QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente medicina

Hipotensiunea arterialaHipotensiunea arteriala este un sindrom clinic caracterizat prin scaderea valorilor
tensionale sub 100 mm Hg pentru tensiunea sistolica si sub 65 mm Hg pentru cea diastolica .

In functie de durata , hipotensiunea poate fi trecatoare sau de durata .

In functie de etiologie se deosebesc :

- hipotensiunea arteriala esentiala ;

- hipotensiunea simptomatica ;

- hipotensiunea ortostatica ;
CLASIFICAREA
HIPOTENSIUNII ARTERIALEPutem clasifica hipotensiunea arteriala in :
I. HIPOTENSIUNE ARTERIALA PRIMARA (ESENTIALA)
II. HIPOTENSIUNE ARTERIALA SECUNDARA (SIMPTOMATICA)
III. HIPOTENSIUNE ARTERIALA ORTOSTATICA


I. Hipotensiunea arteriala esentiala nu are cauze precizate .
II. Hipotensiunea arteriala secundara poate fi declansata de :
1. BOLI CARDIOVASCULARE
- Infart miocardic (IMA)
- Miocardita acuta
- Pericardita exudativa si constructiva
- Valvulopatia (stenoza mitrala si aortica)
- Insuficienta cardiaca cu debit scazut
- Varice voluminoase
- Embolie plumonara masiva
- Disectie de aorta
2. BOLI ENDOCRINE
- Insuficienta hipofizara anterioara (sindrom SIMMONDS)
- Insuficienta tiroidinala (Mixedem)
- Insuficienta corticosuprarenala (boala ADDISON)
- Insuficienta gonadica (Climaterium)
3. BOLI NEUROLOGICE
- Scleroza multipla
- Siringo-Mielie
- Miopatii
- Neuropatii metabolice (diabet zaharat , anemia pemiciosa , casexie)
- Boli idiopatice (sindromul SHY - BROJER)
4. INFECTII
- Stari postinfectioase (septicemii diverse)

5. INTOXICATII
- alcool metilic
- nicotina
- benzol
- medicamente hipotensive - CLONIDINA
- METIL-DOPA
- GUANETIDINA

6. ALERGIE
- Socul astmatic
7.CAUZE CHIRURGICALE
- Simpatecomie dorso-lombara

In general hipotensiunea arteriala esentiala este consecinta tulburarilor mecanismelor de auto reglare neuro-endocrine al homeostaziei arteriale.
Hipotensiunea arteriala esentiala afecteza 2-4% din populatia adulta si predomina la barbatii de varsta medie.
Boala poate sa aiba un caracter simptomatic sau asimptomatic , dar o voi prezenta mai pe larg in randurile ce urmeaza.1.HIPOTENSIUNEA ARTERIALA
ESENTIALA (PRIMARA)

Vorbim de hipotensiune arteriala cand valorile tensiunii maxime , la adult , scad sub 100 mm Hg si cand persoanele cu aceste valori prezinta fenomene subiective suparatoare. Se cunosc valori tensionale arteriale scazute la persoane care nu au nici un fel de suferinte subiective , de obicei la vagotonici , adica la cei care au un debit circulator mai scazut , o rezistenta periferca ceva mai crescuta si cu tote acestea nevoile circulatorii sunt acoperite .
De altfel , fenomenele clinice din hipotensiune pot apare si la persoane cu valori tensionale normale , ceea ce inseamna ca nu este vorba doar la nivelul tensiunii , ci , mai degraba , de o adaptare nepotrivita , in urma mecanismelor regulatorii insuficiente , mecanisme ce au ca urmare fenomene de insuficienta in irigatie , oboseala sete de aer , palpitatii , precum si alte manifestari , rezultate ale deficientei sistemului regulator al circulatiei .


ASPECT CLINIC

Senzatia de slabiciune este smnalul cel mai constant si mai suparator .
Bolnavul se scoala dimineata obosit , starea de oboseala creste in cursul zilei ceea ce duce la un randament scazut in activitate .
Alteori starea de oboseala apare numai dupa eforturi mici sau mijlocii , dar se mentine mult timp , situatie ce se rasfrange asupra psihicului bolnavului dandu-i o stare de depresie , irascibilitate , tulburari de somn .LIPOTIMIILE SI SINCOPELE

Liptimiile si sincopele sunt accidente trecatoare care survin cu ocazia unei emotii , efort violent , dupa schimbarea brusca a pozitiei . In aceste imprejurari bolnavul are vertij usor , apoi pronuntat , tulburari de vedere , ameteli , zgomote in urechi.
Uneori aceasta stare evolueaza pana la pierderea , pentru scurt timp a cunostintei , alteori se opreste la starea de ameteala si vajaieli in urechi .
Acrocianoza este mai obijnuita la femei .
Tegumentele mainilor sunt roz cu pete violacee , adesea cu transpiratii reci , mai accentuate iarna . Este urmarea unor tulburari circulatorii locale si a dilatarii anselor capilare venoase .
Tulburarile amintite nu apar in mod obligatoriu , chiar daca tensiunea este mai scazuta , ceea ce demonstreaza posibilitatile de adaptare a organismului.
Semnul obiectiv il constituie scaderea tensiunii arteriale sistolice la valori sub 100 mm Hg . Ceea ce este important este faptul ca aceste valori se mentin scazute si intereseaza atat tensiunea maxima , cat si pe cea minima si medie .
Efortul poate scadea si mai mult tensinea , ceea ce duce la aparitia semnelor subiective amintite.
Cat priveste inima , relatiile sunt normale . Uneori exista o aritmie extrasistolica .
Examenul radiologic poate pune in evidenta "inima in pictura" .

EVOLUTIE

Evolutia hipotensiunii arteriale este relativ stationara . Adesea pe fondul de hipotensiune permanenta se agraveaza crize de hipotensiune paroxistica . Este contraindicata rahianestezia si , in general , punctiile rahidiene trebuiesc executate cu precautie , deoarece pot interveni scaderi tensionale si mai aceentuate cu colaps .
Hipotensiunea arteriala esentiala se przinta sub doua aspecte clinicopatogenice.
Intalnim o forma constitutionala endocrino-neuro-negetativa actionata prin intermediul antehipofizei asupra centrilor mezencefalici , insotita de multiple fenomene vegetative : pielea uscata cu reducerea secretiei de sudoare , constipatie , hipotermie ,lipsa de initiativa , somnolenta . Se przinta adesea in cadrul asa numitei "slabiri endogene" a fetelor si a femeilor tinere cu dismenoree sau la persoanele longiline , astenice , unde apare o adevarata hipotonie generala fiziva si psihica .
O alta forma e hipotnia prin epuizare .
Apare la barbati sau la femei angajati in activitati fizice sau psihice intense , fara suficienta adaptare si pregatire prealabila pentru aceste cerinte . La acestia se instaleaza o stare de hipotonnie arteriala cu astenie , cu incapacitatea de a face fata la cele mai mici efortri , cu impotenta sexuala .
Pe langa reglementarea activitatii se recomanda si un tratament sedativ , evitarea excitantilor iar la barbti se administreaza testosteron 10 - 25 mg pe saptamana timp de 1 - 2 luni.
In esenta , hipotensiunea srteriala esentiala este caracterizata prin dereglarea neuro-hormonala a tensiunii arteriale , cu tendinta spre valori scazute , ce se afla in opzitie cu dereglarile din hipertensiunea arteriala .
Prognosticul hipotensiuni arteriale este bun . Se mentioneaza chiar longevitate .

TRATAMENT

HTA esentiala in absenta unei crize cunoscute , are uneori un caracter familial si se intalneste y la cei care fac mari eforturi intelectuale . Se datoreste mecanismelor nervoase si endocrine care mentin reglarea circulatiei . Boala este y asimptomatica , depistarea fiind intamplatoare . Exista si forme clinice cu sintome atribuite de obicei unei nervroze : cefalee occipitala , insomnii , palpitatii , transpiratii .
In unele cazuri pot aparea manifestari liptimice , mai rar sincope .
hTA esentiala este permanenta si are un progres bun.
Forma asimtomatica nu necesita vreun tratament . In formele cilinice cu manifestari subiective se recomanda psihoterapia (lamurirea si incurajarea bolnavului asupra lipsei de pericol a bolii) , evitarea surmenajului fizic sau intelectual , un regim de viata igenic , cu ore suficiente de somn , plimbari in aer liber , practicarea moderata a culturii fizice , masaj , dusuri de inviorare , alimentatie de calitate si completa .
Daca nu exista alte contraindicatii , cafeaua si alcolul sun permise in cantitati moderate .

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }