QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Calculabilitate si complexitate - grafuri

CALCULABILITATE SI COMPLEXITATE - GRAFURI


Teoria complexitatii

Teoria complexitatii (complexity theory) se ocupa cu studiul lucrurilor care se pot calcula atunci cand resursele pe care le avem la dispozitie sunt limitate. Resursele fundamentale in teoria traditionala erau:

Timpul

disponibil pentru executia unui program;
Spatiul

sau cantitatea de memorie disponibila pentru a stoca date.

dar dezvoltarile mai recente au aratat ca alte genuri de resurse au un impact foarte important asupra lucrurilor care se pot calcula, cum ar fi:

Aleatorismul,

sau cantitatea de biti aleatori pe care-i avem la dispozitie;

Paralelismul,

sau numarul de elemente de procesare care pot opera in paralel;

Interactiunea,

sau numarul de mesaje schimbate intre doua entitati care calculeaza;

Sfaturi de la un oracol:

chiar daca nu stim sa rezolvam o anumita problema, daca presupunem ca cineva vine si ne da raspunsul, exista apoi in continuare probleme grele?

Dintr-un anumit punct de vedere, teoria complexitatii este exact opusul teoriei algoritmilor, care probabil partea cea mai dezvoltata a informaticii teoretice: daca teoria algoritmilor ia o problema si ofera o solutie a problemei in limitele unor resurse, teoria complexitatii incearca sa arate cand resursele sunt insuficiente pentru a rezolva o anumita problema. Teoria complexitatii ofera astfel demonstratii ca anumite lucruri nu pot fi facute, pe cand teoria algoritmilor arata cum lucrurile pot fi facute.

De exemplu, atunci cand invatam un algoritm de sortare ca quicksort, demonstram ca problema sortarii a n numere se poate rezolva in timp proportional cu n log n. Stim deci ca sortarea se poate face in timp cel mult n log n, sau mai putin.

Pe de alta parte, teoria complexitatii ne arata ca pentru a sorta n numere oarecare ne trebuie cel putin timp n log n, si ca este imposibil sa sortam mai repede, daca nu avem informatii suplimentare despre valorile de sortat.

Combinand aceste doua rezultate, deducem ca problema sortarii are complexitatea exact n log n, pentru ca:

Avem un algoritm de timp n log n;

Am demonstrat ca nu se poate mai bine de atat.

Aceasta stare de fapt este una extrem de fericita, si din pacate foarte rara: pentru majoritatea problemelor pe care le cunoastem, exista o distanta mare intre cea mai buna posibilitate de rezolvare pe care o cunoastem si limita inferioara cea mai ridicata pe care o putem demonstra. Situatia este ca in figura 1.


begincenterline}end

Figura 1: Existenta unui algoritm pentru a rezolva o problema ofera o limita superioara pentru complexitatea problemei: in regiunea albastra, din dreapta, putem rezolva problema. Teoria complexitatii gaseste limite inferioare: daca ne plasam in regiunea rosie, cu certitudine problema este insolvabila. Foarte adesea, intre cele doua regiuni exista o zona (hasurata cu negru) despre care nu putem spune nimic. Din pacate, aceasta zona este adesea foarte mare ca intindere.


Chiar pentru probleme aparent banale, complexitatea minima este adesea necunoscuta. De exemplu, algoritmul cel mai bun cunoscut pentru a inmulti doua numere de n cifre are complexitatea n log log n, dar limita inferioara oferita de teoria complexitatii este de n. Algoritmul invatat in scoala primara pentru inmultire are complexitatea n2. Nimeni nu stie cat de jos poate fi impinsa aceasta limita, dar teoria complexitatii ne garanteaza ca nu mai jos de n (de fapt in cazul de fata nu e nevoie de nici o teorie pentru a ne spune asta: in timp mai putin de n nu poti nici macar sa citesti toate cifrele numerelor de inmultit).

Pentru foarte multe probleme importante, distanta intre limitele inferioara si superioara cunoscute este enorma: de exemplu pentru problema satisfiabilitatii, careia i-am consacrat ultimele mele doua articole, limita superioara este o functie exponentiala (2n) iar cea inferioara este una polinomiala (nk), pentru un k constant, independent de problema.

Intr-un anume sens, teoria complexitatii are o sarcina mult mai grea decat cea a algoritmilor: teoria algoritmilor demonstreaza propozitii de genul: „exista un algoritm de complexitate n log n care inmulteste doua numere”. Acest lucru este de obicei facut chiar construind acel algoritm. Pe de alta parte, teoria complexitatii trebuie sa demonstreze teoreme de genul „Nu exista nici un algoritm care rezolva aceasta problema in mai putin de n log n pasi”. Ori asa ceva este nu se poate demonstra in mod direct: exista un numar infinit de algoritmi, deci nu putem pur si simplu sa-i verificam pe toti.


Modele de calcul si resurse

Am tot mentionat tot felul de limite (ex. n2), dar nu am spus ce inseamna acestea. Atat teoria complexitatii, cat si teoria algoritmilor, masoara complexitatea in acelasi fel, si anume asimptotic. Asta inseamna ca masuram numarul de operatii facute ca o functie de cantitatea de date care ne este oferita spre prelucrare, si ca impingem aceasta cantitate spre infinit. Atunci complexitatea este exprimata ca o functie pe multimea numerelor naturale: pentru fiecare marime de intrare, avem o complexitate. Daca putem avea mai multe date de intrare cu aceeasi marime (de exemplu, cand sortam putem avea mai multi vectori de lungime n), atunci complexitatea pentru intrarea n este luata ca fiind maximumul dintre toate valorile: max(|i|=n) f(i), unde f este complexitatea si i sunt datele de intrare (simbolul | | reprezinta marimea datelor).

Decidabilitate

Un loc aparte in studiul complexitatii il au masinile care dau totdeauna un raspuns ”da” sau „nu”. Cu alte cuvinte, limbajul de iesire are doar doua elemente. Spunem despre astfel de masini ca decid un limbaj: limbajul decis este format din cuvintele de la intrare pentru care masina raspunde „da”. Toate problemele pentru care asteptam un raspuns „da” sau „nu” se numesc ca atare probleme de decizie; problema SAT, a satifiabilitatii, este un exemplu de problema de decizie.

Problemele de decizie sunt o subclasa foarte interesanta a tuturor problemelor, pentru ca adesea putem enunta orice problema ca o colectie de probleme de decizie. Aceasta notiune a fost prezentata in cazut problemei SAT ca „autoreducere”. Ideea este insa destul de simpla.

De exemplu, sa consideram problema „care sunt factorii primi ai numarului n?”. Putem reduce aceasta problema la mai multe probleme de decizie, care ne dau exact aceeasi informatie: „este 2 un factor prim al lui n”, „este 3 ” etc. Daca stim raspunsurile la toate aceste probleme de decizie, putem obtine raspunsul si la problema initiala.

Masina Turing

Am clarificat cum arata datele; cum masuram insa resursele consumate? Consumate de fapt de cine?

Ne trebuie un model precis de calcul. Cel mai folosit este un model propus in anii treizeci de marele matematician englez Alan Turing: masina Turing. Masina Turing este un calculator redus la esente, abstractizat. Masina Turing (figura 2) este compusa din urmatoarele piese:


begincenterline}end


Figura 2: Masina Turing este un model de calcul abstract propus de matematicianul Alan Turing. Ea consta dintr-o banda infinita, pe care pot fi scrise simboluri, un cap de scriere-citire, care poate fi plimbat pe suprafata benzii, si o unitate de control, care cuprinde un numar finit de reguli care indica masinii ce sa faca la fiecare miscare in functie de litera curenta de pe banda si starea in care masina se afla. In pofida simplitatii ei, masina Turing poate calcula orice poate fi calculat cu cele mai performante supercomputere.

O banda infinita de hartie cu patratele; in fiecare patratel se poate scrie exact un caracter din alfabetul nostru; banda este initial plina cu „spatii”, mai putin partea de la inceput, unde este scris sirul cu datele de intrare;

Un cap de citire-scriere, care se poate misca deasupra benzii, la stanga sau la dreapta;

O unitate de control, care contine un numar finit de reguli. Unitatea de control este la fiecare moment dat intr-o stare; starile posibile sunt fixate dinainte, si sunt in numar finit. Fiecare regula are forma urmatoare:

Daca

sunt in starea Q1;

sub capul de citire este litera X;

atunci:

trec in starea Q2;

scriu pe banda litera Y;

mut capul de citire/scriere in directia D.

Si asta-i tot! Un algoritm de calcul este descris de o astfel de masina, prin toate starile posibile, si toate aceste reguli, numite reguli de tranzitie, care indica cum se trece de la o stare la alta.

Orice alte modele de calcul care au fost propuse de-a lungul timpului, au fost dovedite a fi mai putin expresive, sau tot atat de expresive cat masina Turing. Nimeni nu a fost in stare, pana acum, sa zica: „eu cred ca de fapt masina Turing e prea limitata; iata care zic eu ca sunt operatiile elementare pe care le avem la dispozitie, din care ar trebui sa exprimam orice algoritm”, si sa ofere ceva care sa fie construibil, si care sa poata face lucruri pe care masina Turing nu le poate face.

Din cauza asta logicianul Alonzo Church a emis ipoteza ca masina Turing este modelul cel mai general de calcul care poate fi propus; acest enunt, care nu este demonstrabil in sens matematic, se numeste „Teza lui Church”. Acesta este un postulat asupra caruia trebuie sa cadem de acord inainte de a putea conversa orice lucru privitor la teoria complexitatii.

Daca avem un model de calcul, putem defini foarte precis ce intelegem prin complexitate:

Timpul de calcul

pentru un sir dat la intrare, este numarul de mutari facut de masina Turing inainte de a intra in starea „terminat”;

Spatiul

consumat pentru un sir de intrare, este numarul de casute de pe banda pe care algoritmul le foloseste in timpul executiei sale.

Clase de complexitate robusteCand spun ca masina Turing este la fel de puternica ca orice alt model de calcul, nu inseamna ca poate calcula la fel de repede ca orice alt model de calcul, ci ca poate calcula aceleasi lucruri.

Putem sa ne imaginam tot felul de modificari minore ale masinii Turing, care o vor face sa poata rezolva anumite probleme mai repede. De exemplu, putem sa ne imaginam ca masina are dreptul sa mute capul la orice casuta dintr-o singura miscare, fara sa aiba nevoie sa mearga pas cu pas; atunci banda s-ar comporta mai asemanator cu o memorie RAM obisnuita.

Atunci cum de putem discuta despre complexitate, daca timpul de rezolvare depinde de modelul de executie?

Aici teoria complexitatii se desparte de teoria algoritmilor; teoria algoritmilor foloseste de regula modelul RAM pentru a evalua complexitatea unui algoritm. Teoria complexitatii face niste diviziuni mai grosolane.

Si anume, exista niste clase de complexitate care sunt complet invariante la variatele definitii ale masinii Turing: ca are doua capete de acces la banda, ca poate sari oriunde, complexitatea ramane aceeasi. O astfel de clasa de complexitate este clasa tuturor problemelor care se pot rezolva in timp polinomial, o alta este cea a tuturor problemelor care se pot rezolva in spatiu polinomial etc. Aceste clase de complexitate sunt numite „robuste”, pentru ca definitia lor nu depinde de modelul de masina. Acest lucru se poate demonstra aratand ca o masina de un anumit model poate simula pe cele diferite fara a cheltui prea multe resurse suplimentare.

Teoria complexitatii mai decreteaza si ca toate problemele care se pot rezolva in timp polinomial sunt rezolvabile, iar toate cele care au nevoie de mai mult timp sunt intractabile. Aceasta definitie este in general adevarata din punct de vedere practic, dar trebuie luata cu un graunte de sare: cateodata un algoritm n3 este inacceptabil, daca problema este prea mare, altadata unul de timp chiar exponential este tolerabil, daca masina cu care-l rulam este foarte rapida. Din punct de vedere teoretic, separatia insa este perfect acceptabila, pentru ca intotdeauna ne gandim la probleme pentru care marimea datelor de intrare tinde spre infinit.

As vrea sa mai fac o observatie foarte importanta: o problema este foarte strans legata de limbajul in care o exprimam. Iata un exemplu: sa consideram problema inmultirii a doua numere. Daca limbajul in care lucram exprima numerele in baza 2 (sau orice alta baza mai mare de 2), atunci se cunosc algoritmi de complexitate n log n pentru a face inmultirea. Pe de alta parte, daca insistam sa scriem numerele in baza 1 (adica numarul 5 este reprezentat de cinci „betisoare”, ca la clasa I), atunci, in mod evident, complexitatea inmultirii a doua numere de lungime totala n este n2: chiar rezultatul inmultirii lui n cu n este scris cu n2 betisoare, deci nu are cum sa ne ia mai putin timp, pentru ca trebuie sa scriem rezultatul!

Si mai spectaculoasa este diferenta pentru algoritmul care verifica daca un numar este prim: daca limbajul de intrare exprima numerele in baza 2, cel mai bun algoritm cunoscut are complexitatea 2n, exponentiala, dar daca scriem numerele in baza 1, complexitatea este n2. Acest lucru se intampla pentru ca un numar scris in baza 1 este mult mai lung decat scris in baza 2 n este scris in baza 2 cu log n cifre).


calculabilitate

O intrebare pe care un matematician si-o pune imediat este: are vreo importanta cate resurse dam unei masini Turing? Nu cumva totul se poate calcula cu aceeasi cantitate de resurse?

Exista niste teoreme deosebit de interesante din acest punct de vedere. O teorema arata ca daca dam unei masini mai mult timp (sau spatiu), atunci ea poate efectua lucruri pe care nici una din masinile care au mai putin timp nu le poate efectua. Aceasta teorema se numeste „teorema gaurii” (gap theorem), pentru ca arata ca intre feluritele clase de complexitate exista diferente: clasa limbajelor care se pot decide in timp n3 este diferita de clasa limbajelor care se pot decide in timp n4.

Enuntul teoremei este de fapt destul de incalcit, si se bazeaza pe niste detalii tehnice, pe care o sa le trec sub tacere. Demonstratia este insa relativ simpla, si se bazeaza pe o tehnica ades folosita in teoria complexitatii, numita diagonalizare. Aceasta tehnica a fost folosita in demonstratia lui Cantor, pentru a arata ca numerele reale nu sunt numarabile.

Ideea de baza este urmatoarea: masina cu mai multe resurse isi poate permite sa faca orice face masina cu mai putine resurse, iar dupa aceea sa mai si prelucreze rezultatul. Cu alte cuvinte, putem construi o masina cu resurse mai multe, care da un rezultat diferit de orice masina mai simpla. Rezulta ca masina cu mai multe resurse calculeaza o functie diferita de toate celelalte!


Numerabilitate

Teorema gaurii se bazeaza in mod explicit pe faptul ca nu exista prea multe masini Turing! Din moment ce fiecare masina Turing poate fi descrisa printr-un sir de caractere finit, inseamna ca putem enumera toate masinile Turing. Exista astfel un numar numarabil de masini Turing (deci cu mult mai putine decat exista numere reale!).

O consecinta interesanta a acestui fapt este ca calculatoarele nu pot manipula numerele reale. Exista mai multe numere reale decat algoritmi posibili! Limbajele care opereaza cu numere reale, de fapt manipuleaza niste aproximari cu cateva zeci sau zecimale ale acestora. Nu putem face mai bine de atat nici daca operam cu reprezentari simbolice ale numerelor reale (vom putea manipula unele numere reale, dar nu pe toate; vor exista intotdeauna operatii cu numere reale care nu sunt calculabile).

Exista si alte consecinte interesante ale acestui fapt. De exemplu, pute privi masinile Turing ca pe niste aparate care calculeaza functii de la numerele naturale (N) la N. Ei bine, exista $2^vert}$astfel de functii, adica puterea continuului (adica tot atatea cat numere reale). Dar masinile Turing sunt doar in numar de $vertmboxvert$, deci mult mai putine. Asta inseamna ca exista o sumedenie de functii N $rightarrow$N care nu se pot calcula cu calculatoarele!

Ce daca, veti spune, poate toate functiile care ne intereseaza in practica se pot de fapt calcula. Vom vedea de fapt ca exista functii extrem de importante care nu sunt calculabile, oricat de multe resurse am pune la bataie!

Semi-decidabilitate

Dupa cum am vazut, exista probleme pentru care nu putem niciodata calcula raspunsul.

Putem insa identifica printre problemele indecidabile o submultime, a problemelor semi-decidabile, acele probleme pentru care putem calcula „jumatate” de raspuns: putem raspunde intotdeauna corect cand suntem intrebati de o instanta „da”, dar cand suntem intrebati de o instanta „nu” s-ar putea sa dam raspunsul corect, sau s-ar putea sa nu terminam niciodata de calculat.

Problema opririi este de fapt o problema semi-decidabila: daca ni se da o masina M si un sir x pentru care masina se opreste, vom fi capabili sa descoperim acest lucru simuland functionarea masinii M cu intrarea x pana atinge starea finala. Daca M insa nu se opreste cand primeste pe x, nici simularea nu se va termina niciodata.

Oracole

O intrebare interesanta este urmatoarea: sunt tot felul de probleme indecidabile; dar sunt cumva unele dintre ele mai grele decat altele? Poate sa para ciudat ca intrebam astfel de lucruri despre probleme pe care oricum nu le putem rezolva, dar raspunsul este si mai surprinzator.

Contextul matematic pentru a formula aceste intrebari este numit al „oracolelor”. Putem gasi o interpretare filozofica interesanta pentru acest gen de constructii: sa zicem ca facem un pact cu diavolul, care ne va raspunde corect la anumite intrebari nedecidabile. De pilda, ne va da intotdeauna raspunsul corect la intrebari despre oprirea unei masini Turing. Vedeti, raspunsul exista, orice masina fie se opreste, fie nu se opreste, ceea ce nu exista este o metoda de a calcula raspunsul. Sa zicem ca Mefistofel insa ne poate da raspunsul, folosind puterile sale supranaturale.

Vom vedea ca notiunea de oracol este foarte utila nu numai atunci cand vrem raspunsuri la intrebari nedecidabile, ci si atunci cand vrem raspunsuri la intrebari pentru care nu avem destule resurse. Mai multe despre asta in partea a doua a acestui articol, in numarul viitor al revistei.

Matematic, un oracol este o a doua banda pentru masina noastra, pe care sunt scrise dinainte raspunsurile (corecte!) la intrebarile pe care masina le pune (vedeti figura 4).

begincenterline}end


Figura 4: Masini cu Oracole: un oracol este o anumita functie pe care masina nu o poate calcula, dar de care se poate folosi. Matematic modelam oracolul printr-o banda infinita, pe care sunt dinainte scrise raspunsurile corecte la toate intrebarile pe care masina le-ar putea pune. In general ne intereseaza sa vedem ce ar putea face in mod suplimentar o masina Turing daca ar putea raspunde unor anumite intrebari (dar nu oricarei intrebari); atunci o echipam cu un oracol care stie toate raspunsurile la intrebarile in chestiune.


Ierarhia aritmetica

Daca avem un oracol, mai exista lucruri pe care nu le putem calcula? Exista alte intrebari la care nu putem raspunde?

Ei bine, da. Exista intrebari care sunt in continuare ne-decidabile. De exemplu, intrebarea „este limbajul acceptat de masina M finit” nu poate fi elucidata nici in prezenta unui oracol pentru problema opririi.

Dar daca presupunem ca avem un oracol care ne raspunde si la aceasta intrebare? Mai exista si altceva care nu se poate calcula? Din nou, raspunsul este „da”: de exemplu nu putem raspunde nici acum la intrebarea „este limbajul acceptat de masina M co-finit” (adica sirurile ne-acceptate sunt in numar finit).

Si asa mai departe: exista o ierarhie infinita masini de oracole din ce in ce mai puternice, care pot raspunde la aceste intrebari, dar care sunt neputincioase in fata unor intrebari mai complicate. Aceasta ierarhie de probleme ne-decidabile se numeste ierarhia aritmetica.

Teoria clasica a complexitatii

Voi reaminti ca teoria complexitatii discuta despre ceea ce se poate calcula si nu se poate calcula atunci cand avem anumite resurse la dispozitie. Teoria calculabilitatii discuta cazul extrem al lucrurilor care nu se pot calcula deloc, chiar daca avem la dispozitie o cantitate infinita de resurse. In mod surprinzator, exista foarte multe lucruri care nu se pot calcula, asa cum am aratat in articolul anterior.

Pentru a putea discuta precis despre ce se poate calcula, teoria complexitatii opereaza cu niste modele matematice ale masinilor de calcul, descrise sub forma unor automate simple, care comunica cu lumea exterioara folosind niste benzi pe care sunt scrise litere, si care au o unitate de control cu un numar finit de reguli, care indica automatului care este pasul urmator de facut in fiecare circumstanta.

Modelul cel mai ades folosit este cel al masinii Turing, numite in cinstea marelui matematician englez, Alan Turing. Turing a fost unul dintre pionierii acestei teorii; el este insa mai cunoscut prin activitatea lui din al doilea razboi mondial, cand a contribuit la spargerea cifrurilor masinii Enigma, care cripta comunicatiile Germaniei naziste. Munca lui Turing a permis aliatilor sa intercepteze informatii foarte importante despre miscarile masinii de razboi germane.

Turing era un matematician de exceptie, care studiase la Princeton cu Albert Einstein, si colaborase cu John von Neumann, parintele american al calculatoarelor. In cinstea sa, cel mai important premiu care recunoaste contributiile in domeniul informaticii, decernat anual de prestigioasa asociatie ACM (Association for Computing Machinery), este numit premiul Turing.

In mod interesant, desi masina Turing este un mecanism foarte „primitiv”, nimeni nu a reusit sa sugereze un model de calcul mai puternic. In masura in care functionarea neuronilor din creierul uman este cea descrisa de neurofiziologi, creierul insusi poate fi simulat cu o masina Turing (dar exista mult mai multe necunoscute decat certitudini in ceea ce priveste functionarea creierului). Daca acceptam aceasta ipoteza (numita si teza lui Church), putem privi rezultatele teoriei complexitatii ca pe niste reguli universale, care privesc toate „aparatele” care proceseaza informatie in univers.Sa ne mai amintim ca obiectele procesate de masinile Turing sunt limbaje, adica multimi de cuvinte. O masina Turing primeste la intrare un cuvant dintr-un anumit limbaj, si produce la iesire un cuvant dintr-un alt limbaj, care este raspunsul asteptat. Daca raspunsurile sunt doar „da” sau „nu” (adica un singur bit), atunci spunem ca masina Turing decide limbajul format din toate cuvintele pentru care raspunsul este „da”.

Putem considera ca parinte al teoriei complexitatii pe marele matematician german David Hilbert (1862 - 1943). Hilbert a incercat sa fundamenteze matematica pe baze axiomatice; el a recunoscut faptul ca intre logica si matematica exista o relatie foarte stransa; el a observat ca demonstrarea oricarei probleme din matematica se poate reduce la verificarea satisfiabilitatii unei formule din calculul predicativ.

Hilbert vedea ca incununare a matematicii producerea unui algoritm care ar putea sa rezolve problema satisfiabilitatii, care ar putea fi atunci folosit pentru a demonstra in mod mecanic orice teorema.


Teorema lui Gödel si teorema lui Turing

Visele lui Hilbert au fost insa spulberate de matematicianul Kurt Gödel si faimoasa sa teorema de incompletitudine. Gödel a aratat ca un algoritm de decizie pentru satisfiabilitate nu exista, pentru orice sistem axiomatic care este suficient de cuprinzator pentru a descrie multimea numerelor naturale si operatiile aritmetice pe ea. Daca operam cu structuri mai simple, ca algebra booleana, introdusa in articolul nostru despre satisfiabilitate, problema este decidabila; daca insa structura matematica este suficient de bogata, (si multimea numerelor naturale este in definitiv o structura foarte simpla, fara de care cu greu putem vorbi de matematica evoluata), exista propozitii adevarate care nu pot fi demonstrate matematic.

O alta problema fundamentala, propusa de Hilbert, era de a verifica daca un sistem dat de axiome este consistent sau nu (cu alte cuvinte, daca axiomele nu se contrazic intre ele). De exemplu, stim din liceu ca axioma paralelelor a lui Euclid, din geometria plana, este independenta de celelalte axiome ale geometriei, si ca putem construi geometrii in care aceasta axioma este adevarata, precum si geometrii perfect coerente in care axioma este falsa. Hilbert isi dorea posibilitatea de a verifica daca nu cumva un sistem ales de axiome se contrazice pe sine. A doua teorema de incompletitudine a lui Gödel a sfarimat si acest vis al lui Hilbert, demonstrand ca este imposibil de demonstrat consistenta unui sistem de axiome rationand doar in interiorul sistemului (cu alte cuvinte, nu putem demonstra consistenta axiomelor pornind doar de la acele axiome); daca vrem sa facem acest lucru, trebuie sa rationam intr-un sistem mai cuprinzator decat cel studiat. Avem astfel o reducere infinita, pentru ca putem pune apoi chestiunea consistentei sistemului mai cuprinzator etc.


Teorema lui Cook si NP-completitudinea

Cu timpul oamenii s-au obisnuit cu ideea ca sunt lucruri care nu se pot calcula. Despre cele care se puteau calcula insa erau convinsi ca sunt la indemana. Teoria complexitatii insa a aratat ca fiecare problema are o complexitate inerenta; anumite probleme se pot rezolva repede, altele mai greu. Exista probleme care au o complexitate exponentiala: daca cresti datele de intrare cu o constanta, timpul de calcul se dubleaza. Astfel de probleme devin foarte repede intractabile: daca crestem problema de 100 de ori, complexitatea creste de 2100 ori, depasind astfel varsta estimata a universului! Chiar daca incepeam sa calculam la Big Bang, astazi tot n-am fi terminat!

Teorema lui Cook, demonstrata in 1971, a turnat si mai mult gaz peste foc: exista foarte multe probleme care au solutii simple, si usor de verificat (adica putem verifica foarte eficient daca o pretinsa solutie este corecta), dar pentru care nimeni nu stie cum sa gaseasca o solutie suficient de rapid!

Din acel moment, problema centrala a teoriei complexitatii s-a mutat in aceasta zona: am renuntat sa mai rezolvam problemele inerent grele, putem oare macar rezolva acest gen de probleme, ale caror solutii se pot verifica usor? Aceste probleme formeaza o clasa numita NP, despre care vom vorbi mai mult in cuprinsul acestui articol. Intrebarea centrala a teoriei complexitatii este daca P=NP. (P este clasa problemelor pe care le putem rezolva rapid.)

S-au publicat mai multe demonstratii eronate ale ambelor asertiuni: P=NP si P $not=$NP. Deocamdata raspunsul ramane un mister. Teoreticienii au atacat problema din tot felul de perspective, incercand sa demonstreze ca pentru problemele din NP sunt necesare strict mai multe resurse decat pentru cele din P; atunci am sti ca cele doua clase sunt diferite. Desigur, doar existenta unei diferente intre cele doua clase nu este totul pentru practicieni, daca nu stim si cat de mare este aceasta diferenta. Tot ce stim este ca NP este cuprinsa intre P si EXP; P este clasa problemelor cu o complexitate polinomiala, iar EXP cea a problemelor cu complexitate exponentiala; intre aceste doua clase exista o sumedenie de clase intermediare, de exemplu cea a problemelor cvasi-polinomiale, care sunt mai mari decat cele polinomiale, dar mai mici decat cele exponentiale (de exemplu functia nlog n). Chiar un rezultat care ar separa NP de EXP ar fi grozav, pentru ca ne-ar da solutii pentru problemele din NP mai bune decat cunoastem la ora actuala.

Teoreticienii aveau practic doua scule fundamentale in repertoriu pentru a rationa despre complexitate: diagonalizarea si simularea, ambele prezentate pe scurt in prima parte a acestui articol, in numarul anterior al revistei.

Simularea se foloseste de faptul ca o masina Turing adesea se poate comporta ca o alta masina Turing, „simulindu-i” executia. Aceasta tehnica se numeste in viata de zi cu zi „interpretare”, si este exact ceea ce se intampla cu limbajele interpretate: BASIC, Lisp etc.: interpretorul de BASIC simuleaza executia programelor scrise in BASIC.

Diagonalizarea este o tehnica foarte ingenioasa pentru a arata ca un obiect nu este intr-o multime, pentru ca este diferit de fiecare obiect din multime printr-o anumita trasatura.

Teoreticienii au incercat sa demonstreze ca P $not=$NP aratand ca masinile din NP sunt diferite de toate masinile din P. Dar aceste incercari au fost brusc curmate de un rezultat socant.

Clase de complexitate importante

Deocamdata punem deoparte notiunea de reducere, si discutam clasele de complexitate cele mai importante studiate. Pentru fiecare din aceste clase se cunosc probleme complete. Vom prezenta clasele in ordinea crescatoare a complexitatii lor; cel mai adesea insa relatia reala intre clase consecutive este necunoscuta.


Spatiu constant

Prima clasa interesanta de complexitate este cea a masinilor care folosesc o cantitate fixa de spatiu pentru a-si face calculele, care cantitate este independenta de marimea datelor de intrare. Chiar cand datele de intrare tind la infinit, masina foloseste la fel de putin spatiu.

Un fapt interesant despre aceasta clasa este ca, de fapt, daca dai unei masini spatiu constant, nu are ce face cu el: exista o alta masina care face acelasi lucru fara nici un fel de spatiu suplimentar. Exista un nume special pentru masinile Turing care nu folosesc nici un fel de spatiu pe banda (in afara de a citi sirul de la intrare): ele se numesc automate finite.

Toate limbajele care se pot decide in spatiu constant se numesc limbaje regulate. Aceste limbaje sunt extrem de importante in practica; exista o seama intreaga de medii de programare care manipuleaza limbaje regulate. Programe si interpretoare faimoase care manipuleaza limbaje regulate sunt Perl, Lex, grep, awk, sed etc. Perl este de pilda limbajul preferat pentru a scrie extensii pentru serverele de web de pe Internet.

Limbajele regulate sunt atat de utile pentru ca se demonstreaza ca ele pot fi acceptate in timp linear: cu alte cuvinte pentru orice limbaj regulat exista o masina Turing care decide un cuvant de lungime n in timp O(n). Acest timp este practic cel mai mic timp posibil, pentru ca in mai putin de O(n) nu putem nici macar citi toate literele de la intrare!

Un exemplu de limbaj regulat ne-trivial: adunarea. Daca primim trei numere, a, b, c, scrise intretesut pe banda (adica o cifra de la a, una de la b, una de la c, atunci putem verifica folosind un automat finit daca c = a+b.

Spatiu logaritmic

O clasa foarte interesanta de complexitate este cea a limbajelor care pot fi acceptate folosind spatiu logaritmic in lungimea cuvantului de intrare. Pentru orice cuvant de lungime n masina foloseste nu mai mult de O(log n) celule de memorie pentru a procesa cuvantul.

Clasa aceasta se noteaza cu L, de la Logaritm. Se arata ca aceasta clasa este strict mai cuprinzatoare decat cea a limbajelor regulate: exista limbaje ne-regulate in L.

De ce folosim tocmai logaritmul? In spatiu logaritmic masina poate manipula un numar finit de contoare a caror valoare este cuprinsa intre 1 si n (fiecare contor are log n cifre). Putem spune deci ca clasa L este cea a masinilor care au nevoie doar sa tina minte cateva pozitii din sirul de intrare, si nimic mai mult.

Ce putem face in spatiu logaritmic? O multime de lucruri! De pilda putem inmulti doua numere: folosim contoare pentru a parcurge numerele de inmultit, si pentru a face adunarea de la dreapta la stanga.

O alta problema foarte importanta pe care o putem rezolva doar in spatiu logaritmic este de a calcula valoarea unei formule booleene, atunci cand cunoastem valorile tuturor variabilelor care o compun.

Timp polinomial

Cea mai folosita clasa de complexitate este cea a timpului polinomial, notata cu P. Putem defini foarte precis P matematic folosind urmatoarea notatie TIME(f(n))= clasa problemelor care se pot decide in timp f(n). Atunci $ = cup_ TIME(n^k)$.

Se arata imediat ca orice se poate calcula in spatiu logaritmic, nu are niciodata nevoie de mai mult decat timp polinomial, sau altfel spus, $ subseteq $.

Practic toti algoritmii eficace invatati in scoala sunt din clasa P; teoreticienii considera ca daca o problema nu este in P, atunci nu poate fi rezolvata practic, pentru ca resursele cerute sunt prea multe. De exemplu, programarea lineara, algoritmul Gauss-Seidel de inversare a unei matrici, sau algoritmul care calculeaza iesirea unui circuit combinational cand intrarea este data, sunt toti algoritmi de timp polinomial.

De fapt ultima problema este chiar P-completa, vis-a-vis de reduceri in spatiu logaritmic. Deci orice alta problema din P se poate reduce la problema evaluarii unui circuit boolean! Observati ca evaluarea unui circuit boolean este mai dificila decat a unei formule booleene, desi orice formula boolean poate fi scrisa ca un circuit.

Relatia exacta dintre L si P nu este cunoscuta; nu se stie daca L este strict inclusa in P sau cele doua clase sunt de fapt egale. Daca cineva ar gasi o metoda de a rezolva problema valorii unui circuit boolean folosind un algoritm din L, atunci am demonstra automat ca L = P, datorita completitudinii problemei.

Aceasta intrebare este foarte importanta pentru practica, pentru ca algoritmii din L pot fi asimilati cu algoritmii care se pot executa foarte eficient pe o masina masiv paralela. Chestiunea L = P se poate deci interpreta ca intrebarea: „poate orice algoritm din P fi executat foarte eficient in paralel?”.


Spatiu polinomial

In general este usor de vazut ca daca o problema are nevoie de timp t atunci nu consuma mai mult de spatiu t, pentru ca in fiecare unitate de timp poate consuma cel mult o unitate noua de spatiu. Daca notam cu PSPACE clasa problemelor care consuma spatiu polinomial in marimea datelor de intrare, atunci avem deci imediat P $subseteq$PSPACE.Ce putem rezolva avand la dispozitie spatiu polinomial? Ei bine, putem rezolva toate jocurile cu informatie perfecta. Mai mult decat atat, aceste probleme sunt PSPACE-complete vis-a-vis de reduceri in timp polinomial. Ce sunt jocurile cu informatie perfecta? Sunt toate jocurile gen Go sau dame pe table de marime n x n (aceasta este marimea datelor de intrare). As spune sah, dar este destul de greu de generalizat sah-ul pentru table arbitrar de mari.

Asa cum stim din teoria jocurilor (sau daca nu stim, va spun eu), orice joc de acest gen are o strategie perfecta pentru fiecare jucator, care obtine cel mai bun rezultat, independent de miscarile celuilalt. Problema de a afla daca primul la mutare poate castiga mereu este cea a jocurilor cu informatie perfecta.

In mod surprinzator (sau poate v-ati obisnuit cu aceste intrebari nerezolvate, si vi se pare naturala ignoranta noastra in acest domeniu), nimeni nu stie daca P= PSPACE. Ceea ce stim cu siguranta este ca L $subset$PSPACE este o incluziune stricta.

Interesant, anumite probleme practice foarte utile sunt de asemenea PSPACE-complete; de exemplu problemele de planificare care apar in inteligenta artificiala, cum ar fi programarea traseului unui robot. O alta problema importanta care este completa pentru PSPACE este problema pe care o intalnesc cei care scriu compilatoare atunci cand analizeaza un program cu pointeri pentru un limbaj ca C, care permite crearea de pointeri catre functii: determinarea la compilare a informatiei „points-to”, care spune spre care obiecte un pointer poate arata, este si ea completa pentru PSPACE.


Timp exponential

Desi nu am aratat cum, acelasi gen de demonstratie care arata ca L$subseteq$ P poate fi folosit pentru a arata ca PSPACE $subseteq$EXP. EXP este definita ca fiind clasa tuturor problemelor care se rezolva in timp exponential: $= cup_ TIME(2^)$.

Nu avem habar daca incluziunea PSPACE$subseteq$ EXP este stricta sau nu.


Spatiu exponential

Daca putem folosi timp exponential, putem folosi si spatiu exponential. Aceasta clasa monstruoasa este putin intalnita in practica, desi exista probleme practice care pot fi plasate aici.

Dincolo de spatiu exponential

Exista si clase de complexitate mai mari decat acestea. Vom prezenta o astfel de clasa in ultima parte a acestui text, intr-un numar ulterior, cand discutam despre complexitatea de decizie a feluritelor teorii logice.

Complexitatea nedeterminista; masini alternante

Modelul de masina cu care am lucrat pana acum este destul de realist, in sensul ca pare imediat construibil in practica. Singura ciudatenie abstracta au fost oracolele.

Dar asa cum modelul ezoteric al oracolelor, desi ne-implementabil, a fost de o enorma importanta metodologica, permitandu-ne sa tragem niste concluzii foarte importante, teoreticienii au mai elaborat doua variatiuni la modelul masinilor Turing, care se dovedesc extrem de importante in practica.

Modelele pe care le voi introduce acum pot fi simulate cu masini Turing obisnuite, cu o pierdere oarecare de eficacitate. Dar prezenta acestor masini ne permite sa facem niste diviziuni mai fine in interiorul feluritelor clase de complexitate, si sa punem niste intrebari foarte importante.

Masini nedeterministe

Va reamintiti ca definitia masinii Turing spunea exact ce trebuie sa faca automatul in fiecare stare, in functie de simbolul de pe banda. Ei bine, acum vom permite o oarecare ambiguitate: masina noastra va avea posibilitatea sa faca nu una, ci mai multe miscari la un moment dat.

Trebuie sa redefinim conceptul de acceptare: inainte masina accepta daca secventa ei de stari parcurse se termina cu o stare anumita, numita „acceptare”. Dar acum, cand masina poate urma mai multe trasee, care este criteriul de acceptare? Vom spune ca masina accepta atunci exista cel putin o carare care duce la o acceptare.

Figura 6 arata cum stau lucrurile cu astfel de masini.


begincenterline}end


Figura 6: O masina determinista, de indata ce are un sir pe banda de intrare, are o traiectorie fixata in spatiul starilor: putem spune oricand in ce stare masina se va afla. Prin contrast, masinile nedeterministe se pot afla in stari cu mai multi succesori, in care pot alege traiectoria. O masina determinista accepta daca cel putin o traiectorie a ei accepta.


Intuitiv putem sa ne imaginam astfel de masini in doua feluri; alegeti-l pe cel preferat:

Putem sa ne imaginam ca masina atinge astfel de puncte de decizie cu posibilitati multiple de executie, si atunci pur si simplu ghiceste pe care carare s-o ia. Daca exista o secventa de ghiciri bune, masina va accepta. Aceasta perspectiva este adesea folosita, iar masinile de acest gen se numesc „nedeterministe”, pentru ca comportamentul lor nu mai poate fi descris dinainte precis.

Un alt model de reprezentare foloseste fire (threads) de executie multiple: ne putem imagina ca masina noastra poate executa in paralel un numar nelimitat de fire de executie. Atunci cand masina atinge un punct de alegere nedeterminista, creeaza cate un fir de executie separat pentru a explora fiecare posibilitate. Aceste fire se vor executa apoi perfect in paralel, iar primul care va gasi solutia va termina intregul proces de calcul.

Masinile nedeterministe le generalizeaza pe cele deterministe; par de asemenea mai puternice: e clar ca orice problema care se poate executa in timp determinist T se poate executa si in timp nedeterminist T, pentru ca orice masina determinista este un caz particular de masina nedeterminista.

Apar astfel clasele de complexitate prefixate cu litera N: NL, NP, NPSPACE, NEXP. De asemenea, o clasa nedeterminista este mai slaba decat clasa determinista superioara: avem ierarhia: $L
subseteq subseteq subseteq subseteq subseteq
subseteq subseteq $. Despre majoritatea incluziunilor din acest lant nu stim daca sunt stricte.

Un singur rezultat pozitiv lumineaza aceste incertitudini: in mod surprinzator in 1970 Savitch a demonstrat ca PSPACE = NPSPACE, deci nedeterminismul nu ajuta cu nimic puterea computationala pentru acest gen de probleme.

In plus mai stim adesea ca anumite incluziuni intre clase distante sunt stricte: de exemplu avem teoreme de genul „fie L$not=$ P, fie P$not=$ PSPACE”, sau, mai simplu spus, $not= $.

Asa cum am mai mentionat, clasa asupra careia s-au aplecat cei mai multi cercetatori este NP. Articolele mele anterioare aratau ca problema satisfiabilitatii booleene („are un circuit boolean intrari pentru care iesire este 1”) este completa pentru NP vis-a-vis de reduceri polinomiale.

O sa mentionez in final o problema completa pentru NEXP: jocul de poker generalizat in trei adversari (jocuri in mai multe persoane, cu aleatorism si informatie ascunsa).


Clase complementare

O intrebare naturala este: daca putem generaliza masina Turing sa aiba astfel de stari in care poate face o alegere, nu putem crea si niste stari speciale in care orice alegere sa trebuiasca sa duca la o stare acceptoare? In modelul paralel, cu fire de executie, cerem ca toate firele lansate in paralel sa termine cu succes, si nu unul singur dintre ele.

Vom distinge deci doua tipuri de stari: starile existentiale: cel putin o carare care iese din ele trebuie sa duca la o acceptare (acestea sunt starile din masinile nedeterministe, introduse mai sus), si starile universale: toate cararile plecand din acea stare trebuie sa duca la o acceptare.

Intr-adevar, aceste masini recunosc alte clase de limbaje. O masina care are doar stari universale recunoaste anumite clase de limbaje interesante. Se poate arata ca aceste limbaje sunt complementele limbajelor acceptate de masinile nedeterministe, de aceea numele lor se prefixeaza cu „Co”. De exemplu, avem clasa limbajelor CoL, care pot fi acceptate de o masina cu stari universale in spatiu logaritmic. Avem CoNP, limbajele care pot fi acceptate de masinile polinomiale cu stari universale.

Din nou, masinile perfect deterministe sunt un caz particular de masini cu stari universale, in care in fiecare stare avem o singura decizie posibila. De aici rezulta imediat o serie de incluziuni: $subseteq cap Co$, $subseteq cap
Co$ etc.

Ca sa fim mai concreti, sa vedem o problema care este in CoNP. Problema este foarte interesanta: daca am doua harti, sunt ele ne-izomorfe? Adica, oricum as asocia tarile dintr-una cu tarile din cealalta, nu voi obtine niciodata aceeasi relatie de vecinatate (daca sunteti familiari cu terminologia grafurilor, aceasta este de fapt problema non-izomorfismului grafurilor).

Aceasta problema este in CoNP, pentru ca vreau sa verific ca orice permutare a unei harti este diferita de cealalta. Putem deci construi o masina cu o stare universala, din care se exploreaza in paralel toate permutarile posibile.

Vedeti, problema cealalta, a izomorfismului grafurilor este in NP: „sunt doua grafuri izomorfe?” se poate rezolva in timp nedeterminist polinomial. Complementul acestei probleme este insa in CoNP. E interesant de observat ca adesea o problema nu este la fel de grea ca problema complementara. De pilda, e usor sa demonstrezi ca nu a plouat peste noapte: strazile sunt uscate. Dar daca strazile sunt ude, nu poti sa stii daca nu cumva au spalat strada. Un lucru si complementul lui nu sunt la fel de usor de demonstrat.

De fapt aici nu am exprimat decat o credinta: relatia dintre clasele de complexitate si complementele lor este cel mai adesea necunoscuta; singurul rezultat concret este dat teorema Immerman-Szelepcsényi, din 1988, care arata ca NL = CoNL.

Intrebarea NP = CoNP este o intrebare cu consecinte foarte importante pentru practica; daca aceste clase sunt egale (ceea ce lumea crede foarte putin probabil), atunci exista demonstratii scurte pentru non-izomorfismul grafurilor: poti scrie o dovada sumara ca doua grafuri nu sunt identice.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }