QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Al II-lea razboi mondial in EuropaAl II-lea razboi mondial in Europa


Conflictul dintre aliatii europeni si alianta statelor fasciste s-a intins pe tot globul , atingand fiecare continent . Luptele desfasurate pe pamant , pe mare si in aer , au afectat atat pe civili cat si pe fortele armate .
Al II-lea razboi mondial a inceput pe data de 3 sept. 1939 , cand Aliatii (Anglia si Franta ) au declarat razboi Germaniei naziste , condusa de A. Hitler . Au facut acest lucru pentru Polonia , atacata de germani cu doua zile mai devreme , desi nu au intentionat sau nu au fost capabili sa iamasuri urgente . Polonia a fost invadata rapid de Blitzkrieg ( atac fulgerator ) . Dupa cum prevedea pactul nazisto-sovietic din august 1939 , armata sovietica s-a indreptat spre estul Poloniei , divizand teritoriul .In iarna anilor 1939-40 , Anglia a fost o prezenta militara importanta in Franta , dar strategia Aliatilor a ramas defensiva . Aceasta era concentrata pe Linia Maginot , o portiune de fortificatii extinse de-a lungul intregii frontiere franceze cu Germania . Insa germanii nu au atacat , iar principalele actiuni din aceasta perioada de pseudo-razboi s-au desfasurat in est , unde Uniunea Sovietica a anexat cele trei republici baltice ( Lituania , Letonia si Estonia ) si , dupa un razboi de scurta durata , a ocupat o parte din Finlanda . In 1940 , Germania a ocupat Norvegia neutra si Danemarca , printr-un alt atac surprinzator .


Flota militara de la Dunkerque

Dupa o luna , fortele germane s-au napustit asupra Olandei si Belgiei , ocolind Linia Maginot , si din nou razboiul fulger s-a dovedit irezistibil . Armatele Aliatilor au fost retrase , dar o a doua ofensiva germana , chiar mai puternica , le-a blocat retragerea prin padurea Ardennes .

In cele din urma , peste jumatate de milion din trupele franceze si britanice au fost prinse in capcana in apropierea portului Dunkerque . 340 000 dintre acestia au fost salvati de englezii curajosi de pe o flota de vapoare si barci mici , pornita din M. Britanie pentru a-i ajuta .
Miracolul de la Dunkerque a ridicat moralul britanicilor , dar n-a facut nimic pentru a opri prabusirea francezilor . Un nou guvern francez condus de maresalul Petain , a recunoscut infrangerea , cerand un armistitiu care a fost semnat la 22 iunie 1940 . Ocupatia germana a persistat in N Frantei , in timp ce restul tarii era guvernat de la Vichy , de Petain , in calitate de conducator al unui nou stil de regim fascist . Desi aparent neutra , zona Vichy a colaborat cu Germania nazista ; multi francezi au refuzat infrangerea , iar un guvern francez liber a fost infiintat in exil , la Londra , de catre gen. Charles de Gaulle .
Acum Germania avea aliat si in Italia fascista , care invadase Franta deja slabita , manifestandu-si pretentiile asupra unor teritorii inainte de incetarea conflictului din Europa . Planul dictatorului italian Benito Mussolini avea sa esueze , de vreme ce Italia nu era una dintre marile puteri . Italia a fost umilita prin infrangeri repetate , iar germanilor , alianta cu Italia nu le-a fost de prea mare ajutor .
Cu toate acestea , in 1940 , Axa germano-italiana controla o mare parte din Europa continentala , sfidata doar de Imperiul Britanic . In M. Britanie , primul ministru Neville a fost demis si a fost inlocuit cu Winston Churchill in mai 1940 , a carui energie si discursuri inflacarate difuzate pe posturile de radio au contribuit la incurajarea natiunii . Desi “razboi total” era slogan german , de fapt Anglia si-a mobilizat toate resursele disponibile pentru razboi .
Totusi nimeni nu si-a imagnat cu adevarat ca Marea Britanie ar putea supravietui in cazul unei invazii germane de mari proportii . Deoarece siguranta britanica depindea de fortele navale si aeriene , in iulie 1940 Germania a lansat un atac hotarat pentru a castiga suprematia in aer . Lupta britanicilor a fost unul dintre cele mai eroice evenimente din timpul acestui razboi , condusa de RAF ( Fortele Aeriene Regale ) impotriva numarului superior de Luftwaffe . Pierderile Germaniei au fost substantiale , dar RAF s-au aflat pe punctul de a fi distruse in septembrie 1940 , cand Luftwaffe si-au schimbat tactica , concentrandu-se asupra bombardarilor pe timp de noapte . Desi “fulgerul” a provocat daune importante in Londra si in alte orase , amenintarea invaziei trecuse .
Campania nord-africana

Intre timp , razboiul se raspandise in zona mediteraneana si dincolo de aceasta , Italia invadand Grecia si luptand impotriva englezilor in N si E Africii . Infrangerile italienilor i-au determinat pe germani sa-i sprijine , izgonind o forta expeditionara britanica , iar gen. Erwin Rommel a fost trimis in Africa de N , pentru a spulbera rezistenta italiana . Rommel , in comandant stralucit a obtinut multe victorii spectaculoase cu ajutorul unui Afrika Korps , format din doua detasamente Panzer .
In estul Europei , Hitler si-a recrutat noi aliati , cucerind Iugoslavia , si in 22 iunie 1941 , a trimis trei milioane si jumatate soldati din trupa Axei , pentru a ataca Uniunea Sovietica . Pactul nazisto-sovietic , din 1940 , nu a fost decat un act strategic , deoarece Hitler considera URSS-ul drept cel mai mare dusman al Germaniei , respingandu-l pentru ca era centrul comunismului si dispretuindu-l pentru ca era popor de slavi , considerat “inferior” . Atacul l-a luat prin surprindere pe dictatorul comunist Iosif Stalin : acesta fuseseconvins ca Hitler nu ar risca un atac atata timp cat M. Britanie nu era cucerita . Aceasta a fost cu siguranta prima greseala incontestabila a lui Hitler , in ciuda marilor victorii ale sale , cand armate sovietice au fost in intregime distruse si inaintarea s-a facut cu o viteza amenintatoare .
Campania trebuia sa se incheie intr-un singur anotimp , dar Hitler nu luase in considerare distantele lungi care trebuiau parcurse , resursele aparent inepuizabile ale sovieticilor si efectul politicii extremiste a lui Stalin , care a ordonat distrugerea tuturor bunurilor din calea invadatorilor . Pana in decembrie 1941 , fortele germane au ajuns la Moscova si Leningrad , dar nu au reusit sa le ocupe inainte de sfarsitul iernii . In locul unei campanii de scurta durata , Axa s-a implicat intr-o lupta sangeroasa , care avea sa curme milioane de vieti , in timp ce incercau sa doboare un imperiu mult prea mare .


Pretutindeni , germanii au dat dovada de o cruzime de nedescris , incurajata si justificata de teoriile rasiste . Acest lucru s-a intamplat mai ales in est , Unde polonezii erau infometati , iar rusii erau ucisi in masa , instrainand populatii care ar fi fost bucuroase sa scape de stalinism . Prizonierii de razboi sovietici erau pusi sa munceasca pana la moarte in uzinele germane , fiind elaborat si un program de exterminare a evreilor , tiganilor , si a altor nationalitati neagreate , culminand cu uciderea in masa din camerele de gazare de la Auschwitz si din alte lagare ; se presupune ca 6 milioane de evrei , din toata Europa , si-au pierdut viata in aceste lagare .
Aliatii Germaniei au comis si ei atrocitati , ajutati adesea de colaborationisti din tarile ocupate . Dar , in timp ce conditiile de razboi se inrautateau , asuprirea a dus la inmultirea miscarilor de rezistenta , fie subterane fie sub forma unor activitati militare de mare amploare .


America intra in razboi

La celalalt capat al lumii , pe 7 decembrie 1941 , Japonia a lansat un atac neasteptat care a zdrobit fortele flotei americane din Pacific , la Pearl Harbour . Acum razboiul era cu adevarat mondial . Guvernul american , condus de Franklin Roosevelt , ajutase pe ascuns Marea Britanie in timpul razboiului , intaratandu-i pe germani , insa americanii nu dorisera sa se implice din punct de vedere militar in conflictele europene . Atacul japonez , urmat de declararea razboiului de catre Germania si Italia , au determinat SUA sa intre in razboi . Cu resurse uriase , SUA a devenit arsenalul democratiei , iar puterea aliantei anglio-sovietico-americane a dus la victoria finala .
In ciuda succeselor japoneze impresionante , de la inceputul anului 1942 lucrurile au inceput sa se schimbe . Pe mare , Marea Britanie si-a instaurat rapid suprematia asupra marinei germane la suprafata , insa submarinele germane au oprit comertul naval , de care depindea supravietuirea britanicilor . Deoarece SUA trimitea cantitati mari de aliment si materiale de razboi aliatilor britanici si sovietici , batalia de pe Atlantic a fost cruciala si , la sfarsitul anului 1942 , era evident ca aliatii puteau sa-si inlocuiasca pierderile intr-un ritm mai rapid decat puteau provoca distrugeri submarinele germane . Bombele continuau sa cada asupra Angliei insa contraatacul anglo-american a fost atat de puternic incat , pana la incheierea conflictului , a distrus orasele germane .


Apropierea sfarsitului

In Africa de Nord , generalul Montgomery a consolidat armatele aliatilor , astfel incat puterea lor a devenit covarsitoare . In octombrie 1942 , fortele lui Rommel au fost infrante in batalia de la El Alamein . In est japonezii au fost fortati sa se retraga in Noua Guinee si doua batalii navale au inceput sa le slabeasca puterea .
Pe frontul rusesc , situatia s-a schimbatspre sfarsitul anului 1942 . Germania a lansat un atac puternic in sud , cu scopul de a captura marele centru industrial Stalingrad . Aici au avut loc numeroase lupte pentru apararea orasului . In timpul acestora , comandantii sovietici au format o mare armata care a incercuit 22 detasamente germane , intr-un atac din octombrie 1942 . Germanii au incercat sa strapunga incercuirea Armatei Rosii , dar au sufeit esecuri repetate . Dupa ce au supravietuit iernii , germanii sau predat in februarie 1943 . Dupa aceasta catastrofa , initiativa le-a revenit rusilor care , in iulie 1943 , i-au infrant din nou pe nemti la Kursk , cea mai mare batalie cu tancuri din istorie .
In aceeasi luna , fortele aliate din nordul Africii , au ajuns in Sicilia , unde au inceput cucerirea Italiei . Din cauza esecurilor sale repetate , Mussolini a fost alungat de la putere si un nou guverna scos Italia din razboi . Cu toate acestea , trupele germane au ocupat rapid nordul si centrul Italiei si , in tmpulunui atac indraznet , l-au eliberat pe Mussolini , care era inchis . In Italia luptele au durat pana la sfarsitul razboiului .

In 1944 , de vreme ce Armata Rosie eliberase in intregime teritoriul sovietic , un alt front a fost deschis in vest . Germania isi consolidase apararea impotriva invaziei pe mare a Frantei , insa eforturile aliatilor in Marea Britanie au fost rasplatite cand operatiunea “Overlord” a fost lansata pe data de 6 iunie 1944 . Mii de oameni si mari cantitati de echipament de razboi au fost transportate peste Canalul Manecii , impreuna cu porturi artificiale special amenajate , unde bunurile puteau fi descarcate .
Pana la acea vreme , fortele aliate dobandisera deja suprematia pe mare si calea aerului . Singura posibilitate a germanilor era sa-i distruga pe cale terestra dar , esuand o data , nu au mai indraznit sa intreprinda un alt atac . Parisul a fost eliberat in august , in timp ce Armata Rosie se indrepta spre Polonia ; dar cand locuitorii Varsoviei s-au ridicat impotriva germanilor , sovieticii nu i-au ajutat , iar revolutia a fost inabusita .
Realizand ca razboiul era pierdut , rivalii germani ai lui Hitler au incercat sa-i arunce in aer resedinta , dar acesta a scapat cu viata , s-a razbunat in mod sangeros pe tradatori si a incercat sa mentina , pana la sfarsit , o rezistenta lipsita de sens . Armele secrete ale germanilor ( bombele V1 si V2 ) care au fost lansate asupra Marii Britanii .

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }