QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Asia - Principalele activităţi agricoleCu o suprafata totala de 44 milioane km2, Asia este cel mai intins si populat continent al Terrei, reunind o mare varietate de conditii naturale, culturi si civilizatii stravechi, resurse bogate si tari situate la niveluri diferite de dezvoltare economica.Principalele activitati agricole

Principalele activitati agricole cuprind doua mari domenii - cultura plantelor si cresterea animalelor – si numeroase subdiviziuni ale acestora.
Majoritatea culturilor de cereale provin din Asia (grau, orez, porumb), precum si primele animale domestice (ovine, porcine, bovine).Asia de vest si sud-vest. Agricultura, desi dispune de terenuri agricole reduse, are un inalt randament datorita mecanizarii si irigatiilor. Ca tari reprezentative avem Israelul unde intalnim citricele, maslinele, vita de vie si cerealele; Turcia ocupa locul 3 in lume pentru productia de tomate si locul 4 pentru cea de struguri. Tot aici intalnim productii insemnate de grau dar si citrice, ceai, curmale. In aceasta zona a Asiei se cresc intensiv ovine si bovine.
Asia de sud si Oceanul Indian. Cultura orezului si a graului, in crestere cantitativa in ultimii ani, reprezinta baza alimentara a unei populatii numeroase, aflate de asemenea intr-o crestere numerica accentuata. India, desi are un nivel de dezvoltare economica relativ redus, are o pozitie ridicata la unele produse agricole: locul 2 pentru productia de grau, orez si zahar, locul 3 mondial pentru bumbac si 5 pentru soia. In privinta productiei de ceai ocupa primul pe mapamond. Are, totodata, cel mai mare efectiv de bovine.
Asia de est si sud-est. Japonia are ca principala cultura orezul in micile campii litorale. Dintre celelalte culturi, mai importante sun t bumbacul, citricele, trestia de zahar, tutunul, ceaiul (in sud), graul, orezul, cartoful, sfecla de zahar si soia (toate in nord). Japonia este una dintre putinele tari din lume in care se practica intensiv cultura algelor marine. Alaturi de R.P.Chineza este principala producatoare de matase naturala. Pescuitul este favorizat de existenta bancurilor cu pesti, la intalnirea curentilor Uuro-Shivo si Oya-Shivo.
O particularitate a agriculturii din Peninsula Coreea o constituie cresterea viermilor de matase si pescuitul.
China ocupa primul rang mondial pentru orez, grau si bumbac. In sud se dezvolta pomicultura, cultura trestiei de zahar si a ceaiului (locul 2 mondial). Dintre animale se cresc porci (locul 1 pe lume) cu deosebire in Campia Chinei de Est, oi, capre, bovine si camile. Pe podisurile inalte se cresc cai si iaci. In privinta pescuitului, China ocupa primul loc in lume.
In Indonezia cultura bananelor ocupa un loc important in economie. Malaysia este cunoscuta prin cele mai intinse plantatii de arbori de cauciuc.

Peisaje agricole

Peisajele agricole se suprapun in linii mari cu ceea ce am putea numi ”peisaje rurale“ deoarece tipul predominant de peisaj este in stransa legatura cu modul de prezentare rural.


Principalele categorii de peisaje sunt:
a) peisaje naturale
b) peisaje agricole
In Asia peisajele naturale apar in Indonezia, Vietnam, Malaysia, Thailanda, Laos, Nordul Japoniei, Filippine ca peisaje predominant forestiere.
In centrul Arabiei Saudite, Afganistan, China predomina peisajele deserturilor foarte aride.
Peisajele agricole cuprind:
- regiuni cultivate intens: Ondia, Sri Lanka, Sudul Japoniei, Taiwan, S-E Chinei.
- peisaje mediteraneene: Turcia
- peisaje de pasuni: China, Arabia Saudita (partea periferica), Irak, Iran, Kazakstan.

Tipuri de culturi

Principalele tipuri actuale de agricultura sunt diferentiate in functie de nivelul de dezvoltare generala a tarilor si de regiunile naturale in care se afla situate.
In acest sens, exista doua mari categorii (tipuri majore):
~ agricultura de subzistenta
~ agricultura comerciala
Pe intregul teritoriu al Asiei cunoastem o agricultura predominant de subzistenta, datorita reliefului ce ofera o larga varietate de soluri si terenuri arabile de calitati diferite, cu randamente reduse si foarte reduse, agricultura de tip extensiv avand in principal rolul de a satisface necesitatile populatiei in crestere.
In zonele in care solul este mai fertil se practica o exploatare intensiva a acestuia – ca de exemplu productia de orez are ca principali producatori Japonia, Vietnam, Thailanda, Myanmar, Estul Indiei, Filippine.
Asia este cunoscuta prin productiile mari de orez, asigurand din totalul cantitatilor de orez recoltate pe intregul GLOB aproximativ 3 sferturi. Culturile de orez se suprapun cu cele mai populate zone ale lumii: Asia de Sud, Est si de Sud-Est.
In Asia nu numai productia de orez este pe primele locuri in plan mondial.
Cunoastem tari prime-producatoare de grau: China (locul 1 pe Glob) si India care deasemenea detin clasamentul in productia de porumb – China E si India V.

Pentru a compensa zonele cu soluri mai putin fertile, asiaticii s-au indeletnicit cu cresterea animalelor, devenind astfel nomazi. Detine mari efective de bovine in India, China la porcine si ovine.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }