QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Examinarea tesutului osos. Distrofii osoase.

Examinarea tesutului osos. Distrofii osoase.


Radiografierea tesutului osos se efectueaza mai frecvent local , in zona sau regiunea in care examinarea clinica sau radioscopierea prealabila indica sau presupune modificari ce trebuiesc lamurite sub aspect anatomic sau morfologic , patogenetic si de diagnostic .

Radiografierea oricarei regiuni osoase sau scheletice se va face obligatoriu , cel putin din 2 incidente perpendiculare una pe cealalta ( fata si profil , dorso-ventral si lateral , antero-posterior ) .
In situatia fracturilor incomplete incidenta care traverseaza osul perpendicular pe zona lezionata poate sa ofere o imagine de „os integru „ , in timp ce incidenta paralela cu procesul lezional sa releve pierderea integritatii osoase ca urmare a indepartarii capatului fracturat de linia sagitala a osului normal .

Zona sau regiunea ce urmeaza a fi examinata se aseaza integral pe caseta portfilm astfel incat in viitoarea imagine sa fie cuprins un reper anatomic de identificare .

Radiodiagnosticul prin raze X in ceea ce priveste tesutul osos si scheletul , se bazeaza aproape exclusiv pe arhitectura osului si a consitiilor de formare a imaginii .

Distrofii osoase : procesul distrofic are un ritm neregulat si modifica profund macrostructura si arhitectura osoasa la nivelul compactei , aspongioasei medulare sau a zonei epifizare . In cazul distrofiilor osul nu mai ofera aspectul trabecular , ci o structura amorfa , bizara , provocata de tulburari microscopice de rarefiere osteoida , de zone fibroase care alterneaza cu tesutul osos , fiecare cu afinitati tinctoriale diferite care dau imaginii histologice un aspect de mozaic . Cand modificarile microscopice devin majore ele se pot decela radiologic prin aspectul neconturat ( de vata ) al tesutului osos . In cazul lizei osoase se remarca subtieri si tunelizari ale compactei si/sau aspect de lipsa de substanta ( aspect de ciupitura sau muscatura la nivelul osului ) , marcata prin radiotransparenta .

Hiperplazia osoasa este consecinta hiperfunctiei hipofizare in procesul de osteogeneaza endocondrala si periostala , persistenta peste timpul normal necesar dezvoltarii scheletice , avand ca rezultat gigantismul si acromegalia . Imaginea radiologica evidentiaza un schelet cu componente foarte mari dar care pastreaza raportul normal intre ele .

Hipoplazia osoasa reprezinta miniaturizarea tesutului osos si este provocata de hiperfunctia tiroidiana dar si de hipofunctia hipofizara ; ea poate aparea si in urma unor carente vitaminice .

Displaziile sunt alterari osoase care schimba raporturile dimensionale dintre lungimea si grosimea oaselor .

Condrodisplaziile sunt modificari osoase provocate de tulburari ale dezvoltarii cartilajului de crestere .Imaginea radiologica releva modificari caracteristice atat in displaziile generale cat si in cele locale . Oasele lungi apar groase si scurte si cu epifize latite . Oasele apar curbate , diafiza devine larga in vecinatatea epifizelor .Displaziile conjunctive sunt generate de carente hormonale si nutritive . Caracteristica este hipoostoza , segmentul osos afectat fiind foarte subtire in raport cu lungimea lui .

Aplaziile sunt tulburari organogenetice ce determina anomalii de dezvoltare osoasa . Termenul este utilizat pt situatiile in care caracteristicile morfologice nu ating normalul pe parcursul dezvoltarii lor.

Distrofii osoase primare :

  • Osteonecrozele septice (provocate de traumatisme )
  • Inflamatiile osoase
  • Avitaminozele osoase (rahitismul )
  • Osteopatiile metabolice ( rahitism tardiv , osteomalacia )

Distrofii osoase particulare de tip vascular caracterizate prin rarefactia osoasa primitiva de tip vascular cu modificare trofica a tesutului conjunctiv medular ; sunt consecinta unor tulburari neurohormonale care perturba circulatia sangvina .

Distrofiile osoase solitare

  • Chistul primar solitar ( cavitate neregulata plina cu lichid clar sau hemoragic la nivelul osului )
  • Osteoidul cortical

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }