QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Al II-lea Razboi MondialMaresalul Pétain, noul conducator al Frantei, semneaza armistitiul (22 iunie 1940). In sept. 1940 alianta statelor agresoare este consolidata prin semnarea Pactului Tripartit.
Italia intra in razboi alaturi de Germania. In toamna anului 1940, Germania domina europa continentala. Hitler trebuie sa intervina in favoarea Italiei aflate in dificultate in Africa de Nord, in Grecia si Iugoslavia.Prin operatiunea “Leul de mare” Hitler incearca sa debarce in Anglia.
La 22 iunie 1941 URSS este atacata. Trupele Axei inainteaza rapid iar armata sovietica, luata prin surprindere, se retrage pana la Leningradsi Moscova. Iarna salveaza Armata Rosie de la dezastru.
In primavara anului 1942 germanii reiau ofensiva pe directia Sta-
lingrad dar nu reusesc sa ocupe acest important centru industrial.
In iulie 1941 Japonia ocupa Indochina. La 7 decembrie 1941 ataca baza navala americana de la Pearl Harbour. Aceasta determina intrarea in razboi a SUA. In continuare Japonia cucereste Asia de Sud-Est:
Filipine, Thailanda, Birmania, Singapore, Indonezia, astfel razboiul devi- ne mondial. Schimbarile teritoriale transforma Europa Centrala si Orientala in “spatiul vital” german. Adversarii nazismului sunt urmariti,inchisi, torturati sau deportati in Germania. In total, numarul evreilor cazuti victime ale “holocaustului” se ridica la aproximativ 5 milioane.
Opozitia fata de dominatia hitleristica se extinde in intreaga Europa ocupata. Rezistenta externa este sustinuta de guverne aflate in exil: norvegian, olandez, belgian, polonez. Rezistenta interna este organizata ca forta militara. Ea furnizeaza informatii importante Aliatilor.
In Iugoslavia armata de partizani condusa de Tito reuseste sa elibereze cea mai mare parte a tarii. In Franta se constituie structuri
importante de rezistenta armata. Dupa rasturnarea lui Mussolini (iulie 1943) si in Italia apare o miscare de rezistenta puternica.
In Pacific, in 1942, japonezii pierd bataliile din Marea Corarilor,
insulele Midway si Guadalcanal. In Africa de Nord ofensiva englezilor de la El Alamein duce la infrangerea germanilor. Prin Operatiunea “Torch” anglo-americanii debarca in Africa de Nord. In cateva luni optin victorii care determina capitularea fortelor Axei.
In toamna anului 1942, pe frontul din URSS incepe contraofensiva


Sovietica. “Batalia Stalingradului” se incheie in februarie 1943 prin capitularea armatei germane.
Prin operatiunea “Voinicul” si “Avalansa” se realizeaza debarcarea in Sicilia si Italia continentala (1943).La 6 iunie 1944 este declansata operatiunea “Overlord”.Parisul este eliberat in august 1944.
In vara aceluiasi an teritoriul sovietic este aproape in intregime eliberat. Dupa aceea Armata Rosie ocupa statele-satelite ale Germaniei.
In primavara anului 1945, Germania ocupata de armatele aliate este obligata sa capituleze fara conditii (8 mai 1945).
In Pacific, fortele aeronavale americane preiau initiativa din octom-
brie 1942. Este nevoie de trei ani de lupte grele pentru a supune Japonia. Presedintele american Truman hotaraste folosirea noii arme pe care doar SUA o poseda: bomba atomica.
Lansata la 6 august 1945 la Hiroshima si la 9 august 1945 la Nagasaki, aceasta determina capitularea Japoniei. Al doilea razboi mondial lua sfarsit.

2.Aliantele
Extinderea si adancirea razboiului determina Marile Puteri, care se opuneau Germaniei, sa se apropie. Un prim pas in acest sens il
constituie intalnirea de la baza militara Argentia intre presedintele Roosevelt si premierul englez W. Churchill.Este semnat documentul numit “Carta Atlanticului”. Peste cateva luni dupa intrarea SUA in razboi, este initiat un act-document, “Declaratia Natiunilor Unite”. Acesta este semnat de 26 de state ce sunt in razboi cu Germania si aliatii sai.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }