QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Analiza pietei farmaceutice

ANALIZA PIETEI FARMACEUTICE


. Aria pietei

Aria pietei farmaceutice este reprezentata in principal de zona urbana. Concret, 78% din piata de retail este concentrata in orasele mari, iar 95% din piata de spital este concentrata in orasele medii si mari.

In aceste conditii, o treime dintre retetele prescrise de doctori in mediul rural raman doar note informative pentru pacienti. Asta, pentru ca, daca nu au o farmacie in localitatea in care locuiesc, multi dintre ei nu se deplaseaza pana „la oras“ pentru a-si cumpara medicamentele.
2. Structura pietei

Piata farmaceutica romaneasca are mai multe segmente:

segmentul producatorilor;

segmentul distribuitorilor si retailului;

segmentul farmaciilor.

Daca ne uitam la domeniul producatorilor, productia este in curs de consolidare, ca urmare a investitiilor straine. In ultimii doi ani au fost cativa jucatori internationali care au facut achizitii in productia locala: Ranbaxy, care a cumparat Terapia, Actavis, care a cumparat Sindan, Zentiva cu Sicomed. Urmeaza si privatizarea Antibiotice Iasi care deocamdata a fost amanata pentru anul viitor. Productia este un joc diferit de distributie. In productie este nevoie de forta financiara, indiferent daca se produc medicamente etice sau OTC-uri. Principalii zece jucatori fac peste 50% din productie. Asta inseamna ca piata este inca fragmentata si este loc pentru consolidare. Este inca loc mult de crestere.

Piata farmaceutica romaneasca este inca departe de a fi atins maturitatea. Din acest motiv, consider ca factorul principal care genereaza cresterea ei este sporirea cheltuielilor alocate pentru cumpararea de medicamente, pe cap de locuitor, consumul fiind de 70 euro pe cap de locuitor, comparativ cu standardele europene - 240 euro pe cap de locuitor. Aceasta crestere se realizeaza direct prin marirea veniturilor populatiei care sa-si poata permite sa cumpere medicamente mai multe sau mai scumpe, dar si datorita sumelor mai mari alocate din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate.

Celalalt factor de crestere a pietei farmaceutice, respectiv introducerea de noi produse pe piata, este un factor hotarator pentru pietele mature, dar la noi, el va avea pentru inca o bucata buna de timp, un impact modest.

Circa 40 de companii activeaza in distributia de medicamente. Numarul lor va scadea insa, estimeaza jucatorii din piata, in conditiile in care, in vestul Europei, 80% din piata este concentrata in mainile a trei-patru companii. La noi, primele zece companii insumeaza 80% din piata.

Pe scurt, piata de distributie poate fi descrisa astfel:

Peste 40 de jucatori

Peste 400 de depozite

Peste 8000 de angajati.

Cotele de piata ale principalilor jucatori pe retail (vanzari catre farmacii) la nivelul lunii august 2008 erau:

Mediplus 20%;

Relad 11,71%;

Fildas 11,07%;

Farmexim 7,49%;

Polisano 7,02%

Farmexpert 6,83%;

Altii 35,83%.


In Top 10, la nivelul lunii august 2008, se mai aflau, in ordine, ADM Farm, Europharm (compania de distributie detinuta de GSK), Montero si Sindan. Cu cota de piata a PharmaFarm, Gedeon Richter a urcat in topul distribuitorilor pana in zona locurilor 5-6.

Fig. 1 - Cotele de piata ale distribuitorilor (vanzari pe farmacii

Pe piata spitalelor lucrurile stau diferit:

Relad 21,05%;

Sindan 19,97%;

Polisano 15,29%;

Fildas 5,45%;

Farmexpert 5,28%;

Farmexim 5,05%;

Altii

27 %.


In Top 10 se mai afla A&A, Mediplus, Europharm si Dita Import-Export

Fig. 2 – Cotele de piata ale ditribuitorilor (vanzari catre spitale)


In timp ce piata de retail face 82% din totalul pietei farmaceutice, piata de spital reprezinta 18%. Trendul este de reducere, in  continuare, a ponderii pietei de spital. Raportul urmeaza a se stabiliza undeva la 90% piata de retail si 10% piata de spital, in conditiile in care si in Vestul Europei se respecta cam aceeasi proportie.

Si piata farmaciilor este foarte fragmentata. Jucatorii mari controleaza 15% din piata farmaciilor, restul sunt independenti. Asta inseamna ca vor achizitiona independenti pentru a face lanturi din ce in ce mai substantiale. Asteptam ca lanturile sa se dezvolte din ce in ce mai mult.

Piata de medicamente din Romania poate fi structurata astfel:

medicamente etice (medicamente care se elibereaza numai cu prescriptie medicala);

OTC-uri (medicamente ce pot fi eliberate fara prescriptie medicala)

In ambele categorii regasim atat produse originale, cat si generice. Produsele originale sunt produse aflate sub protectia patentului. Medicamentele generice sunt cele care au iesit de sub protectia patentului, care sunt in general mai ieftine si mai accesibile. Dupa 20 de ani de la inregistrarea unui medicament nou, protectia patentului inceteaza si reteta medicamentului original devine publica. Din acest moment, pretul medicamentului scade cu pana la 70% si incepe competitia intre producatorii de medicamente generice pentru a-si impune propriul produs.

La randul lor, OTC-urile se impart in:

Analgezice;

Produse pentru gripa, raceala si alergii;

Remedii digestive;

Produse pentru ingrijirea pielii si a tenului;

Vitamine si suplimente nutritive;

Remedii pentru renuntarea la fumat;

Produse pentru ingrijirea ochilor;

Produse pentru tratarea ranilor;

Produse pentru ingrijirea urechilor;

Produse pentru ingrijirea bucala;

OTC-uri destinate copiilor;

Calmante si produse pentru tratarea insomniilor si a tulburarilor de somn;

Contraceptive de urgenta.2.1 Capacitatea pietei


Valoarea pietei farmaceutice din Romania s-a apropiat in 2008 de pragul de doua miliarde de euro, in crestere cu 6,6% fata de anul precedent, releva datele companiei de cercetare a pietei Cegedim Romania.

Valoarea totala a pietei a fost de 1,9 miliarde euro, din care segmentul de retail (vanzari ale medicamentelor prin farmacii, n.r.) are o pondere de 85,6%, inregistrand valoarea de 1,6 miliarde de euro. Din acestea, vanzarile de medicamente OTC ( medicamente ce se pot elibera fara reteta, n.r.) au fost de 1,3 miliarde euro.

Pe de alta parte, vanzarile prin intermediul spitalelor au scazut cu aproape 14%. Parte din aceasta variatie s-a produs din cauza trecerii unor programe nationale de sanatate, din spital in retail, fiind vorba de antidiabetice orale si insuline, medicamente oncologice si posttransplant.

La nivelul retailului vanzarile de medicamente cu prescriptie au avansat cu 23,2%, in timp ce OTC-urile s-au majorat cu 21,1%.

Pentru 2008-2010 se prognozeaza o crestere medie de 10-15%, iar piata farmaceutica va atinge aproximativ 2,5-3 miliarde de euro.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }