QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Examinarea tesutului osos. Tumorile osoaseExaminarea tesutului osos. Tumorile osoase


Tumori osoase primitive (primare)

Sunt in general benigne, iar cand au caracter malign se dezvolta in os la nivelul tesutului vasculo-conjunctiv intraosos sau pe unele sechele de tesut cartilaginos care apar in timpul cresterii endocondrale

Pentru obtinerea unui diagnostic real este necesara o confruntare atenta a datelor anamnetice si clinice cu cele radiologice . Tumorile osoase primitive sunt afectiuni monoostotice ( se dezvolta intr-un singur os ) si monotope ( prezinta o singura localizare ) . Cand au caracter poliostic si politop sunt de regula maligne si reprezinta consecinta metastazarii .Din categoria tumorilor benigne fac parte : fibromul , osteomul , hemangiomul si condromul .

Tumori primitive maligne : osteosarcom , condrosarcom , sarcomul endotelial ( sarcomul Ewing) si reticulosarcomul .

Tumorile primitive benigne :

Fibromul (mixofibromul osos ) : pe imaginea radiologica apare ca o transparenta crescuta conturata regulat inconjurata de opacitate de natura scleroasa .

Osteomul : tumora osoasa adevarata alcatuita numai din tesut osos care ia nastere prin proliferarea activa a tesutului conjunctiv infraosos si a periostului .

Hemangiomul : tumora formata din aglomerari vasculare sanguine , provoaca hiperemie  , comprimare si demineralizarea osului pana la disparitia lui .

Condromul solitar : este format dintr-un cartilaj hialin se localizeaza la oasele scurte , bazin , epifizele proximale ale humerusului si femurului .

Condromatoza osoasa : este rezultatul unui cresteri excesive a cartilajului de crestere . Are localizare poliostica , politopa .Tumorile osoase primitive maligne :

Osteosarcomul : tumora a tesutului conjunctiv intraosos , se localizeaza la extremitatile oaselor lungi , sunt insotite de durere .

Sarcomul condroblastic : tumora este rezultatul proliferarii condroblastelor .

Sarcomul endotelial ( Ewing ) : se localizeaza diafizar , este format din celule rotunde , nediferntiate , tumora apare acolo unde se gasesc elementele endoteliale ale maduvei hemato formatoare .

Reticulosarcomul : format din celule reticulare plasaate intr-o retea fibrilara abundenta .

Tumorile osoase secundare sau metastazice : metastazarea tumorala se realizeaza prin continuitate datorita unui proces infiltrativ , invadant , din aproape in aproape , sau in mod discontinuu , prin fragmente tumorale ale procesului malign , care desprinse din tumora primara sunt purtate pe cale circulatorie sau limfatica si se grefeaza in alte parti formand tumori fiice( insamantare tumorala ) .


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }