QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Cornelius Nepos

Dupa aceea, saisprezece carti tratand Despre barbatii ilustri (De uiris illustribus), clasificati dupa domeniul in care si-au exercitat calitatile: arta militara, drept, elocinta, filosofie, istorie, gramatica; din fiecare domeniu, o carte era consacrata grecilor, carte romanilor. Acestei culegeri ii apartineau tratatele mentionate mai sus. In sfarsit o viata a lui Cato si Viata a lui Cicero, publicate separat.
Este neindoios faptul ca Nepos s-a inspirat din genul biografic practicat in limba greaca inca din epoca alexandrina, dar el a reflectat, la randul sau asupra acestui gen, adaptandu-l orizontului de asteptare al publicului roman. Nepos recunoaste ca istoricii latini sunt departe de a-i egala pe cei greci, ca, de la moartea lui Cicero, genul istoric a ramas, total lipsit de forma si abia schitat, spre deosebire de genul oratoric si de filosofie, modelate gratie perfectiunii stilului ciceroian. Cornelius Nepos ca scrie „istorie” si ca umple astfel golul great prin disparitia lui Cicero. Relatarea evenimentelor nu va fi pentru el decat cadrul in care se va plasa activitatea fiecaruia dintre personaje, astfel in cat originalitatea si meritele sa iasa clar in evidenta. Pentru acesta,va trebui sa devina, istoric, fara, totusi, sa scape din vedere faptul ca adevarata sa intentie este de a scoate la lumina maretia oamenil


or a caror viata o povesteste. In legatura cu aceasta, Nepos se explica in Viata lui Pelopidas. Ezita, ne spune el, in ceea ce priveste modalitatea de a o reconstitui: daca va relata in detaliu, se teme sa nu apara ca face opera de istoric, nu de biograf; daca se va multumi cu cateva aluzii rapide, exista pericolul ca cititorii, in cazul in care nu sunt la curent cu Istoria Greciei, sa nu observe maretia reala a personajului. Prin urmare, zice el, va incerca sa urmeze un drum de mijloc: sa nu-i oboseasca pe cititori, dar nici sa nu-i lase in ignoranta.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }