QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente istorie

GETO-DACII IN IZVOARELE SCRISE ANTICENumerosi scriitori antici, greci sau latini, au facut consemnari despre geto-daci, dedicandu-le chiar opere intregi. Imprejurarile timpului au facut ca pretioase marturii scrise despre cea mai cunoscuta ramura din marea familie traca, ramura de nord, geto-dacii, sa nu se pastreze pana in zilele noastre. Totusi insemnarile ramase cuprind un registru variat referitor la viata materiala, spirituala si de stat a acestora.
Autorii greci ii mentionau, de obicei, sub numele de geti pe locuitorii din regiunea Dunarii Inferioare, respectiv din Muntenia ,Dobrogea sau Moldova. In scrierile latine sunt mentionati cu numele de daci cei care locuiau in zona intracarpatica , in Transilvania si Banat1). Pe meleagurile noastre au ajuns mai intai grecii dinspre sud si sud-est, care i-au intalnit mai intai pe geti si in izvoarele elene acesta e numele mai des folosit. Romanii au venit mai tarziu in contact cu dacii, mai ales cei dinspre apus, si scriitorii latini folosesc cu predilectie aceasta denumire.2)


Sub oricare din aceste denumiri autorii antici aveau in vedere aceeasi comunitate etnica, intre daci si geti existand doar o delimitare geografica. De aceea, cand ne referim la locuitorii spatiului carpato-danubiano-pontic in perioda antica ii avem in vedere pe geti sau daci ori, in termeni moderni geto-daci sau daco-geti.
Primele informatii scrise ne sunt oferite de un logograf din Milet, Hecateu. Ca geograf si istoric, a scris printre alte lucrari si Inconjurul pamantului, din care nu s-au pastrat decat fragmente. Intr-unul din aceste fragmente gasim consemnate doua triburi, crobyzii si trizii (sau tirizii), care locuiau in sudul Dobrogei de astazi.3) Izvoarele mai tarzii pomenesc si ele aceste triburi ca facand parte din neamul getilor, asa incat, prin opera lui Hecateu, getii isi fac aparitia in istoria scrisa a omenirii.4)
Herodot in Istorii, nazuind sa dea o veritabila istorie universala pentru vremea lui, inchina si getilor mai mult decat cateva cuvinte.5) Povestind campania regelui Darius din 514 i.e.n. impotriva scitilor de la nordul Marii Negre, Herodot spune urmatoarele: " Inainte de-a ajunge la Istru, birui mai intai pe geti , care se cred nemuritori. Caci tracii, locuitorii din Salmydessos si cei care ocupa tinutul asezat mai sus de orasele Apolonia si Mesembria - pe nume scirmiazi si nipseeni - s-au predat lui Darius fara lupta. Getii, insa, fiindca s-au purtat nechibzuit, au fost indata inrobiti, macar ca ei sunt cei mai viteji si cei mai drepti dintre traci."6) Herodot rezolva astfel trei probleme referitoare la geti: teritoriul ocupat (inainte de Dunare), religia ( se cred nemuritori) si apartenenta etnica la neamul tracilor. Tot Herodot ne spune ca numele apelor din Campia Munteana, ca Naparis, Argesis, Buzaeus si Seretus sunt tracice, iar intre Carpati si Dunare, nu e loc pentru alti traci decat pentru geti, care locuiau pe malul drept pana la varsarea in mare, si care locuiau sub numele de carpi in Moldova de miazazi.7)
Herodot este primul care ne ofera cele mai complete si ample informatii despre religia lor, pastrate pana astazi. In cartea a IV-a din Istorii reda ceea ce i-au povestit grecii de pe tarmurile Helespontului si ale Pontului Euxin. Conform acestora Zalmoxis a fost un muritor, rob al lui Pytagora in Samos. Dupa ce a fost eliberat, si-a strans bogatii, s-a intors in patria sa, unde prin mijloace inselatoare 8) a reusit sa insufle noua credinta tracilor " nevoiasi si saraci cu duhul" ( IV, 95). El pune sa i se construiasca o casa in care " ii primea si ii punea sa benchetuiasca pe fruntasii tarii, invatandu-i ca nici el, nici oaspetii sai si nici unul dintre urmasii acestora nu vor muri, ei vor merge intr-un anume loc unde vor trai pururi si vor avea parte de toate bunatatile. " (IV, 95) 9) Dupa un timp Zalmoxis a coborat in locuinta subpamanteana, unde a stat trei ani, timp in care getii, crezandu-l mort, l-au jelit, iar in al patrulea an a aparut, demonstrand ca invatatura sa este adevarata. Referiri ample face Herodot si la practicarea cultului de catre getii care se credeau nemuritori : o data la cinci ani ei trimit un sol la Zalmoxis pe care, dupa ce ii impartasesc nevoile lor, apucandu-l de maini si de piciore, il arunca in trei sulite. Daca solul moare imediat, inseamna ca zeul le accepta cererile, in caz contrar solul este considerat un ticalos, dupa aceea fiind trimis un alt sol " caruia ii dau insarcinari inca fiind in viata " (IV, 94). De asemenea, este prezentat si ritualul gonirii tunetelor si fulgerelor, deoarece ei cred ca nu exista alt zeu in afara de al lor. In finalul relatarii sale Herodot mentioneaza ca ar fi trait mult inainte de Pytagora, insa acesta nu e acceptat de grecii care nu puteau admite ca o asemenea invatatura sa apartina " barbarilor". 10)
Parintele istoriei nu este insa primul autor care vorbeste despre getii care locuiau intre Muntii Balcani, Dunare si Marea Neagra.11) Dramaturgul atenian Sofocle,intr-un fragment din tragedia Triptoleum vorbeste despre " Charnabon, care in timpurile de fata domneste peste geti".12) Este vorba probabil despre getii care locuiau in partea de sud a Dunarii.13)
Ulterior, in remarcabila sa lucrare stiintifica Istoria razboiului peloponesiac, Tucidide, care se tragea dintr-o familie de traci incetatenita la Atena, remarcandu-se printre cei mai de seama reprezentanti ai istoriografiei antice, ii mentioneaza si el pe geti: " . getii peste care dai daca treci muntii Haemus, mai ales in vecinatatea Pontului Euxin. Getii si populatiile din acest tinut se invecineaza cu scitii, au aceleasi arme si sunt toti arcasi calari . " 14)
Menandru, cel mai de seama autor de comedii de dupa Aristofan, mentioneaza numele getilor. El acorda unui personaj (sclav) numele de Daos ( lup in limba traco-frigienilor). 15) se pune problema daca Daos folosit de Menandru in comediile sale, preluat apoi sub forma de Davos sau Davus in comedia latina, reprezinta pe daci ori este vorba despre un alt trib.16)
Strabon este cel care a incercat sa dea raspunsul la aceasta intrebare, care vorbind despre geti, spunea: " socot ca ei se numeau in vechime davi. De aici si numele de sclavi, Geta si Davos, obisnuite la atici. Aceasta presupunere merita mai multa crezare decat aceea potrivit careia numele ar veni de la - scitii dai - , care locuiesc prea departe, langa Hyrcania ; si nu pare de crezut sa se fi adus de acolo sclavi in Attica. Intr-adevar atenienii ii numeau pe sclavii lor dupa numele neamurilor de unde ii aduceau".17) Presupunerea lui Strabon a fost acceptata in mare masura, propunandu-se ca numele vechi, Daos, se va transforma in dakos. Alti invatati insa, bazandu-se ca Tucidide ( II, 96; VII, 27 ) cunoscuse o populatie ce locuia in Muntii Rhodopi, de origine tracica ce se numea dioi, presupun ca este vorba despre anumiti sclavi ce proveneau din aceasta parte a Peninsulei Balcanice. 18)
Strabon aminteste existenta getilor pe malul nordic al Dunarii, stabilind urmatoarele deosebiri intre geti si daci: " getii sunt aceia care se inclina catre Pont si rasarit; dacii, aceia ce vin catre Germania si izvoarele Istrului. Partea superioara a Istrului care sta catre izvoarele lui, pana la cataracte, se numeste Danubiu si trece mai ales pe langa daci; partea inferioara pana la Pont, de care sunt vecini getii, se numeste Istru".19) Prin urmare, getii locuiau mai catre Pont, in Muntenia, poate si prin Moldova, iar dacii, mai spre apus, prin Banat si Transilvania.20)

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }