QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Dezvoltarea unei aplicatii in Delphi. Tipuri de proiecte.Dezvoltarea unei aplicatii in Delphi. Tipuri de proiecte.Dezvoltarea unei aplicatii in Delphi presupune realizarea anumitor sarcini, in general comune tuturor aplicatiilor. Principalele etape necesare sint: crearea unui proiect, construirea interfetei(lor), scrierea codului, compilarea si depanarea, distribuirea aplicatiei, internationalizarea aplicatiei.


Crearea unui proiect

Un proiect este o colectie de fisiere care contribuie la dezvoltarea unei aplicatii. Acestea pot fi create si gestionate manual (fara nici o interventie din partea Delphi) de catre utilizator, in comun de catre utilizator si Delphi sau automat de catre Delphi. In Delphi, la un moment dat poate fi activ un singur proiect.

Pentru a crea un proiect nou se selecteaza optiunea File|New|Application sau File|New|Other si apoi modelul Application din pagina New  a Depozitului de obiecte. Un proiect nou contine urmatoarele fisiere:
Un fisier proiect (.dpr). Acesta este creat si gestionat automat de catre Delphi.  Utilizatorul poate sa intervina asupra lui, pentru a adauga cod, dar rareori o face. Delphi acorda acestui fisier un nume implicit (project1). (dpr = Delphi options file)

Un unit (.pas) cu numele implicit unit1. Acesta contine codul asociat interfetei aplicatiei (fereastra principala). (pas = pascal)

Un fisier de resurse (.res), cu numele implicit project1. (res = resource)

Un fisier care descrie interfata (.dfm), cu numele implicit unit1. (dfm = Delphi form module)

Un fisier de configurare (.cfg), care contine optiuni pentru compilarea proiectului. Acesta este creat si gestionat automat de catre Delphi. (cfg = configuration)

Un fisier cu optiunile specifice proiectului (.dof), creat si gestionat automat de catre Delphi. (dof = Delphi options file)

Intr-un proiect va exista intotdeauna un singur fisier proiect, unul de configurare si unul de optiuni, unul sau mai multe fisiere de resurse, iar pentru fiecare fereastra cite un unit si un fisier de descriere a ferestrei.

Intr-un proiect pot fi adaugate asa-numitele module de date (File|New|Data module). Acestea sint form-uri speciale, care contin numai componente nevizuale (de obicei componente pentru acces la date). Pentru un modul de date se genereaza un unit, fara a avea o fereastra asociata. Rolul lor este sa separeu partea de acces la baza de date de restul aplicatiei si sa promoveze reutilizarea codului.


Construirea interfetei(lor)

Pentru a construi o interfata se creeaza un form (Delphi creeaza automat un form pentru orice aplicatie), se aleg componente (de obicei vizuale) din paleta de componente si se adauga pe form. Adaugarea se poate face in doua feluri:

Prin dublu click pe pictograma componentei respective. Delphi va adauga form-ului curent (sau containerului curent din acesta) o componenta de tipul ales. Componenta va fi plasata in centrul form-ului, urmind a fi reasezata de utilizator.

Prin click pe pictograma componentei, apoi click pe form, in locul unde trebuie asezata componenta.

Alternativ, componentele pot fi selectate prin intermediul meniului View|Component list dintr-o lista alfabetica ce contine toate componentele disponibile.

Dupa plasarea componentelor pe form, se stabilesc proprietatile lor, prin intermediul Inspectorului de obiecte.


Scrierea codului

Codul Delphi este o parte integranta a oricarei aplicatii. In spatele fiecarei componente, vizuale sau nu, se afla cod Delphi, dar acesta nu este suficient. Programatorul trebuie sa scrie propriul cod, pentru a descrie comportamentul specific al aplicatiei. De obicei programatorul trebuie sa scrie proceduri de tratare a evenimentelor, metode noi pentru clasele existente sau chiar clase noi. Pentru dezvoltarea acestora se porneste de la ierarhia de clase Delphi, cu mii de clase.

Pentru programator, un eveniment este o legatura intre o intimplare din sistemul de calcul si o secventa de cod care raspunde acelei intimplari. Aceasta secventa este numita procedura de tratare a evenimentului (event-handler). Legatura intre eveniment si procedura de tratare se face prin intermediul paginii Events din Inspectorul de obiecte. Acesta listeaza toate evenimentele predefinite pentru componenta curent selectata. Executind dublu click pe unul din evenimente, Delphi creeaza o procedura-cadru corespunzatoare; programatorul trebuie doar sa completeze codul corespunzator. Daca exista deja o astfel de procedura scrisa, aceasta poate fi legata la mai multe evenimente, prin intermediul Inspectorului de obiecte.

Componentele Delphi prezinta un grad inalt de incapsulare. De exemplu, o componenta de tip TmainMenu (meniu principal) este preprogramata sa se comporte ca un meniu principal pentru o aplicatie. Utilizatoul nu trebuie sa descrie acest comportament, ci doar actiunile care trebuie intreprinse atunci cind este selectata o optiune din meniu.

In afara procedurilor de tratare a evenimentelor, programatorul poate adauga orice subprograme sint necesare aplicatiei.


Compilarea si depanarea aplicatiei

Dupa scrierea programului, acesta trebuie compilat si depanat pentru a detecta si elimina eventualele erori. Pentru compilare se selecteaza optiunea Project|Compile <project name>. Pentru depanare se foloseste Depanatorul integrat. Pentru folosirea lui este necesare urmatoarele operatii: trebuie selectata optiunea Debug options din meniul Project|Options, pagina Compiler; trebuie selectata optiunea Integrated debugging din meniul Tools|Debugger Options, pagina General.

In timpul depanarii sint disponibile ferestre cu informatii ajutatoare, dintre care cele mai folosite sint: lista punctelor de intrerupere, continutul stivei, fereastra pentru urmarirea valorii variabilelor, lista variabilelor locale, lista proceselor, lista modulelor, lista evenimentelor, date despre procesor (codul masina curent executat si valorile registrilor). Pentru a alege ferestrele vizibile se selecteaza View|Debug Windows.
Distribuirea aplicatiei

Aplicatiile Delphi pot fi distribuite sub forma unor kit-uri de instalare. La distribuirea aplicatiei vor fi necesare si alte fisiere ajutatoare precum executabile, biblioteci cu legare dinamica (DLL-uri), pachete de resurse, componente etc. Delphi contine un instrument, numit Install Shield Express care usureaza crearea unui kit de instalare care sa contina tot ceea ce este necesar distribuirii aplicatiei. Acesta contine un program-expert care va dirija programatorul in crearea kit-ului.


Internationalizarea aplicatiei

Delphi ofera suport pentru internationalizarea si localizarea aplicatiilor. Mediul Delphi si componentele suporta seturi extinse de caractere, care permit scrierea in orice limba/alfabet. De asemenea Delphi include translatoare, care permit crearea de versiuni localizate pentru mai multe zone si dezvoltarea lor simultana, in cadrul unui singur proiect.

Instrumentele folosite in acest scop sint:

Expertul pentru biblioteci dinamice de resurse (resource DLL wizard), care genereaza si gestioneaza biblioteci dinamice de resurse.

Managerul pentru traduceri (translation manager), care este un instrument tabelar pentru traducerea resurselor.

Depozitul de traduceri (translation repository), care este o baza de date cu resurse traduse, destinate refolosirii.Tipuri de proiecte

Toate versiunile Delphi permit dezvoltarea urmatoarelor tipuri de proiecte:

aplicatii de interes general tip Win32,

biblioteci cu legare dinamica,

componente refolosibile,

aplicatii multiproces,

aplicatii tip COM (component object model),

aplicatii automatizate,

depanarea multiproces.

Unele versiuni permit dezvoltarea proiectelor de tip:

aplicatii server web,

aplicatii cu baze de date,

servere COM,

aplicatii cu mai multi parteneri,

aplicatii CORBA (Common Object Request Broker Architecture),

sisteme de asistare a deciziei.
Aplicatii CLX. Cu Delphi pot fi create aplicatii multiplatforma, care ruleaza atit pe sisteme Linux cit si pe sisteme Windows. Pentru dezvoltarea aplicatiilor CLX mediul este asemanator, doar paleta de componente disponibile este mai redusa, la fel ca si depozitul de obiecte specific. Pentru a crea o aplicatie CLX se selecteaza File|New|CLX application.


Aplicatii tip server web. O aplicatie server web lucreaza impreuna cu un server web pentru a procesa cererile clientilor, carora le trimite ca raspuns mesaje sub forma de pagini web. Delphi include doua tehnologii diferite, in functie de versiune.

Prima tehnologie, cea mai veche, este numita Web broker. Aceasta tehnologie permite aplicatiilor sa trimita cereri, sa execute actiuni si sa raspunda utilizatorilor prin pagini web. Majoritatea comportamentului aplicatiei este descris in event-handler-e scrise de programator. Pentru a crea o aplicatie de acest tip se selecteaza File|New|Other . , apoi Web server aplication. Se pot adauga componente din paginile Internet si InternetExpress.

A doua tehnologie este numita WebSnap si extinde functionalitatea celei anterioare. Noile facilitati automatizeaza unele sarcini comune ale aplicatiilor de tip server web. Dezvoltarea aplicatiilor WebSnap se face intr-un mod mult mai vizual si mai simplu decit in tehnologia Web broker. Programatorul se poate concentra mai mult asupra functionalitatii specifice a aplicatiei si mai putin asupra sarcinilor de rutina. Pentru a crea o noua aplicatie WebSnap se selecteaza File|New|Other, apoi pagina WebSnap, din care se alege modelul WebSnap application. Pot fi folosite componente din pagina WebSnap. Pentru optiunile uzuale legate de aplicatiile WebSnap Delphi contine o bara de instrumente specifica.


Aplicatii cu baze de date. Delphi ofera o mare varietate de componente pentru accesul la baze de date si instrumente ajutatoare, ceea ce simplifica foarte mult dezvoltarea aplicatiilor cu baze de date. Pentru aplicatii cu baze de date se creeaza interfetele folosind componente din pagina Data controls, apoi componente nevizuale pentru legatura cu baza de date din pagina Data access. Urmatorul pas este conectarea la o baza de date. Componentele pentru acces la baze de date sint grupate in paginile:

dbExpress este o colectie de drivere de baze de date pentru aplicatii multiplatforma, oferind acces rapid la servere de baze de date tip SQL, precum DB2, Informix, InterBase, MSSQL, MySQL si Oracle. Accesul la aceste baze de date este unidirectional.

Motorul de baze de date Borland (BDE) este o colectie de drivere care suporta o multitudine de tipuri de baze de date uzuale, precum dBASE, Paradox, FoxPro, Microsoft Access, si toate sursele accesibile prin ODBC.

Obiectele ActiveX (ActiveX Data Objects) este interfata de nivel inalt creata de Microsoft pentru acces la orice sursa de date, relationala sau nu, posta electronica, sisteme de fisiere, text, imagini si obiecte derivate.

InterbaseExpress (IBX) este o colectie de componente bazate pe arhitectura Delphi pentru acces la baze de date. IBX ofera acces la facilitati avansate ale serverului InterBase.

Delphi contine o serie de instrumente independente pentru lucrul cu baze de date:

BDE Administrator: este util pentru configurarea driverelor BDE si a alias-urilor folosite de componentele VCL pentru conectarea la baze de date.

SQL Explorer: permite explorarea si editarea bazelor de date. Poate fi folosit pentru crearea alias-urilor, vizualizarea schemei bazei de date, executarea cererilor SQL si gestionarea dictionarelor de date.

Database Desktop permite gestionarea tabelelor Paradox si dBASE.


Componente create de utilizator. Atunci cind componentele livrate impreuna cu Delphi nu sint suficiente pentru o anumita aplicatie, programatorul poate crea propriile componente, Componentele create de programator sau de o terta parte pot fi instalate in biblioteca de componente. 


Biblioteci cu legare dinamica. Acestea sint module compilate care contin subprograme si resurse comune mai multor aplicatii si care pot fi folosite de orice aplicatie care le invoca.


COM si ActiveX. Delphi suporta standardul COM de la Microsoft si permite crearea de obiecte ActiveX. Delphi contine un set de obiecte ActiveX ca exemplu (in pagina ActiveX) si numeroase servere ActiveX (in pagina Servers). Aceste pot fi folosite la fel ca si componentele VCL.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }