelul limfoganglionilor regionali. In schimb, pentru cancerul gastric avansat, rata de supravietuire la 5 ani este mai mica de 15%.                                                                                                                                                  

!Carcinoame gastrice reprezinta mai mult de 95% din tumorile gastrice maligne, cel mai frecvent la nivelul portiunii distale gastrice, localizarea preferentiala fiind la nivelul micii curburi a regiunii antrale si pilorice.

Carcinomul gastric este clasificat in functie de:

adancimea invaziei – reprezinta caracteristica morfologica cu cel mai mare impact asupra ratei de supravietuire

Pattern-ul de crestere macroscopica

subtipul histopatologic

Carcinomul gastric precoce

este definit ca o leziune limitata la nivelul mucoasei si submucoasei, indiferent de prezenta sau absenta invaziei la nivelul limfoganglionilor.

Nu este sinonim cu carcinomul in situ, ultimul fiind limitat la nivelul suprafetei epiteliale a mucoasei

Carcinomul gastric avansat este un neoplasm ce se extinde dincolo de submucoasa si peretele muscular .       

Cancerele gastrice de tip intestinal – isi au originea la nivelul zonelor de metaplazie intestinala

Cancerele gastrice tipul difuz – sunt de obicei forme slab-diferentiate sau anaplazice, cu originea la nivelul istmului glandelor gastrice, fara a se evidentia metaplazie intestinala     

In functie de pattern-ul de crestere macroscopica s-au descris trei forme, ce se pot observa atat in formele incipiente cat si cele avansate. (59 ):

Exofitica – formatiune tumorala ce protruzioneaza in lumen.

Plata sau usor depresibila – nu se evidentiaza clar o formatiune tumorala in interiorul mucoasei.

Excavata – pierdere de substanta la nivelul peretelui gastric, ce poate avea aspectul unei leziuni ulceroase                                                                                                                                                                      Carcinoamele gastrice precoce

Reprezita un diagnostic stric histopatologic, bazat pe adancimea invaziei ( 60)

Clasificarea se face in functie de aspectul macroscopic:

Tipul I – formatiune polipoida sau nodulara ce protruzioneaza in lumenul stomacului

Tipul II – leziune plata, superficiala, ce poate fi usor elevata sau depresibila

Tipul III – leziune ulceroasa maligna, ce reprezinta frecvent o ulceratie a tipului I sau II de carcinomCarcioame gastrice avansate

Clasificarrea se face in functie de aspectul macroscopic:

Adenocarcinom  polipoid reprezinta o treime din cancerele gastrice avansate; se prezinta sub forma unei formatiuni tumorale solide, de obicei cu un diametru de cativa centimetri, ce protruzioneaza in lumenul stomacului. Suprafata exterioara poate fi partial ulcerata, iar straturile profunde pot fi sau nu infiltrate.

Adenocarcinom ulcerat – se prezinta sub forma unor ulcere superficiale de marimi variabile ( 61). Tesuturile inconjuratoare sunt ferme, ridicate, de aspect nodular. In mod caracteristic, marginile laterale ale ulcerului sunt neregulate, iar baza are un aspect rugos, “murdar” prin depozite filiforme anfractuoase si hemoragii.

Adenocarcinom difuz sau infiltrativ

reprezinta aproximativ 10% din toate cancerele gastrice. Nu se evidentiaza nici o formatiune tumorala; in schimb, peretele stomacului este ingrosat si ferm ( 62).

daca este afectat tot stomacul, atunci este denumit linita plastica (cancer schiros).

in carcinomul gastric de tip difuz, celulele  tumorale invazive determina o reactie de fibroza accentuata la nivelul submucoasei si muscularei. Astfel peretele gastric este rigid, cu o grosime de peste 2 cm.

Celulele tumorale pot contine mucina intracitoplasmatica, ce impinge nucleul spre periferia celulei, rezultand astfel celula “ in inel cu peceta” ( 63)

Uneori materialul mucinos extracelular este atat de abundent incat celule maligne par a pluti in aceasta matrice gelatinoasa – in acest caz cancerul este denumit carcinom mucinos (coloid)

Cancerul gastric metastazeaza in principal pe cale limfatica la limfoganglionii regionali de la nivelul micii si marii curburi, vena porta si regiunea subpilorica

Pot apare metastaze limfatice la distanta, dar cel mai frecvent sub forma unui nodul supraclavicular – nodulul Virchow

Metastazele pe cale sanguina pot determina diseminari la nivelul oricarui organ, dar mai frecvent la nivelul ficatului, plamanului sau creierului

Se poate intalni si extensia directa la nivelul organelor adiacente .

Metastazele la nivelul ovarului determina  o reactie dezmoplastica la acest nivel, denumita tumora KrukenbergNu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }