QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Arterioscleroza
ARTERIOSCLEROZA


Definitie - termen generic pentru toate modificarile produse de hipertensiunea cronica la nivelul arterelor si a arteriolelor.

Modificarile la nivelul arteriolelor – arterioloscleroza

A.  ARTERIOSCLEROZA BENIGNA

Apare in prezenta unei hipertensiuni cronice usoare
Modificarea principala – ingrosarea de diferite grade a peretelui vascular ( 7A)

La nivelul arterelor mai mici si la nivelul arteriolelor aceste leziuni sunt denumite ca arterioscleroza/ arterioloscleroza hialina. (Termenul de “ hialin” se refera la aspectul lucios, cicatricial al peretelui vascular)

Peretii arteriolari sunt ingrosati prin depunerea de material la nivelul membranei bazale si acumularea de proteine plasmocitare. ( 7B)

Aceste leziuni sunt evidente in special la nivelul rinichilo, care are drept rezultat pierderea de parenchim renal, denumita nefroscleroza benigna

B. ARTERIOSCLEROZA MALIGNA

valorile ridicate ale hipertensiunii arteriale determina modificari dramatice la nivelul microcirculatiei
arterele musculare mici prezinta dilatare segmentara datorita necrozei celulelor musculare netede, in aceste regiuni integritatea endoteliului fiind pierduta, cu cresterea permeabilitatii vasculare si cu patrunderea proteinelor plasmatice la nivelul peretelui vascular, cu depuneri de fibrina a aspect denumit  necroza fibrinoida.

In cazurile de hipertensiune, arteriolele prezinta proliferarea celulelor musculare netede si cresterea cantitatii de colagen si glucozoaminoglicani intercelular, rezultind aspectul de “foi de ceapa” ceea ce duce la incapacitatea de dilatare a arteriolelor
loading...


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }