QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Istoria femeii in americaPana la urma s-a dovedit ca femeile au avut o influenta majora asupra progresului social al tarii. Noua istorie a femeii a scos in evidenta diversitatea experientelor, a punctelor forte si a problemelor femeii in Statele Unite.In 1980 ,o data cu aparitia unor noi istorici de sex feminin, femeile de culoare au inceput sa scrie propria istorie .In anii 1980 si 1990 istoria femeii a dat nastere unei noi abordari , transformarea in tema principala a problemei “genului” fata de cea a femeii. Prin studiu , istoricii au inteles ca genul s-ar putea sa actioneze creand indentitati contradictorii si la femei si la barbati. Istoria “genului” cere examinarea pe baza evidentelor istorice a vechii probleme cum ca diferentele si asemanarile dintre om si femeie au dezvoltat si au schimbat istoria.Atentia acordata istoriei femeii din partea unor specialisti apartinand Statelor Unite , superputere actuala si probabil viitoare , atrage atentia binemeritata asupra rolului femeii in societatea umana mult timp cosiderata numai a barbatilor. Fiind nucleul de rezistenta al miscarilor feministe , istoria femeii americane este piatra de temelie a viitorului femeii in intreaga lume. Dupa parerea mea nici un alt stat nu ar fi putut sustine aceasta emancipare mai bine decat Statele Unite creand un mediu favorabil prin adoptatea democratiei inaintea intregii lumii.
Pe tot parcursul istoriei femeile au avut in general mai putine drepturi legale si oportunitati in ceea ce priveste cariera decat barbatii. Statutul de sotie si mama erau considerate cele mai importante “profesii” ale femeii. In sec. XX insa , femeile din majoritatea natiunilor si-au castigat dreptul de a vota si si-au imbunatatit sansele in ceea ce priveste educatia si profesia. Poate cel mai important lucru este ca au luptat pentru o reevaluare a viziunii traditionale asupra rolului lor in societate si in mare parte au reusit.
Din cele mai vechi timpuri femeile au fost privite ca fiind o sursa a vietii prin procesul de conceptie si nastere. Insa din punct de vedere istoric ele au fost considerate nu numai inferioare intelectual barbatilor dar si o sursa a tentatiei si maleficului. In mitologia greaca , de exemplu , o femeie , Pandora si nu un barbat , a deschis cutia interzisa si a adus in mijlocul umanitatii boala si nefericirea. Dreptul roman timpuriu le prezenta pe femeii ca fiind niste copii , pentru totdeauna inferioare barbatului. Teologia crestina timpurie a sutinut si perpetuat aceste puncte de vedere. Sf. Jerome ,un preot latin al Bisericii Crestine a spus: “Femeia este poarta diavolului, calea malefica , intepatura sarpelui, intr-un cuvant un obiect periculos”, Thomas Aquinas , teolog crestin din sec. XIII a spus ca femeia a fost creata sa fie sclava barbatului ,ca rolul ei unic este in procreatie . deoarece pentru alte scopuri barbatii pot fi ajutati cu un mai mare succes de catre alti barbati. Parerile religioase in ceea ce priveste statutul femeii in societatea umana au dat nastere la adevarate manii si opsesii in masa declansand reactii de discriminare chiar si intre femeii astfel incat curtezanele ,printre cele mai educate femeii din evul mediu erau condamnate la moarte datorita acuzatiilor venite din partea altor femeii , majoritatea casatorite.


La inceput atitudinea fata de femei a fost mai favorabila in Est. In India antica , de exemplu, femeile aveau dreptul la proprietate si la libertati individuale prin casatorie. Dar Hinduismul ,care s-a dezvoltat in India in jurul anului 500 i. Hr. impunea supunerea femeilor fata de barbati .Femeile trebuiau sa mearga in spatele sotilor lor , nu aveau dreptul la proprietate iar vaduvele nu se puteau recasatori. Si in Est si in Vest copii de sex masculin erau preferati feta de cei de sex feminin.
Femeile au fost considerate mult timp mai slabe prin natura lor decat barbatii si incapabile sa realizeze munci care necesitau putere fizica si o capacitate intelectuala dezvoltata .In majoritatea societatilor preindustriale , treburile domestice erau atribuite femeilor , lasandu-le barbatilor muncile “grele” precum vanatul sau aratul. Aceasta situatie ignora faptul ca ingrijirea copiilor si actiuni precum mulsul vacilor sau spalatul rufelor necesitau deasemenea munca grea si sustinuta.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }