QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Generalul cartaginez Hannibal (247-183 .Hr.)Generalul cartaginez Hannibal (247-183 i.Hr.) a fost unul dintre cei mai mari comandanti militari din istorie.A fost fiul lui Hamilcar Barca.
La varsta de noua ani,Hannibal si-a insotit tatal intr-o expeditie cartagineza al carei scop era sa cucereasca Spania.De la varsta de 18 ani si pana la 25 de ani,Hannibal l-a ajutat pe cumnatul sau Hasdrubal sa puna in aplicare planurile sale pentru consolidarea stapanirii cartagineze asupra peninsulei Iberice.Cand Hasdrubal a fost asasinat,in anul 221 i.Hr.,Hannibal a fost ales comandant de catre armata.In decurs de doi ani,generalul cartaginez a subjugat portiunea din Spania cuprinsa intre raurile Tajo si Ebro,exceptand regiunea Sagunto,aflata sub stapanire romana,pe care a cucerit-o opt luni mai tarziu.Romanii au considerat atacul sau ca fiind o incalcare a tratatului existent intre Roma si Cartagina si au cerut Cartaginei sa-l predea pe Hannibal.Din cauza refuzului cartaginezilor de a-l preda pe general,romanii au declarat razboi Cartaginei in 218 i.Hr.,declansand, astfel,cel de-al doilea razboi punic.Expeditia in vederea atacului asupra Romei a inceput in anul 218 i.Hr.. Hannibal a parasit Noua Cartagina,Spania,cu o armata de aprximativ 40000 de oameni,incluzand cavaleria si un numar considerabil de elefanti care carau bagaje.Hannibal a traversat muntii Pirinei si raul Ron, traversand apoi Alpii in 15 zile,infruntand furtuni,avalanse si atacuri din partea unor triburi ostile din acele regiuni.Dupa ce a mai recrutat militari din randurile insubrilor,un popor galic din nordul Italiei,pentru a compensa pierderea a aproximativ 15000 de oameni pe parcursul lungii expeditii, Hannibal a fortat sa se alieze cu armata sa toate triburile celtice de pe cursul superior al raului Po.Mai tarziu in acel an (218 i.Hr.),el i-a invins pe romanii condusi de Scipio Africanul in bataliile de la Ticinus si de la Trebia.In anul urmator,217 i.Hr.,Hannibal l-a invins pe consulul roman Gaius Flaminius la Trasimene.Dupa aceasta victorie,Hannibal a trecut Apeninii si a invadat provinciile romane Picenum si Apula.
Generalul roman Quintus Fabius Maximus Verrucosus Cunctator,trimis de la Roma pentru a opune rezistenta lui Hannibal,a adoptat o strategie extrem de precauta. Evitand confruntarea directa cu trupele cartagineze,a dat oportunitatea armatei romane sa se recupereze.Hannibal a iernat la Gerontium si,in primavara anului 216 i.Hr.,la Cannae,a anihilat aproape in totalitate o armata romana de peste 50000 de oameni,aflata sub conducerea consulilor Lucius Aemilius Paulus,care a si murit in lupta,si Gaius Terentius Varro,care a scapat.Pierderile cartaginezilor erau de mai putin de 6000 de oameni.
Dupa batalia de la Cannae,directia de desfasurare a razboiului a suferit o schimbare.Hannibal avea nevoie de intariri,pe care guvernul cartaginez a refuzat sa i le furnizeze.A atacat orasul Napoli,dar nu a reusit sa il cucereasca.Hannibal a petrecut iarna (216-215 i.Hr.) la Capua,oras pe care l-a dobandit in urma victoriei de la Cannae.In 211 i.Hr.,Hannibal a incercat sa cucereasca Roma,dar romanii au reusit sa isi mentina pozitiile.Apoi,romanii au recucerit Capua.


In 202 i.Hr.,dupa 15 ani,perioada in care armata cartagineza a suferit un declin vertiginos,Hannibal a fost rechemat in Africa pentru a conduce armata impotriva unui atac al romanilor condusi de Scipio Africanul.La Zama,in nordul Africii,trupele sale au capitulat,punandu-se astfel capat celui de-al doilea razboi punic.
Dupa o pace incheiata cu romanii in 201 i.Hr.,Hannibal a inceput imediat pregatirile pentru o redresare a crizei din Cartagina.A modificat constitutia cartagi- neza,a redus coruptia din guvern si a redresat,de asemenea,economia.Romanii l-au acuzat,insa,de incercari de rupere a pacii; astfel,Hannibal a fost nevoit sa paraseasca Cartagina,refugiindu-se la curtea lui Antiochus al III-lea,regele Siriei.Impreuna cu acesta,a luptat impotriva romanilor,dar au fost invinsi la Magnesia,in 190 i.Hr.. Monarhul sirian a semnat un tratat prin care se obliga sa-l predea pe Hannibal,acesta refugiindu-se,insa,la Prusias al II-lea,regele Bithnyiei,in nordul Asiei Mici.Cand Roma a cerut inca o data predarea lui Hannibal,acesta s-a sinucis, otravindu-se.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }