QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Regimul nationalist

Moartea lui Gheorghiu-Dej a pus problema succesiunii sale in conducerea P.M.R. Atunci, „educat” inca din 1952 pentru a „sluji” politica comunista, Nicolae Ceausescu vine la putere. Cu toate ca acesta beneficiase de politica de destindere a lui Dej, Ceausescu a atacat vehement pe fostul conducator, proclamandu-se deschizatorul marii politici.
Prima etapa a regimului ceausist s-a desfasurat intre anii 1965-1971. Principalii factori au fost :
• Adoptarea unei noi Constitutii
• Redenumirea tarii in Republica Socialista Romania
• Schimbarea denumirii P.M.R. in Partidul Comunist Roman (P.C.R.)
Toate promisiunile cu caracter populist facute de catre Ceausescu, i-au intarit pozitia. La acea vreme, noul lider nu urma numai castigarea simpatiei fata de popor ci si pe cea a Occidentului. Prin aceasta politica a sa, Ceausescu a reusit sa castige si simpatia poporului. Realizarilor din aceasta etapa li s-a adaugat momentul din 1968, care s-a dovedit a fi decisiv pentru propulsarea lui Ceausescu in politica internationala. La un momentdat „tovarasul” Ceausescu a atacat verbal U.R.S.S. Din acel moment prestigiul lui Ceausescu a crescut imens. Repetatele vizite in strainatate ale „tovarasului” au amplificat rolul Romaniei pe plan international.
A doua etapa a regimului Ceausist s-a desfasurat intre anii 1971-1980. Aceasta etapa a avut ca punct de pornire vizitele lui Ceausescu in China si in Coreea de Nord. Din 1972, acesta incepe sa-si puna rudele in posturi importante in partid si in sistemul organelor de stat. In 1973 sotia sa, Elena, este promovata in Comitetul Executiv al P.C.R. In 1974 Ceausescu devine presedinte al republicii. Tot in anii ’70 dictatorul nostru a luat o serie de decizii economice gresite, „pregatind” astfel criza economica din anii ’80.

Cea de-a treia etapa a regimului Ceausist s-a desfasurat intre anii 1980-1987. Dupa 1980 starea de criza a Romaniei a devenit evidenta. In aceasta perioada tara noastra avea nevoie de materii prime din strainatate. Tot in aceasta perioada de criza s-au inregistrat imprumuturi imense din strainatate. Majoritatea statisticilor erau falsificate pentru a acoperi o economie falimentara. Atunci poporul roman era folosit tot mai mult ca o arma de propaganda a regimului Ceausist.Ultima etapa si anume sfarsitul regimului Ceausist a avut loc intre anii 1987-1989. In acesti doi ani dictatorul pierduse total sprijinul populatiei. Dornic de a modifica fizionomia oraselor, regimul a inceput o serie de demolari ale constructiilor vechi. Asadar la 21 septembrie 1988, Ceausescu a organizat un miting pentru a explica populatiei de ce politica sa este cea mai buna. Insa, intalnirea nu a mers asa cum s-a asteptat. Multimea a inceput sa-l huiduie pe dictator, dupa care multimea a patruns in Comitetul Central, Televiziunea si Radioul, anuntand poporul ca Ceausescu a fugit. In cele din urma Ceausescu a fost prins la Targoviste pe data de 25 decembrie. Dupa ce au fost judecati, Elena si Nicolae Ceausescu au fost executati.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }