QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente istorie

Formarea poporului si a limbii romane
Aceasta afirmatie va fi exagerata de imigrationisti, majoritatea dacilor continuand sa traiasca si dupa razboaie.
Argumente
~ exista inscriptii ce mentioneaza pe daci (2% din inscriptii), apar 3000 de antroponime. Romanii fiind un popor cuceritor apar in 74% din inscriptii.
~ mentiunea toponimiei de origine dacica, Apullum, Napoca, Drobeta si a hidronimiei tot de origine dacica, Donaris-Dunare, Alutus-Olt, Samus-Somes
~ adaugarea numelui de Sarmisegetuza la noua capitala a Daciei Romane, Ulpia Traiana, arata ca mai exista o populatie dacica pentru care acest nume inseamna ceva
~ dovezi arheologice - asezari si morminte (Lechinta de Mures, Nojlac, Obreja)


~ Prezenta dacilor in armata romana (alaie - cavalerie, cohorte - infanteri).

Romanizarea
Cea mai mare parte a teritoriului ocupat este supus unui process de romanizare. Prin romanizare intelegem raspandirea culturii materiale romane (constructii, unelte, ceramica, bijuterii) si a culturii spirituale umane (limba, religie, cunostinte specifice, obiceiuri), in randul geto-dacilor.
In concluzie se poate spune ca romanizarea este o simbioza etnolingvistica si culturala intre autohtoni si nou-veniti.
Factorii romanizarii sunt:
~ militarii - care cunosteau limba latina si duoa ce terminau serviciul military deveneau veterani, iar o parte din ei se asezau in Dacia, raspandind cultura romana.
~ colonistii - erau adusi in numar foarte mare din toata lumea romana. Asezati in sate si orase ei contribuiau la raspandirea limbii latine in randul dacilor.
~ limba latina - reprezinta factorul essential al romanizarii. Aceasta este folosita in administratie, in armata, in scoli si judecatorii. Ea se impune pentru ca era limba oficialitatilor si pentru ca era o limba superioara.
~ modul de viata roman - imbracamintea, incaltamintea, podoabele, obiectele de uz casnic, plugul si ceramica care au fost preluate de autohtoni.
~ viata sociala si culturala - termele, scolile si dreptul roman au influentat spiritualitatea autohtona.

Continuitatea daco-romanilor
Afirmatia ca toti daco-romanii au trecut la S de Dunare odata cu retragerea aureliana din 271, povesteste Flavius Vopicus care spune "vazand ca Iliricum este devastat si Moesia Ruinata, Aurelian paraseste provincia intemeiata de Traian spre Dunare (Dacia), pierzand speranta de a o mai putea mentine, retragand din ea armata si pe provinciali; oamenii luati de acolo i-a asezat in Moesia si a numit noua provincie "Dacia sa" care acum desparte cele doua Moesii.
Istoricul roman Vasile Parvan spune ca odata cu evacuarea Daciei au plecat soldatii, functionarii dat taranii care erau foarte numerosi au ramas pe petecul lor de pamant. In concluzie majoritatea locuitorilor din Dacia Traiana au ramas pe loc.
Argumente
~ asezari descoperite prin sapaturi arheologice
~ in secolul IV la Sarmisegetuza portile unui amfiteatru au fost inchise si au devenit cetate de aparare
~ tot in secolul IV au fost gasite morminte la Apullum si Porrolisum
~ este adevarat ca marile orase dispar odata cu retragerea aureliana dar asezarile din localitatile mai ferrite raman: Bratei, Bierlan si Lasla de pe Valea Tarnavei Mari
~ culturile de la Santana de Mures in sec.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }