QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Un moment important in dezvoltarea civilizatiei - secolul al XIX- lea







Un moment important in dezvoltarea civilizatiei - secolul al XIX- lea



Daca in secolul al XVIII-lea si la inceputul secolului al XIX-lea s-a produs revolutia industriala care a dus la dezvoltarea generala a capitalismului ,a doua jumatate a secolului al XIX-lea a insemnat cea de a doua revolutie industriala ,la baza carea au stat descoperirile stiintifice si aplicatiunile lor ,precum si utilizarea unor noi surse de energie.
Descoperirea si folosirea a noi surse de energie ,electricitatea , petrolul ,gazele naturale a impulsionat foarte mult dezvoltarea industriei.



La sfirsitul secolului al XIX-lea au aparut noi industrii:electrotefnica si
industria de automobile.
Multe inventii patrund in viata de toate zilele:masina de cusut,bicicleta,telefonul,becul electric.
In domeniul materialelor se foloseste tot mai mult otelul,iar in-
dustria chimica fabrica diverse produse ce au un rol insemnat in viata oamenilor: coloranti,parfumuri,mase plastice,medicamente.
Progresul tehnicii si al stiintei a dezvoltat si industria de armament.
O deosebita dezvoltare a cunoscut descoperirile in toate stiintele.
In biologie,chimie,fizica,in stiintele umaniste se produc realizari remarcabile,dar apar si noi discipline siintifice cum este,de exemplu psihanaliza fundamentata de Sigmund Freud.
In biologie Charles Darwin publica importanta lucrare ,,Originea speciilor ",iar biologul german Robert Koch a descoperit bacilul tubercu-
lozei.Tot in acest timp,Louis Sasteur a descoperit vaccinul contra turbarii.
In domeniul fizicii este evidentiata existenta electronilor,a razelor X si a radioactivitatii.Savantul Albert Einstein prin teoria relativi-
tatii a revolutionat viziunea despre Univers si originea sa.
Oamenii de stiinta romani au avut contributii deosebite la progresul stiintei si tehnicii mondiale. Au avut realizari foarte importante Victoe Babes si Gheorghe Marinescu in medicina,Traian Vuia,Aurel Vlaicu si Henri Coanda in aeronautica,Emil Racovita care a pus bazele unei noi stiinte:biospeologia.


O innoire radicala cunosc in aceasta perioada artele si mai ales
literatura. Curentul romantismului domina cultura europeana in prima jumatate a secolului al XIX-lea,cind realizeaza creatii de mare valoare
scriitori ca Byron,Puskin,Hugo,Eminescu.
In a doua jumatate a secolului al XIX-lea,se impune treptat un alt curent,realismul. Sub influenta acestui curent apar opere deosebite,
in special romane,ale unor mari scriitori ca Balzac,Dickens,Tolstoi,dar si comediile lui Caragiale.
O dezvoltare deosebita are loc si in alte domenii ale artei,cum sunt: arhitectura,pictura,muzica. Aici pot fi amintite mari realizari ca: Turnul Eiffel,podul de peste Dunare de la Cernavoda,construit de inginerul roman Anghel Saligny,picturile lui Renoir,Van Gogh,Paul Gauguin,creatiile muzicale ale lui: Schumann,Schubert,Chopin,Wagner.
In concluzie,se poate spune ca secolul al XIX-lea a produs o adevarata explozie a dezvoltarii civilizatiei umane.





Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }