QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Traumatismele rinichiului
Traumatismele rinichiului.


La copii rinichiul se rupe mai usor decit la adult in urma traumatismelor din cauza unor particularitati de structura. Parenchimul si capsula renala sunt mai friabile, fasciile renale mai subtiri si grasimea perirenala redusa proportional.

Simptome Hematuria constituie semnul major, dar poate lipsi in caz de rupturi sau smulgeri ale ureterului. Durerea lomboabdominala, contractura si impastarea lojei renale atrag atentia asupra rupturii renale, alaturi de semne de hemoragie interna. Pentru precizarea diagnosticului examinarea ecografica este deosebit de importanta, permitand evidentierea hematomului intrarenal, a extravazatului extrarenal, a stazei urinare. Urografia efectuata in primele 24 de ore in conditiile in care tensiunea arteriala maxima s-a stabilizat la 90-100 mmHg, aduce date valoroase:
-substanta de contrast revarsata in afara ariei renale arata o leziune parenchimatoasa cu interceptarea cailor urinare.

-rinichiul traumatizat mut urografic poate aparea in caz de ruptura a pedicolului sau in stari de soc hipovolemic sub presiunea de filtrare renala.

-calice deplasate datorita unui hematom parenchimatos.

-stergerea conturului renal si a liniei psoasului din cauza revarsatului urohematic in loja renala.

Angiografia ofera relatii despre vascularizatia renala si hematomul intra- sau perirenal.

Computer tomografia ofera detalii importante despre leziunile renale si eventuale leziuni asociate.

Clasificare anatomoclinica:- Hodges le imparte in 3 grade:

1.Traumatisme usoare -contuzii renale fara ruptura capsulei sau parenchimului, cu durere lombara si hematurie microscopica. Ecografia si urografia arata relatii normale.

2. Traumatisme majore - rupturi renale fara deschiderea leziunii in sistemul pielocaliceal sau ruptura profunda cu deschidere in sistemul pielocaliceal. Prezinta stare de soc traumatic si hipovolemic, durere lombara , impastarea si contractura lojei lombare si hematurie macroscopica. Ecografia arata hematomul renal si revarsatul perirenal, amputatia sistemului pielocaliceal.

3. Traumatisme severe – rupturi parenchimatoase multiple si ale pedicolului renal, eventual si ale ureterului. Se manifesta cu stare de soc, alterarea rapida a starii generale, durere lombara , bombarea lombei datorita hematomului retroperitoneal masiv. Ecografia are un rol important in diagnostic.

Tratamentul trebuie sa tina cont de clasificarea de mai sus.

Traumatismele usoare beneficiaza de tratament conservativ: repaus la pat, analgetice, antibiotice, hemostatice si perfuzii cu ser fiziologic si glucoza. Se monitorizeaza diureza, pulsul si tensiunea arteriala.Traumatismele majore pot beneficia de tratament conservativ intr-un numar restrans de situatii: leziuni izolate fara extravazat perirenal si fara tulburari tensionale. In restul situatiilor se impune interventia chirurgicala.

Interventia chirurgicala este o urgenta amanata timp de maximum 48 de ore. Dupa acest interval infectia locala poate compromite tentativa de sutura renala. Calea de acces preferata la copii este cea abdominala, care permite rezolvarea si a altor leziuni asociate. Rinichiul lezat cu pastrarea vascularizatiei pe segmente va fi suturat cu fire lent resorbabile in U sau X. Nefrectomia partiala este necesara in caz de fragment renal avascular. Bresa de ruptura se sutureaza cu fire in U. Caile urinare: calice, bazinet se sutureaza ingrijit cu fire lent resorbabile. Hemostaza in hil se cere minutios executata.

Rupturile sau smulgerile ureterului trebuie suturate ori de cate ori este posibil, asigurandu-se drenajul prin cateter. Hematomul din loja renala trebuie evacuat pentru a preveni formarea perinefritei si periureteritei stenozante. Loja renala se dreneaza extraperitoneal prin contraincizie lombara. Rezultatele chirurgiei conservatoare renale la copii sunt bune.

Traumatismele severe au indicatie chirurgicala absoluta. Nefrectomia are justificare dupa explorarea rinichiului congener si numai in caz de ruptura a pedicolului sau de explozie cu fragmentare completa a rinichiului.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }