QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Oracolul din DelfiApollo, fiul lui Zeus, a ucis sarpele cu sagetile sale, asigurandu-si dominatia asupra intregii regiuni. Transferul puterii de la Geea la Apollo semnifica triumful conceptiei patriarhale, importata probabil de la dorieni, care au inlocuit organizarea maritala specifica civilizatiei mediteraneene timpurii.

Un oracol pentru toata lumea
Sanctuarul lui Apollo se impune din ce in ce mai pregnant in viata religioasa a antichitatii, devenind, din sec. al. VIII-lea i.Hr., cel mai influent si prestigios centru spiritual al Eladei. Punctul culminant al oracolului a fost marcat intre 595-586 i.Hr., in timpul asa-numitului “Razboi Sfant”, cand regiunea Delfi a devenit parte a unei federatii de 12 triburi din nord-estul Greciei, administrata de Liga Amfictionica. In 595 i.Hr., Liga a intervenit, ajutata de Athena si Sicyon, pentru a apara Delfi de ambitioasele nazuinte ale orasului rival Krissa, care dorea controlul absolut al zonei. Pentru a comemora victoria, Liga a instituit primele Jocuri Pythice, similare cu cele de la Olimpia, organizate din patru in patru ani si constand in concursuri atletice si muzicale, numite astfel dupa Pythia, preoteasa oracolului. Timp de peste o mie de ani, pana in sec. al IV-lea d.Hr., oamenii din intreaga Grecie, dar si din alte zone, veneau la Delfi pentru a intreba oracolul despre afaceri, casatorii, cultivarea pamantului, calatorii. Sunt de amintit in acest sens solicitarile adresate oracolului de Iason, conducatorul expeditiei Argonautilor spre Marea Neagra in cautarea “Lanii de Aur” sau de catre Cressus, regele Lydiei, inaintea razboiului cu persii.Prezicatoarea antichitatii

Pythia, preoteasa, era o taranca ce trebuia sa aiba peste 50 de ani si sa duca o viata fara pata. Ritualul prevedea ca preoteasa si solicitantii sa se purifica in apele izvorului Castalia de la poalele Muntelui Parnasos, apoi, pentru a constata daca zeul era dispus sa vorbeasca prin gura Pythiei, o capra alba era stropita cu apa rece.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }