QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Actinomicetele
ACTINOMICETELE


Actinomicete anaerobe

Actinomyces israeli, A. naeslundii, A. odontolyticus, A. viscosus habiteaza cavitatea bucala, criptele amigdaliene si placa dentara a persoanelor normale. Majoritatea acestor specii apar si in secretiile cervico-vaginale ale femeilor normale. Sunt organisme nesporulate anaerobe, care pe medii de cultura sau in tesuturi cresc ca o masa de filamente subtiri, ramificate, gram-pozitive (pseudomiceliu), care prin agitare sau in culturi batrane se disociaza in forme bacilare (fig.12 — 3).

Actinomicoza este o supuratie cronica a tesuturilor orofaciale (cca 60% din localizari), abdominale (cca 30% din localizari) sau a pulmonului deter­minata de Actinomyces in asociatie cu alte bacterii ale microbiotei indigene. Specia cel mai frecvent implicata este A. israeli. Speciile de Actinomyces mai determina dacriocistite (inflamatia sacului si canaliculelor lacrimale), endometrite si cervicite la femeile care utilizeaza pesarii vaginale sau dispozitive contraceptive intrauterine; joaca un rol important in etiopatogenia complexa a cariei dentare si bolii parodontale.

Diagnostic. Puroiul din leziunile actinomicotice contine frecvent grunji galbeni cat o gamalie de ac sau mai mici, numiti „granule de sulf', de fapt colonii tisulare    ale actinomicetului infectant. Zdrobite intre lama si lamela si examinate la microscop, granulele de sulf constau dintr-o masa filamentoasa incalcita (pseudomiceliu). Organismul poate fi izolat pe medii artificiale dupa cca 10 zile de incubare anaeroba. Coloniile apar cu aspect de „molar' sau muriforme (fig.12—4).


Tratament. Penicilina sau tetracicline se asociaza tratamentului chirurgical al actinomicozei.Profilaxie. Nu este.

Actinomicete aerobe

Nocardia asteroides este un actinomicet teluric. Filamentele de Nocardia sau formele bacilare in care se fragmenteaza acestea sunt gram-pozitive si slab acido-rezistente. Contamineaza accidental plagile traumatice sau este inhalata. Manifestarile patologice cuprind: infectii pulmonare cronice, supuratii cronice ale plagilor.

Diagnostic Depistarea microscopica a actinomicetului in sputa, puroi sau biopsii. Poate fi izolat pe medii uzuale sau pe mediile de izolare a bacili­lor tuberculozei, chiar dupa decontaminarea chimica a sputei.

Tratament. Sulfamide, biseptol, tetracicline. Spre deosebire de Actino­myces, nocardiile sunt rezistente la penicilina.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }