QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.

AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Chistul ovarianCHISTUL OVARIAN


Chistul ovarian este o tumora de marime variabila cu conținut lichid sau solid, cu evoluție cu caracter benign sau malign, avand ca punct de plecare țesutul ovarian.Etiopatologia tumorilor chistice ovariene


Etiopatologia chisturilor ovariene ramane inca mult discutata.Pentru a ințelege apariția lor este necesar sa amintim ca ovarele in dezvoltarea lor embrionara trec prin doua etape:

etapa indiferenta;

etapa sexuala.

In etapa indiferenta deși sexul genetic este determinat, gonada nu are aspecte histologice diferite de cele doua sexe, predominand cordoanele sexuale din prima generație.

In etapa sexuala, apare a doua generație de cordoane, sexual cordoane Valentin Pfluger care se vor fragmenta și vor da foliculii primordiali și celulele germinale.

Aceasta a doua proliferare impinge inspre hilul ovarului prima generație de cordoane sexuale atrofiindu-le in cea mai mare parte pana la dispariția totala. In unele cazuri raman resturi din primele cordoane, cea ce face ca ovarul in aceasta situație sa aiba o zona gonadica medulara din etapa indiferenta, cu posibilitatea de apariție de tumori ovariene de aspect benign sau malign.

Exista doua teorii principale in histogeneza tumorilor ovariene:

teoria teratogena dupa care resturile embrionale existente in ovar ar fi punctul de plecare al unor tumori chistice;

teoria metaplazica in care se susține ca celulele superficialea din epiteliu de tip celomic cu mare potențial de transformare, reproduce structuri ale tractului Mulerian (trompe, endometru, endocol).

Tumorile chistice ovariene sunt cele mai frecvente (80 %). Cele mai intalnite sunt:

chistul seros simplu

adenosul seros

chistul pseudomucos

chistul dermoid și fibronul de ovar au o frecvența de 10-20%.


Tumorile benigne se intalnesc cel mai frecvent in cursul vieții genitale a femeii (16-45 ani). Tumorile chistice ovariene maligne se intalnesc in 20 % dintre cazuri. Frecvența cancerului ovarian crește cu varsta, mai multe fiind intre 50 - 60 de ani.Simptomatologia tumorilor chistice ovariene


Chisturile ovariene nu au simptomatologie patologica și nici un simptom clinic nu este capabil sa certifice natura lor: benigna sau maligna. Uneori cand chistul are un volum redus poate ramane asimptomatic multa vreme fiind descoperit intamplator cu ocazia unui control ginecologic.

Cand crește simptomatologia funcționala și obiectiva a chistului ovarian, aceasta varianta fiind dependenta de:

volumul, consistența și mobilitatea tumorii,

varsta bolnavei,

rapiditatea cu care crește tumoarea.

Singurele chisturi ovariene care se demasca printr-o simptomatologie caracteristica sunt cele feminizante sau masculinizante.Simptome ale chistului ovarian


Tulburari menstruale:

metroragii cu hipermenoree și polimenoree prin hipertrofie a endometrului, in chisturile care secreta estrogen,

metroragii in hiperplazie de endometru, in tumorile funcționale, sau prin cancer uterin asociat cu acestea,

reapariția ciclurilor menstruale la menopauza sugereaza existența unei tumori chistice ovariene funcționale,

amenoree secundara in tumorile masculinizante,

hipermenoree cu dismonoree in chisturile seroase sau dermoide.


Dureri:

dureri abdomeno-pelviene sunt necaracteristice, mai mult au o senzație de apasare,

dureri iradiate spre regiunea inghinala sau de-a lungul sciaticului, apar tardiv și sunt de prognostic grav,

dureri violente se intalnesc in tumorile torsionate,

tulburari vezicale și/sau rectale sunt produse de tumori voluminoase.Semne ale chistului ovarian


Aceste semne ale chistului ovarian sunt:

1. la examinarea abdomenului acesta este marit in volum și cu circulație venoasa superficiala in tumorile maligne-matitate cu convexitatea in sus, pereții tumorii sunt netezi sau boselați, consistența elastica sau dura, mobilitatea este redusa, inexistenta sau nedureroasa.

2. la tuseul vaginal, colul apare tras și uterul deplasat de prezența tumorii cu șanț de delimitare (se apreciaza volumul, regularitatea pereților, consistența și mobilitatea tumorii). Explorarea tumorii prin examenul abdomino-vaginal este nedureroasa cu excepția tumorilor torsionate sau infectate.

3. la examenul general se constata: paloare, slabire progresiva, edeme și varice la nivelul membrelor inferioare, hemoroizi (tulburari de compresiune), hirsutism, hipertrofie clitoridiana, atrofie mamara și modificari ale vocii in tumorile masculinizante.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }