QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Proeict - analiza fundamentala in cadrul pietei de capital romanesti

CUPRINS

IntroducereCapitolul 1. Analiza fundamentala in cadrul pietei de capital romanesti

1.1 Portofoliul de societati

1.2 Contextul macroeconomic

1.2.1 Eficienta pietei de capital romanesti

1.2.2.Analiza comparativa a performantelor bursiere ale principalelor centre financiare internationale

1.3 Analiza perspectivelor sectoriale

1.4 Analiza performantelor financiare si bursiere ale companiilor din portofoliu

Indicatori de performanta bursiera

1.4.2 Indicatori financiari

Capitolul 2. Analiza tehnica in cadrul portofoliului de societati

2.1. Analiza graficului de tip linie in cadrul portofoliului

2.1.1 Alro Slatina

2.1.2. BRD Societe Generale (BRD)

2.1.3. Aerostar Bacau

S.N.T.G.N. Trangaz S.A.

2.1.5. ZENTIVA

2.2. Analiza graficului de tip lumanare in cadrul portofoliului

2.2.1 Alro Slatina

2.2.2. BRD Societe Generale (BRD)

2.2.3 Aerostar Bacau

2.2.4 S.N.T.G.N. Trangaz S.A.

Zentiva

Capitolul 3. Analiza portofoliului de titluri financiare

3.1. Rentabilitatea si riscul titlurilor financiare din cadrul portofoliului

3.2. Sensul si intensitatea legaturii intre titlurile financiare din portofoliu

3.3. Portofoliul de titluri financiare

Rentabilitatea si riscul portofoliului de societati

Concluzii


IntroducereIn cadrul acestei lucrari s-a constituit un portofoliu ce cuprinde titlurile financiare detinute de catre cinci companii listate la BVB, cu scopul gestiunii acestuia si identificarii oportunitatii de investire. Gestiunea portofoliului actual va avea ca rezultat un nou portofoliu alcatuit din titlurile financiare detinute de catre cele mai atractive companii (in numar de 3).

Capitolele 1 si 2 cuprind analiza fundamentala si cea tehnica la nivelul portofoliului, acestea furnizand un suport informational pe termen lung, si respectiv pe termen scurt, in vederea alegerii celor trei societati. In capitolul 3 se va face o analiza a titlurilor financiare detinute de catre cele cinci societati, ce presupune atat identificarea rentabilitatii si riscului acestora, cat si identificarea legaturilor dintre aceste titluri. Rezultatele reflectate de aceste analize vor fi utilizate in argumentarea alegerii celor trei societati care vor forma un nou portofoliu, ale carui rentabilitate si risc vor fi analizate in continuarea acestei lucrari.

Portofoliul de titluri financiare va fi constituit avand in vedere atat situatia macroeconomica a Romaniei cat si eficienta pietei de capital, acesta identificand oportunitatile de investire si asteptarile in ceea ce priveste castigul, in acest context.

Capitolul 1. Analiza fundamentala in cadrul pietei de capital romanesti

1.1 Portofoliul de societati


Portofoliul bursier alcatuit cuprinde actiuni aferente unui numar de 5 companii (4 companii de tip blue chip si o companie cu actiuni speculative), care apartin unor profile sectoriale diferite si anume:

intermedieri financiare - BRD Societe Generale;

utilitati - S.N.T.G.N. Transgaz S.A;

industrie prelucratoare - Aerostar Bacau;

metalurgie - Alro Slatina;

farmaceutice - Zentiva S.A.


BRD Societe Generale (BRD)

BRD - Groupe Société Générale este cea mai mare banca romaneasca listata la Bursa de Valori Bucuresti, avand ca sector de activitate intermedierile financiare, fiind din ramura bancilor comerciale.

Din punct de vedere al activelor bancare, este a doua banca romaneasca cu o valoare de aproximativ 12 miliarde de euro. In ceea ce priveste cota de piata, este pe locul doi, detinand o valoare de 30.84%, potrivit Mediafax, fiind pe primul loc in topul intermediarilor financiari in luna aprilie si mai 2010.

BRD este atractiva si prin prisma capitalizarii, avand in prezent prima capitalizare la Bursa de Valori Bucuresti, de 19.27%.

Actionarul principal al BRD este Société Générale, cu un procent de 59.37%, fiind unul dintre cele mai mari grupuri bancare din zona euro, ale carui servicii sunt utilizate de 27 milioane de clienti din intreaga lume. Astfel ca, procentul de actiuni distribuit liber pe piata reprezentat prin alti actionari are o valoare de 40.63%, ceea ce confera atractivitate actiunilor BRD.

Compania BRD ofera dividende actionarilor sai in procent de 37.5% din profitul net, cu un randament al dividendului brut de 1.89% si o rata de distributie a dividendului de 25%. Astfel, se accentueaza faptul ca aceasta banca comerciala se orienteaza mai mult spre imbunatatirea serviciilor si spre dezvoltare.

S.T.G.N. Transgaz S.A. (TGN)

Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale este singurul transportator de gaze naturale la nivel national, care cuprinde in activitatea sa si cercetarea-proiectarea aferenta acestui domeniu.

Statutul de monopol in domeniul sau de activitate si pozitia detinuta pe piata energetica si cea a gazelor naturale impreuna cu politica de dividende extrem de favorabila (minimum 50% din profitul net) au plasat compania pe o pozitie atractiva in cadrul investitorilor, aceasta atractivitate ducand la realizarea unui IPO de succes (cea mai mare inregistrata pana acum) majorand capitalul social in anul 2008.

Actionariatul societatii Transgaz este detinut in cea mai mare parte de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri cu un procent de 73,5%, Fondul Proprietatea S.A. detine un procent de 14,9%, iar restul de actiuni care sunt distribuite liber pe piata, si anume 11,5%, constituie un free-float modest.

Conform informatiilor financiare oferite de Bursa de Valori Bucuresti, Transgaz a inregistrat un profit net in prima jumatate a anului curent, mai mare cu 56% fata de cel inregistrat in primul semestru al anului 2009, iar cifra de afaceri a prezentat in ultimii ani o crestere constanta, performante financiare ce sunt atractive pentru investitori.


Aerostar Bacau (ARS)

Societatea Aerostar Bacau (ARS), este o companie care produce si ofera mentenanta pentru avioane militare si civile. Aerostar este cunoscuta mai ales pentru reparatiile si modernizarea flotei de avioane militare a Romaniei. In ultimii ani, compania s-a dezvoltat si pe segmentele de fabricare a componentelor pentru industria aviatica, reparatii de avioane civile si producerea de sisteme defensive terestre. Pentru prima data in ultimii ani, in anul 2010 exporturile Aerostar Bacau au depasit productia livrata intern, ajungand la 61% din cifra de afaceri.

Aerostar Bacau a fost in ultimii ani una dintre cele mai constante companii de pe Bursa, reusind sa-si mentina afacerile la un nivel relativ constant si marjele de profit net intre 5 si 10%. Aerostar a fost si una dintre putinele companii listate care a distribuit dividende in fiecare an. Din profitul anului trecut (2009) de 10,2 mil. lei (2,4 mil. euro), compania a propus actionarilor distribuirea de dividende in valoare de 7,96 mil. lei (1,94 mil. euro). Actiunile Aerostar au crescut cu aproape 100% pe Bursa de la inceputul anului 2010, pe fondul anuntarii rezultatelor financiare si a propunerii de dividend, dar si a speculatiilor privind participarea companiei la modernizarea avioanelor F16 cumparate de statul roman.

In conditiile crizei care a marcat anul trecut economia multor tari, societatea comerciala bacauana a avut, totusi, venituri totale de aproape 166 de milioane de lei, fata de 168 de milioane de lei in anul 2008, si cheltuieli totale de aproape 153 de milioane de lei, in comparatie cu peste 157 de milioane de lei inregistrate in anul precedent, iar profitul financiar s-a dublat la 1,96 milioane de lei, in conditiile in care Aerostar nu are credite bancare.  Actiunile companiei Aerostar Bacau s-au situat pe primul loc in topul cresterilor la o luna de la Bursa anul acesta. Astfel, in perioada 24 septembrie - 25 octombrie, ele au fost cel mai bun plasament din piata, cu o apreciere de 21% si alte tranzactii bursiere au adus castiguri investitorilor.

Alro Slatina (ALR)

Alro Slatina este singurul producator de aluminiu primar din Romania si cel mai mare din Europa Centrala si de Est si reprezinta una dintre cele mai atractive societati cotate la Bursa de Valori Bucuresti, avand si cea mai mare cifra de afaceri din sector. Obiectivul principal de activitate al societatii il constituie productia si comercializarea de aluminiu si aliaje din aluminiu la intern si la extern. Alro exporta circa trei sferturi din productia de 260.000 tone. Principalele piete de desfacere pentru produsele companiei sunt tarile Uniunii Europene (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania si Romania), dar exporta si in Statele Unite si Asia. Principalii concurenti pe piata europeana in ceea ce priveste costurile de productie pe tona, dar la calitate mai slaba, sunt mari grupuri multinationale, partial sau total integrate: Hydro Aluminium-VAW Norvegia, Alba Bahrain, Egyptalum Egypt, Dubal Dubai, Krasnoyark, Bratsk, Tadzhik, Sayanarsk Rusia, Alcan-Aluswisse-Pechiney Canada. Aceste companii sunt formatorii de piata in privinta standardelor tehnice si calitative in industria aliajelor din aluminiu si a produselor semifinite.

Compania este detinuta in proportie de 84% de actionari rusi, de grupul Vimetco (fosta Marco Group), Fondul Proprietatea are 10% din titluri, iar restul de actiuni sunt listate la BVB, Categoria I. Alro se afla printre primele companii cu cele mai ridicate randamente ale dividendului, randamentul dividendului brut acordat fiind 5,83%.

Calitatea aluminiului procesat la Alro este recunoscuta pe plan international, avand certificare de la London Metal Exchange, unde se comercializeaza aceasta marfa. Piata aluminiului este caracterizata de ciclicitate accentuata, riscul fluctuatiilor de pret fiind acoperit de Alro prin operatiuni de hedging la LME. Alro este complet asigurata pentru toate formele de risc. Riscurile legate de produs sunt practic foarte scazute datorita calitatilor aluminiului.

Pentru a-si consolida pozitia si pentru a ramane competitiva, compania Alro intentioneaza sa investeasca in cresterea capacitatii pentru produse cu valoare adaugata mai mare, si, in acelasi timp, in reducerea costurilor, cresterea eficientei si a calitatii.

Zentiva SA (SCD)

Zentiva N.V. (firma mama a Zentiva SA) este o societate farmaceutica internationala. Zentiva dezvolta, produce si comercializeaza produse farmaceutice care contribuie la "imbunatatirea calitatii vietii". Produsele sunt orientate in special pe segmentele de cardiologie, ginecologie si antiinfectioase. Compania ocupa prima pozitie pe piata farmaceutica din Cehia, Slovacia, Romania si Turcia.

In anul 2010 in Romania, cea mai profitabila industrie este cea farmaceutica. In ceea ce priveste clasamentul companiilor farmaceutice din Romania conform Cegedim, Zentiva S.A ocupa in anul 2009, locul 8 cu o cota de piata de 3,8% si cu afaceri de 74 milioane euro. Potrivit rezultatelor financiare in semestrul I - 2010, singurul sector care a inregistrat o crestere a profitului este cel farmaceutic. Producatorul de medicamente Zentiva, a inregistrat in primele sase luni ale acestui an (2010) o cifra de afaceri de 126,9 mil. lei (30,2 mil. euro), in crestere cu 36% de la nivelul de 93, 6 milioane lei (22,3 mil. euro). In acelasi interval, profitul net a fost de 27 milioane lei (6,4 milioane euro), comparativ cu 8,5 milioane lei (2 milioane euro) in primul semestru din 2009.

Rezultatele foarte bune obtinute de Zentiva S.A. in primul semestru, atat in ceea ce priveste vanzarile, cat si parametrii de profit se datoreaza, pe de o parte, echipei comerciale si pe de alta parte optimizarii costurilor la toate nivelurile in zona de operatiuni industriale. Zentiva este a treia companie din industria de medicamente, dupa A&D Pharma si Gedeon Richter, care isi anunta rezultatele din aceasta perioada, toate fiind pe plus.

Cotatia actiunilor producatorului de medicamente manifesta un trend moderat ascendent pe parcursul primelor cinci luni din 2010. Unul dintre motivele pentru care sectorul farmaceutic este in atentia investitorilor in aceasta perioada a anului 2010, atat la nivelul pietei locale, cat si la ni­vel mondial, il reprezinta astepta­ri­le privind cresterea sectoriala.

1.2 Contextul macroeconomic


Politica fiscala a Romaniei a avut un rol negativ in cadrul contextului macroeconomic cresterea taxelor precum TVA (de la 19% la 24%) si cresterea accizelor au incetinit cresterea economica si au dus la o inflatie extrem de mare previzionata pana la sfarsitul anului la valoarea de 8

Rata dobanzii


noi.2010


oct. 2010


sep.2010


aug.2010


iul. 2010


iun


mai.2010


apr. 2010


mar. 2010


feb


ian.2010


Conform raportului asupra inflatiei publicat de BNR in luna noiembrie impactul direct cumulat al majorarii cotei TVA asupra intregului cos al bunurilor de consum este evaluat a fi pana in prezent inferior celui presupus in prognoza din luna august (circa 61% comparativ cu 75%)'.

In ceea ce priveste politica monetara a anului 2010 evolutia ratei dobanzii a fost una descendenta dupa cum se poate observa in tabelul alaturat o evolutie favorabila avand in vedere faptul ca scaderea ratei dobanzii are efect pozitiv asupra activelor financiare. In perioada ce urmeaza Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6 25% pe an


Factorul politic al Romaniei caracterizat in primul rand prin incertitudine si instabilitate are un rol negativ asupra economiei.


1.2.1 Eficienta pietei de capital romanesti


In ceea ce priveste eficienta pietei de capital din Romania, vom analiza acest concept prin prisma reactiei pietei bursiere romanesti fata de stirile si comunicatele oficiale din presa aferente celor cinci societati care alcatuiesc portofoliul analizat, si anume S.C Zentiva S.A , S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A, Alro Slatina S.A., BRD Societe Generale si Aerostar Bacau.


Fig 1. S.C. ZENTIVA S.A. (SCD)

Sursa: https://www.ktd.ro/bursa


22-27 iulie 2010 - Zentiva lanseaza Rosucard, primul generic de rosuvastatina de pe piata romaneasca!

Sursa (21.07.2010):

https://www.121.ro/lZentiva lanseaza Rosucard, primul generic de rosuvastatina de pe piata romaneasca!;

https://www.ziuaconstanta.ro/Zentiva lanseaza Rosucard®, primul generic de rosuvastatina de pe piata romaneasca;

https://stiri-ziare-reviste.ro/Zentiva lanseaza Rosucard®, primul generic de rosuvastatina de pe piata romaneasca;

5-9 august 2010 - Zentiva Bucuresti si-a triplat profitul in primul semestru, la 27 milioane lei!


Sursa (05.08.2010):

https://www.dailybusiness.ro/ Zentiva Bucuresti si-a triplat profitul in primul semestru, la 27 milioane lei;

https://www.zf.ro/ Zentiva Bucuresti si-a triplat profitul in primul semestru!

www.stiriazi.ro / Profitul Zentiva Romania s-a triplat in primul semestru;

Fig 1'. S.C. ZENTIVA SA (SCD)

Sursa: https://www.ktd.ro/bursa


14 - 15 octombrie 2010

Sursa (13.10.2010):

https://www.bvb.ro/ Zentiva SA informeaza ca in data de 12.10.2010 a incheiat cu Eczacibasi-Zentiva Saglik Urunleri Sanayi Ve Ticaret AS un contract de distributie medicamente!

15-16 noiembrie - Profitul Zentiva Romania a crescut de 17,8 ori in primele noua luni!

Sursa (15.11.2010):

https://www.bloombiz.ro/busines/Profitul Zentiva Romania a crescut de 17,8 ori in primele noua luni;

https://www.money.ro/Profitul Zentiva Romania a crescut de 17,8 ori in primele noua luni;

https://www.dailybusiness.ro/ Profitul Zentiva Romania a crescut de 18 ori la noua luni, pana la 57,4 milioane lei;


Fig. 2 S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A

Sursa: https://www.ktd.ro/bursa01.03.2010 - 17.05.2010 - Transgaz a primit invitatia de a participa la gazoductul South Stream

Sursa (01.03.2010) :

https://www.newsin.ro - Videanu: Transgaz a primit invitatia de a participa la gazoductul South Stream;

https://www.ziare.com - Videanu: Transgaz a primit invitatia de participare la South Stream, nu statul roman;


Fig. 2' S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A

Sursa: https://www.ktd.ro/bursa


Transgaz creste tariful de transport al gazelor cu 10%;Sursa (25 mai 2010) :

https://www.mediafax.ro/economic;

https://www.ziare.com/transgaz-medias/presa-locala/

https://www.bloombiz.ro/business.


Romaqua cere companiei Transgaz despagubiri de 4,5 milioane euro pentru un teren din Buftea;

Sursa (18.

  • https://www.zf.ro/eveniment - Romaqua cere companiei Transgaz despagubiri de 4,5 milioane euro intr-un litigiu privind un teren din Buftea;
  • https://economictimes.ro - Romaqua Group a dat in judecata Transgaz si cere daune de 4,5 milioane de euro;
  • https://craiova.time4news.ro - Romaqua cere companiei Transgaz despagubiri.

Profitul Transgaz a urcat cu 50% in primele noua luni;

Sursa (11.11.2010) :

https://www.wall-street.ro

www.zf.ro;

www.newsmonster.ro;

www.bloombiz.ro.


Fig. 3 Aerostar Bacau


16.02.2010 - 15.04.2010 - Aerostar Bacau nu simte turbulentele crizei: Afacerile si profitul sunt in crestere;

Sursa (15.02.2010):

https://www.indexstiri.ro/aerostar-bacau-nu-simte-turbulentele-crizei-afacerile-si-profitul-sunt-in-crestere

https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/aerostar-bacau-nu-simte-turbulentele-crizei-afacerile-si-profitul-sunt-in-crestere

Fig. 3' Aerostar Bacau

Sursa: https://www.ktd.ro/bursa

Aerostar a primit fonduri nerambursabile pentru o investitie de 11 milioane lei;

Sursa (10.2010)

https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/aerostar-a-primit-fonduri-nerambursabile-pentru-o-investitie-de-11-mil-lei-7472671;

https://www.bursa-financiara.ro/Aerostar-a-primit-fonduri-nerambursabile-pentru-o investitie-de-11-mil-lei

https://www.sursadestiri.ro/aerostar-a-primit-fonduri-nerambursabile-pentru-o-investitie-de-11-mil-lei


Profitul Aerostar Bacau a scazut cu 12% in primele noua luni

Sursa (12.10 2010) :

https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/profitul-aerostar-bacau-a-scazut-cu-12-in-primele-noua-luni;https://www.ziare-pe-net.ro/stiri/profitul-aerostar-bacau-a-scazut-cu-12-in-primele-noua-luni;

https://www.newsmonster.ro/Aerostar-Bacau-profit-in-scadere-cu-peste-11-la-noua-luni.

https://www.bursa-financiara.ro/cautari/Aerostar-Bacau-profit-in-scadere-cu-peste-11-la-noua-luni;


Fig. 4 Alro Slatina

Sursa: https://www.ktd.ro/bursaBrokerii: Este momentul ca investitorii sa "cearna" actiunile cu potential. "Cresteri semnificative au inregistrat si actiunile 'Alumil Rom Industry' (simbol ALU), care au crescut, in ultimul an, cu 280% si titlurile 'Alro' Slatina (simbol ALR), care au urcat cu aproape 250%."

- Alro vrea sa acorde dividende

- Topul dividendelor pe Bursa: randamentele pleaca de la 7% in jos. "BRD, Alro si Transgaz dau cele mai mari dividende de pe Bursa . "

- Alro si-a bugetat un profit net de 57 milioane dolari

- Rusii de la Alro mizeaza pe revenirea pretului aluminiului pentru a-si dubla castigurile

https://www.bursa.ro;

https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale;Fig. 4' Alro Slatina

Sursa: https://www.ktd.ro/bursa


 - Alro negociaza un acord de refinantare cu BERD, in valoare de 180 milioane de dolari

https://www.money.ro/alro-negociaza-un-acord-de-refinantare-cu-berd-in-valoare-de-180-milioane-de-dolari;


- Target Capital recomanda "vanzare" pe actiunile Alro, cu un pret tinta de 2,82 lei pe actiune

- "Alro" convoaca actionarii sa aprobe un imprumut de la BERD

https://economictimes.ro/target-capital-recomanda-"vanzare"-pe-actiunile-alro-cu-un-pret-tinta-de-282-lei-actiune;

https://www.bursa.ro/alro-convoaca-actionarii-sa-aprobe-un-imprumut-de-la-berd;


Target Capital recomanda "vanzare" pe actiunile Alro, cu un pret tinta de 2,78 lei pe actiune;

- Paradoxul Alro: productia creste, pretul aluminiului creste, dolarul creste, dar profitul scade;

- Cele mai valoroase companii listate la BVB au si cele mai mari datorii;

https://economictimes.ro/target-capital-recomanda-vanzarea-actiunilor-alro-cu-un-pret-tinta-de-278-lei/

https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/paradoxul-alro-productia-creste-pretul-aluminiului-creste-dolarul-creste-dar-profitul-scade;

https://www.money.ro/cele-mai-valoroase-companii-listate-la-bvb-au-si-cele-mai-mari-datorii;


- Alumil ar putea sa contracteze materia prima de la Alro

- Rusii vor sa tripleze productia de aluminiu procesat la Alro in 5 ani

https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/grecii-de-la-alumil-planuiesc-sa-mai-construiasca-o-fabrica;

https://www.financiarul.com/articol_51957/rusii-vor-sa-tripleze-productia-de-aluminiu-procesat-la-alro-in-5-ani;


Fig. 5 BRD

Sursa: https://www.ktd.ro/bursa


Plata dividendelor referente anului 2009;

Sursa :

https://www.bvb.ro;


Notificare din partea Comisiei Bursei de Valori Bucuresti cu privire la scaderea sub pragul de 5% a drepturilor de vot a companiei BRD.

- BRD salveaza lichiditatea Bursei;

Sursa :

https://www.bvb.ro;

https://www.sfin.ro/articol_21073/brd_salveaza_lichiditatea_bursei.html;

Profitul BRD a scazut cu 28% in primele noua luni

Sursa :

https://www.ziare.com/brd/stiri-brd/profitul-brd-a-scazut-cu-28-la-suta-in-primele-noua-luni-1052456;


Concluzie

Pretul actiunilor in cadrul celor 5 firme din portofoliu analizate, s-a dovedit a fi sensibil fata de anunturile din presa si de comunicatele oficiale ale reprezentatilor companiilor, acesta evoluand conform aspectului negativ sau pozitiv al anunturilor din presa.

Conform acestei analize prin prisma societatilor din portofoliu, putem deduce eficienta slaba a pietei de capital, unde stirile au un efect semnificativ asupra deciziilor investitorilor.


Analiza comparativa a performantelor bursiere ale principalelor centre financiare internationale


In vederea efectuarii acestei analize am luat ca baza de comparatie pentru indicele bursier de pe piata de capital romaneasca urmatorii indicatori: Indicele Dow Jones (Bursa de la New York), FTSE 100 (Bursa de la Londra) si NIKKEI 225 (Bursa din Tokyo).

Dow Jones / BET


In cursul unui an de zile indicele BET a prezentat evolutii diferite fata de indicele bursier Dow Jones, aceasta diferenta care are loc intr-un termen de timp scurt reflectand riscul de tara si contextul macroeconomic national diferit, cum ar fi reactia diferita a contextului macroeconomic in situatie de criza financiara internationala.

Insa pe termen lung, evolutiile celor doi indici sunt asemanatoare, fapt ce demonstreaza apartenenta Romaniei la fenomenul de globalizare.


BET / FTSE 100


BET / NIKKEI 225

Dupa cum putem observa, evolutiile indicelui BET fata de cele ale indicilor bursieri internationali ai pietelor de capital londoneze, respectiv japoneze pe termen lung (24 de luni) sunt asemanatoare, ceea ce demonstreaza inca o data ca Romania face parte din ce in ce mai mult in procesul de globalizare.

1.3 Analiza perspectivelor sectoriale


Aerostar Bacau

Activitatile industriei prelucratoare la nivel mondial au atins in decembrie 2009 cel mai ridicat ritm de crestere din aproape patru ani, ca urmare a accelerarii numarului de comenzi la un nivel record pentru ultimii cinci ani si jumatate. In luna septembrie, cifra de afaceri din industria prelucratoare a crescut cu 17,4% fata de luna precedenta, si cu 14,1% fata de septembrie 2009, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Industria prelucratoare si exporturile sunt singurele doua sectoare din economie care au condus la o usoara crestere a produsului intern brut, in trimestrul al doilea in acest an. Ponderea cea mai mare in complexul industrial al tarii o mentine industria prelucratoare - 88%, iar cel mai puternic ritm de angajare anul acesta este raportat de angajatorii din sectorul "Industria prelucratoare", unde Previziunea Neta de Angajare se ridica la .

Industria prelucratoare romana prezinta perspective optimiste avand in vedere evolutia pozitiva a acesteia in decursul acestui an, criza financiara afectand din ce in ce mai putin acest sector. Conform Institutului National de Statistica "se contureaza pentru perioada octombrie-decembrie 2010 o crestere moderata a activitatii in industria prelucratoare".

Sectorul aviatic ocupa un rol important in cadrul industriei nationale, cu oportunitati de extindere prin prisma fondurilor europene nerambursabile si a cererii de pe piata externa datorata cursului de schimb favorabil pentru Romania. In comparatie cu celelalte sectoare cotate la BVB, industria prelucratoare este a 6-a cu cea mai mare capitalizare, aceasta fiind de 1,25%.

Alro Slatina

Industria metalurgica influenteaza intr-o mare masura dezvoltarea in ansamblu a economiei nationale, deoarece se gaseste la inceputul fluxului tehnologic al multor industrii prelucratoare. Aceasta industrie ocupa o pozitie semnificativa in ansamblul economiei romanesti, reprezentand in anul 2007, 9,3% din valoarea productiei industriale a tarii, 3,6% din totalul numarului mediu de salariati din industria prelucratoare, iar in anul 2008, 14,1% din exporturile totale ale tarii.

Industria metalurgica are o productie suficienta pentru a acoperi, in principiu, necesitatile interne, este orientata mai ales catre export, prezinta un grad ridicat de integrare a productiei, este unul dintre putinele sectoare cu excedent comercial, chiar si in anii in care productia a scazut. In comparatie cu celelalte sectoare cotate la BVB, metalurgia este a 4-a cu cea mai mare capitalizare, aceasta fiind de 2,39 miliarde lei.


BRD Societe Generale (BRD)


Sectorul financiar-bancar este considerat unul dintre cele mai cautate si profitabile sectoare de activitate prezente la Bursa de Valori Bucuresti datorita lichiditatii ridicate de care beneficiaza, a profitabilitatii ridicate, aflandu-se pe locul 2 din punct de vedere al capitalizarii, cu un procent de 31.5%, dupa sectorul energetic cu 45.99%.

Desi, in prezent, recesiunea a afectat profitabilitatea companiilor listate la BVB, bancile listate s-au mentinut profitabile, in anul 2010 observandu-se ca actiunile bancilor si a altor institutii financiare au continuat sa ramana in topul tranzactiilor efectuate la Bursa de Valori Bucuresti, inregistrand cea mai mare valoare a tranzactiilor de la Bursa, de 3.771.607, fiind de 10 ori mai mare decat a celorlaltor tranzactii.

Pe plan international, potrivit agentiei de evaluare financiara Moody's, exista o perspectiva negativa asupra sistemului bancar international, reflectat prin impactul crizei financiare mondiale, in timp ce in Romania sustine ca stabilitatea bancara nu este in pericol si nu poate reprezenta un pericol.


Zentiva S.A.

Sectorul farmaceutic reprezinta un punct de atractie pentru multi investitori din Romania, datorita rentabilitatii mari a titlurilor societatilor de profil cotate si a reprezentativitatii acestui sector pe piata de capital din tara noastra. Sectorul farmaceutic (ATB, BIO, SCD, RMAH) in 2010 a fost deosebit de dinamic, aici remarcandu-se in mod special cresterea inregistrata de titlurile Zentiva (SCD) care au urcat cu 13.6%, fiind si cele mai lichide din sector, urmate de Biofarm (BIO), care s-au apreciat cu 4.61%. Tranzactiile cu actiuni din domeniul farmaceutic au cumulat 3.4 milioane lei (4.3% din total).

Potrivit raportului publicat de analistii Erste, activitatea de fuziuni si achizitii din sectorul farmaceutic a atins noi cote maxime, iar medicamentele generice sunt considerate o completare binevenita in portofoliile de medicamente ale producatorilor. Societatile din sectorul farmaceutic au fost, in anul 2009, unele dintre cele mai performante de la cota BVB, criza financiara lasand urme slabe asupra acestora. La nivelul sectorului farmaceutic in 2010 cresterea salariala este de 5,4. Piata farmaceutica este una dintre putinele sectoare importante din Romania care nu a inregistrat un regres valoric pe fondul crizei, asteptandu-se ca dupa avansul de 13,1% al pietei din primul semestru, sectorul sa continue sa creasca atat in a doua jumatate a anului curent, cu 4,4%, cat si in 2010, dar la o rata mai mica.


1.4 Analiza performantelor financiare si bursiere ale companiilor din portofoliu


Indicatori de performanta bursiera


Indicator

Perioada analizata

SCD

TGN

ARL

ARS

BRDPER

30.09.2009


10.11.2010 (nivel firma)


10.11.2010 sector


10.11.2010 piata


Sursa: https://www.ktd.ro/

SCD Conform datelor de mai sus producatorul de medicamente inregistreaza in trimestrul trei al anului 2009 un PER ingrijorator de mare, de 88.82 in crestere fata de anul 2008, ceea ce inseamna ca actiunea a fost supraevaluata in data de 30 septembrie 2009. In anul 2010 observam o scadere foarte mare a PER-ului fata de anul trecut ajungand la 6.17, ceea ce inseamna un PER foarte mic comparativ cu anul 2009, si putem deduce ca actiunea a fost relativ subevaluata in data de 30 septembrie 2010. Fata de celelalte societati din sectorul farmaceutic, Zentiva are cel mai mare PER in data de 10 noiembrie 2010. Comparativ cu media pe sector si piata, ca valoare este mai mare PER-ul societatii Zentiva, dar valoarea PER-ului fiind de 20.72, este mai putin favorabila si de aceea Zentiva constituie o investitie mai putin atractiva si recomandarea din prisma acestui indicator este de a nu cumpara.

ALR Dupa cum se observa Alro Slatina a inregistrat scaderi a PER-ului in ultimele perioade. Aceasta valoare in scadere a PER-ului sustine tendinta de subevaluare a actiunilor companiei. In comparatie cu media sectorului, valoarea PER -ului companiei este de 2,57 ori mai mica, iar in comparatie cu media pietei, PER-ul companiei este de 2,67 mai mare. PER-ul companiei este mare, ceea ce arata ca investitorii sunt dispusi sa investeasca in actiunile Alro, insa trebuie sa tina cont si de riscul aferent acesteia.

TGN In ceea ce priveste societatea Transgaz, evolutia PER-ului a fost una ascendenta in ultima perioada, avand aceeasi valoare in comparatie cu media sectorului, desi valoarea acestuia este una modesta, sub valoarea 12. Aceasta crestere a PER-lui arata tendinta modesta de crestere a valorii actiunilor, insa nivelul indicatorului este mic fata de valoarea de referinta. Fata de nivelul PER-ului la nivel de piata, societatea prezinta o valoare a indicatorului mai mica.

ARS Dupa cum se observa indicele PER inregistrat de compania Aerostar Bacau a avut un trend ascendent, pe parcursul perioadelor analizate, subliniind cresterea evaluarii actiunilor companiei. Potrivit acestui indicator, actiunile ARS sunt relativ subevaluate de piata, inregistrand o valoare de 12.99, de 2,34 ori mai mica decat cea inregistrata la nivel de sector, de 30,47.

BRD Dupa cum se observa indicele PER inregistrat de compania BRD a avut un trend ascendent, in anul 2010 pastrandu-si aproximativ acelasi nivel de 14,45. Potrivit acestui indicator, actiunile BRD sunt relativ corect evaluate de piata, la nivel de sector, se inregistreaza un PER cu o valoare apropiata de cea a companiei BRD, de 16,75, de 0,8 ori mai mare iar la nivel de piata se inregistreaza o valoare mai mica, cu 25 de puncte procentuale.


Concluzie

Cel mai mare PER inregistrat in 10.11.2010 in cadrul portofoliului a fost inregistrat de Alro Slatina, urmatoarele 2 companii fiind: Zentiva si BRD.


Indicator

Perioada analizata

SCD

TGN

ARL

ARS

BRD


EPS (RON)

30.09.2009

0.078


-0.069


0.1231


SCD Din punct de vedere financiar acest indicator este deosebit de important, iar in cazul societatii Zentiva putem spune ca pe data de 30 septembrie 2009, actionarii au incasat pentru o actiune 0.078 RON, mai putin comparativ cu 30 septembrie 2010, iar rezultatul indicelui pe 31 decembrie 2009 a fost de -0.069, ceea ce reprezinta scaderea procentualaa din castigul companiei Zentiva repartizat pe o actiune, aceasta fiind cauzata de criza propriu-zisa. La baza scaderii indicatorului EPS, in perioada mentionata mai sus, s-a aflat exclusiv modificarea castigului net al societatii. In anul 2010, pe 30 septembrie, s-au incasat 0.1231 RON pe o actiune, ceea ce reprezinta o crestere a profitabilitatii companiei analizate, dar compania nu este atractiva din punct de vedere al acestui indicator.

ALR Daca actionarii companiei ar repartiza profitul obtinut in luna septembrie 2010, pentru fiecare actiune pe care o detin, acestia ar obtine 0,1686 lei, cu 0,1523 mai mult decat in perioada similara din 2009. Cresterea EPS-ului a avut la baza exclusiv cresterea profitului net al companiei. In aceste perioade nu au avut loc modificari esentiale a EPS-ului companiei, insa, daca comparam intervalul 30.06.2008 (EPS = 0,4944) si 31.12.2009, observam o scadere cu 0,3848, care se poate explica prin aparitia crizei.

TGN Evolutia acestui indicator in cadrul companiei Transgaz a fost una pozitiva in ultimele 3 perioade analizate, datorata in special cresterii profitului net, fiind cu 12,25 lei mai mare in luna septembrie a anului actual fata de valoarea acestuia din luna septembrie a anului anterior. Prin prisma acestui indicator, societatea Transgaz este una atractiva pentru potentialii investitori bursieri.

ARS Se observa o crestere a indicatorului EPS intre perioada 30 septembrie 2009 si decembrie 2009 de 0,01 RON, datorita cresterii profitului net al companiei si o scadere a castigului pe actiune in anul 2010 datorita scaderii pro­fitului net cu 12% fata de perioada similara din 2009, la 3,5 mi­lioane de lei, pe fondul majo­rarii impo­zitului pe profit cu 74%

BRD In ceea ce priveste nivelul indicatorului EPS, compania BRD are o valoare de 0.85 inregistrand valoarea cea mai mare din cadrul sectorului de intermedieri financiare de pe BVB , subliniind astfel atractivitatea companiei BRD fata de celelalte companii din acelasi sector. Se observa o scadere a acestui indicator in anul 2010 de 0,27, de la 1.12 RON la 0.85, datorita recesiunii ce a afectat profitabilitatea companiilor financiar-bancare.Concluzie

Cea mai mare valoare a EPS-ului in cadrul portofoliului a fost inregistrata de societatea Transgaz (33,42) in ultima perioada analizata, dupa care urmeaza societatile Alro Slatina si BRD.


Indicator

Perioada analizata

SCD

TGN

ARL

ARS

BRD

FREE-FLOAT


25,09%


SCD Valoarea free-float-ului societatii Zentiva este de 25.09% in anul 2010 comparativ cu anul 2009 care este de 21.7 %. Aceasta crestere a free-float-ului arata ca aceasta societate devine mai atractiva.

ALR Valoarea free-float-ului companiei Alro Slatina este 15,81%, ceea ce este o valoare mica, si arata ca majoritatea actiunilor sunt detinute de actionari semnificativi, si doar un procent mic este liber tranzactionat pe piata.

BRD Valoarea indicatorului FREE-FLOAT, de 40.63% in anul 2010 accentueaza atractivitatea actiunilor BRD, deoarece in raport cu alte companii de la Bursa valoarea acestui indicator este destul de mare.

ARS Din punct de vedere al indicatorului FREE-FLOAT, actiunile companiei Aerostar Bacau sunt atractive cu o valoare de 16,93%.

TGN Valoarea free-float-ului in cadrul companiei Transgaz este de 11, 5% ceea ce determina o atractivitate modesta fata de investitori.


Concluzie

La nivelul portofoliului analizat primele 3 societati care au inregistrat cel mai mare free-float sunt: Zentiva S.A., Aerostar Bacau S.A. si BRD Societe Generale.


Indicator

Nivel firma / sector

SCD

TGN

ARL

ARS

BRD

P / B

P / B nivel firma


P / B nivel sectorSCD In ceea ce priveste P/B, valoarea acestui indicator al sectorului farmaceutic este de 1.07 (din care face parte societatea Zentiva) si detine locul al doilea ca medie pe sector, urmata de sectorul de intermedieri financiare cu o valoare pe sector de 1.12 (o valoare mai mare deoarece sectorul bancar este caracterizat de un raport mare intre active si capitalul propriu), iar locul al treilea este ocupat de sectorul resurse energetice cu o valoare pe sector de 1.01.

ALR Dupa cum se observa actiunile Alro pe luna septembrie 2010 au fost supraevaluate, compania a creat valoare pentru actionari. Valoarea P/B a companiei in comparatie cu P/B la nivel de piata este mai mare cu 13,5%.

TGN In ceea ce priveste P/B, sectorul uitilitati din care face parte societatea Transgaz este al 5-lea sector cu o valoare de 0,90 (o valoare mai mica datorita faptului ca acest sector este caracterizat de investitori mari in active imobiliare), imediat dupa sectorul de metalurgie cu valoarea de 0,94.

BRD Nivelul indicatorului P/B al sectorului din care face parte compania BRD este de 1,12 fiind sectorul cu valoarea cea mai mare a acestui indicator de pe Bursa de Valori Bucuresti, urmat de sectorul de transport si depozitare cu o valoare de 1,08.

ARS In ceea ce priveste P/B, sectorul industriei prelucratoare are o valoare destul de mica pe Bursa de Valori Bucuresti cu o valoare de 0,42 dupa  sectorul de masini si utilaje, cu o valoare de 0,64.


Concluzie

In cadrul portofoliului primele 3 firme cu valoarea P/B cea mai favorabila sunt: Transgaz, Alro Slatina si Aerostar Bacau.


1.4.2 Indicatori financiari


Rata de rentabilitate financiara - ROE

Indicator

Perioada analizata

SCD

TGN

ARL

ARS

BRD


ROE (%)

30.09.2009

1,12


- 1, 02


Trim III 2010

16,92

15,13


BRD Conform datelor de mai sus, nivelul rentabilitatii capitalului propriu al companiei BRD a scazut cu 4.66% in anul 2010 fata de anul 2009, datorita scaderii profitului net, dar are o valoare mai mare fata de rata dobanzii de referinta de 6,25%, cu 0,25% aratand o crestere a ratei de castig a investitorului.

SCD Cu o rentabilitate financiara de 16.92 in data de 30 septembrie 2010, fata de celelalte societati din sectorul farmaceutic Zentiva depaseste acesti competitori directi listati la BVB. In primele doua perioade, aceasta rata a societatii Zentiva, ROE, are o valoare mai mica decat rata dobanzii de referinta (6.25%), iar in a treia perioada depaseste cu 10.67 puncte procentuale, aratand o rata atractiva de castig a potentialului investitor. La nivel de sector, Zentiva prezinta cea mai mare valoare a rentabilitatii financiare fata de celalalte societati din sectorul farmaceutic, aceasta valoare fiind de 15.13% in trimestrul al III-lea din 2010.

TGN Evolutia ROE aferenta societatii Transgaz in cele 3 perioade analizate a fost una ascendenta, indicatorul avand o valoare mai mare fata de rata dobanzii de referinta (6,25%) in luna septembrie a anului 2010 cu 5,14 puncte procentuale, ceea ce arata rata atractiva de castig a potentialului investitor. Avand in vedere acestea, investitorul are oportunitatea de a ramane in actionariatul societatii Transgaz, acesta avand o valoare reala foarte buna. La nivel de sector, Transgaz prezinta cea mai mare valoare a rentabilitatii financiare, aceasta fiind in trimestrul al treilea al anului actual de 15,78%.

ALR Rata de rentabilitate financiara a companiei Alro era, la 30.09.2010 cu 3,01 puncte procentuale mai mare fata de perioada similara din 2009. In luna septembrie 2010 rata era, cu 2,94 puncte procentuale mai mare decat rata dobanzii de referinta (6,25%). In comparatie cu celelalte companii din sector, Alro are cea mai mare valoare al acestui indicator (8,41%), are cu 5,77 puncte procentuale mai mare decat compania Zimtub Zimnicea (2,64%). Toate acestea arata rata atractiva de castig a actionariatului.

ARS Rata de rentabilitate financiara a companiei Aerostar a crescut cu 7,32 puncte procentuale in a doua perioada analizata fata de prima perioada, insa a scazut cu 8,53 puncte procentuale in a treia perioada analizata fata de perioada a doua si cu 1,21 puncte procentuale fata de prima. Doar intr-una dintre aceste perioade depaseste rata dobanzii de referinta cu 7,26 puncte procentuale. La nivel de sector, Aerostar Bacau este a doua companie cu cea mai mare valoare al acestui indicator, valoarea acestuia fiind in trimestrul III 2010, 13,69%, aratand astfel o rata atractiva de castig a actionariatului.Concluzie

Primele trei firme din cadrul portofoliului cu cea mai mare rata de rentabilitate financiara sunt: Zentiva, Transgaz si Alro Slatina.


Rata de rentabilitate economica - ROA

Indicator

Perioada analizata

SCD

TGN

ARL

ARS

BRD


ROA (%)

30.09.2009

2.45


-1.64


Trim III 2010

28.51

15.79


BRD Se observa ca nivelul rentabilitatii activului economic a scazut in anul 2010, de la 1.68% la sfarsitul lunii decembrie, la 1,01% in anul 2010, si anume cu 0,65%, datorita scaderii profitului net al companiei. De asemenea, s-a observat o crestere a acestui indicator in anul 2009 cu 0.30% datorita cresterii profitului net.

SCD Rata de rentabilitate economica a societatii Zentiva a avut o evolutie descendenta in primele doua perioade analizate, urmand o crestere vizibila in data de 30 septembrie 2010 (ROA = 28.51%). La nivel de sector cea mai mare valoare a ratei de rentabilitate economica o detine societatea Zentiva ( 15.79%) urmata de societatea Biofarm cu o rata de rentabilitate economica de 13.88%. Aceste valori ale ratei de rentabilitate economica a Zentivei indica o situatie favorabila si arata ca aceasta societate din sectorul farmaceutic estea atractiva din prisma acestui indicator si se recomanda sa se cumpere actiuni.

TGN Rata rentabilitatii economice in cadrul Transgaz a avut o evolutie pozitiva in ultimele 3 perioade analizate, si la nivel de sector are cea mai mare valoare (13,32%) in trimestrul al treilea al anului actual, fata de ROA=0,12% al CNTEE Transelectrica Bucuresti, firma din acelasi sector. Aceste valori ale indicatorului ROA, reflecta situatia favorabila a societatii Transgaz ce presupune un factor de atractivitate pentru potentialul investitor care doreste sa cumpere actiuni.

ALR La finele anului trecut, dupa primele noua luni din 2010, rata rentabilitatii economice a companiei Alro a urcat la 9,83% si a crescut cu 1,18 puncte procentuale fata de perioada similara din 2009. La nivel de sector Alro are cea mai mare valoare a ratei rentabilitatii economice, are cu 4,89 puncte procentuale mai mult fata de Zimtub Zimnicea, companie din acelasi sector. Aceste valori arata ca Alro are o situatie atractiva pentru investitori.

ARS Dupa cum se observa rata rentabilitatii economice a companiei Aerostar Bacau inregistreaza o crestere de 2,7 puncte procentuale in perioada a doua fata de prima perioada analizata, insa aceasta inregistreaza o scadere de 3,1 puncte procentuale in perioada a treia fata de perioada a doua, si 0,40 puncte procentuale fata de prima perioada. In comparatie cu celelalte companii din sector, Aerostar este a doua companie cu cea mai mare valoare al acestui indicator, ceea ce ii confera acestuia o atractivitate modesta pentru investitori.


Concluzie

Primele trei firme din cadrul portofoliului cu cea mai mare rata de rentabilitate economica sunt: Zentiva, Transgaz si Alro Slatina.Indicele de lichiditate

Indicator

Perioada analizata

SCD

TGN

ARL

ARS

BRD


Ind.  lichiditate

30.09.2009

7.48


7.35


7.26


SCD Indicele de lichiditate este mai mare decat valoarea 2, ceea ce inseamna ca Zentiva este protejata impotriva riscului.

TGN In ceea ce priveste indicele de lichiditate, societatea Transgaz a avut o evolutie pozitiva modesta, insa valoarea acestui indice este inca sub valoarea 2, ceea ce aduce companiei un factor de risc.

ALR In toate perioadele analizate, indicele de lichiditate a companiei Alro ramane sub valoarea 2, ceea ce inseamna ca investitia in actiunile companiei poate fi riscanta.

ARS In toate perioadele analizate, indicele de lichiditate a companiei Aerostar ramane peste valoarea 2, ceea ce arata ca investitia in actiunile companiei nu prezinta risc pentru investitori.


Concluzie

Cea mai buna situatie din punctul de vedere al lichiditatii este data de firmele Zentiva si Aerostar Bacau.

Gradul de indatorare

Indicator

Perioada analizata

SCD

TGN

ARL

ARS

BRD


Grad  indatorare
SCD Mentinerea unui grad de indatorare redus (sub 50%) pe parcursul perioadei urmarite, desi a crescut cu 0.63% fata de 31 decembrie 2009 si cu 1.48 fata de 30 septembrie 2010, reflecta ca societatea Zentiva s-a bazat pe imbunatatirea eficientei activitatii desfasurate preponderent pe resursele proprii de finantare.

TGN Gradul de indatorare a companiei Transgaz, a prezentat in perioada analizata o evolutie descendenta, fiind intotdeauna sub pragul de 50%. Acest lucru prezinta un factor de interes pozitiv pentru a investi in actiunile companiei.

ALR In toate perioadele analizate gradul de indatorare ramane peste 50%, ceea ce reprezinta un factor de risc pentru potentialii investitori.

ARS In toate perioadele analizate gradul de indatorare a companiei ramane sub 50%. Compania a reusit chiar reducerea acestuia la jumatate in a doua perioada analizata fata de prima. Din prisma acestui indicator Aerostar poate fi atractiva pentru potentialii investitori.


Concluzie

Cel mai mic grad de indatorare in cadrul portofoliului este inregistrat de societatea Zentiva.

Capitolul 2. Analiza tehnica in cadrul portofoliului de societati


Acest capitol cuprinde analiza tehnica a celor cinci firme cuprinse in portofoliu, si anume analiza graficului de tip linie si a celui de tip lumanare aferente societatilor.

2.1. Analiza graficului de tip linie in cadrul portofoliului


In aceasta analiza sunt cuprinsi si indicatorii tehnici precum: media mobila simpla, MACD, indicele puterii relative si benzile Bollinger.

2.1.1 Alro Slatina

Nivelul RSI < 30: supra-vanzarea actiunilor

 

SMA: Semnal de vanzare

 

SMA: Semnal de cumparare

 

Bollinger: volatilitate mare, risc mare

 

Nivelul RSI > 70: supracumpararea actiunilor

 

MACD   in crestere semnal puternic de crestere

 

MACD in scadere: semnal de vanzare

 


Dupa cum se observa, in lunile martie, aprilie, in mijlocul lunii mai si iunie, la sfarsitul lunii iulie, in octombrie si la inceputul lunii noiembrie, cotatia pretului este peste media mobila simpla, indicand un trend ascendent si o supraevaluare a actiunilor. Pretul este sub media mobila simpla la inceputul si sfarsitul lunii mai, la inceputul si in mijlocul lunii iulie, in luna septembrie, si la sfarsitul lunii noiembrie, indicand o subevaluare a actiunilor.

Per ansamblu, Banda Bollinger este lata, ceea ce indica faptul ca piata este volatila si riscul este mare, exceptand doar cateva scurte perioade, de exemplu, inceputul lunii martie, sfarsitul lunii aprilie, mijlocul lunii iulie si mijlocul lunii noiembrie, cand banda se ingusteaza. In aceste perioade piata este stabila, volatilitatea este mai mica, ceea ce inseamna ca si riscul este mai mic.

Nivelul RSI se afla peste 70 in mijlocul lunii martie, la inceputul lunii aprilie si octombrie, indicand o supracumparare a actiunilor, iar la inceputul si sfarsitul lunii mai, la sfarsitul lunii iunie, la inceputul si mijlocul lunii septembrie, si in luna noiembrie, nivelul este sub 30, indicand o supravanzare a actiunilor.

Nivelul indicatorului MACD este la inceputul anului 2010 in urcare pana in luna mai, apoi coborand si ramanand la un nivel constant, urmand o crestere si o descrestere mica in luna iulie. La inceputul lunii august iarasi are loc o crestere mica, urmata de o scadere mica la sfarsitul lunii septembrie, dupa care are loc o crestere mica si nivelul indicatorului ramane constant. Cresterea indicatorului MACD da semnale clare de cumparare, pe cand coborarea indicatorului da semnale clare de vanzare a actiunilor.

BRD Societe Generale (BRD)


Conform graficului de mai jos se observa existenta unui trend negativ in perioada 30 martie si 1 iulie 2010, cotatia pretului fiind sub media mobila simpla subliniaza o subevaluare a actiunilor si semnale de vanzare a actiunilor BRD. Astfel, pe fondul unui trend descendent foarte puternic, a existat tendinta de vanzare a actiunilor, existand semnale de vanzare-cumparare la intersectia dintre cotatia preturilor si media mobila. Insa, in perioada 1 august-15 august 2010, cotatia pretului este peste media mobila, pe un trend ascendent, sugerand o supraevaluare a actiunilor si semnale de cumparare a actiunilor.

Conform graficului, Banda Bollinger este ingusta in perioada iunie-decembrie 2010, ceea ce indica faptul ca piata intermedierilor finaciare nu este volatila si riscul este mult mai mic, subliniind ca piata este stabila. Insa, in perioada aprilie-iunie, Banda Bollinger este lata sugerand o volatilitate mare, instabilitate si risc ridicat.

SMA: Semnal de vanzare

 

Bollinger:volatilitate mica, piata este stabila

 

Bollinger:volatilitate mare, risc mare

 

SMA: Semnal de cumparare

 

Nivelul RSI>70=supracumpararea actiunilor

 

Nivelul RSI<30 = supravanzarea actiunilor

 


MACD in scadere= semnal de vanzare

 

MACD in crestere= semnal de cumparare

 Nivelul indicatorului RSI se afla sub nivelul de 30 la sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai, sfarsitul lunii iunie si inceputul lunii iulie indicand o supravanzare a actiunilor si astfel semnale de vanzare a acestora, iar sfarsitul lunii martie al lunii iunie, inceputul lunii august si in prima jumatate a lunii septembrie nivelul indicatorului RSI este peste nivelul de 70 indicand o supracumparare a actiunilor si semnale de cumparare a acestora. 

Luand in considerare nivelul indicatorului MACD, se observa semnale clare de cumparare in perioada martie-aprilie si iulie-august datorita cresterii indicatorului peste nivelul 0 si semnale clare de vanzare in perioada aprilie-iulie datorita scaderii puternice a indicatorului sub nivelul 0. De asemenea, se observa un semnal de cumparare puternic la mijlocul lunii mai, subliniata de intersectia liniei punct cu linia indicatorului MACD.

2.1.3. Aerostar Bacau

Bollinger: volatilitate mica, risc mic

 

Bollinger: volatilitate mare, risc mare

 

Nivelul RSI < 30: supravanzarea actiunilor

 

Nivelul RSI > 70: supracumpararea actiunilor

 

SMA: Semnal de cumparare

 

SMA: Semnal de vanzare

 

SMA: Semnal de cumparare

 

MACD >nivelul 0 = semnal de cumparare puternic

 

MACD >nivelul 0 = semnal de cumparare

 

MACD < nivelul 0 = semnal de vanzare

 Conform graficului de mai sus se observa ca, in perioada martie-aprilie, pretul actiunilor este pe un trend ascendent si reprezinta un semnal de cumparare a actiunilor, acesta observandu-se si la sfarsitul lunii septembrie si mijlocul lunii octombrie. De asemenea, pretul actiunilor se afla sub media mobila pe trend de scadere in perioada 15 aprilie- 22 mai, acesta reprezentand semnal de vanzare al actiunilor companiei Aerostar.

Per ansamblu, Banda Bollinger este lata, excluzand sfarsitul lunii noiembrie si scurte momente in martie, august si septembrie. Banda este foarte lata in luna aprilie si la sfarsitul lunii septembrie si in octombrie, ceea ce inseamna o volatilitate a preturilor de tranzactionare a actiunilor companiei si risc mare.Nivelul RSI se afla peste 70 la inceputul si mijlocul lunii martie, la inceputul lunii aprilie, la sfarsitul lunii iulie si la sfarsitul lunii septembrie, ceea ce indica o supracumparare a actiunilor. In luna mai, la inceputul lunii iulie, in mijlocul lunii august si septembrie, si la inceputul lunii noiembrie, nivelul RSI este sub 30, ceea ce indica o supravanzare a actiunilor.

Luand in considerare nivelul indicatorului MACD se observa semnale de cumparare in perioadele martie-aprilie si septembrie-octombrie reprezentate de cresterea indicatorului peste nivelul 0 si semnale de vanzare in perioada aprilie-mai datorita scaderii indicatorului sub nivelul 0.

De asemenea, se poate observa un semnal puternic de cumparare a actiunilor in data de 13 aprilie 2010 si un semnal puternic de vanzare pe data de 22 aprilie 2010, semnale reprezentate de intersectia dintre linia MACD si linia punct.

S.N.T.G.N. Trangaz S.A.

Bollinger: volatilitate din ce in ce mai mica

 

Bollinger: Pretul se situeaza deasupra benzii superioare si arata un trend crescator puternic.

 

SMA: Semnal de cumparare

 

SMA: Semnal de vanzare

 

MACD < nivelul 0 = semnal de vanzare

 

RSI < nivelul 70 = semnal de vanzare

 

RSI > nivelul 30 = semnal de cumparare

 

MACD >nivelul 0 = semnal de cumparare puternic

 

MACD >nivelul 0 = semnal de cumparare

 


In ultimele noua luni analiza tehnica aferenta companiei Transgaz arata o evolutie a mediei mobile simple dupa cum urmeaza: in lunile martie si aprilie (prima jumatate) media mobila care este mult mai neteda decat evolutia pretului actiunilor, este depasita de acest pret pe un trend de crestere ceea ce arata un semnal de cumparare. In lunile aprilie (a doua jumatate) - iunie pretul actiunilor se afla sub media mobila pe trend de scadere ceea ce semnifica un semnal de a vinde, trend care este puternic semnalat de la inceputul acestuia, de intretaierea in jos a mediei mobile de catre pretul actiunilor. Situatia se schimba din luna iulie pana in prezent, unde media mobila se afla sub pretul actiunilor pe un trend de crestere modest dar constant, ceea ce indica semnul de a cumpara actiunile companiei Transgaz.

Benzile Bollinger arata o piata a actiunilor companiei Transgaz volatila in prima jumatate a perioadei analizate, in a doua jumatate (din luna iulie pana in prezent) piata devenind din ce in ce mai putin volatila. In a doua jumatate a perioadei, exista situatii unde pretul se situeaza deasupra benzii superioare si arata un trend crescator puternic.

Indicatorul RSI intareste semnalele de crestere date de benzile Bollinger in a doua jumatate a perioadei analizate, avand valorile peste nivelul de 30 in mod constant, si semnalul de vanzare dat de media mobila simpla, RSI trecand sub nivelul de 70.

Nivelul indicatorului MACD in lunile aprilie (a doua jumatate) - iunie se afla sub nivelul 0 ceea ce intareste semnalul de vanzare a celorlalti indicatori tehnici, iar din luna iulie MACD a trecut in sus peste nivelul 0 si s-a mentinut la acest nivel pana in prezent ceea ce a aratat un semnal de cumparare puternic, acest semnal devenind mai slab in ultimle zile ale perioadei analizate cand MACD se intersecteaza cu linia de semnal exact in zona nivelului 0. Acelasi semnal de cumparare l-a dat si la inceputul perioadei de analiza intarind semnalul indicatorului SMA.


2.1.5. ZENTIVA


In luna mai si noiembrie pretul actiunilor este mai mare decat media mobila reprezentand un semnal de cumparare, deoarece actiunea este supraevaluata, urmata de o perioada in luna mai cand pretul este mai mic decat media mobila indicand un semnal de vanzare. In perioada mai - octombrie, media mobila se afla sub pretul actiunilor pe un trend de crestere modest dar constant, ceea ce indica semnul de a cumpara actiunile societatii Zentiva.

Benzile Bollinger in luniile martie, august si noiembrie arata o volatilitate mare deoarece banda este lata, si totodata reprezentand si un risc la fel de mare. Cand are loc o schimbare de trend, banda se subtiaza puternic in acel moment, acest fapt denota un risc scazut.

MACD in crestere semnal puternic de crestere


 

MACD in scadere: semnal de vanzare


 

Nivelul RSI > 70: supracumpararea actiunilor


 

Bollinger:volatilitate mica, piata este stabila


 

Nivelul RSI < 30: supravanzarea actiunilor


 

Bollinger: volatilitate mare, risc mare


 

SMA: Semnal de vanzare


 

SMA: Semnal de cumparare


 


Linia pretului atinge minime, maxime in afara benzilor urmate de alte minime si maxime in interiorul benzilor, ceea ce de asemenea semnifica o schimbare de trend. Pe parcursul anului linia pretului se misca in interiorul benzilor, indicand o continuitate a trendului. In luna martie si iulie linia pretului formeaza din nou minime si maxime, semnaland shimbarea de trend impreuna cu o subtiere a benzii. Aceasta perioada de scadere dureaza putin, pana in luna noiembrie unde dupa o noua scadere a volatilitatii, actiunile incep din nou sa creasca.

Cand linia MACD incruciseaza linia punctata si o depaseste de jos in sus, este semnal de cumparare la sfarsitul lunii iulie. In mai apare semnalul de vanzare, si anume linia MACD trece sub linia de semn, ramanand mai mult timp in acesta pozitie. In acest interval se observa o diferenta mai mare intre linia MACD si linia semnal, ceea ce descrie o tendinta puternica. In luna noiembrie apare o noua crestere a actiunilor, linia MACD trecand deasupra celei de semnal, indicand un nou moment pentru cumparare.

In luna martie indicatorul RSI depaseste valoarea de 80 ceea ce inseamna ca actiunea este scumpa, desemnand o schimbare de trend. In acest moment trebuie cumparate actiuni. Aceasta valoare o mai putem observa si la sfarsitul lunii august si inceputul lunii decembrie. In acest moment trebuie cumparate actiuni. Dupa aceasta perioada cand piata este supracumparata, prin luna mai, iunie si august valoarea indicatorului scade pana la 30 mentinandu-se in partea spre valorile minime, avand loc astfel o usoara scadere a preturilor in urmatoarea perioada, semn pentru vanzare. In aceasta perioada piata este supravanduta, astfel in decembrie intervine o noua schimbare de trend, RSI depasind iar valoarea de 70, indicand o noua crestere a actiunilor.


2.2. Analiza graficului de tip lumanare in cadrul portofoliului

2.2.1 Alro Slatina04.06.2010 - 10.06.2010 13.06.2010 - 16.10.2010

In data de 04.06.2010 graficul lumanare de tip Inverted Hummer apare pe un trend negativ si confirma ca trendul negativ s-a terminat si ca va incepe un trend pozitiv, astfel exista posibilitatea unei previziuni pe piata.

In data de 13.06.2010 graficul lumanare Inverted Hammer apare pe un trend negativ si indica o schimbare de trend, adica sfarsit de trend negativ si inceput de trend pozitiv, existand posibilitatea unei previziuni pe piata.

2.2.2. BRD Societe Generale (BRD)


 


14.06-18.06.2010 15.07-23.07.2010

In data de 15 iunie 2010 s-a observat o lumanare de tip Hammer ce a aparut pe un trend negativ confirmand ca trendul negativ s-a terminat si ca va incepe un trend pozitiv, astfel pe piata exista posibilitatea previziunii schimbarii trendului prin aparitia acestui tip de lumanare.

In data de 17 iulie 2010 lumanarea de tip Shooting Star arata sfarsit de trend pozitiv si inceput de trend negativ, acest lucru confirmandu-se pe data de 19 iulie si in zilele urmatoare, existand posibilitatea unei previziuni pe piata.
2.2.3 Aerostar Bacau
14.04.2010 - 18.04.2010 23.09.2010 - 28.09.2010


In prima zi din perioada analizata apare o formatiune de tip Marubozu, care aflata pe un trend negativ, indica continuarea acestui trend datorita presiunii foarte mare pe piata. Astfel a existat posibilitatea previziunii scaderii pretului actiunii, schimbare confirmata de lumanarile din zilele urmatoare.

Prima zi arata o lumanare de tip Hammer care apare pe un trend negativ. Aceasta formatiune arata schimbare de trend, din trend negativ devine trend pozitiv dupa cum arata lumanarile din zilele urmatoare. Astfel previziunea cresterii pretului actiunilor a fost posibila din prima zi.


2.2.4 S.N.T.G.N. Trangaz S.A.


26.06.2010 - 02.07.2010 08.09.2010 - 14.09.2010

In prima zi din perioada analizata apare o formatiune de tip Shooting Star, care aflata pe un trend pozitiv, indica sfarsitul acestui trend si inceputul unui trend negativ. Astfel a existat posibilitatea previziunii scaderii pretului actiunii, schimbare confirmata de lumanarile din zilele urmatoare, ultima zi analizata indicand sfarsitul trendului negativ prin formatiunea unui Inverted Hammer ("ciocan rasturnat")

A doua si a treia zi din perioada analizata, avand o lumanare de tipul apropiat celui de Hammer, ne ofera o indicatie clara de incepere a unui trend pozitiv, ea aflandu-se pe un trend negativ dupa cum s-a putut observa in ziua intai. Astfel pretul din zilele urmatoare demonstreaza posibilitatea de previziunie a cresterii pretului actiunilor.


Zentiva
20.04.2010 - 28.04.2010 2.12.2010 - 07.12.2010

Prima zi analizata arata o lumanare rosie de tip Marubozu care previzioneaza puternic continuarea trendului negativ. Acest trend negativ este confirmat de formatiunile din zilele urmatoare, unde pretul actiunilor a scazut puternic.

In prima zi din perioada analizata, avand o lumanare de tipul Shooting Star, aflata pe un trend pozitiv al pretului actiunilor, ne ofera o indicatie clara de inversare de trend. Astfel a existat previziunea scaderii pretului actiunilor, confirmata de formatiunile din zilele urmatoare.
Capitolul 3. Analiza portofoliului de titluri financiare


3.1. Rentabilitatea si riscul titlurilor financiare din cadrul portofoliului


In cadrul portofoliului analizat, societatea care prezinta cel mai bun raport risc/rentabilitate este compania Transgaz S.A. (TGN), acesta fiind 1,52, firma inregistrand cel mai mic risc in perioada analizata (vezi anexa nr1).

Desi cea mai mare rentabilitate este inregistrata de compania Aerostar Bacau, raportul risc / rentabilitate este mult prea mare, ceea ce confera o instabilitate portofoliului de societati avand in vedere riscul acestuia.


In concluzie, analiza rentabilitatii si riscului societatilor portofoliului determina alegerea companiei Transgaz ca parte componenta a portofoliului final, aceasta reprezentand cele mai bune rezultate, asa cum se poate observa in figura de mai jos.


Fig. nr. 3.1. Raportul risc / rentabilitate in cadrul portofoliului in perioada decembrie. 2009-noiembrie.2010


3.2. Sensul si intensitatea legaturii intre titlurile financiare din portofoliu


Analiza portofoliului prin prisma sensului si intensitatii legaturii intre titlurile financiare, reflecta cea mai buna corelatie si covariatie dintre aceste titluri, si anume cele dintre societatile Transgaz si Zentiva, dupa cum se poate observa in tabelul de mai jos. Acestea sunt singurele legaturi negative ale titlurilor financiare in perioada analizata, si prin prisma acestei corelatii, portofoliul va avea in continutul sau titlurile financiare ale acestor doua societati.


Tabel nr. 3.1 Sensul si intensitatea legaturii intre titlurile financiare din portofoliu

Perioada

Dec.2009

Ian.2010

ARS -

BRD

BRD - ALR

BRD - SCD

BRD - TGN

TGN -ALR

TGN -ARS

TGN - SCD

ALR -

SCD

ALR -ARS

ARS -SCD

Corelatie-0.024
Covariatie
Tabel nr. 3.2 Volatilitaea actiunilor in raport cu piata de capital


ARS -

BET

BRD - BET

TGN - BET

SCD - BET

ALR - BET

Corel

0.731

0.903

0.903

0.076

0.854

BETA

2.039

1.122

0.927

0.084

1.549In ceea ce priveste volatilitatea actiunilor companiilor din portofoliu in raport cu volatilitatea pietei de capital, cel mai mare risc il prezinta compania Aerostar Bacau, aceasta avand actiunile de doua ori mai riscante decat o actiune medie. Titlurile financiare cu un grad redus de risc in raport cu piata de capital, sunt cele ale companiei Zentiva (coeficientul BETA find de 0.084), societatea Transgaz prezinta titluri financiare de risc mediu iar titlurile societatii Alro Slatina sunt cu 50% mai riscante decat piata de capital.


3.3. Portofoliul de titluri financiare


Lucrarea abordeaza analiza de piata a evolutiei cursurilor actiunilor cu scopul constituirii unui portofoliu cu rentabilitate maxima la un risc mic asumat pe baza titlurilor financiare provenite de la cele 3 societati comerciale alese, cotate la Bursa de Valori Bucuresti.

Lista societatilor comerciale care alcatuiesc portofoliul sunt: Transgaz, Zentiva si Alro Slatina. Avand ca baza decizionala analiza fundamentala, analiza tehnica, analiza legaturilor dintre titlurile financiare si rentabilitatea si riscul acestora, portofoliul final cuprinde aceste societati.


In ceea ce priveste analiza fundamentala, aceasta reflecta evolutia pozitiva in cadrul celor trei firme. Transgaz a inregistrat un profit net in prima jumatate a anului curent, mai mare cu 56% fata de cel inregistrat in primul semestru al anului 2009, iar cifra de afaceri a prezentat in ultimii ani o crestere constanta, performantele financiare fiind unele atractive pentru investitori. Alro Slatina detine cea mai mare cifra de afaceri din sector si ocupa o pozitie semnificativa in ansamblul economiei romanesti. Sectorul metalurgiei este al 4-lea sector cu cea mai mare capitalizare. In anul 2010 in Romania, cea mai profitabila industrie este cea farmaceutica, Zentiva ocupand locul 8 cu o cota de piata de 3,8% si fiind a 3-a companie din industria de medicamente. Sectorul farmaceutic mai reprezinta si un punct de atractie pentru multi investitori din Romania, datorita rentabilitatiii mari a titurilor societatilor de profil cotate si a reprezentativitatii acestui sector pe piata de capital din tara noastra. In 2010 cea mai mare crestere a fost inregistrata de titlurile Zentiva care au urcat la 13,6%, fiind si cele mai lichide din sector. Piata farmaceutica este si una dintre putinele sectoare importante din Romania care nu a inregistrat un regres valoric pe fondul crizei.


In ceea ce priveste ratele de rentabilitate economica si financiara, cele trei companii se situeaza pe primele trei locuri in topul celor mai bune rezultate. Transgaz a avut o evolutie a PER-ului ascendenta in ultima perioada, avand aceeasi valoare in comparatie cu media sectorului. Societatea Transgaz este atractiva pentru potentialii investitori bursieri si prin prisma indicatorului EPS. Un factor de interes pozitiv pentru a investi in actiunile companiei Transgaz este gradul de indatorare care are o evolutie descendenta, fiind mereu sub pragul de 50%.

Compania Zentiva mai este atractiva si datorita cresterii free-floatului. In ceea ce priveste P/B, valoarea acestui indicator al sectorului famaceutic este de 1.07 detinand al 2-lea loc ca medie pe sector. Zentiva detine si cel mai mic grad de indatorare dintre cele 3 societati alese.


Conform analizei rentabilitatii si riscului titlurilor financiare in cadrul ultimelor 12 luni, societatea Transgaz a prezentat cel mai bun raport risc / rentabilitate, fapt pentru care a fost aleasa ca parte componenta a portofoliului final. Desi companiile Zentiva si Alro Slatina nu au avut cele mai bune rentabilitati in perioada analizata, perspectivele sectoriale pozitive si valorile indicatorilor de performanta bursiera si a celor financiari care au clasat cele doua companii ca fiind cele mai atractive pentru investitori, au determinat includerea acestor societati in portofoliu.

Portofoliul alcatuit din cele trei societati cuprinde cele mai bune legaturi ale titlurilor financiare, aceste corelatii negative putand duce la diminuarea riscului din cadrul intregului portofoliu (vezi tabel nr. 3.1.)


In ceea ce priveste volatilitatea actiunilor companiilor din portofoliu in raport cu volatilitatea pietei de capital, 2 dintre societati au un nivel redus al riscului in raport cu aceasta, iar una prezinta actiuni cu un nivel mai mare al riscului cu 50%. Cu cat indicele BET este mai mare, cu atat actiunile firmei sunt mai riscante in raport cu piata de capital, de aceea in conditiile unui context macroeconomic nefavorabil si instabil d.p.d.v. politic, portofoliul va cuprinde titlurile financiare cu un nivel mai ridicat de risc in raport cu piata de capital, ale unei singure companii.


3.4. Rentabilitatea si riscul portofoliului de societati


% portofoliu

TGN


SCD


ALR


Deoarece un investitor bun la Bursa are in vedere doua aspecte importante in vederea realizarii portofoliului si anume: rentabilitatea portofoliului si riscul acestuia, s-a ales varianta ponderilor actiunilor ce confera rentabilitate ridicata si un risc redus (vezi anexa nr.2 ). Astfel, s-au ales urmatoarele ponderi: 65% pentru compania Transgaz (TGN), 30% pentru compania Zentiva (SCD) si 5% pentru compania Alro Slatina (ALR). Aceste ponderi ofera un risc redus al portofoliului, de 5,309, si o rentabilitate ridicata de 3,389, oferind cel mai mic risc si una dintre cele mai ridicate rentabilitati din cadrul variantelor avute in vederea stabilirii portofoliului.

Concluzii


In vederea  identificarii oportunitatii de investire in titlurile financiare aferente Bursei de Valori Bucuresti, s-au aplicat doua analize importante precum analiza fundamentala si analiza tehnica in cadrul unui portofoliu constituit din cinci firme. O componenta importanta a strategiei de investire a fost diversificarea portofoliului.

Cele trei companii alese, fac parte din profile sectoriale diferite si prezinta cele mai bune rezultate din cadrul intregului portofoliu. Riscul portofoliului final este mai mic decat riscul individual al firmelor componente, iar cea mai mare pondere a titlurilor financiare este detinuta de compania Transgaz.

Intr-o piata de capital cu un nivel redus al eficientei demonstrat in capitolul 1, si in cadrul unui context macroeconomic instabil, mai ales in domeniul politic, s-au ales titluri financiare cu un nivel de risc mic in raport cu piata de capital si care presupun castiguri nu foarte mari dar sigure , pe termen lung.Bibliografie


www.ktd.ro;

www.bvb.ro;

www.onlinebroker.ro;

www.tradeville.ro;

www.money.ro;

www.bnr.ro;

www.capital.ro;

www.zf.ro;

www.dailybusiness.ro;

www.wall-street.ro;

www.mediafax.ro;

www.bursa-financiara.ro;

www.financiarul.ro;

www.insse.ro;


ANEXA NR.1

Rentabilitatea si riscul societatilor din cadrul portofoliului


RM

Risc

ARS

5.432

18.332

SCD

1.568

7.287

BRD

-0.933

8.161

TGN

4.411

6.746

ALR

1.036

11.922AEROSTAR BACAU


Luna

PR 1

PR 0

DIV

RL

RM

Risc


9-Dec
Jan-10
Feb-10
Mar-10
Apr-10
May-10
Jun-10
Jul-10
Aug-10
Sep-10
Oct-10
Nov-10Suma RL

ZENTIVA


Luna

PR 1

PR 0

DIV

RL

RM

Risc


9-Dec
Jan-10
Feb-10
Mar-10
Apr-10
May-10
Jun-10
Jul-10
Aug-10
Sep-10
Oct-10


Nov-10Suma RL


BRD


Luna

PR 1

PR 0

DIV

RL

RM

Risc


9-Dec
Jan-10
Feb-10
Mar-10
Apr-10
May-10
Jun-10
Jul-10
Aug-10
Sep-10
Oct-10
Nov-10Suma RL

TRANSGAZ


Luna

PR 1

PR 0

DIV

RL

RM

Risc


9-Dec
Jan-10
Feb-10
Mar-10
Apr-10
May-10
Jun-10
Jul-10
Aug-10
Sep-10
Oct-10
Nov-10Suma RL

ALRO SLATINA


Luna

PR 1

PR 0

DIV

RL

RM

Risc


9-Dec
Jan-10
Feb-10
Mar-10
Apr-10
May-10
Jun-10
Jul-10
Aug-10
Sep-10
Oct-10
Nov-10Suma RL

ANEXA NR.2

Rentabilitatea si riscul portofoliului de societati


Pondere titluri portofoliu (Var2) 

Rentabilitate portofoliu (Var1)

Risc portofoliu (Var1)

TGN

50%

2.8

5.8

SCD

30%

ALR

20%

Pondere titluri portofoliu (Var2) 

Rentabilitate portofoliu (Var2)

Risc portofoliu (Var2)

TGN

55%

3.0

6.0

SCD

25%

ALR

20%

Pondere titluri portofoliu (Var3) 

Rentabilitate portofoliu (Var3)

Risc portofoliu (Var3)

TGN

70%

3.4

6.3

SCD

15%

ALR

15%

Pondere titluri portofoliu (Var4) 

Rentabilitate portofoliu (Var4)

Risc portofoliu (Var4)

TGN

65%

3.33

6.0

SCD

20%

ALR

15%

Pondere titluri portofoliu (Var5) 

Rentabilitate portofoliu (Var5)

Risc portofoliu (Var5)

TGN

65%

3.36

5.66

SCD

25%

ALR

10%

Pondere titluri portofoliu (Var6) 

Rentabilitate portofoliu (Var6)

Risc portofoliu (Var6)

TGN

60%

3.19

5.85

SCD

25%

ALR

15%

Pondere titluri portofoliu (Var7) 

Rentabilitate portofoliu (Var7)

Risc portofoliu (Var7)

TGN

60%

3.2

5.4

SCD

30%

ALR

10%

Pondere titluri portofoliu (Var8) 

Rentabilitate portofoliu (Var8)

Risc portofoliu (Var8)

TGN

65.0%

3.38

5.30

SCD

30.0%

ALR

5.0%
https://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/;


https://www.financiarul.com/articol_53439/target-capital-actiunile-aerostar--au-un-potential-de-crestere-de-143.html;

https://www.ktd.ro/bursa/bvb_sectorial_indicatori.php;Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }