QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Chistul congenital al canalului coledocChistul congenital al canalului coledoc


Este o malformatie foarte rara predominanta la sexul feminin (75% din cazuri). Etiologia este putin cunoscuta si se pare ca este legata de unele deficiente de structura ale coledocului terminal.

Anatomie patologica : Dilatatia coledocului este de forme diferite: dilatatie piriforma supravateriana sau mai rar sub forma de diverticul coledocian. In timp se asociaza colangita si diferite grade de ciroza hepatica.

Simptomatologia poate debuta la orice varsta cu urmatoarele simptome: durere abdominala intermitenta, formatiune tumorala in hipocondrul drept si icter. Chistul coledocian poate comprima vena porta producind hipertensiune portala. Durerea este prima manifestare: colici greu de localizat de catre copiii mai mici. Pe masura ce dilatatia se mareste crizele devin mai frecvente si inceteaza brusc cand chistul se evacueaza in duoden.Palparea abdomenului permite descoperirea unei mase tumorale de marime variabila situata in hipocondrul drept. Icterul apare la un moment dat in evolutia chistului. Este intermitent si se insoteste de prurit, scaune acolice si urina hipercroma. Dilatatia chistica infectata se manifesta cu semne de angiocolita ( durere, icter, febra).

Diagnosticul este greu de stabilit clinic si adeseori se precizeaza cu ocazia interventiei chirurgicale. Dificultatea consta in faptul ca adeseori unele simptome lipsesc iar testele de laborator sunt nespecifice.

Diagnosticul radiologic cu substanta de contrast este uneori posibil.

Ecografia este importanta deoarece stabileste sediul si dimensiunile coledocului dilatat.

Diagnosticul diferential se face cu:

-Chistul hidatic hepatic unde eozinofilia, IDR Cassoni pozitiva, ELIZA pozitiva si imaginea ecografica clarifica situatia.-Litiaza biliara se diferentiaza prin lipsa tumorii si imaginea radiologica si ecografica a colecistului calculos.

-Tumorile retroperitoneale se diferentiaza prin aspectul radiologic in cazul celor renale. Examenul CT este de real ajutor in aceste cazuri.

Tratamentul este chirurgical. Se efectueaza rezectia coledocului dilatat ( aceasta implica si colecistectomia), urmata de anastomozarea canalului hepatic comun cu o ansa jejunala exclusa in Y (Roux).Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }