QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Programare; Identificare; Pregatire; Finantare; Implementare; Evaluare
Programare; Identificare; Pregatire; Finantare; Implementare; Evaluare


1. Programarea

Programarea este prima faza a PCM care consta in stabilirea cadrului general de cooperare al UE cu o anumita tara sau regiune a unei tari.
Printr-un proces de consultare si negociere intre guvernul national, donatori si alti factori interesati, urmarind analiza problemelor si a oportunitatilor de dezvoltare ale tarii sau regiunii in cauza si tinand cont in acelasi timp de prioritatile UE si ale tarii beneficiare, ca si de actiunile altor organizatii finantatoare, de capacitatea financiara a UE si a tarii sau regiunii receptoare, se convine acordarea sprijinului pe anumite domenii de activitate si se schiteaza idei de programe.

Rezultatul se regaseste intr-un Document Strategic de tara sau Regional. In Documentul Strategic de tara sau regional (Exemplu: Planul National de Dezvoltare, Planul National de Dezvoltare Regionala etc) sunt identificate si prezentate domeniile de activitate care sa fie sprijinite de UE, la nivel national sau regional.

Figura 2 – Fazele PCM


2. Identificarea

Conform cadrului stabilit de Documentul Strategic de tara sau Regional se analizeaza problemele (situatiile dificile, care nu convin si pe care dorim sa le depasim), nevoile si interesele posibililor factori interesati si se identifica acele idei de proiecte care urmeaza sa fie aprofundate.

In aceasta faza se elaboreaza, cand este necesar, studii de pre-fezabilitate (SPF).  Aceste studii ajuta la identificarea, selectarea si analiza comparativa a unor optiuni specifice si recomanda studiile ulterioare necesare pentru formularea proiectului. Rezultatul studiului da indicatii asupra oportunitatii de a continua studiul pentru ideea de proiect aleasa

Exemple de SPF: pentru infiintarea unui parc industrial, constructia unei statii de epurare a apelor uzate, constructia unei autostrazi etc.


Pregatirea/Formularea

In aceasta faza se analizeaza aspectele importante ale ideii de proiect, tinand cont de obiectivele generale si prioritatile Documentului Strategic de tara sau Regional, de indicatorii cheie de calitate si de opiniile principalilor factori interesati. Beneficiarii directi ai proiectului si alti factori interesati in realizarea acestuia (acestia pot fi, dupa caz, autoritati locale, furnizori de servicii, publice sau private, alti agenti economici, organizatii neguvernamentale, inclusiv asociatii profesionale etc) trebuie sa participe activ la detalierea ideii si pentru aceasta se constituie o echipa de proiect.

Echipa de proiect devine o structura executiva, iar consultarea cu beneficiarii directi si factorii interesati se realizeaza sub forma unor intalniri periodice, in care se discuta, intre altele, stadiul analizei, se cer informatii suplimentare si dupa caz, studii de fundamentare, analiza riscului etc.

Relevanta problemelor si fezabilitatea sunt aspecte cheie in aceasta faza. Se elaboreaza planuri detaliate de implementare a activitatilor ce vor fi realizate in cadrul proiectului, incluzand Cadrul Logic, cu indicatori privind rezultatele asteptate si impactul proiectului, precum si planul de resurse si implementare. In final, echipa de proiect ia decizia de a propune proiectul pentru finantare.

O propunere de proiect de interes local va fi sustinuta de participantii la formularea ei, prin incheierea unui memorandum semnat de toti acestia.


4. Finantarea

Propunerea de finantare se elaboreaza sub forma unei cereri de finantare, care se completeaza intr-un formular standardizat (aplicatie), diferit pentru fiecare tip de program de finantare in parte. De regula, aplicatia este insotita de o serie de anexe, care fac parte integranta din cererea de finantare si justifica cererea.

Aplicatia (cererea de finantare) este depusa la Unitatea de implementare a programului (ex. Agentia pentru Dezvoltare Regionala, Organism Intermediar etc) prin care se finanteaza proiectul propus.

Comisia de evaluare a propunerilor de proiect evalueaza cererea de finantare si decide daca proiectul va fi sau nu va fi finantat, pe baza unor criterii de selectie, aceleasi pentru toate cererile de finantare depuse in cadrul programului de finantare respectiv.

In cazul deciziei de finantare a proiectului propus, se semneaza Contractul de finantare intre Autoritatea Contractanta si Beneficiarul de sprijin financiar (aplicantul). In cazul programelor, contractul de finantare se incheie intre institutia specializata a donatorului (Comisia Europeana, in cazul UE) si tara receptoare.


5. ImplementareaResursele materiale si umane alocate implementarii proiectului sunt utilizate pentru indeplinirea scopului propus prin proiect (rezultatele propuse prin proiect se adreseaza grupurilor tinta si beneficiarilor), contribuind astfel la indeplinirea obiectivelor generale ale proiectului.

Activitatile implementate in cadrul proiectului implica, de regula, incheierea unor contracte pentru realizarea de studii, pentru asistenta tehnica, achizitii de bunuri si lucrari.

Evolutia activitatilor din proiect este urmarita (se monitorizeaza progresul proiectului) si, dupa caz, se propun ajustari impuse de schimbarea conditiilor initiale. La sfarsitul perioadei de implementare, se poate propune un nou proiect pentru continuarea sau extinderea activitatilor proiectului.


6. Evaluarea

Evaluarea reprezinta estimarea, cat mai sistematica si obiectiva cu putinta, a unui proiect, program sau politica in derulare sau finalizata, in fazele de conceptie si implementare, precum si a rezultatelor sale. Scopul evaluarii este de a compara coerenta rezultatelor proiectului cu obiectivele propuse, determinand astfel eficienta, eficacitatea, impactul si durabilitatea proiectului.

Evaluarea trebuie sa furnizeze informatii credibile si utile, permitand incorporarea de lectii invatate si bune-practici in procesul de decizie, atat din perspectiva beneficiarilor de sprijin financiar cat si a organizatiilor finantatoare (donatori).

Evaluarea poate fi facuta in perioada de implementare a proiectului sau programului (“evaluare intermediara”), la sfarsitul acesteia (“evaluare finala”) sau dupa perioada de implementare (“ex-post evaluare”), fie pentru a ajuta la o mai buna directionare a proiectului sau programului, fie pentru a desprinde lectii utile pentru viitoare proiecte/programe.

Evaluarea ar trebui sa conduca la decizia de a continua, revizui sau stopa un proiect/program, iar concluziile si recomandarile ar trebui luate in considerare in procesul de elaborare, respectiv implementare, a unor proiecte sau programe viitoare.Figura 3 - Ciclul preferat al proiectelor

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }