QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Lucrari miniere de suprafata (usoare)
Lucrari miniere de suprafata (usoare)


Lucrarile miniere de suprafata sunt folosite pentru cercetarea (explorarea) zacamintelor si cuprind santurile de explorare si puturile de mana. Alegerea tipului de lucrare depinde de tipul de zacamant si de grosimea rocilor acoperitoare (coperta).


1. Santuri de explorare sunt lucrari miniere simple, care se executa in etapa de explorare preliminara, in cazul unei coperte cu grosimi intre 0,5-4m si a unui zacamant cu inclinare foarte mare. Cu ajutorul santurilor se delimiteaza limitele zacamantului si parametrii geometrici (directie, grosime). Santurile se amplaseaza pe aliniamente, sau in retea.
Forma si dimensiunile santurilor de explorare sunt dependente de taria rocilor si grosimea rocilor acoperitoare. Sectiunea este de obicei trapezoidala, avand baza mica cuprinsa intre 0,5 si 0,7m, iar latimea la gura santului intre 0,7 si 1,4m. Adancimea santurilor nu depaseste 4m. La adancimi mai mari de 2m saparea se face in trepte.

Saparea santurilor se face manual, in rocile slabe, sau cu ciocanul de abataj si cu explozivi, in rocile tari si foarte tari.

Evacuarea materialului excavat se face prin lopatare directa, sau in cascada, cu ajutorul unor poduri. Santurile sunt lucrari care se sustin doar in cazul unor roci neconsolidate, sau atunci cand este mentinut mai mult timp.

In timpul saparii, sau imediat dupa sapare santurile se carteaza, notand in carnetul de teren observatii privind rocile interceptate, cu precizarea pozitiei stratelor (cu ajutorul busolei), prezenta unor mineralizatii, accidente tectonice, etc. In santuri se iau probe petrografice, probe pentru analize mineralogice, chimice, etc.

Se reprezinta grafic cartarea desfasurata a santului si se pozitioneaza probele recoltate. Pe harti si plane, se raporteaza pozitia santurilor.

In cazul unor strate acoperitoare mai mari de 4m, santurile se sapa cu profile mai mari, pentru a facilita lucrarile de sapare si sustinere a peretilor. Aceste santuri se numesc transee.

Dupa cartarea santurilor si transeelor si raportarea lor pe plane, lucrarile se inchid prin rambleiere, nu inainte de recuperarea sustinerilor.

Puturi de mana (surfurile) sunt lucrari miniere verticale, de mica adancime, avand o sectiune mica si o durata limitata. Scopul lor este acela de a determina geometria zacamantului, executarea unor profile geologice si probarea zacamantului. Se executa in etapa de explorare, pentru zone cu strate acoperitoare de pana la 12m.Amplasarea puturilor se face in retea sau pe aliniamente, iar distanta dintre puturile unui aliniament, sau cele plasate in retea se alege functie de conditiile geologice locale. In cazul unor strate monoclinale, fiecare put va traversa stratul in care s-a oprit putul precedent.

Profilul puturilor poate fi dreptunghiular, sau patrat, atunci cand se sapa in roci rezistente. Daca adancimea putului este redusa, el nu este compartimentat. La adancimi mai mari de 4m se amenajeaza poduri si scari pentru circulatie. Sectiunea de sapare este de 1,69m Daca adancimea de sapare depaseste 12m (fara a trece de 20m), sectiunea de sapare este de 2,20m

Saparea puturilor de mana se face cu tarnacop, lopata si mai rar cu exploziv. Evacuarea materialului dislocat se face direct prin lopatare, daca adancimea nu depaseste 2,5m. Intre 2,5m si 5m evacuarea se poate face prin lopatare pe poduri intermediare, sau cu galeata. La adancimi de peste 5m materialul se scoate cu ajutorul unui troliu de mana, sau crivac (troliu manual, cu toba orizontala, construit din lemn, iar capetele tobei sunt prevazute cu cate o manivela cu maner).

Puturile sapate in roci tari nu necesita sustinere, iar in roci moi sustinerea puturilor se realizeaza cu cadre de lemn.

Puturile se carteaza pe masura inaintarii, descriindu-se in amanunt peretii si talpa putului si se probeaza. Se transpune apoi grafic cartarea putului si se raporteaza pe plane si harti (dupa masuratorile topografice-ridicare). Dupa sapare, cartare, probare putul se rambleiaza, dupa ce in prealabil a fost recuperat materialul lemnos, utilizat la sustinere.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }