QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente medicina

Imagistica in explorarea aparatului renal (ecografia, radiologia, tomografia - CT, rezonanta magnetica - IRM)Imagistica in explorarea aparatului renal (ecografia, radiologia, tomografia - CT, rezonanta magnetica - IRM)


Ecografia renala


Ultrasonografia este o metoda neinvaziva de explorare a rinichilor si cailor urinare, avand la baza ultrasunetul. Ultrasunetele sunt unde mecanice cu frecventa peste 18.000 Hz, deci in afara zonei audibile a undelor acustice (16 - 18.000 Hz). Fenomenul care sta la baza generarii ultrasunetelor a fost demonstrat in 1880 de Currie, primele incercari de folosire fiind pentru depistarea obstacolelor submarine, inca din primul razboi mondial; in domeniul medical, Dussika in 1947 in Austria, a folosit ultrasunetelor pentru delimitarea tumorilor cerebrale. Aria preocuparilor in domeniul medical a inceput din anul 1950, cand se publica o serie de lucrari privind diagnosticul cu ajutorul ultrasunetelor. Ultrasunetele reprezinta unde mecanice de presiune ce se propaga in mediu prin oscilatia particolelor mediului respectiv.
In diagnostic, exista curent doua tipuri de ultrasunete:

pulsate ce au la baza un transducer care transforma energia electrica in energie mecanica si are la baza fenomenul piezoelectric care inseamna proprietatea anumitor materiale de a schimba dimensiunile cand se afla sub influenta unui camp electric - cuart, titanat de bariu, zirconat de plumb; se aplica un mic voltaj de puls scurt la placile electrodice ce face cristalul piezoelectric sa vibreze, rezultand o explozie mica de unde mecanice (ultrasunete) ce parcurg tesuturile, culegand date asupra densitatii lor, pe care le afiseaza pe monitor sub forma unei imagini.

doppler ce folosesc energia sub forma de unda continua si stabilesc ca frecventa sunetului cand este transmisa sau reflectata de la un obiect (tesut in miscare) se va schimba cu viteza obiectului. O interfata reflectata in miscare va produce o schimbare a ultrasunetului care se afla in zona audibila. Modificarile frecventei pot fi detectate si semnalul poate fi transmis prin difuzor.


Ecografia pune in evidenta foarte bine tumorile renale. Tumoarea Grawitz apare ca o masa solida, net delimitata, incapsulata sau cu contur flou, neregulat, cu ecogenitate crescuta sau izoecogena cu parenchimul renal. Tumoarea poate invada venele renale si vena cava inferioara si poate metastaza la distanta in ficat sau rinichiul controlateral. Diagnosticul diferential se face cu chistul renal, tumori benigne. Tumoarea Wilms are dimensiuni mari cu ecogenitate neomogena, cu tendinta mare la necroza si hemoragie. Sarcomul renal are evolutie rapida, este insotit de adenopatii iar dupa extirpare recidiveaza. Metastazele apar cu ecogenitate mare sau mica. Tumorile de cai excretorii, nu se evidetiaza prin ecografie. Limfomul renal primitiv, mai rar si cel secundar, apar hipoecogene.

Ecografia endoscopica transuretrala si dinamica (cistodinamografia ultrasonica) aduc informatii suplimentare marind acuratetea diagnosticului.

Ecografia este foarte utila si in diagnosticul tumorilor de prostata. In procesul malign, prostata apare hipoecogena, marita asimetric. Ecografia transrectala este net superioara celei transabdominale, apreciind mai bine intreruperea conturului prostatei.


Radiologia


Prin descoperirea razelor X in decembrie 1885, de savantul fizician Wilhelm Conrad Roentgen, care a efectuat pentru prima data in lume o radiografie, radiografia mainii sotiei sale, radiologia a devenit o disciplina indispensabila in diagnosticarea bolilor.

Radiologia renala simpla "pe gol", evidentiaza marirea globala sau partiala a rinichiului, la care se adauga si modificarea formei si conturului. In sarcoame sau tumori capsulare, se produc calcificari sau imagini aberante (formatiuni osoase, ca in cazul nefroblastomului).

Radiologic, tumorile vezicale vegetante creaza lacune, contururi neregulate iar cele infiltrative produc rigiditatea peretelui cu lipsa destinderii si reducerea in volum.

Cancerele de prostata produc amprentarea vezicii urinare, de regula asimetrica, neregulata, cu contururi sterse, diferentiidu-se de adenomul de prostata, care produce amprentarea simetrica, regulata.


Tomografia - CT


In computer tomografie (CT), se descriu hiperdensitati, hipodensitati si izodensitati regionale lipsite de desenul normal al organului respectiv. Atenuarea de catre tesuturi a razelor X se compara cu atenuarea de catre apa pe scala numerica, numere densitometrice sau unitati Housfield (H.U.), dupa inventatorul tomografiei computerizate. Aceste unitati sunt reprezentate pe ecran cu 60 - 80 nuante de gri, corespunzatoare unor numere densitometrice cuprinse intre - 1000 si 4000.

In tumorile renale, CT-ul evidentiaza la nivel renal mase hipodense iar la administrarea substantei de contrast se imbunatateste examenul, evidentiindu-se extensia tumoarei. In tumorile vezicale, CT-ul are rolul de a depista absenta sau prezenta nodulilor limfatici metastatici si invazia tesutului grasos perivezical. In cazul prostatei, CT-ul evidentiaza cancerul cand a depasit capsula si este insotit de adenopatii.


Rezonanta magnetica - IRM


IRM-ul, reprezinta o descoperire de succes prin aplicarea campului magnetic in explorarile medicale cu efecte aproape nule asupra organismului uman. Pionierii acestei descoperiri, poate la fel de epocala ca "razele X", au fost Block (Stanford) si Purcell (Harvard) care in 1946, independent unul de celalalt au realizat ca anumite nuclee intra in rezonanta si emit semnale radio daca sunt introduse intr-un camp magnetic si supuse unui camp de radiofrecventa.

In rezonanta magnetica, aprecierea se face in functie de hiperintensitatea, hipointensitatea si izointensitatea dintre doua structuri invecinate (scoala anglo-saxona). Scoala franceza utilizeaza termenele de hiper-, hipo- si izosemnal.

In diagnosticul tumorilor renale, IRM -ul evidentiaza tumoarea Grawitz cu semnal neomogen, de intensitate variata, ce depinde de continut (tesut solid, necroza, hemoragie). Tumoarea Wilms are acelasi aspect dar dimensiuni mai mari. Limfomul renal apare hiperintens.

In tumorile vezicale, IRM-ul este util in cazul cand acestea depasesc 5 mm sau cand prezinta invazia tesutului grasos perivezical si metastaze limfatice. In tumorile prostatei, IRM-ul evidentiaza intensitatea cancerului si a zonelor adiacente.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }