QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

ColoseumulColoseumul a fost si este cel mai mare si mai faimos amfiteatru roman.Acesta a fost terminat in timpul lui Domitian.Cladirea a fost numita la inceput Amfiteatrul Flavian.Modificari si restaurari asupra Coloseumului au fost facute pana la inceputul sec. al VI-lea.In secolele urmatoare el a suferit din pricina neglijarii,a cutremurelor si a altor probleme.Cu toate acestea,ceva mai mult de o treime din arcadele exterioare pot fi vazute si astazi.Scheletul intern care sustine "cavea" (locurile),este deasemenea in mare parte intact.Din pacate marmura si toate decoratiile de metal au disparut.
Coloseumul are o forma eliptica,masurand circa 189m in lungime si 156 m in latime.Exteriorul,47m inaltime,este alcatuit din 3 etaje formate din arcade si un al IV-lea etaj care are un fele de ferestre. Fiecare din cele trei etaje a avut la inceput 80 de arcade.La constructia Coloseumului au fost folosite blocuri de piatra,ciment si caramizi.


Al IV-lea etaj contine decoratii in stil corintian.La inceput statui se aflau la fiecare arcada si scuturi imense de fier decorau al IV-lea etaj al cladirii intre asa-zisele ferestre.Mai erau si un fel de copertine care se sustineau de ultimul etaj protejand spectatorii de soare.Conform studiilor facute,se crede ca Coloseumul putea sa gazduiasca in jur de 50000 de oameni.
Arena din interior (85m lungime,53m latime) este un fel adancitura inconjurata de un zid inalt facut pentru a proteja spectatorii de animalele salbatice folosite in lupta.Podeaua era facuta din lemn si era acoperita cu nisip pentru a absorbi sangele varsat in lupte.Sub aceasta s-au gasit niste mecanisme care o sutineau.Luptele intre gladiatori au fost interzise in 404,iar ultima lupta cu animale este datata din 523.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }