QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Managementul ca stiintaMANAGEMENTUL CA STIINTA


Managementul, ca stiinta, s-a cristalizat relativ recent, prin eforturile depuse de un numar mare de specialisti, ca raspuns la stringentele necesitati ale practicii sociale.

Cuvantul management, se presupune, ca vine din limba latina, "manus" care semnifica manevrare, pilotare. Francezii foloseau urmatoarele cuvinte: "manege", reprezinta locul unde erau dresati caii, "manier ", cu  inteles de manipulare, modelare si "menager" insemnand folosirea de oameni in vederea realizarii unui scop propus. In limba engleza s-a format verbul "to manage" care inseamna a conduce, a se descurca, a administra. Astfel deriva de aici cuvintele management si manager.Notiunea de management are urmatoarele intelesuri : de proces, de stiinta, totalitatea organelor de conducere colectiva si a persoanelor care conduc organizatia. De exemplu, Reece si O'Grady pag. 37 definesc managementul ca fiind "procesul de coordonare a resurselor umane, informationale, fizice si financiare in vederea realizarii scopurilor organizatiei". In publicatia Larousse, managementul este definit ca fiind " stiinta tehnicilor de conducere a intreprinderii".  Managementul reprezinta procesul de coordonare a resurselor unei organizatii, a activitatiilor de previziune care includ - planificarea, organizarea, adaptarea deciziilor, antrenarea personalului si controlul realizarii obiectivelor stabilite.

Managementul are in vedere studierea proceselor si relatiilor de management din cadrul lor, in vederea descoperirii principilor si legitatilor care le guverneaza,  conceperea de sisteme, metode , tehnici si modalitati de conducere sa asigure obtinerea si cresterea competitivitatii.

Pentru desfasurarea procesului sunt necesare urmatoarele categorii de resurse:

a) - Resursele umane; sunt cele mai importante, unele firme acorda o mare importanta angajatiilor prin folosirea unei game variate de stimulente cum ar fi : salarii mai mari, prime, vacante platite de firma sau diferite programe care sunt spre interesul angajatilor.

b) - Resursele materiale; sunt tangibile, fizice, adica cele pe care o firma sau societate comerciala le foloseste, precum sunt materiale, materii prime, masini, utilaje, etc.

c) - Resursele financiare, reprezinta banii pe care societatea comerciala sau organizatia ii foloseste pentru efectuarea tranzactiilor ( fonduri de salarizare, credite, vanzari, etc.)

d) - Resurse informationale, se refera atat la mediul intern cat si la cel extern : la piata de consumatori si furnizori, mediul cultural, economie, politica si tehnologie.

Procesele de management reprezinta ansamblul proceselor de munca care se desfasoara in orice sistem uman sau firma. Aceste procese de management sunt impartite in doua :  procese de executie si procese de management.Procesele de executie reprezinta forta de munca care actioneaza asupra obiectelor muncii prin intermediul mijloacelor de munca.

Procesele de management, fata de procesele de execute  aceste reprezinta doar o parte din forta de munca care actioneaza asupra celeilalte. Aceste procese au in vedere realizarea unei eficiente cat mai ridicate, avand un caracter multilateral. Procesele de management cuprind in structura lor anumite finctii sau atribute ale conducerii, acestea sunt : - previziunea, organizarea, coordonarea, antrenarea si functia de control-evaluare.

Cel de al II lea, element important al managementului sunt relatiile managementului, acestea sunt definite ca fiind raporturi care se stabilesc intre componentii unei organizatii si componentii altor sisteme, in procesele de previzionare, de organizare, de coordonare, de antrenare si de control-evaluare.

Aceste relatii de management au la baza trei tipuri de determinari

a)   Determinare social-economica, asigura caracteristicile economico-sociale esentiale firmelor bazate pe acelasi tip de proprietate.

b)   - Determinarea tehnico-materiala, are in vedere caracteristicile obiectului muncii si a mijloacelor de munca, care constituie suportul tehnico-material al incadrarii firmelor in ramuri si subramuri.

c)   - Determinarea umana, explica diferentele care au loc in planul relatiilor de management realizate intre firme de acelasi tip, din punct de vedere al proprietatii, profilului, resurselor financiare si resurselor tehnico-materiale.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }