QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.

AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Malformatii testiculareMalformatii testiculare


Anomalii de pozitie - sunt cele mai frecvente malformatii congenitale testiculare.

Criptorhidia reprezinta lipsa coborarii testiculilor in burse si este intalnita la aproximativ 1% din baietii de 1 an.

Criptorhidia este unilaterala in majoritatea cazurilor dar poate fi si bilaterala la 25% din cazuri. Modificarile histologice incep de obicei de la varsta de 2 ani si se caracterizeaza prin insuficienta dezvoltare a celulelor germinative asociata cu hialinizarea marcata si ingrosarea membranei bazale a canalului spermatic.

Deosebim ectopia testiculara de  lipsa coborarii testiculare sau coborarea incompleta.

Ca topografie, in anomaliile de pozitie testiculul este dominant situat pe traseul coborarii sale normale in abdomen sau canalul inghinal si accesoriu in situatie ectopica , in afara acestui traseu.

Alte localizari ectopice: superficiala (inghinala sau pubiana), in regiunea canalului femural si ectopia perineala. 

Aspecte morfopatologice

o      Testiculii ectopici sunt mult mai mici decat cei normali.

o      Histologic se remarca lipsa sau insuficienta dezvoltare a elementelor germinative dupa pubertate in legatura cu efectul prelungit al temperaturii mai crescute decat in burse.

Complicatiile ectopiei testiculare

o In copilarie testiculii necoborati sunt susceptibili la complicatii mecanice : traumatisme sau torsiuni ce antreneaza infarctizarea hemoragica.

o Se asociaza hernia inghinala in 10-20% din cazuri cu malformatii urinare, in special ale tractului urinar superior.

o Sterilitatea este urmarea criptorhidiei bilaterale daca nu se practica orhiopexia 

o Testiculul necoborat are un risc crescut de a dezvolta cancer testicular.

o In primul an de viata majoritatea testiculilor  cu criptorhidie inghinala coboara spontan in scrot. Persistenta testiculilor necoborati necesita corectie chirurgicala inaintea aparitiei modificarilor histologice ( la 2 ani).

Anomalii numerice

o Anorhia reprezinta absenta congenitala bilaterala a testiculilor

o Monorhia reprezinta absenta unilaterala a testiculului.

o Poliorhia adevarata este foarte rara si se poate confunda cu testiculul supranumerar, hernii, spermatocele.

Anomalii de forma sunt extrem de rare, fiind reprezentate de:

o Sinorhidie –fuzionarea testiculilor dar cu 2 epididimuri, 2canale deferente si 2 vezicule seminale

o Dislocarea epididimului de testicul.

Malformatii peniene

o      Cele mai frecvente sunt fimoza si parafimoza. Se pot intalni insa si absenta congenitala, hipoplazia, hiperplazia, duplicarea.

o      Fimoza reprezinta micsorarea orificiului preputului impiedicand decalotarea de pe gland, ceea ce poate favoriza inflamatia.

o      Parafimoza este retractia, stramtorarea si constrictia preputului la baza sau inapoia glandului si antreneaza compresia penisului.

o      Alte malformatii mai rare sunt hipospadiasul, epispadiasul.

o      Hipospadiasul este deschiderea ventrala balanica si exceptional peniana sau perineala a uretrei. Acesta este intalnit la aproximativ 1 din 300 de nou-nascutii de sex masculin si prezinta un risc crescut pentru infectii de tract urinar superior.

o      Epispadiasul reprezinta deschiderea uretrei pe fata dorsala.

Orhiepididimita acuta

o      Se datoreaza infectiei gonococice sau cu germeni banali si in special colibacili. Propagarea leziunilor se face de la uretra spre deferent si coada epididimului. Etiologia variaza in functie de varsta pacientului. La copii epididimitele sunt asociate cu anomalii congenitale genito-urinare si infectii cu Gram negativi. In cazul infectiei gonococice extensia infectiei de la uretra posterioara la prostata, veziculele seminale si ulterior la nivelul epididimului este cursul normal al infec iei.

o      Clinic dupa o uretrita se constata durere, sensibilitate la presiune si senzatie de distensie datorita edemului si extensiei inflamatiei spre vaginala testiculara.

o      Macroscopic : Epididimul este ingrosat,boselat, ulterior este fluctuent prin formarea unuia sau mai multor abcese. Pe sectiune se observa congestie si zone de supuratie relativ delimitate de mediastinum testis, care este o bariera pentru limitarea infectiei. Vaginala este hiperemica si contine exudat.

o      Aspect microscopic de congestie, edem, infiltrat inflamator cu neutrofile, macrofage si limfocite.

Orhita urliana

o      Reprezinta complicatia parotiditei epidemice intalnita la 20-30% din adolescentii si adultii de sex masculin.  De obicei este unilaterala, cu caracter focal.

o      Este o orhita cu manifestari predominant interstitiale de hiperemie, edem, hemoragii si infiltrat limfocitar.

o      Unii pacienti pot prezenta sterilitate in urma infectiei.

Tuberculoza epididimara

o      Este forma cea mai frecventa de tuberculoza orhiepididimara. In multe cazuri se asociaza tuberculoza prostatei si a veziculelor seminale.

o      Poate fi genito-primara prin insamantare hematogena in coada si mai putin in corpul si capul epididimului.

o      Epididimita tuberculoasa genito-secundara prin propagarea leziunilor de la prostata si vezicula seminala.

o      Macroscopic epididimul apare neregulat, ingrosat, cu aspect boselat datorita nodulilor formati din cazeum galbui si tesut scleros albicios-cenusiu. Testiculul este de volum normal. In formele grave se ajunge la fistulizari scrotale cu eliminarea materialului cazeos.

Microscopic

o      Leziunile tuberculoase initiale sunt interstitiale si sunt urmate de formarea foliculilor tuberculosi specifici in peretele canalelor mici epididimare. 

Orhita tuberculoasa

o      Este de cele mai multe ori genito-secundara cu punct de plecare epididimar.

o      Leziunile microscopice initial interstitiale, antreneaza reactii inflamatorii specifice tuberculoase ale tubilor. 

Orhita sifilitica

o      Orhita sifilitica se constata aproape exclusiv in sifilisul tertiar. Leziunile sunt reprezentate de gome sifilitice si fibroza interstitiala difuza (sifilitica).

o      Gomele sifilitice testiculare sunt voluminoase , confluente, de aspect pseudotumoral. Spre deosebire de alte localizari nu ajung la fluidificare si evolueaza spre fibroza intensa.

Microscopic se evidentiaza :

o      O zona centrala de necroza de coagulare;

o      Zona de inflamatie granulomatoasa specifica .

o      Zona periferica de invazie intre tubii seminiferi.

Fibroza testiculara interstitiala difuza sifilitica insoteste gomele sau apare izolat. Microscopic prezinta scleroza interstitiala difuza cu leziuni minime de vascularita sifilitica si infiltrate limfo-plasmocitare.

Orhita granulomatoasa

o      Este o inflamatie cronica nespecifica testiculara unilaterala intalnita dupa 50 de ani punand probleme de diagnostic diferential clinic cu tumorile si histopatologic cu tuberculoza.

o      Clinic se manifesta prin tumefactie dureroasa unilaterala si leziuni microscopice granulomatoase. Acestea sunt localizate initial la nivelul tubilor  si se continua in interstitiu.

o      Se constata elemente epitelioide nedefinite probabil de origine sertoliana, celule gigante asemanatoare celulelor Langhans, macrofage continand lipide si diverse celule inflamatorii.

Periorhita (vaginalita)

o      Reprezinta inflamatia de vecinatate urmand epididimitelor si mai putin frecvent orhitelor. Periorhita acuta nespecifica insoteste de obicei epididimita gonococica si dupa natura exudatului se deosebesc periorhita seroasa, sero-fibrinoasa, fibrinoasa si purulenta. Daca exudatul nu se resoarbe inflamatia se cronicizeaza.

o      Periorhitele cronice pot insoti leziuni orhiepididimare TBC, sifilitice, traumatice si tumori testiculare.

o      Deosebim hidrocelul caracterizat prin con inutul sero-citrin al vaginalei testiculare.

Tumorile testiculare

Tumorile testicuare reprezinta mai putin de 1% din tumorile maligne ale adultilor de sex masculin. Acestea prezinta urmatoarele particularitati:

o      Sunt diagnosticate de regula la o varsta cuprinsa intre 25-45 de ani

o      Isi au originea in celulele germinale

o      Sunt maligne

o      Tratamentul este chirurgical si chimioterapic

o      Metastazeaza predominant la nivelul nodulilor limfatici periaortici abdominali

o      Majoritatea elibereaza markeri detectabili in sangele periferic

o      Prezenta markerului citogenetic denumit izocromozomul p12.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }