QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Asocierea mdicamentelorASOCIEREA MDICAMENTELOR


In cazul in care doua sau mai multe medicamente se administreaza impreuna este posibil ca efectele lor caracterisitice sa se modifice .

 1. in acelasi sens ( sinergism )
 2. in sensuri opuse ( antagonism )
 3. complet indiferente unul de altul

Efectele sinergice se pot manifesta prin aditie sau prin potentare .

Un tip particular de relatie intre medicamentele este inversarea actiunii unei substante prin administrarea ei dupa alta substanta . Acest gen de actiune se intalneste foarte rar in clinica .EFECTUL ASOCIERII TIOPENTALULUI SI CLORPROMAZINEI LA

SOBOLAN


Materiale :

 • trei sobolani
 • clorpromazina solutie 2
 • solutie 5 % tiopental sodic
 • 3 vase de sticla , seringa de 2ml cu ac

Metoda :

Se lucreaza pe trei sobolani de acelasi sex si de aceasi greutate . Animalele primesc : primul 4 mg/kg corp clorpromazina , al doilea 50 mg/kg corp tiopental iar al treilea clorpromazina si tiopental , in dozele indicate . Se urmareste si se noteaza comportamentul fiecarui animal .


Rezultate :

Sobolanul care a primit clorpromazina este linistit , agresivitatea lui este diminuata , dar nu doarme . Animalul injectat cu tiopental adoarme la putin timp de la injectare , dar somnul este de scurta durata . Sobolanul care a primit cele doua substante adoarme mai repede decat aobolanul nr.2 , iar somnul sau este de durata mult mai lunga . Se noteaza rezultatele observate intr-un tabel .


Discutia rezultatelor :

Clorpromazina este o substanta neuroleptica , avand o actiune de linistire de tip particular , deosebita de a hipnoticelor .Astfel , in timp ce hipnoticele , prin cresterea dozelor produc deprimare din ce in ce mai intense a sistemului nervos central , manifestand toata gama efectelor de la sedare la somn narcotic si coma , neurolepticele nu produc narcoza .

Tipentalul este o substanta hipnotico-narcotica cu actiune de scurta durata . Timpul de latenta al acestei actiuni este de asemenea scurt .

Asocierea celor doua substante este urmata de un efect mai mare decat suma efectelor separate , ( S>A+B ) , ceea ce demonstreaza existenta unui sinergism de potentare. In ce priveste mecanismul acestui fenomen se admite ca substanta actioneaza asupra unor substraturi diferite .


Concluzii :

Clorpromazina si tiopentalul administrate impreuna produc un efect mai mare decat suma efectelor lor separate .


Tema :

 1. dati exemple de alte asocieri de medicamente in care exista sinergism de potentare
 2. explicate utilitatea practica a sinergismului de potentare
 3. efectuati urmatoarea experienta ( preferabil de iepuri albinosi ) : instilati in sacul conjuctival drept 4 picaturi de solutie de cacaina clorhidrica 0,50 % . Inainte si dupa 10 minute de la administrare masurati diametrul pupilei . Introduceti apoi in fiecare sac conjuctival cate 4 picaturi din solutia de adrenalina 1 % . Masurati diametrul celor doua pupile dupa 5 minute . Notati rezultatele observate , explicati mecanismul actiunii celor doua substante si precizati ce tip de efect s-a obtinut prin asocierea lor .

EFECTUL ASOCIERII PILOCARPINEI SI ATROPINEI LA IEPURE

Materiale :

 • iepure
 • solutie pilocarpina nitruca 1 %
 • solutie de atropina sulfurica 1 %
 • seringa cu ac finMetoda :

Se injecteaza in vena marginala a urechii unui iepure , pilocarpina nitrica 5-10 mg/kg corp . Dupa 10 minute se administreaza pe aceasi cale , atropina sulfurica 0,5-5 mg/kg corp . Dupa fiecare substanta se observa respiratia animalului , frecventa cardiaca , diametrul pupilelor si se recolteaza secretie salivara intr-un cilindru gradat timp de 5 minute .


Rezultate :

Pilocarpina produce dispnee , bradicardie , mioza , cresterea intense a secretiilor salivare . Atropina inlatura in scurt timp toate efectele pilocarpinei .


Discutia rezultatelor :

Prin contractia muschilor bronhiilor si cresterea secretiei glandelor bronsice , policarpina produce dispnee expiratorie care se aseamana cu dispneea astmatiforma . Aceste efecte , ca si cele asupra inimii , ochiului , secretiei salivare , se datoresc stimularii sistemului parasimpatic . Atropia inhiba toate aceste efecte , fiind parasimpatolitic . Intre pilocarpina si atropina exista un antagonism de tip competitiv , atropine blocand receptorii muscarinici si impiedicand fixarea pilocarpinei pe acestia .


Concluzii :

Actiunile pilocarpinei si ale atropinei sunt antagoniste .


Teme :

 1. lucrarea se poate efectua si pe soareci . Unui soarece i se poate administra pilocarpina 10 mg/kg corp i.p. , iar unui alt soarece pilocarpina aceasi doza , in asociere cu atropina 5 mg/kg corp . Se aseaza soarecii sub doua clopote , pe hartii de filtru si se observa secretia salivara .
 2. dati si alte exemple de antagonism intre medicamente , discutati mecanismul actiunii lor , tipul de antagonism si indicati utilitatea lor terapeutica .
 3. efectuati si urmatoarea experienta : injectati i.p. la doi sobolani , cloralhidrat , in doza de 200 mg/kg corp ( folosind o solutie apoasa 4 % ) . Dupa 20 de minute administrati i.p. unui din sobolani amfetamina , 20 mg/kg corp , folosind o solutie 1 % . Administrati aceasi doza de amfetamina unui animal care nu a primit nici o alta substanta . Observati comportarea celor trei animale , explicate fenomenele inregistrate si discutati aplicatiile lor practice .

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }