QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Tumorile sinovialeTUMORILE SINOVIALE


Tumora benigna -sinovialom benign cu celule gigante (sinovita vilonodulara

Macroscopic

formatiune nodulara cu diametrul de 12 cm, rareori mai mare,

localizata la nivelul tendoanelor degetelor miinii si piciorului, glezna si alte articulatii;adesea, asemenea formatiuni tumorale se dezvolta din burse si teci tendinoase, cu localizari foarte variate.

Microscopic

caracterele acestor sinovialoame sunt intrutotul asemanatoare cu acelea ale tumorilor cu celule gigante ale partilor moi

se mai pot gasi insa mici, dar numeroase spatii sau fante, tapetate sau delimitate de celule poligonale sau ovale, amintind de structura sinoviala.

Tumora maligna Sinovialomul malign (sarcomul sinovial)

apare mai ales la varstele tinere.

se dezvolta in tesutul mezenchimal sinovial, dotat cu capacitate de diferentiere atit de tip conjunctiv cit si de tip epitelial.

Localizarea preferentiala este la nivelul membrelor si mai ales a celor inferioare, in legatura mai mult sau mai putin evidenta cu formatiunile sinoviale de la acest nivel. Alte localizari sunt foarte rare.

Macroscopic

desi tumora se dezvolta in tesuturile articulare si paraarticulare, totusi, in general, nu are o crestere intraarticulara

adesea este aparent delimitata, datorita compresiunii exercitate asupra tesuturilor din jur, dar pe de alta parte, sunt portiuni in care caracterul invaziv, infiltrant este evident.

masa tumorala este lobulata si are o consistenta foarte variabila, moale sau ferma, iar pe sectiune, este colorata brun sau cenusiu, adesea cu zone chistice, zone hemoragice si de necroza. Rareori, apar focare de calcifiere sau cu caractere carlilaginoase si osoase.Sinovialomul malign microscopic

este caracteristica proliferarea cu caracter bifazic, in sensul diferentierii sarcomatoase si totodata epiteliale a tesutului tumoral

Proliferarea de tip sarcomatos

celule fuziforme, cu aspect fibroblastic, dispuse in fascicule sau in plaje compacte, de obicei cu mare densitate celulara si numeroase mitoze.

in cuprinsul masei tumorale apar numeroase fante intercelulare sau spatii de marimi variabile, uneori cu caracter chistic, tapetate de celule de tip epitelial, cubice sau poliedrice uni- sau pluristratificate.

Proliferara de tip epitelial

celule tumorale de aspect epitelial capata o dispozitie glanduliforma, simulind chiar un adenocarcinom sau celulele sunt grupate in cordoane si insule compacte.

In cuprinsul masei tumorale se mai pot gasi si celule stelate, focare mixoide si, mai rar, celule multinucleate.

Fibrele de reticulina, foarte numeroase in zonele cu caracter sarcomatos, lipsesc in cele cu caracter epitelial.

Evolutie locala recidivanta pe mai multi ani, inainte de a produce metastaze viscerale si metastaze in ganglionii limfatici.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }