QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Definitia managementului aprovizionarii. Termeni utilizati.

Definitia managementului aprovizionarii.Termeni utilizati.


Managementul aprovizionarii reprezinta activitatea entitatilor economice prin care se asigura elementele materiale si tehnice necesare productiei, in volumul si structura care sa permita realizarea obiectivelor generale ale intreprinderii, in conditiile unor costuri minime si ale unui profit maxim.

In acelasi cadru se include si activitatea de parteneriat (cooperare sau colaborare) intre firme pentru realizarea unor produse. Activitatea de parteneriat se desfasoara dupa aceleasi principii ca si cea de aprovizionare si desfacere, deoarece fiecare unitate poate apare fie in calitate de furnizor, fie in calitate de beneficiar.
In literatura de specialitate, cat si in practica economica sunt utilizati o serie de termeni : achizitionare, asigurare, aprovizionare, cumparare, alimentare.

• „achizitionarea“ reprezinta actiunea de angajament financiar „de cumparare“ a unor resurse materiale sau produse, fiind de fapt o tranzactie monetara efectiva;

• „aprovizionarea“ -  in raport cu achizitionarea are un continut mai larg. Aceasta reprezinta doar un moment al procesului complex de aprovizionare cu materiale si echipamente tehnice, fiind precedata de stabilirea necesarului, dimensiunii si momentului de cumparare, cand intervine cererea sau comanda, urmate de negocierea conditiilor de furnizare; aprovizionarea se finalizeaza cu aducerea efectiva a resurselor materiale in intreprindere. „Asigurarea materiala si cu echipamente tehnice“ se apreciaza ca termen similar notiunii de „aprovizionare“. In practica economica de specialitate asigurarea capata o acceptiune mai extinsa, aceasta incluzand atat aprovizionarea cat si actiunea de completare a bazei materiale si tehnice necesare cu resurse din surse proprii (interne) ale intreprinderii. E vorba de resursele care se produc in interiorul intreprinderii si care sunt destinate consumului propriu. (SDV-uri, anumite forme de energie, diferite piese, subansamble, materiale refolosibile etc.).• „alimentarea“ - reprezinta actiunea de finalizare a procesului de aprovizionare (sau de asigurare) prin trecerea in consum a resurselor materiale aduse: sosite din afara sau fabricate in interiorul firmei, prin trecerea materiilor prime din depozite la punctele de prelucrare / consum in concordanta cu programele elaborate in acest sens.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }