QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Farmacoterapie si farmacografieFarmacoterapie si farmacografie


Indicatii:

durere acuta foarte intensa (postoperator ,traumatisme ,infarct miocardic ),inj.;

-durere cronica intensa (neoplasm ),per os,i.r.sau inj.;

-obstretica ,i.v.;-chirurgie ,epidural .

Cai de administrare : -p.o.,s.l.,i.r.,i.m.,s.c.,i.v.,spinal(epidural,intratecal),transepidermic,intranazal.

Calea spinala prezinta riscuri mari si necesita costuri ridicate .De aceea ,ea are utilizare limitata la:

-durere neuropata severa (in asociere cu un anestezic local );

-durere canceroasa intensa ,ce necesita doze mari .

Forme farmaceutice moderne :

-tip “oralet”pentru absorbtie sublinguala ;de ex.cu fentanil citrat .

-tip sistem transdermic cu cedare controlata ,de ex.plasturi cu fentanil.

-forme pentru calea intranazala ,cu absorbtie sistemica ;dr ex.cu butorfanol;

-dispozitiv cu pompe computerizate pentru autoadministrare pe cale s.c.;posologia este prescrisa de medicul curant ,pentru a preveni supradozarea .

Reguli privind farmacografia cu analgezice morfinomimetice :

-Dozele inisiale sunt doze eficace minime .Doyele initiale sunt crescute ,in functie de sensibilitatea si reactia la durere a pacientului ,evidentiate prin semnele clinice ale persistentei durerii (facies suferind ,agitatie,tahicardie ,tahipnee- accelerarea rapida a frecventei respiratorii. Este mai ales la copii, forma cea mai frecventa a dispneei. Apare deseori ca urmare a unei probleme pulmonare, dar mai poate fi cauzata si de o insuficienta cardiaca, de o tulburare a centrilor nervosi care comanda respiratia, de o leziune a peretelui toracic, de o criza de tetanie sau de o angoasa ,insomnie ).

-Se ia in consideratie variabilitatea interindividuala mare a reactiei la durere .Se are in vedere tipul psihoneuroendocrin adrenergic,,A’’ ,care manifesta o reactie exagerata la durere,necesitand doze eficace mai mari  comparative cu DE 50 populationale ,precum si tipul opioid ,,O” ,care se situeaza la extrema opusa .

-In administrare indelungata se prefera calea i.m. ,evitandu-se calea s.c. ,deoarece injectate pe cale s.c. ,analgezicele morfinomimetice provoaca reactii locale (edem ,necroza ).

-Se monitorizeaza functia respiratorie .Scaderea frecventei respiratorii sub 12/min,insotita de reducerea amplitudinii pana la respiratie superficiala ,sunt semne clinice de intoxicatie acuta si impun sistarea tratamentului .

Atentie sporita se acorda pacientilor varstnici (cu functia hepatica redusa ) si cu boli respiratorii cronice (astm bronsic ,BPOC ).

Alcoolul este contraindicat deoarece potenteaza deprimarea respiratorie.

Deprimarea respiratorie este foarte redusa la :tramadol ,codeina si oxicodona .

-Durata supravegherii functiei respiratorii este de minimum 24h,deoarece in unele situatii , deprimarea respiratorie poate sa se instaleze tardiv .Exemple :-morfina injectata spinal (intratecal ,epidural );

-fentanil sau sufentanil ,administrate in anesteziologie ,pot induce deprimare respiratorie dupa terminarea dupa terminarea efectului analgezic ,necesitand ventilatie asistata ;

-metadona ,avand T1/2 lung ,provoaca o deprimare respiratorie intensa si de lunga durata , necesitand ,in cazul intoxicatiei acute ,administrare de naloxon ca antidot ;

-Instalarea atelectaziei ( scaderea sau absenta continutului de aer din pulmon prin diminua- rea volumului spatiului respirator.)postoperator este favorizata de tratamentul cu analgezi- ce morfinomimetice (in special morfina ,hidromorfona ,levorfanol ,petidina ),ca urmare a abolirii reflexului de tuse la dozele analgezice .In scopul prevenirii atelectaziei ,pacientii sunt atentionati sa exerseze respiratii ample ,sa tuseasca (daca tusea nu este contraindicata ) pentru eliminarea secretiilor acumulate ,sa schimbe pozitia periodic .

-hTA ortostatica (cu ameteala si cefalee ) si greata apar mai ales in ortostatism ,aparitia fiind favorizata de trecerea brusca din clino in ortostatism .

-Se monitorizeaza periodic :diureza (opioizii produc retentie urinara ) si eventual aparitie a globului vezical (prin palparea abdomenului inferior ).Atentie majora la administrare de morfina hidromorfona ,sufentanil ,levorfanol ,tramadol.

-Constipatia poate fi prevenita printr-o alimentatie bogata in fibre si lichide .

-Sunt contraindicate activitatile ce impugn o atentie sporita (conducerea masinii ,avionului etc)deoarece analgezicele morfinomimetice au efect sedative .

- La copii ,farmacoterapia cu analgezice morfinomimetice trebuie instituita cu prudenta sporita.

Este contraindicata la copii sub 2 ani ,datorita particularitatilor fiziologice ce permit realizarea de concentratii periculoase in SNC ,comparative cu copiii peste 2 ani si cu adultul si anume :

-sistemele enzimatice microzomale hepatice incomplet maturate ;se dezvolta mai intai oxidazele si apoi glucuronoconjugazele;

-bariera hematoencefalica incomplete dezvoltata .

La nevoie ,exclusive in spital ,se poate administra analgesic morfinomimetic la copilul sub 2 ani ,respectand metoda ,,pasilor mici :doze foarte mici ,repetate sub supravegherea atenta a eficacitatii ,sigurantei si cu monitorizarea stricta a functiilor vitale .


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }