QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente istorie

Formarea natiuni romaneConvituirea indelungata a dacilor cu romanii precum si prelurea unor elemente noi de la populatiile migratoare au dus la formarea poporului care au ocupat spatiul dintre Carpati, Balcani si Marea Neagra.
In timpul domniei lui Mihai Viteazul in anul 1600 mai exact 27 mai s-a realizat pentru prima data unirea politica a celor trei tari romanesti cu un singur conducator .
Unirea de la 1600 nu a fost de lunga durata caci in 1601 Mihai a fost prins si asasinat.
Marele carturar Grigore Ureche in lucrarea sa "Letopisetul Tarii Moldovei" spunea :
,,Rumanii cati se afla locuitori in Tara Ungureasca si la Ardeal si la Maramuresu de la un loc suntu cu Moldovenii si toti de la Rom [Roma] se trag".


Formarea tanarului stat roman a inceput odata cu unirea din 1859 a Moldovei cu Muntenia al carui domn ales a fost Alexandru Ioan Cuza , iar in 1862 s-a numit ROMANIA, capitala fiind stabilita la Bucuresti . In aceasta perioada Cuza a declansat procesul de modernizare a tarii fiind sprijinit de primul ministru din acea vreme, Mihail Kogalniceanu.
O lege importanta in acest proces al modernizarii a fost cea a invatamantului primar. Acesta devine gratuit si obligatoriu iar la Bucuresti si Iasi au fost infintate universitati. Politica lui Cuza a nemultumit o serie din capii cercurilor conducatoare ceea ce adus la abdicarea acestuia din fruntea tarii.
Oamenii politici din Romania au hotarat sa aleaga in fruntea tarii ca domn un principe strain care sa ofere tari si sprijinul apusului pentru obtinerea independentei tari astfel a fost ales Carol din familia Hohenzollern.
Prima grija a acestuia a fost stabilirea unei constitutii a Romania pentru ca tara sa aiba o dezvoltare stabila - adoptata la 11 iulie 1866.
Adoptarea constitutiei a fost prima lege fundamentala a Romaniei moderne, ea avand ca model constitutia belgiana. Constitutia legifera drepturile cetatenilor si modul de conducere a statului roman modern. Oameni erau declarati liberi si egali in fata legi.Legile erau alcatuite de cele doua Corpuri legiuitoare :
. Adunarea Deputatilor deputatii
. Senatul senatorii

Puterea executiva apartinea domnitorului si ministrilor sai care formau guvernul , domnitorul aproba legile, numea ministri, avea drept sa bata monda, sa ofere decoratii.
Puterea judecatoresca o aveau tribunalele si juratii.


In 1914 odata cu izbucnirea primului razboi mondial in Europa, marile puteri sau infruntat atragand ca aliati un mare numar de tari de o parte si de alta a celor doua tabere. Romania a fost neutra in primii doi ani dar a trebuit sa intre in lupta pentru a-si elibera provinciile ce se aflau acum sub stapanire straina.Prinsa ca intr-un cleste armata romana a suferit o serie de infrangeri -Bucurestiul fiind ocupat de armata germana.
Cu toate greutatile de care a avut parte poporul roman nu a renuntat.
Armta romana s-a pregatit mai bine avand ca aliati armata franceza, a hotarat sa reziste si in urma bataliilor de la Marasesti a reusit sa salveze statul roman.
Razboiul s-a incheiat in toamna lui 1918 aducand romanilor intregirea tarii.
La 1 decembrie 1918 in fata a peste 100000 de oameni, Vasile Goldis unul dintre fruntasii miscari nationale a romanilor a proclamat unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania, transformand astfel un vis stravechi al romanilor in realitate.
Unirea a asigurat conditi de afirmare a identitatii nationale pentru toate minoritatiile devenite parte componenta a statului roman. Unirea tutoror romanilor din 1918 a fost rezultatul vointei poporului ce a dus la crearea statului national unitar.
Alaturi de romani traiau cu drepturi egale cetateni de alte nationalitati -maghiari, germani, evrei, rusi, sarbi,croati turci, tatari,bulgari,greci, tigani etc- aducandu-si contributie importanta la dezvoltarea tarii,instaurandu-se un regim democratic.
Romania fiind condusa succesiv de mai multe partide cel mai important era P.N.L.
Alte partide au mai fost: P.N.T. P.N.D.
Dupa decembrie 1989 in Romania a inceput un nou proces de restabilire a vietii si totodata inlaturarea urmelor lasate de perioada celui de-al II lea razboi mondial si a dictaturi comuniste.
Prabusirea comunismului a deschis Romaniei o poarta spre lume, in 1991 a fost legiferata noua Constitutie ce a dus schimbari in toate domeniile.
Pe plan economic trecerea la o economie de piata .
Revenirea la democratie a insemnat reintegrarea Romaniei pe plan politic si cultural. Tara noastra face eforturi de a se integra in NATO si in UE.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }